#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/12/2013 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εισήγηση - βόμβα για καρτέλ στην αγορά μπίραςΚαταπέλτης είναι για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η 600σέλιδη εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία κάνει λόγο για ξεκάθαρο καρτέλ στην αγορά. Η Επιτροπή προχώρησε σε αυτεπάγγελτη έρευνα ενώ υπήρχαν και καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό από την πλευρά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, και για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, κατηγορία την οποία αρνείται με ανακοίνωση της η εταιρεία. Το θέμα πρόκειται να έλθει στην ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 20 Φεβρουαρίου 2014.

Από την έρευνα της υπηρεσίας προκύπτουν στοιχεία, με βάση την εισήγηση, σύμφωνα με τα οποία «η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε ενιαία, μακρόχρονη και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, κυρίως με την επιβολή αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, και μέσω άλλων πρακτικών με σωρευτικό αποτέλεσμα την απομόνωση των ανταγωνιστών από τους διαύλους διανομής και διάθεσης».

Επίσης «αποδίδονται στην εταιρία πρακτικές οι οποίες ανάγονται στην επιβολή όρων αποκλειστικής προμήθειας, ιδίως σε αλυσίδες λιανικής και σημεία επιτόπιας κατανάλωσης, με τη χορήγηση σημαντικών χρηματικών και άλλων παροχών στους πελάτες της υπό όρους αποκλειστικότητας / περιορισμού του εφοδιασμού από ανταγωνιστές της, καθώς και στην επιβολή εκπτώσεων πίστης και στόχων πωλήσεων. Επίσης, αποδίδονται στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρακτικές προς χονδρεμπόρους, όπως η παροχή σε αυτούς σημαντικών οικονομικών κινήτρων με τον όρο περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστές, προνομιακών όρων πίστωσης για αποθεματοποίηση, η άσκηση πίεσης στους χονδρεμπόρους για διακοπή της διακίνησης ανταγωνιστικών σημάτων, κ.ά.».

Μάλιστα, στα 20 Φεβρουαρίου θα υπάρξει συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ε.Α. για να εξετάσει εάν συντρέχει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά του ζύθου από την εταιρία Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε., «κατά παράβαση των άρθρων 2 ν. 703/1977, νυν 2 ν. 3959/2011, και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)».

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της εισήγησης και δυσκολεύεται να τους αντιληφθεί, δεδομένου ότι:

-          Η ελληνική αγορά μπίρας είναι άκρως ανταγωνιστική και αριθμεί πολλές εταιρίες αλλά και προϊόντα που ξεκίνησαν τη δραστηριοποίησή τους την τελευταία δεκαετία

-          Ο αριθμός των εταιριών που παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα μπίρας αυξήθηκε από 5 το 2000 σε πάνω από 20 σήμερα

-          Οι νέες εταιρίες στην αγορά έχουν, σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, αναπτυχθεί με επιτυχία και αποκτούν αυξανόμενα μερίδια αγοράς

-          Σήμερα πάνω από 100 διαφορετικές ετικέτες μπίρας διακινούνται από 1.300  ανεξάρτητους χονδρεμπόρους και διατίθενται στους έλληνες καταναλωτές σε όλη την επικράτεια μέσα από σημεία λιανικής πώλησης που υπερβαίνουν τις 100.000.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υγιή ανάπτυξη της αγοράς».

 

Στην ανακοίνωση της η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υπενθυμίζει ότι «με τέσσερις μονάδες -στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λαμία- και 1.000 εργαζόμενους, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παράγει, επενδύει και προσφέρει στην Ελλάδα εδώ και πενήντα χρόνια.  Μέσα από το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού συνεργάζεται με 3.000 Έλληνες αγρότες και δημιουργεί προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα. Με προμηθευτές 4.350 ελληνικές εταιρίες, πάνω από το 90% του κόστους και των δαπανών παραγωγής παραμένουν στην Ελλάδα. Οι θέσεις εργασίας που προκύπτουν άμεσα και έμμεσα από τις δραστηριότητες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας  ξεπερνούν τις 28.000 και αντιστοιχούν στο 0,7% της συνολικής απασχόλησης. Η εταιρία είναι εδώ και χρόνια προσανατολισμένη στην ανάπτυξη των εξαγωγών, ο κύκλος εργασιών των οποίων ανέρχεται σε €20 εκατομμύρια περίπου.To επενδυτικό πλάνο της παραμένει σταθερό, με προγραμματισμένα €18 εκατομμύρια για το 2014 και €50 εκατομμύρια για την επόμενη τριετία».

Αναφορικά με την κατηγορία της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης η εταιρεία επισημαίνει ότι «θα εξετάσει ενδελεχώς όλους τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στην εισήγηση, θεωρώντας, πάντως, ότι τα συμπεράσματα δεν αποτιμούν σωστά την πολιτική και τους στόχους της εταιρίας που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στα επόμενα στάδια της διαδικασίας και είμαστε πεπεισμένοι ότι τελικώς θα αποκατασταθεί η ορθή εικόνα της εταιρίας και της υγιούς εξέλιξης της αγοράς».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kosmasindikopleustis avatar
  kosmasindikopleustis 21/12/2013 12:05:38

  Να πούμε κάλλιο αργά παρά ποτέ; Για να δούμε αν θα βγεί και αυτή τη φορά κάτι. Την τελευταία φορά πάντως, το 2005, η ίδια Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε συντάξει έκθεση για το "καρτελ της μπύρας" (καυσίμων, κατασκευαστικών κ.λ.π., μερικές δεκάδες εκθέσεις για καρτέλ) και το αποτέλεσμα ήταν ο γενικός διευθυντής της να μπεί στη ... φυλακή, εάν θυμάστε με την "υπόθεση των κουμπάρων" (επί Καραμανλή τζούνιορ).

 2. benny avatar
  benny 21/12/2013 12:54:41

  ......πεφτω απο τα συννεφα !

 3. anettos avatar
  anettos 21/12/2013 16:44:36

  μην με "ακουμπατε" γιατι...

 4. θεσσαλος avatar
  θεσσαλος 21/12/2013 17:09:03

  μην ακουμπατε αμστελ,χαινεκεν,αλφα(και τα λοιπα σηματα της αθηναικης ζυθοποιιας)..ας στηριξουμε ολοι μας καλες ελληνικες μπιρες..

 5. Κωνσταντῖνος Ρούμογλου avatar
  Κωνσταντῖνος Ρούμογλου 22/12/2013 22:15:31

  Ἡ καλύτερη μπύρα: ΒΕΡΓΙΝΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.