Διπλασίασε την προσφορά για το Ελληνικό η Lamda
26/03/2014 22:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διπλασίασε την προσφορά για το Ελληνικό η Lamda

Οι πιέσεις που είχαν ασκηθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του antinews φαίνεται ότι απέδωσαν σε ότι αφορά το Ελληνικό το οποίο δεν θα δοθεί «κοψοχρονιά»

Οι πιέσεις που είχαν ασκηθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του antinews φαίνεται ότι απέδωσαν σε ότι αφορά το Ελληνικό το οποίο δεν θα δοθεί «κοψοχρονιά». Οι επενδυτές, δηλαδή η Lamda του ομίλου Λάτση αναγκάστηκαν να κάνουν μια πολύ βελτιωμένη προσφορά ύψους 915 εκατ. ευρώ, να δεσμευτούν ότι θα κάνουν έργα υποδομής 1.25 δισ. ευρώ και να δεσμευτούν ότι θα προχωρήσουν σε επενδύσεις τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι τα 915 εκατ. ευρώ είναι λιγότερα από το 1,23 δισ. που είχε αποτιμήσει το Ελληνικό το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών πέρυσι, το ΤΑΙΠΕΔ λέει ότι η προσφορά είναι πολύ πάνω από το τίμημα που ζητούσε ο ανεξάρτητος αποτιμητής και το οποίο λέγεται ότι ήταν γύρω στα 750 εκατ. ευρώ.

Αν και το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στις υπόλοιπες διαδικασίες, δηλαδή την εκτίμηση της νέας προσφοράς, εκτιμάται ότι θα την κάνει δεκτή. Ήταν τέτοια η... χαρά τους για τα 915 εκατ. ευρώ που στο τέλος της ανακοίνωσης λένε ότι θα κάνουν συνέντευξη τύπου με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Λες και θα υπήρχε περίπτωση να κάνουν συνέντευξη αν ο διαγωνισμός ήταν άγονος.

Σε ότι αφορά τα της προσφοράς, το 33% του ποσού θα δοθεί αμέσως, δηλαδή πάνω από 300 εκατ. ευρώ θα βάλει το κράτος στα ταμεία του με την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Επίσης η κοινοπραξία αναλαμβάνει έργα 1,25 δισ. ευρώ για τις υποδομές που απαιτούνται. Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ έχει ως εξής:

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει ότι η Lamda Development ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Διοικητικού του Συμβουλίου για βελτίωση της αρχικής της προσφοράς και κατέθεσε σήμερα βελτιωμένη προσφορά ύψους 915 εκ. ευρώ για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε..

Το 33% του ποσού αυτού θα καταβληθεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το υπόλοιπο εντός 10 ετών, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης. Η εταιρεία κατέθεσε τίμημα σαφώς βελτιωμένο, κατά ποσοστό υψηλότερο του 25% σε σχέση με την αρχική της προσφορά, και υπερβαίνει την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (American Appraisal).

Επιπλέον του τιμήματος, η εταιρία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου κόστος ύψους 1,25 δισ. ευρώ, που απαιτείται για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και του Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου.

Η προσφορά δεσμεύει την εταιρεία με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τίμημα δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή, εφόσον η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης (IRR) ξεπεράσει το 15%.

Ως επόμενο βήμα και σύμφωνα με τη διαδικασία, οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της τελικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς (fairness opinion) της Lamda Development, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αφού λάβει υπόψη του τα ανωτέρω, καθώς και την εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του εντός των επόμενων ημερών για την ανακήρυξη ή μη Προτιμητέου Επενδυτή.

Μετά το τέλος της διαδικασίας, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου.

Τα οφέλη της επένδυσης

Αναπτυξιακά οφέλη

•Εκτός από το τίμημα, θα υλοποιηθούν επενδύσεις με σημαντικά πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία της Αθήνας και της χώρας. Υπολογίζεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του ακινήτου, η περιοχή του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, βάση της πρότασης Φόστερ, αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας άνω των €7 δισ.. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εκτέλεσης και της λειτουργίας της ανάπτυξης του ακινήτου, θα δημιουργηθεί ένας υψηλός αριθμός νέων θέσεων εργασίας, περίπου 50.000. Παράλληλα, πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ έδειξε ότι μέσα στην επόμενη 10ετία αναμένεται να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 1,2%.

•Θα επαναπροσδιοριστεί η Αθήνα ως πόλη τουριστικού προορισμού, επιχειρηματικού κέντρου και χώρου αναψυχής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην ουσία, το Ελληνικό αποτελεί το πιο φιλόδοξο και σύνθετο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη και η αξιοποίησή του Ελληνικού θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα (ξένα ΜΜΕ, εταίροι μας στην ΕΕ, διεθνείς αγορές) ότι η Ελλάδα αλλάζει ριζικά και αποτελεί πλέον έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Χρήσεις

•Θα συνδυάζεται ένα ευρύ φάσμα χρήσεων και λειτουργιών που περιλαμβάνουν τουρισμό, αναψυχή, κατοικία, κέντρα και θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, εμπορικές λειτουργίες, διοίκηση και γραφεία, πολιτισμό και αθλητισμό, καθώς και περιβαλλοντικές υποδομές.

•Θα υπάρχουν συνολικά περί τα 1.500 περίπου στρέμματα κοινοχρήστων χώρων (κοινόχρηστο πράσινο, πλατείες, δρόμοι, πεζόδρομοι, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, παιδικές χαρές) και κοινωφελών χρήσεων/εγκαταστάσεων (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι κοινωνικών υποδομών, πολιτιστικά κτίρια κ.λπ.).

•Η προτεινόμενη, με βάση την τεχνική πρόταση, κάλυψη θα είναι αρκετά μικρότερη από 35%, που προβλέπεται στον ν. 4062/2012. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχει συνολική κάλυψη περίπου 700.000 τ.μ. έναντι 2.100.000 τ.μ επιτρεπόμενης κάλυψης.

•Η δόμηση θα είναι πολύ πιο ήπια σε σύγκριση με τους γειτονικούς Δήμους. Οι μέσοι συντελεστές δόμησης σε όλους τους παραπάνω Δήμους είναι σχεδόν διπλάσιοι.

Χώροι πρασίνου - πάρκα

•Συνολικά τα 2/3 της συνολικής έκτασης (4.300 στρέμματα σε σύνολο 6.000) θα καλύπτονται από χώρους πρασίνου και ελεύθερους γενικώς χώρους. Πιο συγκεκριμένα, το ενιαίο Μητροπολιτικό Πάρκο των 2000 στρεμμάτων συνδυάζεται λειτουργικά και αρμονικά με τα 1000 στρέμματα των κοινόχρηστων χώρων που προκύπτουν από τις πολεοδομούμενες ζώνες και με τα 1300 στρέμματα των ακαλύπτων χώρων των δομήσιμων γηπέδων. Στην ουσία δημιουργείται το μεγαλύτερο αστικό παράκτιο πάρκο της Ευρώπης με έκταση διπλάσια από αυτήν του Πριγκιπάτου του Μονακό (1960στρ.). Συγκριτικά με άλλα πάρκα, η έκταση του νέου πάρκου θα ισούται με περίπου ενάμιση Hyde Park Λονδίνου ή με ενάμιση Central Park Νέας Υόρκης. Εννοείται ότι το πάρκο αυτό θα είναι προσβάσιμο και ανοικτό σε όλους τους πολίτες.

•Αναφορικά με τις προτάσεις για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, που ακούγονται από τους γύρω Δήμους και κάποιους άλλους φορείς, στην πρόταση προβλέπεται ούτως ή άλλως η δημιουργία ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου & Αναψυχής, έκτασης περίπου 2.000 στρεμμάτων, με 9 διακριτές θεματικές ενότητες στις οποίες αναπτύσσονται διαφορετικές λειτουργίες αστικού πάρκου: κέντρο φύσης, κέντρο γλυπτικής, εκθεσιακοί-μουσειακοί χώροι, αθλητικός πόλος στον οποίο δημιουργείται χώρος εγκαταστάσεων Ολυμπιακής μνήμης, πόλος πρότυπων μεσογειακών καλλιεργειών, πόλος Αττικής βλάστησης. Όλοι οι παραπάνω χώροι θα είναι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες και κοινωνικές ομάδες.

•Κάποιοι προτείνουν να δημιουργηθεί ένα μη βιώσιμο πάρκο, το οποίο από τη μια θα δημιουργούσε από τη μια ελάχιστες θέσεις εργασίας, και από την άλλη ένα τεράστιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Αυτό το κόστος κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να πληρώνει συστηματικά το κράτος και τελικά ο φορολογούμενος. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι με την πρόταση, η Αθήνα θα έχει μεγαλύτερο σε έκταση πάρκο από πόλεις όπως το Λονδίνο ή Νέα Υόρκη.

Παράκτιο μέτωπο

•Ένας από τους στόχους της αξιοποίησης ήταν να ανοίξει η πόλη προς τη θάλασσα. Στην ουσία δημιουργείται ένα μήκους 3χλμ. παράκτιο μέτωπο της έκτασης του Ελληνικού, ένας μοναδικός προορισμός όχι μόνο για τους κατοίκους των όμορων περιοχών αλλά και για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους ανεξαιρέτως. Στο μέτωπο αυτό θα περιλαμβάνονται και νέες δημόσιες πλαζ κολύμβησης στην παραλία του Αγίου Κοσμά, οι οποίες επαναλαμβάνουμε ότι θα είναι ανοιχτές σε όλους.

Αξιοποίηση Ολυμπιακής περιουσίας

•Για πρώτη φορά στη μεταολυμπιακή Ελλάδα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλάνο αξιοποίησης της ολυμπιακών εγκαταστάσεων και της μετατροπής τους σε πόλους έλξης για τους επισκέπτες. Σύμφωνα με την πρόταση, τα ολυμπιακά έργα όχι μόνο θα διατηρηθούν, αλλά θα μετεξελιχθούν έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους μέσα στο νέο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Θα διαμορφωθεί, με δαπάνες του επενδυτή, μια νέα θεματική ενότητα "Ολυμπιακής Μνήμης", όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες μεγαλουπόλεις που φιλοξένησαν Ολυμπιακούς Αγώνες (π.χ. Βαρκελώνη, Σύδνεϋ, Λονδίνο κτλ), όπου υπήρξε μέριμνα μετά-Ολυμπιακής βιωσιμότητας των εγκαταστάσεων των Αγώνων.

Επενδύσεις σε περιβαλλοντικές υποδομές

•Σύμφωνα με την πρόταση του επενδυτή, θα προωθηθεί η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, μεθόδων και τεχνολογιών, και ειδικότερα η εφαρμογή τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας και νερού και η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, ο επενδυτής θα αναλάβει να δημιουργήσει μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης, ενώ θα αναλάβει και την αποκατάσταση των ρεμάτων. Παράλληλα, θα διασφαλίζεται η επάρκεια νερού χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση στα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ.

Φορολογικό καθεστώς

•Ο επενδυτής θα αναλάβει να αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των φόρων που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Η έκταση στο Ελληνικό δεν απολαμβάνει κάποιων ιδιαίτερων φορολογικών πλεονεκτημάτων, έναντι άλλων περιοχών της Ελλάδος, καθώς αυτό αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία.

Διαγωνιστική διαδικασία – Γιατί υπήρξε μόνο μία προσφορά

•Το γιατί υποβλήθηκε τελικά μια μόνο προσφορά σχετίζεται κυρίως με το ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο της συγκεκριμένης επένδυσης και όχι με τον ανταγωνισμό που προηγήθηκε, ο οποίος μάλιστα ήταν έντονος. Δυστυχώς δεν υπάρχουν επιτυχημένα προηγούμενα αντιστοίχου επιπέδου επενδύσεων στη χώρα μας και αυτό πράγματι αποτελεί πρόβλημα. Άλλωστε, για την περίπτωση του Ελληνικού είναι γνωστό ότι τα τελευταία 15 χρόνια περίπου έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειες αξιοποίησής του και τελικά δεν είχε προκριθεί κανένα σχέδιο ανάπτυξης από την Πολιτεία, παρά το γεγονός ότι έχουν εκπονηθεί 6 μελέτες για την αξιοποίησή του, από τη μελέτη του Πολυτεχνείου και του ΟΡΣΑ έως την μελέτη Ασεμπίγιο.

•Σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, οι υπόλοιποι υποψήφιοι αποχώρησαν για λόγους που δεν σχετίζονται με το διαγωνισμό. Όλοι συμμετείχαν σε αυτή έως σχεδόν το τέλος της και ο κάθε υποψήφιος δεν κατέθεσε τελικά δεσμευτική προσφορά για λόγους που σχετίζονται είτε με τη διάθεσή του να αναλάβει το ρίσκο αυτής της επένδυσης, είτε με την ικανότητά του να βρει και να δεσμεύσει τους πολύ σημαντικούς πόρους που απαιτεί αυτό το έργο. Κατά συνέπεια, τίποτα δεν θα διασφάλιζε ότι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού θα οδηγούσε σε μια ή περισσότερες δεσμευτικές προσφορές.

Αποτίμηση

•Για το Ελληνικό, η αποτίμηση είναι μια σύνθετη υπόθεση, διότι σήμερα το Ελληνικό είναι μια έκταση εκτός σχεδίου πόλης χωρίς υποδομές αστικής ανάπτυξης, όπου όμως σύμφωνα με το Ν.4062 επιτρέπονται στο μέλλον να αναπτυχθούν δεκάδες χρήσεις γης. Επιπλέον, το Ελληνικό είναι ένα παλαιό αεροδρόμιο και απαιτεί σημαντικές δαπάνες για την αποκατάστασή του ως «οικοπέδου» προς ανάπτυξη. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι το κόστος αποξήλωσης των αεροδιαδρόμων, ανακύκλωσης της τεράστιας ποσότητας υλικών που θα εξαχθούν και της αναγέννησης του εδάφους που έχει μολυνθεί από την κηροζίνη των αεροπλάνων επί δεκαετίες, ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ.

•Λόγω του τεράστιου μεγέθους της μελλοντικής ανάπτυξης του Ελληνικού κρίσιμο μέγεθος για την αξία του είναι τόσο οι υποδομές, το κόστος των οποίων είναι πολύ υψηλό και θα αναληφθεί εξ ολοκλήρου από τον επενδυτή, όσο και ο χρόνος στον οποίο μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά οι προσφερόμενες αναπτύξεις, αφενός για να είναι ρεαλιστικό το σχέδιο ανάπτυξης, αφετέρου για να μην καταβαραθρωθούν οι αξίες γης από μια ξαφνική υπερπροσφορά ακινήτων στην περιοχή.

•Ο ανεξάρτητος αποτιμητής λειτουργεί ως υποψήφιος επενδυτής και κατασκευάζει ένα μοντέλο επιχειρηματικού σχεδίου για την ανάπτυξη της έκτασης. Το ποσό που προκύπτει τελικά ως αποτίμηση της γης αντιστοιχεί πρακτικά στο καθαρό κέρδος που θα είχε ένας επενδυτής αν υλοποιούσε αυτό το σχέδιο ανάπτυξης, που μεγιστοποιεί την αξία του ακινήτου, έχοντας πληρώσει το κόστος της επένδυσης και το χρηματοοικονομικό του κόστος, δηλαδή το κόστος των ιδίων και δανειακών κεφαλαίων, που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση της επένδυσης.

•Τονίζεται, ότι στην αποτίμηση του Ελληνικού δεν έχει ληφθεί υπόψη το μέρισμα 30% από τα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή. Συνεπώς, εφόσον η επένδυση στο Ελληνικό υλοποιηθεί και επιτευχθεί σωρευτική απόδοση άνω του 15% για τον επενδυτή, θα προκύψουν και άλλα πολύ σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο. Επίσης, δεν έχουν υπολογιστεί οι φόροι που θα προκύψουν για το Δημόσιο και οι οποίοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ σε ετήσια βάση και σε πλήρη ανάπτυξη του έργου.

•το ποσό, λοιπόν, που πρέπει να διαιρέσουμε θα πρέπει να είναι το άθροισμα του κόστους των υποδομών, του κόστους του μητροπολιτικού πάρκου και του τιμήματος που θα καταβάλλει ο επενδυτής για την αγορά των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ. Το ποσό αυτό είναι της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ. Επίσης, με δεδομένο ότι βάσει του Ν.4062 και του σχεδίου ανάπτυξης του Ελληνικού θα αναπτυχθούν στην έκταση (α) ενιαίο μητροπολιτικό πάρκο 2.000 στρεμμάτων, (β) κοινόχρηστοι χώροι 1.450 στρεμμάτων για επιπλέον πράσινο, πλατείες, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές, αθλητικές χρήσεις κλπ., ενώ (γ) 250 στρέμματα είναι αιγιαλός και εξαιρούνται της ανάπτυξης, η πραγματική έκταση που θα αξιοποιηθεί είναι περίπου 2.500 στρέμματα (6.200 - 2.000 – 1.450 – 250), εκ των οποίων θα καλυφθούν με κτίσματα λιγότερα από 900 στρέμματα.

Αν διαιρέσουμε το ελάχιστο ποσό των 2,2 δισ. ευρώ με τα 2.500 στρέμματα της ανάπτυξης προκύπτει ότι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο θα είναι υψηλότερη από 850 ευρώ ανά μέτρο, ενώ διαιρέσουμε το ίδιο ποσό με τα στρέμματα γης που θα καλυφθούν με δόμηση προκύπτει ότι η τιμή αυτή θα είναι υψηλότερη 2.200 ευρώ ανά μέτρο. Συνεπώς, έχουμε ένα εύρος τιμών από 800 έως πάνω από 2.200 ευρώ ανά τμ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. gikon avatar
  gikon 26/03/2014 23:27:46

  Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται.

 2. riot avatar
  riot 27/03/2014 00:58:20

  301.950.000 θα δώσει ντούκου ο Λάτσης και τα υπόλοιπα ... όποτε. Με μια τροπολογία μπορεί και να μην τα δώσει ποτέ.

 3. Aegean times avatar
  Aegean times 27/03/2014 11:32:55

  Την επιτυχία δεν την βλέπω.... αγοράζει η Λάμδα 6400 στρέμματα και δίνει μόνο το 33% προκαταβολή και εξόφληση σε 10 χρόνια, δηλαδή πέρα της μειωμένης τιμής το Ελληνικό δημόσιο χρηματοδοτεί τον κύριο Λάτση για δέκα ολόκληρα χρόνια!!!!!!!! αυτή είναι επωφελής πώληση και μην πει κανείς ότι πρόκειται περί σκανδάλου και μάλιστα ολκής γιατί δεν γίνεται πιστευτός. Αλήθεια ποιός έχει αγοράσει ακίνητο με 33% προκαταβολή και εξόφληση σε 10 χρόνια, ζήσε Μάη να φας τριφύλλι δηλαδή. Και βέβαια ο γνωστός και μη εξαιρετέος κύριος Λάτσης κατά την πάγια τακτική του θα ξεζουμίσει για καμιά 20 χρόνια την όποια επένδυση και μετά χρεοκοπημένη θα την παρατήσει στο κράτος, όπως καλή ώρα με την Eurobank. Κρίμα.

 4. Jimakos avatar
  Jimakos 27/03/2014 12:17:24

  Αν δεν είχαν να κάνουν με το Ελληνικό δημόσιο και την αντιεπενδυτική νοοτροπία που έχει ριζώσει στα μυαλά μας και οι προτάσεις θα ήταν περισσότερες και τα λεφτά περισσότερα. Με τα 10 φορολογικά νομοσχέδια κάθε χρόνο, δικαστικές αποφάσεις για τους ...κορμοράνους και την αντιπολίτευση να απειλεί με κρεμάλες, είναι θαύμα που υπάρχει μία πρόταση.

 5. Νικολάκη εφέντης avatar
  Νικολάκη εφέντης 27/03/2014 14:18:19

  Το Ελληνικό δεν μπορεί να προσφέρει στο κράτος σχεδόν τίποτα τώρα - 300 εκατ... Συνεπώς, ας αποκτήσει η οικονομία μας μια θετική δυναμική κι ας το πουλήσουμε τότε υπό καλύτερες προϋποθέσεις. Άλλωστε ακόμα κι αν σήμερα το έπαιρνε ο Λάτσης μέχρι την ολοκλήρωση της αρχικής αδειοδότησης θα περάσουν χρόνια - οπότε δεν μπορούν να αρχίσουν τα έργα. Σ' αυτό τον χρόνο, η κυβέρνηση μπορεί να σκεφτεί σοβαρά την χρήση του με σκοπό την απόκτηση ενός στρατηγικού πλεονεκτήματος για τη χώρα κι όχι απλά να το δώσεις για διαμερίσματα και κάποια συνεδριακά κέντρα.

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ Νικολάκη εφέντης 27/03/2014 15:38:15

   προτεινόμενες χρήσεις: Να απλώσουμε τους S300 (αυτούς που ούτε παρέλαση δεν κάνουν). Να γίνει αλάνα και να διοργανώνουμε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ εναλλάξ (κλήρωση για το ποιός θα αρχίσει πρώτος). Να γίνει συνεδριακό κέντρο "Γεώργιος Α. Παπανδρέου" μπας και σταματήσει να ξενιτεύεται συνέχεια (μεγάλη ώθηση στο συνεδριακό τουρισμό). Να παραχωρηθεί στη Χρυσή Αυγή για να διοργανώνει συσσίτια χωρις συνωστισμό (πας μη Έλλην θα μένει νηστικός και θα διαπομπεύεται παραπλέυρως, χώρος υπάρχει). Να γίνει το Εθνικό κέντρο απασχόλησης με καρέκλες γραφεία και δωρεάν internet για 500.000 νέους δημοσίους υπαλλήλους (μεγάλη κάμψη της ανεργίας, άμεσα χωρίς ευρωπαικα προγραμματα και άλλες τρίχες). Να χτιστεί το γήπεδο "Santa Sofia" της ΑΕΚ και το "Panathinaikos Arena". (Δύο βήματα από το Καραισκάκη, άφθονο ξύλο, καλύτερη αστυνόμευση).

   • Π.Κ. avatar
    Π.Κ. @ Jimakos 27/03/2014 16:04:18

    Είσαι ωραίος φίλε μου τέτοιοι που είμαστε αυτό μας αξίζει. Το καλύτερο που διάβασα μέσα στη μιζέρια της μπανανίας που ζούμε....

 6. ελλην π. avatar
  ελλην π. 27/03/2014 15:32:48

  Eπιμένουμε με αφέλεια να πιστεύουμε οτι υπάρχει Δημόσια περιουσία. Ο "μικρός" Καραμανλής, ελέω εξαιρετικού κρασιού Μπαιρακτάρη μας έκανε λιανά τον Μαρξ, για να μην τρέφουμε αυταπάτες που μας "δίδαξε" ο Ανδρέας οτι τάχα μου η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες... Στους 5 -10 Νταβατζήδες ανήκει και τα ποσά που δήθεν προσφέρουν για μια "Δημόσια" έκταση είναι καθαρά συμβολικά, αφού όλα τα δημόσια κτήματα δικά τους είναι. Εδώ τους ανήκουν τα κεφάλια μας . Ηδη 5000 έχουν πέσει απο την αρχή της κρίσης που αυτοί προκάλεσαν και συντηρούν και μας φαίνονται και λίγα τα λεφτά που δίνουν για κτήματα του κράτους που αν δεν τα αξιοποιήσουν αυτοί δεν έχουν καμμία αξία? Είδατε τις εκατοντάδες ξένων επενδυτών που ο Σαμαράς γύρισε τη μισή γή για να τους φέρει, να προσφέρουν περισσότερα? Ούτε ένας (1)!!!...Αυτό κι αν είναι παγκόσμιο ρεκόρ.

 7. Θόδωρος 17.06.2014 avatar
  Θόδωρος 17.06.2014 27/03/2014 17:29:01

  Έγραψα πριν λίγες μέρες για το Ελληνικό σε -παρόμοιο με το παρόν- άρθρο του antinews:
  "Ρε παιδιά, υπάρχει πουθενά το project της Lamda? Καθώς και οι όροι που θέτει το ΤΑΙΠΕΔ: ποιος θα επιβλέπει, ποιες οι ρήτρες μη εκπλήρωσης? Θυμάστε ακόμα ότι με το Ελληνικό ασχολούμασταν 2 χρόνια επί Jeffrey. Τώρα που "ανακάμπτει" κιόλας η Ελλάδα και σε 2-3 χρόνια θα έχουμε βγει απ' το τούνελ (κατά τα κυβερνητικώς λεγόμενα), κανέναν δεν τον ενδιαφέρει να επενδύσει στο Ελληνικό να αρχίσει να εισπράττει σε 3 χρόνια, δλδ? Μόνο τον κυρ-Σπύρο? Πολύ περίεργο.. Δλδ. Κινέζοι στον Πειραιά, “τεράστιο” ενδιαφέρον για υδρογον/κες, υποψήφιοι επενδυτές για λιμάνια, αεροδρόμια, άρθρο «παρέλαση επενδυτών βλέπει η ΕΕ», κ.ά. Αυτούς δεν τους πείραξε η Ελληνiκή γραφειοκρατία και το ασταθές πολιτικό περιβάλλον? "Αγοράζω φτηνά και πουλάω ακριβά" ο απαράβατος αγοραίος νόμος. Αλλά για το Ελληνικό κανείς? Ξανά πολύ περίεργο.. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Κάτι άλλο γίνεται εδώ." Το παρόν άρθρο παραπάνω αναφέρει μέσες άκρες -χωρίς αριθμητικά δεδομένα και όχι αναλυτικά καθώς και ούτε χρονικά- την επένδυση. Για μένα προσωπικά και για project που έχω μπλεχτεί επιτρέψτε μου να πω ότι αυτά είναι "εικονογραφημένα περίεργα", παραμύθια "μια φορά κι ένα καιρό". Εν πάσει περιπτώσει, το αντιπαρέρχομαι. Ενδεχομένως η συνολική μελέτη να ανακοινωθεί αργότερα, γιατί ακόμα είναι νωρίς, δεν έχει μπει στον λεπτομερή σχεδιασμό, αφού δεν υπάρχει προϋπολογισμός τελικός. Ας πούμε ότι είναι μια "μελέτη σκοπιμότητας", μια "βάση σχεδιασμού". Ας είναι. Στο διαπραγματευτικό μέρος τώρα, δεν προξενεί σε κανέναν άλλο εντύπωση ότι διπλασιάστηκε η προσφορά?! Δλδ. από 430m€ πήγε στις 915m€? Άρα μπορούσε να τα δώσει κι από πριν. Τα είχε, αλλά είπε: "Κάτσε, τα κορόϊδα μπορεί να τσιμπήσουν και με λίγα"! Δεν είναι έτσι μήπως? Παρεξήγησα? Πως είναι τότε? Αλλιώς θα έλεγε "από 430m€, άντε 500-550, δεν μπορώ άλλο παιδιά, αυτά είναι". Άμα γίνονται τέτοια, μετά άδικο έχουμε που είμαστε καχύποπτοι. Και μη μου πείτε ότι "πιέστηκε" ο κος Σπύρος!.. Ποιος μπορεί να τον "πίεσε" δλδ? Αστεία πράματα.. Εγώ θα μπορούσα να προτείνω ούτε αυτή η προσφορά να γίνει αποδεκτή, να ζητήσουμε κι άλλα! Αλλά έχουμε και το ζήτημα της αξιοποίησης και της ερήμωσης της περιοχής. Καθώς και επιστροφή ετησίως το 30% των κερδών, σημαντικό κι αυτό. Τι να πω.. Πόσο αποτιμούνται σε άλλες χώρες παρόμοιες εκτάσεις, δεν ξέρω, θα 'ταν καλό να ξέρουμε. Και το άλλο που αναφέρω και παραπάνω: "Ποιος θα επιβλέπει, ποιες οι ρήτρες μη εκπλήρωσης?" Κάτι αναφέρει το άρθρο, αν θυμάμαι καλά, εντάξει. Συνολικά όμως η θέση της κυβέρνησης ποια είναι ρωτάω. Ή "παίζει μπάλα" μόνο του το ΤΑΙΠΕΔ? Υ.Γ 1. ο "ανεξάρτητος" εκτιμητής αναφέρει για 750m€. "Ανεξάρτητος". Χα, χα, εδώ γελάμε! Υ.Γ.2 ...και η προκαταβολή τρώγεται γρήγορα.. Μετά τι γίνεται. Θα βουλώσουν μερικές τρύπες με τα 303m€. Μετά τι γίνεται?

  • Θόδωρος 17.06.2014 avatar
   Θόδωρος 17.06.2014 @ Θόδωρος 17.06.2014 27/03/2014 17:48:07

   ...και το 30% ετήσια επιστροφή κερδών είναι για IRR=15%, για να μην ξεχνιόμαστε. Όχι απ' τον 1ο χρόνο ή τον 2ο χρόνο δλδ. Πότε θα πετύχει irr 15%? Σε 5 ή σε 15 χρόνια?

 8. ελλην π. avatar
  ελλην π. 27/03/2014 18:23:42

  Μιλάμε για πολύ χοντρή κομπίνα. Αν υποθέσουμε οτι το κράτος πολεοδομεί την έκταση , αφήνει ελεύθερους χώρους-πράσινο το 50% και το υπόλοιπο το κάνει οικόπεδα 500 τ.μ. έκαστο με δικαίωμα ανέγερσης διόρωφης κατοικίας 200 τ.μ εντός αυτού και τά πουλάει απο 1000 ευρώ/τ.μ. αντι για 2000 που είναι η αξία τους, παίρνει αμμέσως 3,1 δίς, πέρα απο τους φόρους-θέσεις εργασίας απο την ανέγερση των κατοικιών . Αν μάλιστα σε 2-3 οικοδομικά τετράγωνα επιτρέψει πχ. 3 ξενοδοχεία τύπου Ντουμπάι με 200 ορόφους έκαστο με τη μέθοδο της αντιπαροχής, βγάζει στο νερό άλλα 10 δίς, χωρίς να εργαστεί καθόλου. Μας δουλεύουνε, ή έχει ανοίξει η κερκόπορτα και αρπάζουν ό,τι βρουν τώρα που είμαστε στο πατωμα απο την κρίση? Και χαρακτηρίζουν τον Τσίπρα κομμουνιστή και κρατιστή δήθεν που θέλει να κρατάει το κράτος αναξιοποίητο και να διώχνει με τις καταγγελίες του τους συνωστιζόμενους "ξένους επενδυτές"= Σπ. Λάτσης και μόνον?

  • Jimakos avatar
   Jimakos @ ελλην π. 28/03/2014 11:13:25

   Άσε το προσπάθησαν άλλοι και να το αποτέλεσμα: Ordos, China: A Modern Ghost Town http://content.time.com/time/photogallery/0,29307,1975397_2094492,00.html http://www.businessinsider.com/revisiting-chinas-ghost-cities-2013-9?op=1 Kαλή διασκέδαση με το κράτος εργολάβο!

 9. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 29/03/2014 07:18:08

  ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
  ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 70
  30 Μαρτίου 2012 ΝΟΜΟΣ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 4062 Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού - Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ - Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/28/ΕΚ) - Κριτήρια Αειφορίας Βιοκαυσίμων και Βιορευστών (Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/30/ΕΚ). Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή: ΕΝΟΤΗΤΑ Α΄ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ........................................

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.