Δύο απόψεις για την οικονομία
01/10/2014 16:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δύο απόψεις για την οικονομία

Οι ετήσιες συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πραγματοποιηθούν στις 10 - 12 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον και η παγκόσμια οικονομία είναι ένα κεντρικό θέμα της ημερήσιας διάταξης. Αυτό θα κάνει την συνάντηση ενδιαφέρουσα, επειδή δύο διαμετρικά αντίθετες απόψεις του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος θα έρθουν αντιμέτωπες η μία με την άλλη, γράφει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Simon Johnson.

Η πρώτη άποψη είναι ότι «έχουμε κάνει πολλά» απ’ όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, την οποία προωθούν σε τακτική βάση ορισμένοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων ομολόγων τους, μπορεί να υπάρχουν λίγα περισσότερα να κάνουμε όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά οι τράπεζες μας και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχουν ήδη γίνει πολύ ασφαλέστερες. Η κρίση του 2008 δεν μπορεί σύντομα να επαναληφθεί.

Η δεύτερη άποψη είναι ότι απέχουμε πολύ από το να ολοκληρώσουμε τις ριζικές αλλαγές που χρειαζόμαστε. Ακόμη χειρότερα, σε τουλάχιστον ένα βασικό σημείο, η ίδια η γλώσσα που χρησιμοποιείται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους κορυφαίους δημοσιογράφους για να περιγράψουν την οικονομία έχει χαλάσει άσχημα. Τα θέματα είναι πολύπλοκα και οι αποχρώσεις αφθονούν, αλλά πολλά από αυτά που χωρίζουν τις δύο πλευρές σε αυτή τη συζήτηση καταλήγουν στο εξής: Είναι αποδεκτό να πούμε ότι οι τράπεζες «κρατούν» το κεφάλαιο;

Αυτό είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται με μεγάλη συχνότητα μεταξύ των κορυφαίων οικονομικών δημοσιογράφων (αν και όχι, για παράδειγμα, από το Bloomberg / BusinessWeek, το οποίο είναι εδώ και καιρό πολύ πιο προσεκτικό σε αυτό το σημείο). Το «οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια» είναι μια κοινή επωδός, που περιγράφει τις προσπάθειες από τις ρυθμιστικές αρχές - και, στις Ηνωμένες Πολιτείες, από κάποιους νομοθέτες - να απαιτούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αυτοχρηματοδοτούνται με σχετικά μεγαλύτερη ισότητα και λιγότερο χρέος. Η χρήση του «κρατώ» με αυτόν τον τρόπο είναι εντελώς συμβατική και βαθιά παραπλανητική. Σε οποιαδήποτε άλλη κοινή χρήση της αγγλικής γλώσσας, το «κρατώ» είναι ένα ενεργό ρήμα ή ουσιαστικό με παρόμοια χροιά. Κρατάς ένα μωρό στην αγκαλιά σου. Παρακαλώ, κρατηθείτε σφιχτά σε αυτό το σχοινί.

Αυτό έχει σημασία, γιατί η «εκμετάλλευση» του κεφαλαίου έχει γίνει μια συγκεκαλυμμένη ή έμμεση μεταφορά. Το συμπέρασμα είναι ότι οι τράπεζες καλούνται να απομονώσουν μέρος του ενεργητικού των ισολογισμών τους - και αυτό φυσικά οδηγεί στην αντίληψη ότι κατά κάποιο τρόπο «είναι λιγότερο διαθέσιμες» να δανείζουν, για παράδειγμα, στην πραγματική (μη χρηματοοικονομική) οικονομία. Θα συναντήσετε αυτή την άποψη συχνά, ακόμη και σε εξελιγμένους κύκλους - για παράδειγμα, στο Καπιτώλιο.

Αλλά αυτή η ερμηνεία είναι μια πλήρης - και μερικές φορές σκόπιμη - παρανόηση του τραπεζικού κεφαλαίου και των πολιτικών που εφαρμόζονται. Το κεφάλαιο, στο πλαίσιο αυτό, είναι απλά συνώνυμο με τη δικαιοσύνη, η οποία βρίσκεται στην πλευρά του τραπεζικού (ή οποιουδήποτε) ισολογισμού. Αναφέρεται στο πώς μια τράπεζα (ή άλλη εταιρεία) χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της, και όχι στον τρόπο που χρησιμοποιεί τα κεφάλαια που έχει στη διάθεσή της.

Οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις σημαίνουν, στην ουσία, περισσότερη χρηματοδότηση ιδίων κεφαλαίων και - κατ 'επέκταση, στο πλαίσιο κάθε λογικού ορισμού - σχετικά λιγότερο χρέος για ένα δεδομένο μέγεθος του ισολογισμού. Αυτή είναι μια ελκυστική και συνετή πολιτική, επειδή οι σημερινές παγκόσμιες τράπεζες έχουν σχετικά μικρό μερίδιο ιδίων κεφαλαίων που διέπουν τη λειτουργία τους.

Τα καλύτερα συγκρίσιμα μέτρα του τραπεζικού κεφαλαίου είναι αυτά που βρίσκονται στο Δείκτη Παγκόσμιου Κεφαλαίου που παράγεται από τον Thomas Hoenig, αντιπρόεδρο του Federal Deposit Insurance Corporation. Ο Hoenig εξετάζει πόσα καθαρά ίδια κεφάλαια έχουν οι τράπεζες με το απλούστερο και πιο διαφανές μέτρο (επίσης γνωστό ως μόχλευση). Έξι χρόνια μετά την μεγαλύτερη οικονομική κρίση, οι μεγάλες τράπεζές μας έχουν ίδια κεφάλαια που δεν ξεπερνούν το 5% των ισολογισμών τους. (Στην πραγματικότητα, ορισμένες τράπεζες δεν έχουν πολύ περισσότερο από 3% των ιδίων κεφαλαίων). Αυτό σημαίνει ότι το 95% των εργασιών τους χρηματοδοτούνται από το χρέος - και, επομένως, ότι μόνο ένα μικρό αρνητικό σοκ είναι αρκετό για να τις ωθήσει στην πτώχευση.

Πολλά μέτρα εξακολουθούν να απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτής της ευπάθειας, συμπεριλαμβανομένης και της επισημοποίησης της διεθνούς συνεργασίας για τον χειρισμό μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε αυτές οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να αποτύχουν χωρίς να προκαλέσουν παγκόσμιο πανικό. Θα πρέπει να προετοιμάσουν «διαθήκες» με ουσία για να δείξουν πώς αυτό θα καταστεί δυνατόν. Στην πραγματικότητα, τα σχέδια αυτά είναι μια απαίτηση - ακόμα ανεφάρμοστη - από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις Dodd-Frank στις ΗΠΑ το 2010.

Αλλά υπάρχει μια πολύ απλούστερη διαδικασία που θα κάνει μια μεγάλη διαφορά: Ένας ανώτερος πολιτικός, όπως ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Διοικητών της Federal Reserve ή ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, θα πρέπει να κάνει μια ομιλία που θα εξηγεί με σαφήνεια τι είναι το τραπεζικό κεφάλαιο (και τι δεν είναι). Οι δημοσιογράφοι που αγνοούν την καθοδήγηση σχετικά με την ορολογία σε αυτή την ομιλία θα πρέπει να κληθούν - ιδιωτικά - από τη Fed. Η Fed καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι το κοινό κατανοεί τη νομισματική πολιτική της. Οι επίσημοι θα πρέπει να αφιερώσουν παρόμοια προσπάθεια για την ακριβή επικοινωνία της ρυθμιστικής πολιτικής.

Και ο δείκτης του Hoenig θα έπρεπε να δημοσιοποιείται από έναν μεγάλο οργανισμό, όπως το ΔΝΤ. Χρειαζόμαστε όχι μόνο πιο ακριβή χρήση της γλώσσας, αλλά επίσης έγκαιρη και ακριβή μέτρηση των επιπέδων του κεφαλαίου των τραπεζών.

www.project-syndicate.org

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Dimi avatar
    η Dimi 11/10/2014 17:35:00

    “Πώληση ελληνικών F-16 στη Βουλγαρία. Σε διαβουλεύσεις με τη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ βρίσκεται η κυβέρνηση με αντικείμενο την πώληση ενός αριθμού ελληνικών μεταχειρισμένων αεροσκαφών τύπου F-16 στη Σόφια. Η Πολεμική Αεροπορία επιδιώκει να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί μέσω Leasing ισάριθμων αεροσκαφών του ιδίου τύπου από τις ΗΠΑ. Για την επιδιωκόμενη συμφωνία υπάρχει ήδη ένα προηγούμενο, η αγορά πορτογαλικών F-16 από τη Ρουμανία τον Οκτώβριο του 2013. Τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία είναι μέλη του ΝΑΤΟ από το 2004, το στρατιωτικό τους υλικό όμως είναι σοβιετικής προέλευσης και απαρχαιωμένο. Τον περασμένο Φεβρουάριο το ΝΑΤΟ ζήτησε από τη Σόφια να αναβαθμίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της, ζητώντας επιτακτικά την αγορά μαχητικών δυτικού τύπου, καθώς η Σόφια διέθετε μόνο Mig-21 ηλικίας άνω των 30 ετών. Η πρώτη προσέγγιση με την Ελλάδα έγινε στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου και Άνγκελ Ναϊντένοφ, τον Μάρτιο. Στη συνέχεια, ο υπουργός Άμυνας και ο Πρωθυπουργός, εκπόνησαν τη Στρατηγική για το τι ακριβώς επιδιώκει η Ελλάδα από αυτή τη συμφωνία. Στους Αμερικανούς προτάθηκε να μας νοικιάσουν με Leasing ισάριθμα αεροσκάφη με αυτά που θα πουλήσουμε στους Βούλγαρους (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 6 ώς 8 F-16). Η κυβέρνηση επέμεινε τη συντήρηση και τις αναβαθμίσεις των αεροσκαφών να τις αναλάβει η ΕΑΒ, ώστε να αναβαθμίσει τον ρόλο της σε επισκευαστικό hub για αερoσκάφη τύπου F-16 στη Βαλκανική. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βούλγαροι βλέπουν θετικά τη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μόνη ένσταση προέρχεται από την Πολεμική Αεροπορία, που θα ήθελε τα αεροσκάφη που θα νοικιαστούν να είναι τουλάχιστον Block 52. Ωστόσο το αίτημα προσκρούει στην άρνηση των Αμερικανών να τα ενοικιάσουν. Αν κλείσει η συμφωνία, αναμένεται να επιφέρει όφελος αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων για την ελληνική οικονομία και την ΕΑΒ. Στο υπουργείο Άμυνας μάλιστα θεωρούν ότι θα μπορούσε να καλυφθεί έτσι ένα σημαντικό μέρος του κόστους για την προγραμματισμένη αναβάθμιση των ελληνικών F-16.” / ~Παναγής Γαλιατσάτος, Έντυπη Καθημερινή – Ελλάδα 08:35 *** Οι απλοί πολίτες, με χαρά μαθαίνουμε ότι οι Μακροχρόνιες Μισθώσεις (Leasing) επεκτείνονται και στον Πολεμικό Εξοπλισμό της χώρας μας. Με αυτόν τον σύγχρονο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο, η Ελλάδα επιτέλους! απαλλάσσεται από τις μιζέριες των μιζών, των χρόνιων παροπλισμένων, των μπαταρισμένων και όλων αυτών των αλγεινών τα οποία επί 10ετίες ταλάνισαν, την αξιοπιστία κουρέλιασαν και τις τσέπες του φορολογούμενου Έλληνα, τρύπησαν. Ο σύγχρονος στρατιωτικός εξοπλισμός της Ελλάδας, βάσει Συμβολαίων, σε τακτά διαστήματα ανανεώνεται. Εύγε!!! στους εμπνευστές της ιδέας, και είθε τη χρονιά που διανύουμε, να κλείσει η Συμφωνία. Ο επισκευαστικός ρόλος της ΕΑΒ στη Βαλκανική, αναβαθμίζεται. Και η Ελλάδα, με τις πρώτες στον κόσμο Ψυχωμένες Ένοπλες Δυνάμεις της, χρήματα εξοικονομεί, στη πολύτιμη άμυνά της επενδύει και σε χρονικά όρια τακτά, με σύγχρονη τεχνολογία αιχμής, ενδυναμώνεται!.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.