#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/07/2011 15:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διπλωματικό θρίλερ για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου ΚορυφήςΔιπλωματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καθώς η πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής συναντά, προς το παρόν τουλάχιστον, τις αντιρρήσεις της γερμανικής κυβέρνησης.

 

Η αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα προκαλεί νευρικότητα στις αγορές και στο τραπέζι των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, όπως αυτά της προσωρινής «επιλεκτικής χρεοκοπίας», αλλά και του «κουρέματος».

 

Σήμερα, Τετάρτη, και την Πέμπτη οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της Ευρωζώνης, οι υπεύθυνοι διαχείρισης του δημοσίου χρέους, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αξιωματούχοι της Κομισιόν θα έχουν τηλεδιασκέψεις για το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών.

 

Στις διασκέψεις εκ μέρους της Ελλάδας θα μετέχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου.

 

Την Τετάρτη θα γίνει η τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup (Eurogroup Working Group), η οποία εισηγείται στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, σε συνεργασία με την ΕΚΤ.

 

Από την πορεία των διαβουλεύσεων θα εξαρτηθεί αν γίνει Σϋνοδος Κορυφής τις προσεχείς ημέρες. Ο κ. Ρομπάι φέρεται να πιέζει για την προσεχή Παρασκευή ή το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

 

Δεν αποκλείεται, πάντως, η σύγκληση του Eurogroup εντός του Ιουλίου, ώστε να βρεθεί μία λύση. Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη είναι πολύ ρευστό και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για την επόμενη ημέρα.

 

Διπλωματικής πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση είναι να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή και την Κυριακή να ακολουθήσει την Κυριακή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, ώστε να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του νέου πακέτου βοήθειας πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα.

 

Ένα άλλο σενάριο αναφέρει ότι θα γίνει μόνο συνεδρίαση του Eurogroup, μέσα στις επόμενες ημέρες.

 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι τα σενάρια ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας (και πιθανότατα χαμηλότερου επιτοκίου και ονομαστικής αξίας), μέσω κυρίως της επαναγοράς στη δευτερογενή αγορά, όπου οι τίτλοι διαπραγματεύονται με μέση έκπτωση της τάξεως του 40%-45%.

 

Ρόλο-κλειδί θα έχει ο μηχανισμός ευρω-στήριξης (EFSF), ο οποίος καλείται να δανείσει την Ελλάδα για να επαναγοράσει χρέος και παράλληλα ζητείται να εγγυηθεί για τα νέα ελληνικά ομόλογα.

 

Η γαλλική κυβέρνηση, όπως και οι χώρες σε προγράμματα διάσωσης, καθώς και οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, ζητούν αποφασιστικά βήματα από την ΕΕ και εκτιμούν ότι η πιθανή αναβολή των αποφάσεων για τον Σεπτέμβριο θα επιδεινώσει την κρίση χρέους.

 

Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας (κυρίως) και του ευρωπαϊκού Βορρά δείχνουν να μην βιάζονται.

 

Σήμερα, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για την σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς, όπως ειπε, βασική προτεραιότητα παραμένει να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στις λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα (σ.σ. τη συμμετοχή ιδιωτών).

 

Επιπλέον, ανέφερε ότι καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει κανονίσει ήδη μια σειρά συναντήσεων στη Γερμανία την Παρασκευή.

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στον γερμανικό πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ARD), είπε ότι ενδεχόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα ήταν κυρίως ένα «πρόσθετο ψυχολογικό μήνυμα» στις αγορές.

 

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup, επισήμανε ότι «επί της ουσίας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έθεσαν τις αναγκαίες βάσεις».

 

«Το ζήτημα είναι τώρα αν οι αγορές θα αποδεχτούν αυτό το μήνυμα. Αν όχι, τότε ίσως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να πρέπει για μια ακόμα φορά να στείλουν μέσω της συνάντησής τους ένα πρόσθετο ψυχολογικό μήνυμα», προσέθεσε.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. δημης avatar
    δημης 14/07/2011 00:40:15

    ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ...ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΑΝ ΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΟ) ΤΟ...ΕΒΓΑΛΑΝ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ...(ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ)...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.