#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/08/2012 11:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες με προστασία των εργαζομένωνΤον δρόμο για τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών (ΕΟΖ - SEZ) σχεδιάζει να ανοίξει η κυβέρνηση, γνωρίζοντας, όμως, καλά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του «Τύπου της Κυριακής» μελετά εκ νέου το θέμα, είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων μέσω των ειδικών –και όχι ελεύθερων– οικονομικών ζωνών και ειδικότερα των εξαγωγών, αλλά με διασφαλισμένα τα εργασιακά ζητήματα.

Το επιτελείο του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη εξετάζει όλες τις δυνατότητες και «χτίζει» τα επιχειρήματά του, προετοιμαζόμενο για «σκληρή μάχη» στις Βρυξέλλες, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρείται δεδομένο ότι θα εγείρει ισχυρές αντιρρήσεις, καθώς ως γνωστόν στις ΕΟΖ ισχύουν ειδικοί οικονομικοί, φορολογικοί και εργασιακοί όροι. Το βασικότερο εμπόδιο στην παρούσα φάση, που θα πρέπει να βρει τρόπο να ξεπεράσει η κυβέρνηση, είναι ότι τέτοιες ελεύθερες ζώνες είναι αντίθετες στην ενιαία αγορά για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού, και πρέπει να επιδιωχθεί ειδική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια διαπραγμάτευση που αναμένεται να είναι δύσκολη, γιατί πρέπει να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες στην Ε.Ε. αφού μια τέτοια εξέλιξη δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας.

Στα ισχυρότερα επιχειρήματα της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η εργασιακή ισότητα εντός και εκτός των ειδικών οικονομικών ζωνών. Γι’ αυτό και ο προσανατολισμός είναι στις ελληνικές ΕΟΖ να μην ισχύει διαφορετικό εργασιακό καθεστώς (χαμηλότεροι μισθοί από την υπόλοιπη αγορά, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις ή και «εισαγωγή» εργαζομένων) όπως ισχύει στις ελεύθερες ζώνες. Επίσης, δεν θα υπάρχει απόκλιση σε θέματα περιβαλλοντικών νόμων.

Η σκέψη των επιτελών του υπουργείου Ανάπτυξης είναι στις ΕΟΖ να υπάρξουν κίνητρα που θα έχουν φορολογικό χαρακτήρα (π.χ. φορολόγηση εταιρικών κερδών με 10%), αλλά θα εγγυώνται την αποφυγή δημιουργίας φορολογικού ντάμπινγκ έναντι των γειτονικών -εκτός ΕΟΖ- επιχειρήσεων. Επιπλέον, θα υπάρχουν απλουστευμένες διαδικασίες από πλευράς γραφειοκρατίας, ώστε να βοηθηθούν εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Οπως σχολίαζαν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, για την αντιστροφή της υφεσιακής πορείας της Ελλάδας χρειάζεται να υπάρξει δραστική αύξηση των εξαγωγών και σημαντικές εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων (FDI). Σε επίπεδο δεικτών τόσο οι εξαγωγές όσο και το FDI αυξάνουν το ΑΕΠ. Σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας και δείχνουν ότι οι παραγωγικές μονάδες στη χώρα είναι ή γίνονται πιο ανταγωνιστικές.

Η αύξηση των εξαγωγών και η προσέλκυση επενδύσεων είναι οι δύο ουσιωδέστερες αδυναμίες της οικονομίας τα τελευταία πολλά χρόνια, ήδη πολύ προ της κρίσεως.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για οριζόντιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν πολύ καλύτερες συνθήκες τόσο για τις εξαγωγές όσο και για τις επενδύσεις. Ομως απαιτούν χρόνο για να υλοποιηθούν σωστά και ακόμη περισσότερο χρόνο για να βρουν ανταπόκριση στην πραγματική οικονομία και να επηρεάσουν τις επιλογές των επιχειρήσεων.

«Εισάγοντας ένα καθεστώς ειδικών ζωνών (παράλληλα με τις προσπάθειες για οριζόντιες μεταρρυθμίσεις) μπορεί να δοθεί ένα εναρκτήριο λάκτισμα στις επενδύσεις εξαγωγικού χαρακτήρα πολύ νωρίτερα, από ό,τι θα συμβεί σαν συνέπεια μόνο των οριζόντιων μεταρρυθμίσεων», ανέφεραν αρμόδιοι παράγοντες.

Επομένως η επιλογή των ειδικών ζωνών αποτελεί συμπληρωματικό αναπτυξιακό μέτρο-γέφυρα, εστιασμένο στην άμεση προσέλκυση επενδύσεων που θα ωφελήσουν και το ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας.

Με το σκεπτικό αυτό υπάρχουν ποικίλες προσεγγίσεις στο σχεδιασμό τέτοιων ζωνών:

- μπορούν να έχουν γεωγραφικό χαρακτήρα

- μπορούν να αναφέρονται σε οργανωμένες περιοχές – πάρκα

- μπορούν να αφορούν σε ειδικές κατηγορίες δραστηριοτήτων.

Το ζήτημα των ΕΟΖ φέρεται να εξετάζει και το υπουργείο Ναυτιλίας για να «αναστήσει» τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη καταρχήν του Πειραιά (Πέραμα, Σκαραμαγκά και Ελευσίνα) και σε δεύτερο χρόνο της Χαλκίδας και της Σύρου.

Η σκέψη που υπάρχει είναι οι ελληνικοί ναυτιλιακοί χώροι λιμενισμού, εφοδιασμού, δεξαμενισμού και εκτέλεσης ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών να χαρακτηριστούν «Ειδικές Ναυτιλιακές Οικονομικές Ζώνες» με τα προνόμια των ΕΟΖ και να τους δοθούν με διαδικασία «fast track» οι απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις λειτουργίας από Ελλάδα και Ε.Ε.

Η ισχύουσα νομοθεσία για τις τελωνειακές ζώνες

 Στην Ελλάδα υφίσταται νομοθεσία που διέπει τις ελεύθερες ζώνες ως προς τα τελωνειακά θέματα (άρθρο 39 του Ν.2960/2001). Αυτή προβλέπει ζώνες όπου τα εμπορεύματα τρίτων χωρών θεωρούνται ότι δεν βρίσκονται στο τελωνειακό έδαφος εισαγωγικών δασμών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτή υπάρχουν στη χώρα μας 4 ελεύθερες ζώνες (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Αστακός), αλλά έχουν μέχρι σήμερα στενά τελωνειακό χαρακτήρα και δεν έχουν διαμορφωθεί σαν πόλος έλξης επενδύσεων.

Η διεθνής πρακτική προβλέπει διάφορες παραλλαγές στις ελεύθερες ζώνες. Η τελωνειακή ελεύθερη ζώνη είναι η πλέον διαδεδομένη πρακτική, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι σε μερικές χώρες οι ζώνες αυτές καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις με μεταποιητικές μονάδες εγκατεστημένες σε αυτές ή ακόμη καλύπτουν βιομηχανικά πάρκα μέχρι και πόλεις ολόκληρες, όπως είναι τα «freeports» στην Κίνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν παράλληλα φορολογικά και αδειοδοτικά κίνητρα.

Μια άλλη προσέγγιση όπου το ενδιαφέρον εστιάζεται στην προσέλκυση επενδύσεων σε δραστηριότητες καινοτομίας και τεχνολογίας είναι οι εξειδικευμένες ζώνες, όπως τεχνολογικά πάρκα, πάρκα logistics κ.λπ.

Το ζήτημα των ειδικών οικονομικών ζωνών έχει πέσει και στο παρελθόν στο τραπέζι και των συζητήσεων και μάλιστα ήταν κάτι που η γερμανική πλευρά φερόταν να επιθυμεί και να προωθεί, όταν ο Γερμανός υπουργός Φίλιπ Ρέσλερ ερχόταν στην Ελλάδα ως «φίλος» για να διερευνήσει επενδυτικές ευκαιρίες και να φέρει επενδυτικά κεφάλαια στην Ελλάδα και αυτό ως διέξοδο στη γραφειοκρατία και τα θεσμικά και εργασιακά ζητήματα που ακόμη δεν έχει επιλύσει η χώρα μας.

Αυτό είχαν ζητήσει οι Κινέζοι της Cosco προ διετίας σχεδόν ως... αντάλλαγμα, για να κατέβουν στο διαγωνισμό για το Θριάσιο Πεδίο και τη δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου εκεί, αλλά η τότε κυβέρνηση αρνήθηκε.

Ρόη Χάϊκου στον Τύπο της Κυριακής

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 12/08/2012 11:41:23

  http://www.spiegel.de/international/europe/german-government-wants-to-create-special-economic-zones-in-europe-a-835224.html

 2. No Way avatar
  No Way 12/08/2012 12:40:27

  Δυόμισι χιλιάδες (2.500) Ειδικές Οικονομικές Ζώνες λειτουργούν σε 120 χώρες του πλανήτη, όπου εργάζονται εκατομμύρια εξουθενωμένοι εργάτες

  Η ΕΟΖ (Ειδική Οικονομική Ζώνη) είναι μια ειδική κατασκευή της παγκόσμιας οικονομίας, κυρίως των πιο κερδοσκοπικών επενδυτικών κεφαλαίων. ΕΟΖ σημαίνει ότι ο λαός είναι υπό αληθινή κατοχή,με έναν επενδυτή, ο οποίος θα αποφασίζει ποιά θα είναι η τύχη του κόσμου σε αυτή την ζώνη

  Τί ακριβώς συντελείται με την ΕΟΖ;

  Α) Δημιουργείται ένα κράτος εν κράτει μέσα στην ίδια την επικράτεια, όπου το σύνηθες Δίκαιο δεν ισχύει. Δεν ισχύει, δηλαδή, το Εθνικό Δίκαιο, ούτε το Αστικό, ούτε το Εργατικό, κανένα! Ακόμη και σε σχέση με το εξωτερικό αλλάζει το καθεστώς.

  Β) Το εργατικό δυναμικό που μπορεί ή θέλει να αξιοποιηθεί στα πλαίσια της ΕΟΖ, είναι στη διακριτική ευχέρεια του επενδυτή. Αυτό σημαίνει ότι είτε αξιοποιεί το προσωπικό που έχει εδώ είτε φέρνει προσωπικό έξω από την ΕΟΖ, με ειδική άδεια φυσικά (δεν μπαίνεις στην ΕΟΖ έτσι όπως μέχρι τώρα «πήγαινες στο χωριό σου» – απαιτείται ειδική άδεια, η οποία δίνεται από τις δυνάμεις κατοχής

  Γ) Στην περίπτωση που δεν επαρκεί το εργατικό δυναμικό που υπάρχει ήδη μέσα στην ΕΟΖ ή που μπορεί να βρεθεί σε μία άλλη χώρα, υπάρχει η δυνατότητα να εισάγει εργατικό δυναμικό δικό του

  Οτιδήποτε υπάρχει ως οικονομικό προϊόν, στα πλαίσια της ΕΟΖ, δικαίωμα έχει ο επενδυτής
  Είτε παράγεις σαν αγρότης, είτε έχεις τουριστική επιχείρηση, είτε μανάβικο, είτε ψιλικατζίδικο, δικαίωμα έχει ο επενδυτής, «μπαίνοντας» στα ακαθάριστα με 3, 5, ή 10%.
  Ο Καλλικράτης βοήθησε πολύ σε αυτό, γιατί οι Περιφέρειες πολύ εύκολα ιδιωτικοποιούνται, με το να είναι ημιαυτόνομες.

  Οι Γερμανοί είπαν το εξής : «Εφόσον τώρα δεν μπορείτε πλέον να δανειστείτε, δεν μπορείτε και να αξιοποιήσετε τα Ευρωπαϊκά κονδύλια» (τα λεγόμενα Κοινοτικά Μέσα Στήριξης)

  Όλοι φωνάζουν ότι δεν τα αξιοποιούμε. Δεν τα αξιοποιούμε, γιατί αυτό προϋποθέτει Δανεισμό! Για κάθε 100 Ευρώ που παίρναμε από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, δανειζόμασταν 400 για να τα εξοφλήσουμε και να κλείσουμε και τις τρύπες που άνοιγαν αυτά. Τώρα που δεν μπορούμε να δανειστούμε για να βάλουμε την Εθνική συμμετοχή και να καλύψουμε και τις τρύπες από τα κονδύλια αυτά, τι κάνουμε; Δεν μπορούμε να τα απορροφήσουμε, άρα έρχονται οι Γερμανοί και μας λένε : «Θα τα απορροφήσουμε εμείς για εσάς! Θα έρθουμε και θα σας αναπτύξουμε! Θα πάρουμε και τα λεφτά, ως Κεφάλαιο ανάπτυξης αλλά θα μας δώσετε και ειδικό καθεστώς, που λέγεται Ειδική Οικονομική Ζώνη»! Αυτό είναι η ΕΟΖ

  Οι πιο σοβαρές χώρες, αυτές που σέβονται τον λαό τους, αυτές που θέλησαν να αντιταχθούν ή να «ξα ναψάξουνε» τη μοίρα τους, όπως για παράδειγμα η Ουκρανία, το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να κλείσουν τις ΕΟΖ. Αποδείχθηκε τεράστια καταστροφή, από κάθε άποψη, χώρια το γεγονός ότι χάνεις την Εθνική σου Κυριαρχία
  Γι’ αυτό ψηφίσανε τον Εφαρμοστικό Νόμο, την επόμενη μέρα του λεγόμενου Μεσοπρόθεσμου!

  Ο Εφαρμοστικός Νόμος προβλέπει το Δικαίωμα Επιφανείας. Τί σημαίνει αυτό; Μέχρι τώρα, η ιδιοκτησία ενός ακινήτου ή μιας επιχείρησης προϋποθέτει Νομή, Κατοχή και Κυριότητα (οι νομικοί το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό).
  Με το Δικαίωμα Επιφανείας, πλέον, σπάει η Κυριότητα από την ιδιοκτησία. Δηλαδή, άλλος μπορεί να είναι ο ιδιοκτήτης και άλλος να ασκεί Κυριότητα στο αντικείμενο της ιδιοκτησίας, ειδικά αν το ακίνητο βρίσκεται εντός μιας ΕΟΖ. Γίνεται κάποιος να έχει Δικαίωμα Επικαρπίας πάνω στο οικονομικό αποτέλεσμα της δικής σας ιδιοκτησίας; Κι όμως γίνεται!

  Το έχω δει στην Λατινική Αμερική: Ένα τεθωρακισμένο αυτοκίνητο, μερικοί ένοπλοι κι ένας γραβατωμένος κύριος, ο οποίος έρχεται και σου λέει: «Κοίταξε να δεις… εγώ, τεκμαρτά, εκτιμώ ότι το εισόδημά σου αυτή την εποχή, είτε στο εξάμηνο είτε στο χρόνο, είναι τόσο…! Το 10% δικό μου!

  Δεν ξέρω τι θα κάνεις, κόψε τον λαιμό σου…» (γι’ αυτό είναι οι ένοπλοι…) Κάντε μια βόλτα προς τα Σκόπια να δείτε την ΕΟΖ. Ποιός τη φυλάει και αν μπορείτε να μπείτε! Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, φυλάσσονται από τον Επενδυτή με ένοπλους μισθοφόρους και με τεθωρακισμένα και για να εισέλθει κανείς, περνάει με πάσο και έλεγχο, γιατί εκεί δεν ισχύει το Εθνικό Δικαιο.

  Ο κύριος Ρέσλερ απαίτησε και πήρε την Επιτροπεία στην ΕΟΖ, δηλαδή θα εγκατασταθεί Επίτροπος, ο οποίος θα διευθετεί τα νομικά κολλήματα με το Ελληνικό Δίκαιο και τις Ελληνικές Αρχές. Σε κάθε ΕΟΖ θα είναι ένας Επίτροπος, που με τον Περιφερειάρχη θα διευθετούν τις αντιθέσεις πάνω σε αυτά τα προβλήματα.
  Κι αυτά γίνονται βεβαίως… «για το καλό μας και για την ανάπτυξη του τόπου μας»!

  Αποσπάσματα ομιλιών Δ. Καζάκη για τις ΕΟΖ
  (Κόρινθος 16/11/11, Πάτρα 05/12/11)

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ No Way 13/08/2012 01:53:42

   Τα όσα μας παρέθεσες αφορούν στην πρώτη περίπτωση, όπου η ΕΟΖ έχει γεωγραφικό χαρακτήρα.
   Στις άλλες δυο περιπτώσεις ΕΟΖ (δηλ, ΕΟΖ ως οργανωμένη περιοχή (πάρκο) ή ΕΟΖ ως κατηγορία δραστηριοτήτων πως εμπλέκεται το "Δικαίωμα Επιφανείας" ;

 3. Iωάννης34 avatar
  Iωάννης34 12/08/2012 13:06:26

  Ολοταχώς λοιπόν για GREZA (GReek Economic Zone Authority)
  σε ένα πραγματικά γκρίζο τοπίο.

 4. niknikopol avatar
  niknikopol 12/08/2012 16:09:36

  Ο Χατζηδάκης είναι φίλος μου? μήπως φίλος σου? τίνος φίλος είναι? αυτού που τον έκανε υπουργό ίσως???

 5. Βραβευμενος avatar
  Βραβευμενος 12/08/2012 18:57:44

  Αντι για υποπτες βλακειες τυπου ΕΟΖ, γιατι δεν δημιουργουν ενα ελληνικο Χονκ Κονγκ; Θα μπορουσαν να χρησιμοποιοησουν ενα μεγαλο ελληνικο νησι για αυτο το σκοπο...

 6. chris avatar
  chris 12/08/2012 19:47:34

  Και στην εισοδο με tricolor μαρκιζα "Arbeit Macht Frei"

  • avanti avatar
   avanti @ chris 13/08/2012 14:46:51

   +10000000

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.