05/06/2012 22:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ειρωνικά σχόλια του γάλλου ΥΠΕΞ για Ομπάμα- Πιέσεις στην Ευρώπη από G-7 για πιο επιθετική δράση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ευχήθηκε σήμερα από τη Ρώμη να βρει η ΕΕ μια "πρακτική μέθοδο" για τις ισπανικές τράπεζες, απαντώντας με κοφτά λόγια στις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την κρίση και την Ευρώπη.
"Η κρίση δεν γεννήθηκε στην Ευρώπη", δήλωσε ο Φαμπιούς μετά τις δηλώσεις του Ομπάμα που άσκησε πίεση στην Ευρώπη το βράδυ της Δευτέρας. "Η Lehman Brothers, δεν ήταν μια ευρωπαϊκή τράπεζα", δήλωσε ειρωνικά μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Τζούλιο Τέρζι.

Πρόσθεσε όμως σε πιο διαλλακτικό τόνο: "Δεν πρέπει να ρίχνουμε ο ένας την ευθύνη στον άλλο. Είμαστε όλοι πάνω στο ίδιο τρένο".

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην Ευρώπη "η Ισπανία αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Όλα αυτά οδήγησαν τη νέα κυβέρνηση σε ένα οικονομικό πρόγραμμα εξαιρετικά σκληρό", σημείωσε ο υπουργός, ενώ η Ιβηρική Χερσόνησος κλονίζεται στις αγορές που αμφιβάλλουν για την φερεγγυότητά της.

"Θα περίμενε κανείς να πέφτουν τα επιτόκια, αλλά δεν είναι αυτό που συνέβη. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική δυσκολία",τόνισε.
"Αν δεν θέλουμε να οδηγηθούμε στην ασφυξία, είναι απαραίτητο το ευρωπαϊκό σύστημα στο σύνολό του να βρει μια λύση", υποστήριξε ο Φαμπιούς.
"Πρέπει να βρούμε τώρα μια πρακτική μέθοδο ώστε το ισπανικό τραπεζικό σύστημα να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς μια αύξηση του ελλείμματος, η οποία θα αυξήσει τα επιτόκια", σημείωσε.

"Είναι επείγον, είναι απαραίτητο κατά τις προσεχείς εβδομάδες να ληφθούν αποφάσεις", προειδοποίησε ο Λοράν Φαμπιούς. "Υπάρχει ανάγκη για πειθαρχία και την ίδια στιγμή είναι απαραίτητη η ανάπτυξη", υπογράμμισε.

"Έχουμε αρκετές χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και δεν μπορούν να ανακάμψουν λόγω της απουσίας της ανάπτυξης", τόνισε .

DJ: Πιέσεις στην Ευρώπη από G-7 για πιο επιθετική δράση

Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη (G-7) άσκησαν συντονισμένες πιέσεις προς τους Ευρωπαίους ηγέτες στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την ανάληψη πιο επιθετικής δράσης στην αντιμετώπιση της κρίσης, μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικές τραπεζίτες της G-7 περιμένουν παράλληλα από τους ηγέτες της Ευρωζώνης να ενισχύσουν το τραπεζικό τους σύστημα τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η Ισπανία, αν και δεν είναι μέλος της G-7, συμμετείχε στη τηλεδιάσκεψη και βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης.

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της Ευρώπης για μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ αποτελούν επίσης πηγές μεγάλης ανησυχίας, προσθέτει το Dow Jones Newswires.

Αν και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση μετά την τηλεδιάσκεψη της G-7, οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν την προεδρία ανακοίνωσαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες “ εξέτασαν την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και συζήτησαν πιθανές απαντήσεις συμπεριλαμβανομένης της προόδου προς μια δημοσιονομική και οικονομική ένωση στην Ευρώπη”.

Οι υπουργοί “συμφώνησαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις ενόψει της συνόδου της G-20 στο Los Cabos” του Μεξικού.

Ο Mark Sobel, αναπληρωτής γραμματέας του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών για διεθνείς υποθέσεις, δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη ότι η Ουάσινγκτον περιμένει να δει δράση από την Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού  τραπεζικού συστήματος.

“Η επιτυχία της επόμενης φάσης στην αντίδραση για την ανάσχεση της κρίσης θα εξαρτηθεί από την προθυμία της Ευρώπης να σχεδιάσει τα εργαλεία και τις διαδικασίες ώστε να είναι σε θέση να στηρίξει αποτελεσματικά και επιθετικά τις χώρες”, δήλωσε ο Sobel.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να “αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές και στο κοινό ότι η πολιτική βούληση  υπάρχει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Ευρωζώνης και να διατηρηθεί μια βιώσιμη νομισματική ένωση”, δήλωσε όπως μεταδίδει το Dow Jones.

Από την πλευρά του ο Amadeu Altafaj Tardio, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι η τηλεδιάσκεψη της G-7 είναι μια “τακτική” ενημέρωση για την κατάσταση, ενώ σημείωσε ότι η τηλεδιάσκεψη δεν συνδέεται με τα γεγονότα στην Ισπανία.

Συμφώνησαν να συνεργαστούν για Ισπανία και Ελλάδα τα μέλη του G7

Τα μέλη του G7 συμφώνησαν να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα όπως η κρίση χρέους στην Ισπανία και την Ελλάδα, ενώ δεσμευτήκαν πως θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των G7 ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Jun Azumi.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο επίκεντρο των συζητήσεων των κεντρικών τραπεζιτών και υπουργών Οικονομικών των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά θέματα, ενώ δεν τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο Ιάπωνας υπουργός ανέφερε πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει κοινή ανακοίνωση των μελών του G7.

Σημείωσε επίσης πως ο ίδιος μετέφερε τις ανησυχίες για την ενίσχυση του γεν στους ηγέτες του G7 και τους κάλεσε να διαβεβαιώσουν πως θα συνεργαστούν ως απαιτείται στις αγορές συναλλάγματος.

«Τους μίλησα ειλικρινά πως οι τρέχουσες συνθήκες στις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι πολύ δύσκολες για την οικονομία της Ιαπωνίας και έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε αυτήν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Azumi.

ΗΠΑ: Η G-7 θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις

Oι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από τις επτά ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη G7 εξέτασαν σήμερα την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και συζήτησαν πιθανές απαντήσεις συμπεριλαμβανομένης “της προόδου προς μια δημοσιονομική και οικονομική ένωση στην Ευρώπη”, δήλωσε αξιωματούχος του υπ. Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της G7 για την κρίση.

Οι υπουργοί “συμφώνησαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις ενόψει της συνόδου της G-20 στο Los Cabos” του Μεξικού μέσα στον Ιούνιο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στέργιος avatar
    Στέργιος 06/06/2012 11:07:21

    Η κρίση δεν άρχισε στην Ευρώπη, αλλά η Ευρώπη είναι που τα έκανε μαντάρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.