14/10/2011 18:59
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα ομόλογα

Εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί πλέον να δέχεται τα κρατικά της ομόλογα ως collateral από τις ελληνικές τράπεζες, διαμήνυσε ο Jean-Claude Trichet σε συνέντευξή του στους Financial Times, την οποία επικαλείται το Dow Jones Newswires. Δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση δεδομένων των ανησυχιών για τα προβλήματα κρατικού χρέους που αντιμετωπίζει, ενώ η ΕΚΤ έχει φθάσει στα όριά της σχετικά με το τι μπορεί να κάνει για την Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο Trichet δήλωσε πως «η ΕΚΤ έχει φθάσει στα όριά της για το τι μπορεί να κάνει. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, δεν θα είναι σε θέση πλέον να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να στηρίξουν το χρηματοοικονομικό σύστημα για να αποτρέψουν μια οικονομική καταστροφή».
Πρόσθεσε ακόμη πως η ΕΚΤ έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να στηρίξει τις χώρες της ευρωζώνης που επλήγησαν από την κρίση κρατικού χρέους και δεν πρόκειται να υποστηρίξει μέτρα που θα απελευθερώνουν τις κυβερνήσεις από τις ευθύνες που έχουν για να τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους.

«Νομίζω ότι η ΕΚΤ έχει κάνει οτιδήποτε μπορούσε για να ανταποκριθεί στις ευθύνες της σε εξαιρετικές καταστάσεις. Η τελική στήριξη ασφαλώς είναι των κυβερνήσεων», δήλωσε.
 

Η UBS ζητά πάνω από 50%

 

Σε 10 ημέρες θα ανακοινωθεί η γαλλο-γερμανική συμφωνία για το υψηλότερο haircut στα ελληνικά ομόλογα, δήλωσε ο Francois Baroin, πριν τη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της G20 σήμερα στο Παρίσι. Οι απώλειες που θα υποστούν οι ιδιώτες επενδυτές από τα ελληνικά ομόλογα θα είναι μεγαλύτερες του 21% που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Ο Baroin, πάντως, διαβεβαίωσε στις σημερινές του δηλώσεις ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι ανάμεσα στις ισχυρότερες της Ευρώπης. Ο Baroin μίλησε σήμερα στο Παρίσι, πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των G20, υπό την προεδρία της Γαλλίας.

 

 

 

Υπέρ ενός  μεγαλύτερου haircut, ακόμη και μεγαλύτερου από το 50% που συζητείται για την Ελλάδα, εμφανίζεται η UBS, στο σύντομο σημερινό της report, θεωρώντας ότι οποιοδήποτε ποσοστό κάτω από αυτό δεν θα προσφέρει τα αναμενόμενα στην χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την UBS, με ένα haircut της τάξεως του 50% δεν είναι επαρκές, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι θεσμικοί πιστωτές (ΔΝΤ, ΕΕ) δεν μπορούν να συμμετάσχουν και ότι τράπεζες που σχετίζονται με το ελληνικό χρέος θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια. Υπολογίζοντας όλα αυτά ένα haircut 50% στην ουσία θα έχει όφελος μόλις 22% στο ελληνικό χρέος, αναφέρει η UBS, καταλήγοντας ότι μία μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωσης του χρέους θα δώσει την οριστική λύση στο πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.