Εγγραφο - φωτιά Βαρουφάκη προκαλεί ταραχή στους δανειστές
08/05/2015 18:27
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εγγραφο - φωτιά Βαρουφάκη προκαλεί ταραχή στους δανειστές

«Συμφωνία πριν το τέλος του μήνα, όχι τη Δευτέρα»

Βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές πριν το τέλος Μαϊου, όχι όμως στο Eurogroup της Δευτέρας, εμφανίστηκε με δηλώσεις του την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.

Σημειώνεται ότι χθες, μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ στις Βρυξέλλες, ο κ. Βαρουφάκης είχε υποστηρίξει ότι η συμφωνία είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων.

Στο μεταξύ, αναταραχή προκαλεί δημοσίευμα της Wall Street Journal η οποία υποστηρίζει ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών μοίρασε έγγραφο 36 σελίδων, που περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα σχέδια μεταρρύθμισης σε ομολόγους του. Ενα έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει εκτιμησεις για την ελληνική οικονομία οι οποίες έχουν μπερδέψει τους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τόνισαν πως τα στοιχεία διαφέρουν σημαντικά από αυτά που έχουν συζητηθεί στις τεχνικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες.

Υποστηρίζουν δε, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, «πώς ο Γ. Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο προς μια συμφωνία χρηματοδότησης». Για παράδειγμα το έγγραφο προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,1% για το 2015 όταν η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι για 0,5%.

Για το 2016, η έκθεση του κ. Βαρουφάκη αναμένει ανάπτυξη 2%, αρκετά κάτω από το 2,9% που προβλέπει η Κομισιόν.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν φαίνεται να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον κ. Τσίπρα» είπε άλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό το έγγραφο αντιπροσωπεύει την θέση της κυβέρνησης.

Ενας από τους βασικούς τομείς στον οποίο οι αξιωματούχοι εντοπίζουν αρκετές διαφορές είναι η δημιουργία μιας bad bank, μιας « κακής τράπεζας» που θα συγκεντρώσει και θα εκκαθαρίσει τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών. «Φυσικά, η χρηματοδότηση της “bad bank” δεν αντιμετωπίζεται, μας είπε ότι θα μας στείλει τον λογαριασμό» σχολιάζει σκωπτικά ο αξιωματούχος.

Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι το 36σέλιδο έγγραφο με τίτλο «Ανάκαμψη της Ελλάδας: Ένα σχέδιο» έχει περιέλθει εις γνώση της.

Οπως αναφέρει επικαλούμενη τέσσερις αξιωματούχους, πρόκειται για το έγγραφο που παρουσιάστηκε από τον Ελληνα υπουργό στους ομολόγους του στο Παρίσι και στη Ρώμη, αλλά και σεαξιωματούχους των Βρυξελλών κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι παρά την πρόοδο των τελευταίων ημερών παραμένουν μεγάλες και ακανθώδεις διαφορές ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές.

Aπάντηση Βαρουφάκη σε WSJ

Απαντήσεις στο δημοσίευμα της WSJ δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Οπως τονίζει: «Μετά το Eurogroup στη Ρίγα αποφασίσθηκε και ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών που συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Θεοχαράκης, η οποία προετοιμάζει το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της χώρας για τη Μεταμνημονιακή Εποχή.

Το πρώτο σχέδιο (draft) συντάχθηκε ήδη υπό την επίβλεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος το συζήτησε άτυπα με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας κ. Michel Sapin, της Ιταλίας κ. Pier Carlo Padoan, της Ισπανίας Luis de Guindos και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group.

Δυστυχώς, άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό "σύστημα" διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν συστηματικά στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων.

Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ουσία του εν λόγω Σχεδίου και την ποιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων θα μπορέσουν σύντομα να τις κρίνουν μετά τη δημοσιοποίησή του.

Η διαφορά στις προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τα στοιχεία στα οποία εμμένουν οι θεσμοί στις Βρυξέλλες αφορά στο ύψους του ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ που, αξίζει να σημειωθεί, οφείλεται στην ασφυξία που εκείνοι δημιουργούν. Εν πάση περιπτώσει οι όποιες διαφορές εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθους. Τέλος, ας θυμηθούμε πόσο έξω έχουν πέσει οι θεσμοί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά όλες τους τις προβλέψεις...

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.