ΕΚΤ προς ηγέτες της ΕΕ: Mην μας αναγκάσετε να τραβήξουμε τη σκανδάλη για τις ελληνικές τράπεζες
13/02/2015 17:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΕΚΤ προς ηγέτες της ΕΕ: Mην μας αναγκάσετε να τραβήξουμε τη σκανδάλη για τις ελληνικές τράπεζες

«H EKT στέλνει ένα μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ: μην μας αναγκάσετε να τραβήξουμε τη σκανδάλη για τις ελληνικές τράπεζες», γράφει το Bloomberg. Ο Μάριο Ντράγκι ζητάει πολιτική κάλυψη, καθώς δεν επιθυμεί να πάρει πάνω του μια απόφαση που θα σήμαινε διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και που θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Αφού η ΕΚΤ χθες επέκτεινε τον ELA κατά 5 δισ. ευρώ, οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η συνέχιση της στήριξης εξαρτάται από τις πολιτικές συνομιλίες για την διάσωση της Ελλάδας, επισημαίνει το Bloomberg, υπενθυμίζοντας ότι συναντιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι Έλληνες διαπραγματευτές και οι πιστωτές της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ δεν θέλει να βρεθεί σε μια θέση που θα παίρνει αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την παραμονή της χώρας στο ευρώ, χωρίς πολιτική κάλυψη από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αν οι συνομιλίες για μια συμφωνία -γέφυρα για την Ελλάδα καταρρεύσουν ξανά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι θα πρέπει να εξετάσει εάν θα παρέχει περισσότερα κεφάλαια ή θα απειλήσει με βέτο, όπως συνέβη στην Κύπρο πριν από δύο χρόνια.

«Η διακοπή του ELA θα ήταν μια παρέμβαση ύστατης λύσης, αντίστοιχη με μια πυρηνική επιλογή», δηλώνει ο Henrik Enderlein, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Hertie School of Governance στο Βερολίνο. «Η ΕΚΤ δεν θα ήθελε να το χρησιμοποιήσει ποτέ αυτό πραγματικά, καθώς βασικά είναι το ίδιο σαν να σπρώχνει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης», προσθέτει.

Η χρηματοδότηση του ELA παρέχεται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες με δικό τους ρίσκο. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τώρα πρόσβαση σε 65 δισ. ευρώ. Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι το 2012, καθώς η Ελλάδα οδηγούνταν προς την δεύτερη διάσωσή της και προς την απομείωση χρέους, οι τράπεζες δέχθηκαν 158 δισ. ευρώ βοήθεια στην χρηματοδότηση από την τοπική κεντρική τράπεζα και την ΕΚΤ.

Ο Nicolas Veron του Ινστιτούτου Bruegel, σχολιάζει ότι «η φυγή κεφαλαίων, per se, δεν αλλάζει την εκτίμηση για την φερεγγυότητα, όσο συνεχίζεται ο ELA. Υπάρχει μια κυκλικότητα σχετικά με αυτό. Εάν οι τράπεζες παύσουν να έχουν ρευστότητα, τότε η φερεγγυότητα αρχίζει να μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε ανησυχία». Όταν η φερεγγυότητα εξαρτάται από την συνεχή παροχή ρευστότητας, η ΕΚΤ κρατά την τύχη του τραπεζικού συστήματος στα χέρια της, σχολιάζει το άρθρο.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει ξανά στις 18 Φεβρουαρίου. Για να ασκήσει βέτο στον ELA, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων. Εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, η Ελλάδα θα βρεθεί χωρίς χρηματοδότηση για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια και η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να εξετάσει την θέση της για τον ELA στην συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου στην Κύπρο. Μπορεί να γίνει μια υπενθύμιση της σοβαρότητας της κατάστασης πριν από τότε.

Χωρίς πολιτική πρόοδο και συνέχιση της χρηματοδότησης, υπάρχει η απειλή επιτάχυνσης της φυγής κεφαλαίων και της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τονίζει ο Gabriel Sterne της Oxford Economics. «Η Κύπρος έχει γράψει ένα σενάριο και της Ελλάδας μπορεί να είναι παρόμοιο. Το να κλείσει το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας είναι πιθανώς η πιο καταστροφική οικονομικά πράξη που θα μπορούσε να συμβεί σε καιρό ειρήνης», σχολιάζει ο Sterne.

www.bloomberg.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. 14/02/2015 13:02:59

    Όταν κάποιοι λέγαμε να προσέξουν οι Έλληνες γιατί αυτό που έγινε στην Κύπρο είναι πολύτιμο ιστορικό μάθημα, οι αντιστασιακοί έλεγαν για Θερμοπύλες. Άντε να δούμε λοιπόν ποιος καταλαβαίνει την ιστορία καλύτερα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.