#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/04/2011 09:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δυο στρατόπεδα για την αναδιάρθρωση«Φούντωσε» τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στον ελληνικό και διεθνή τύπο, καθώς αναλυτές, τραπεζίτες, κυβερνητικοί παράγοντες, Ευρωπαίοι πολιτικοί και κοινοτικοί αξιωματούχοι μετά τη δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του οικονομικού της προγράμματος έως και το 2015, έσπευσαν να τοποθετηθούν επί του θέματος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα:

- Το πρώτο εκτιμά ότι η χώρα μπορεί και πρέπει να αποφύγει την αναδιάρθρωση, εφόσον εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτή είναι και η επίσημη άποψη που εκφράζει τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και η τρόικα των δανειστών του ελληνικού δημοσίου (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

- Το δεύτερο εκτιμά ότι τα «νούμερα δε βγαίνουν» και ότι θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για την αλλαγή των όρων αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.

Την εκδοχή αυτή προωθούν τόσο στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, όσο και εγχώριοι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι, ενώ ιδιαίτερης βαρύτητας ήταν και η τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη για την ανάγκη της αναδιάρθρωσης.

Η αλήθεια είναι ότι εφόσον το ελληνικό δημόσιο δεν καταφέρει να βγει στις αγορές έως και το 2012 θα αναγκαστεί να προσφύγει στο νέο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η τρόικα θα μπορεί να θέσει ως όρο για την επέκταση της στήριξης για την Ελλάδα την αναδιάρθρωση του παλαιού χρέους της, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει επιμήκυνση της διάρκειας εξόφλησης, «κούρεμα» ή συνδυασμό των δύο.

Ποιοι τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης

Πρόταση για την αλλαγή των όρων αποπληρωμής του συνόλου του χρέους κατέθεσε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» την περασμένη Κυριακή ο κ. Σημίτης, εκτιμώντας ότι μόνον έτσι θα μπορέσει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών χωρίς μία παρατεταμένη περίοδο λιτότητας.

Μέσα σε λίγες ώρες από τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης έκαναν την εμφάνισή τους στο διεθνή τύπο οι υποστηρικτές της αναδιάρθρωσης:

- Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών Δημοσίου Τομέα κ. Christian Brandυπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δε θα ήταν και το τέλος του κόσμου για τα γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει haircut.

- Ο επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας κ.Clemens Fuest χαρακτήρισε αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση, καλώντας τους επενδυτές να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα, ότι το haircut είναι δεδομένο.

- Ο σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης κ. Lars Feld τόνισε ότι η χώρα μας θα χρειαστεί να αναδιαπραγματευτεί το χρέος της ώστε να μπορέσει να εξέλθει της κρίσης στην οποία βρίσκεται. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης και όχι της διαγραφής χρέους.

- Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να έχει διευθετηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έως και το 2012 διατύπωσε ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να καλυφθεί ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 30 δισ. ευρώ.

- Η Wall Street Journal σε άρθρο της με τίτλο "Κανείς δεν τολμά να το αποκαλέσει πτώχευση" υπογραμμίζει ότι η άρνηση στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης είναι πιο επικίνδυνη από την ίδια την αναδιάρθρωση.

Παράλληλα, η εφημερίδα τονίζει ότι ακόμα και αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί στο πακέτο διάσωσης, το χρέος της δεν θα είναι βιώσιμο.

«Δεν συμφέρει η αναδιάρθρωση»

Στον αντίποδα, εκτός από την ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν που αποκλείει την αναδιάρθρωση, έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναλύσεις βάση των οποίων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι συνέπειες για τη χώρα και την οικονομία της θα είναι καταστροφικές.

Συγκεκριμένα:

- Το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου κ. Yves Merschυπογράμμισε ότι το να προκαταλαμβάνουμε ότι χώρες όπως η Ελλάδα δεν θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των χρεών, είναι μια άδικη εκτίμηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες που έλαβαν βοήθεια έχουν κοινοβουλευτικά προγράμματα προκειμένου να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

- Αντίθετος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους κρατών μελών της ευρωζώνης εμφανίστηκε και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ κ. Jürgen Stark, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα δεν επιλύεται, αλλά δυσκολεύει.

- Η Alpha Bank εκτιμά ότι ενδεχόμενη πραγματοποίηση των σεναρίων περί αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, που προβάλλονται εκτενώς εδώ και στο εξωτερικό, είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να αποτραπεί η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και να εξασφαλισθεί ο αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές για πολλές δεκαετίες.

«Η αναδιάρθρωση θα γίνει, αλλά όχι άμεσα»

Τέλος, σε αναλύσεις τους τράπεζες και ξένοι οίκοι αποκλείουν το ενδεχόμενο η αναδιάρθρωση να γίνει άμεσα, τοποθετώντας το ενδεχόμενο αυτό μετά το 2012.

Αναλυτικότερα:

- Απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και η Deutsche Bank. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι τα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα συνηγορούν κατά της αναδιάρθρωσης στο άμεσο χρονικό διάστημα, εκτιμώντας ότι τίποτε δε θα συμβεί έως και το α΄ τρίμηνο του 2012.

- Η Credit Suisse σημειώνει ότι είναι απίθανο να έχουμε εξελίξεις τους επόμενους μήνες, εκτιμώντας ότι η τρόικα έχει ισχυρό συμφέρον να καθυστερήσει μία πιθανή αναδιαρθρώσει, με στόχο να προφυλάξει τη φήμη της, αλλά το ισπανικό «κάστρο», το οποίοι κινδυνεύει να πληγεί καίρια, πλήττοντας το σύνολο της ευρωζώνης.

- Η JP Morgan σε έκθεσή της για την Ευρώπη σημειώνει ότι μια βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα είχε πολύ νόημα, κάνοντας λόγο για "παρεξήγηση" των θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των αναλυτών της, μια εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους δε θα επιτύγχανε πολλά, ενώ μια μη-εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους θα προκαλούσε σημαντικές διαταραχές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Από το ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 21/04/2011 10:42:28

  Κουραμπιες ή Μελομακαρονο?

  Διαβαζω διαβαζω.. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗΣ!!!
  ΚΑΝΕΙΣ !!! Ολοι σχολιαζουν και αναλυουν Χωρις τον Ορισμο του τι Αναλυουν !!!!
  Ειναι ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΜΑΤΑ... πανπονηροι.... λαμογια.
  Σου λεει θα τα γραφω ΟΛΑ και οτι και να γινει θα πω... " εγω το ειχα γραψει" !!
  ρε ουστ απο δω.
  Παρτε την ευθυνη των οσων γραφετε και στην εισαγωγη του καθε αρθου βαλτε τον ορισμο ΣΑΣ.. τι ειναι ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ και να σας διαβαζουμε βαση αυτου !!

  Μη ΜΑΣΑΤΕ σε γενικολογιες χωρις βαση συζητησης !! Μην ασχολειστε ΚΑΝ!!
  ντιλιτ. Τσαμπα πληροφορηση χωρις καμια ουσια και καμια ευθυνη του καθε υπογραφοντος!!!!!!!!!!!!!

  ΔΛΔ οταν λεει ο Δρακος θελω Αναδιαρθρωση, εσεις τι καταλαβαινετε και ασχολουμαστε ολοι μαζι του ?? Τι θλει να πει? Γιτι δεν το λεει με το ονομα του ( οτι αυτος νομιζει σωστο ) ?? και το λεει γενικα με χρηση την καραμελας? Ο Δρακος απλα θελει να διαφορορποιηθει στο ΟΧΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ !! χαχχαχααα
  ΑΝ ελεγαν τα συτροφια Κουραμπιες θα ελεγε Μελομακαρονο.

  ΟΥΣΤ ΟΥΣΤ ΟΥΣΤ ανευθυνοι αρθογραφοι, ΠανταΣωστοι.

  ΠΠ

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/04/2011 11:15:31

  O Clemens Fuest και ο Lars Feld είναι Γερμανοί.
  Αλλά ο Jürgen Stark είναι επίσης Γερμανός. Και η Deutsche Bank είνια επίσης ...Γερμανική.
  Τελικά έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε διαφωνούντες Γερμανούς. Ο καθένας χρειάζεται το Γερμανό του. Αλλά ο καθένας χρειάζεται διαφορετικό Γερμανό.
  Άν ψάξουμε και τι διαφορετικά πράγματα εννοεί ο καθένας με την "αθώα" λεξούλα "αναδιάρθρωση", θα γίνει της μάμαλης.
  Ναι, τα οικονομικά είναι ....επιστήμη. Κι εγώ είμαι ο Άγιος Ονούφριος.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ο Θείος 21/04/2011 11:32:08

   Καλημεραααα
   χθες ημουν σε μια συνανηση και αρπαξα ενα βιβλιο απ τη βιβλιοθηκη
   "Ethical Economy"/Erol User
   to οποιο ξεπεταξα σε 1 ωρα !.... αν το βρεις παρτο !!

   ΠΠ

 3. zame avatar
  zame 21/04/2011 13:00:32

  ..(η άρνηση στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης είναι πιο επικίνδυνη από την ίδια την αναδιάρθρωση.) ΣΩΣΤΟ !
  .. ενδυναμωνει ακομα περισσοτερο το στρευλο και καρα-διεφθαρμενο Μιζαδορικο-χρηματοπιστοτικο & οχι μονον ..αλλα και την τοξικη φουσκα..των χρηματοπιστ.προϊόντων..
  ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ.
  και2ον..γιατι η ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ..πρεπει να συνδεεται με το "κουρεμα" του χρεους. ?? (υποπτον)
  ΔΕΝ ειναι ΔΕΔΟΜΕΝΗ και ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ & ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ...για την ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ενος Δημοκρατικου & Ευνομου Συντεταγμενου Κρατους μελους της ΕΕ ???

 4. drider avatar
  drider 21/04/2011 13:25:25

  Θα κατηγορηθώ (μάλλον) για αυτή την ερώτηση:
  Η ΝΔ με ποιο στρατόπεδο συντάσσεται;

  Το ρωτάω γιατί ως τώρα έχει κρατήσει σιγή ιχθύος για το θέμα (πέρα από τη διαπίστωση ότι τα νούμερα δε βγαίνουν). Να περιμένω το Ζάππειο ΙΙ;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ drider 21/04/2011 21:43:21

   Ομοίως και το ΠΑΣΟΚ φυσικά. Πλακώνονται μεταξύ τους σαν "Γερμανοί CDU/FDP", γι αυτό και η κυβέρνηση μοιάζει με της Μέρκελ.
   Έχω ήδη κάνει την πρόβλεψη ότι θα "σπάσουν" και οι 2, εν ευθέτω χρόνω. Το timing της ρήξης θα συμπέσει με την κορύφωση της ευρω-δημοσιονομικής κρίσης. Τα διαφορετικά συμφέροντα μέσα τους, τότε θα είναι αδύνατο να γεφυρωθούν και κάθε μερίδα θα πάει φανερά μ' αυτούς που εκφράζει.
   Δεν ξέρω άν θα γίνει "αναδιάρθρωση" χρέους - και τι ακριβώς είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τις λέξεις (σίγουρα όχι ο Αλέξης, κι αυτόν δεν τον βλέπω τόσο καλά μετά το μπάμ).
   Αλλά μια πραγματική αναδιάρθρωση του πολιτικού χάρτη, τη βλέπω πολύ πιο πιθανή.

 5. Ιεροκλής avatar
  Ιεροκλής 21/04/2011 14:12:06

  Δεν είμαι οικονομολόγος, συγχωρέστε με. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οικονομικής φύσεως; Άπτεται της οικονομικής επιστήμης η επίλυσή του; Είναι ένα δύσκολο σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες; Για δυνατά μυαλά, μικρούς Αϊνστάιν; Για να μην τρελαθούμε δηλαδή...
  http://ierokliss.pblogs.gr/

 6. zame avatar
  zame 21/04/2011 19:10:28

  xaxaxa..σωστοοος. ο Ιεροκλης.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 21/04/2011 20:04:37

  Φοβάμαι ότι η ΝΔ είναι κάπως σαν τους Γερμανούς κυβερνητικούς.
  Οπότε η πιό σωστή ερώτηση θα ήταν, ποιά από τις "συνιστώσες" της ΝΔ συντάσσεται με τη μιά άποψη και ποιό με την άλλη.

 8. zame avatar
  zame 21/04/2011 20:34:07

  Δυο στρατοπεδα γιατι (πως λενε ο σκυλος χορτατος & η πιτα αφαγοτη)..ενα τετοιο πραγμα καπως..
  Αναδιάρθρωση μια έννοια που μπορεί να μεταφράζεται κατά το δοκουν...και μάλιστα στην Πολιτική να "ΓΛΙΣΤΡΑ" ανάμεσα από τις αδηφάγες & άπληστες αγορές όχι αποκλείστηκα αρνητικά ..διότι αν ερμηνευτεί ως κεφαλαιοποίηση & επιμήκυνση ..μάλλον θα τρίβουν τα χεριά τους οι ΑΓΟΡΕΣ..για ευνόητους λόγους..μαλιστα αν αυτό συνοδεύεται και απο διαβεβαιώσεις τύπου..πως θα πληρωθούνε μέχρι τελευταίου σεντς...
  Απο την άλλη ο εξ-ορθολογισμός απαιτεί κούρεμα και μαλιστα χοντρό...αλλά και εισροή φρέσκου χρήματος στην αγορά..για να λειτουργήσουν οι εναπομείναντες επιχειρήσεις..μετά το γνωστό Ντόμινο των εξελίξεων..αλλα και γιατί αυτά τα χρήματα είναι οχι μόνον καρά-απεχθή..αλλα συντηρούν & επαυξάνουν στρεβλές & άθλιες νοοτροπίες που μας οδηγήσανε στην υπάρχουσα οικονο-μιζαδορικο-χρηματοπιστωτικο, κραυγαλαια απληστο ανομο & διεφθαρμενο ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ.που δεν οδηγει και ΠΟΥΘΕΝΑ. ενω παράλληλα κανένας δεν επιστρέφει τα ΚΛΕΜΜΕΝΑ & κανενας δεν ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ...έτσι λοιπόν αυτοι που ανενόχλητοι θέλουν να απολαμβάνουν τα κλοπιμαία..θα μας υποδεικνύουν να συνεισφέρουμε ακόμα περισσότερα στον "κουμπαρά τους".
  και ολα αυτα γιατι αυτοι που χρονια τωρα μεθοδευανε αυτο το ΑΚΡΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ προς ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥΣ..η ΑΠΛΗΣΤΙΑ δεν τους επιτρέπει ούτε καν να ρισκάρουνε τα μεθοδευμένα μελλοντικά κέρδη τους...και η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ γαμηθει..κυριολεκτικά που αν το μαγνητοσκοπήσει ίσως να τα οικονομήσει κιόλας..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.