#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/04/2013 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διπλό μαχαίρι «έβγαλαν» οι τραπεζίτεςΠρόταση για διπλό κούρεμα στους τραπεζοϋπαλλήλους, τόσο στις θέσεις εργασίας όσο και στους μισθούς, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΟΤΟΕ και τους τραπεζίτες, με αποτέλεσμα, όπως φάνηκε χθες, να δυσκολεύει η επίτευξη συμφωνίας για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, την οποία ωστόσο παλεύει πάση θυσία η ΟΤΟΕ για να αποφύγει τα… πολύ χειρότερα.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων δίνουν μάχη οπισθοφυλακής, καθώς οι τραπεζίτες δεν εγγυώνται για τις θέσεις εργασίας, ενώ εμφανίζονται αμετακίνητοι ζητώντας:

* μείωση μισθών της τάξης του 15% με 17% στους βασικούς μισθούς της σύμβασης, χωρίς να είναι σε θέση να δεσμευτούν και για τις θέσεις εργασίας!

* Ωράριο με τρεις βάρδιες ώστε τα κεντρικά τους καταστήματα (και κάποια περιφερειακά στη συνέχεια) να είναι ανοιχτά ως το απόγευμα, χωρίς να χρειάζεται αύξηση του χρόνου εργασίας.

Κούρεμα, αλλά πού…

Στο κλίμα αυτό, που δυναμιτίζεται από γεγονότα που επηρεάζουν άμεσα τις τράπεζες, όπως η ανακεφαλαιοποίηση και οι τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank, η συνεννόηση των δυο πλευρών γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, οι τραπεζίτες «συνέχισαν με επιμονή» να απαιτούν μειώσεις των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων χωρίς να δεσμεύονται για τη διατήρηση και την προστασία των θέσεων εργασίας!

Στην ουσία όλα είναι στον αέρα και οι επιλογές για τους 55.000 τραπεζοϋπαλλήλους δεν είναι αν θα έχουν μείωση μισθών, αλλά το αν οι μειώσεις θα εφαρμοστούν στους βασικούς τους «κλαδικούς» μισθούς που έχουν μείνει ανέγγιχτοι μέχρι τώρα από τις επιμέρους –επιχειρησιακές- συμβάσεις που έχουν γίνει σχεδόν στο σύνολο των τραπεζών!

Η ΟΤΟΕ έχει συμβιβαστεί με την ιδέα μιας ήπιας μείωσης, που θα μπορούσε να γίνει στο επίδομα ισολογισμού που ισοδυναμεί με ένα 15ο μισθό σε ετήσια βάση. Πέρα από αυτό όμως δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν και ένα «κούρεμα» στους βασικούς τους (χωρίς τα επιδόματα) μισθούς, καθώς θα ισοδυναμούσε με πλήρη κατάργηση της συλλογικής τους σύμβασης, δεδομένου ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφτεί δεν έχουν πειράξει τους βασικούς μισθούς, αλλά αντίθετα οι μειώσεις έγιναν στις πάσης φύσεως πρόσθετες αποδοχές.

Το… χάσμα

Το μεγάλο αγκάθι πάντως στις διαπραγματεύσεις έχει να κάνει με τις θέσεις εργασίας, καθώς ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε φάση πλήρους αναδιοργάνωσης.

«Ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων δεν πρόκειται να αποδεχθεί την περαιτέρω υποβάθμιση των αποδοχών, δεδομένου ότι το εισόδημά τους έχει ήδη υποστεί μεγάλες μειώσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο από τις τράπεζες. Μειώσεις που σωρευτικά λόγω των επιχειρησιακών συμβάσεων θα αγγίξουν το 30% μέσα στο 2013», τόνισε χθες η ΟΤΟΕ ενώ έκανε λόγο και για «λεηλασία των θέσεων εργασίας, με την οποία οι τράπεζες επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους», την οποία η Ομοσπονδία δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει.

Παρά τη δύσκολη προσέγγιση των δύο πλευρών συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια με στόχο να αποτραπεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στην επόμενη συνάντηση που ορίστηκε για την Τρίτη 9/4/2013.

Αύριο συγκαλείται η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ για να εκτιμήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και να καθορίσει την προετοιμασία που απαιτείται σε αγωνιστικό επίπεδο.

Κώστας Κατίκος, στον "Ελεύθερο Τύπο"

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. The Camel avatar
  The Camel 02/04/2013 08:59:27

  O ελληνικός λαός δεν μπορεί να πληρώνει 1 δισ. ευρώ τον χρόνο για τους τόκους των δανείων ύψους 50 δισ. που πήρε η χώρα για να ανακεφαλαιοποιήσει τις χρεοκοπημένες τράπεζες και οι υπάλληλοί τους να έχουν θιγεί ελάχιστα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.

  Δεν μπορεί τράπεζες με ζημιές δισ. ευρώ να δίνουν επίδομα ισολογισμού (ακουσον-άκουσον), δηλαδή 15ο μισθό, που τους πληρώνουν τα κορόιδα οι υπόλοιποι φορολογούμενοι.

 2. tpe avatar
  tpe 02/04/2013 15:53:08

  Ακριβώς. Σε αντίστοιχες καταστάσεις, στο Μετρό, τι λέγαμε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.