26/11/2010 16:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εθνική-άνοιγμα στην διατραπεζική αγορά κατά 5 - 5,5 δισ.ευρώ

«Τραπεζικό φρούριο» χαρακτήρισε πριν από λίγο την Εθνική Τράπεζα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, στη γενική συνέλευση που πραγματοποιείται για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την επιστροφή των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου και την προσθήκη τριών νέων εκτελεστικών μελών στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Αναφερόμενος στην διάθεση ποσοστού της Finansbank που αναμένεται τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της συνολικής κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου της ΕΤΕ, ο κ. Ταμβακάκης είπε ότι η διάθεση του 20% της Finansbank από την Εθνική “είναι μία επιθετική κίνηση και θα αξίζει πολύ περισσότερο από το να διατηρούσε συνολικά το ποσοστό αυτό η Εθνική” (σημειώνεται ότι η ΕΤΕ θα διατηρήσει το 80%).

Ξεχωριστά, ο κ. Ταμβακάκης αναφέρθηκε στην υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ, η οποία μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου και με τη διάθεση του ποσοστού της Finansbank θα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,5% με 15%. «Είναι αδιανόητα επίπεδα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η Βασιλεία ΙΙΙ έχει δώσει περιθώρια στις τράπεζες να ανεβάσει το core Tier 1 στο 9% το 2019. Στην Ιρλανδία τώρα, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις τράπεζες, σκέφτονται να πάνε τον δείκτη core Tier 1 στο 12%», επεσήμανε ο κ. Ταμβακάκης, λέγοντας ότι πλέον η Εθνική Τράπεζα κατατάσσεται στις πέντε ισχυρότερες κεφαλαιακά τράπεζες της Ευρώπης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ αναφέρθηκε επίσης στο άνοιγμα της Εθνικής στην διατραπεζική αγορά κατά το ποσό των 5 με 5,5 δισ. ευρώ. «Για την κίνηση αυτή, είχαμε θετικά σχόλια ακόμη και από την τρόικα. Έχουμε πρόθεση να συνεχιστεί αυτό και θα το δείτε σύντομα», είπε.
Ο κ. Ταμβακάκης ανακοίνωσε ότι σήμερα μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης, η διοίκηση της ΕΤΕ θα στείλει γράμμα στο υπουργείο Οικονομικών με την πρόθεσή της να αποπληρώσει τα 350 εκατ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου.
«Ήδη έχουμε υποβάλει σχετικό αίτημα στην τράπεζα της Ελλάδος από τις 22 Οκτωβρίου και πιστεύουμε ότι θα πάρουμε την έγκριση για την επιστροφή των 350 εκατ. ευρώ που ως ποσό αντιστοιχούν στο 0,5% της κεφαλαιακής μας επάρκειας».
Τέλος, ο κ. Ταμβακάκης υπεραμύνθηκε της απόφασης της διοίκησης της ΕΤΕ να επαναφέρει το παλαιό διοικητικό σχήμα (διοικητής και υποδιοικητές) με την προσθήκη τριών νέων εκτελεστικών μελών στο διοικητικό συμβούλιο προς όφελος της καλύτερης λειτουργίας της τράπεζας.

Επίσης, απαντώντας στους μετόχους αναφέρθηκε στο τρίπτυχο στρατηγικής προτεραιότητας για την Εθνική το οποίο είναι πρώτον κεφαλαιακή επάρκεια, δεύτερον ρευστότητα και τρίτον διαχείριση προβληματικών δανείων.
Όπως είπε, ενώ το 2009 οι αναχρηματοδοτήσεις δανείων λιανικής τραπεζικής που είχε κάνει η Εθνική κινούνταν στα 100 εκατ. ευρώ, σήμερα κινούνται στο 1,5 δις. ευρώ.
Ο κ. Ράπανος αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την ΟΤΟΕ για τις νέες κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Όπως είπε το 2008 και το 2009 δεν είχαν γίνει διαπραγματεύσεις και η ΟΤΟΕ προσέφυγε στη διαιτησία, λαμβάνοντας μισθολογικές αυξήσεις 8,5% το 2008 και 5,5% το 2009. «Η διοίκηση της Εθνικής βρίσκεται σε συνενόηση με τις άλλες τράπεζες και έχουμε αποκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας με την ΟΤΟΕ. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για την κλαδική σύμβαση», είπε ο κ. Ράπανος.


Πηγή:www.capital.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.