#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/01/2013 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διατλαντικό ελεύθερο εμπόριο

Αυτόν το μήνα, το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών κυκλοφόρησε μια όντως αφυπνιστική έκθεση με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις 2030: Εναλλακτικοί κόσμοι». Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τους συγγραφείς, είναι ότι αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, η Ασία θα μπορούσε να ξεπεράσει σύντομα τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη σε παγκόσμια δύναμη. Θα έχει υψηλότερο ΑΕΠ, μεγαλύτερο πληθυσμό, υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες και μεγαλύτερη τεχνολογική επένδυση. Σε αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ χρειάζονται ο ένας τον άλλο περισσότερο από ποτέ, κάνοντας τη μεγαλύτερη διατλαντική συνεργασία ζωτικής σημασίας, υποστηρίζει ο Χαβιέ Σολάνα, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και  Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ.

Αυτή φαίνεται να είναι η προσέγγιση που ενέπνευσε την απερχόμενη αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην πρόσφατη ομιλία της στο Ίδρυμα Brookings, για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης. Με δεδομένη την αλλαγή της παγκόσμιας εξουσίας την προοπτική της αμερικανικής ενεργειακής αυτάρκειας καθώς η εγχώρια παραγωγή υδρογονανθράκων αυξάνεται, η Αμερική προσπαθεί να προσαρμόσει την εξωτερική πολιτική της στη νέα πολυ-πολική διεθνή τάξη. Και, αν και η Ασία είναι πλέον η στρατηγική προτεραιότητα της Αμερικής, η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η σύντροφος με την οποία οι Αμερικανοί έχουν περισσότερα κοινά. «Θέλω να είμαι σαφής» σημείωσε η Κλίντον. «Ο επαναπροσανατολισμός μας προς την Ασία δεν σημαίνει απόσυρση από την Ευρώπη».

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την Κλίντον, ελπίζουν  ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους, έτσι ώστε η Ασία να μην θεωρείται μόνο μία αγορά, αλλά και το επίκεντρο της κοινής στρατηγικής δράσης. Αλλά, πέρα ​​από αυτό, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπαθούν να εξασφαλίσουν τους παγκόσμιους ρόλους τους, η συνεργασία μεταξύ τους είναι πιο σημαντική από ποτέ. Έτσι, τώρα είναι η ώρα για μια τολμηρή πρωτοβουλία: την έναρξη μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Αμερικής και ΕΕ.

Η Κλίντον έχει ήδη υπαινιχθεί την ετοιμότητα της Αμερικής για το σκοπό αυτό, αναφέροντας τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης μια πλήρους συμφωνίας, η οποία θα αυξήσει το εμπόριο και θα τονώσει την ανάπτυξη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο δημοσιογράφος David Ignatius τόλμησε ακόμη και να της δώσει ένα όνομα σε πρόσφατο άρθρο του στην Washington Post: TAFTA (Transatlantic Free-Trade Agreement- Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών). Ο Edward Luce, των Financial Times, προτιμά το «Διατλαντική Συνεργασία».
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ (στο σύνολό τους) δεν είναι μόνο οι  δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και τυπικά οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι άλλων  μεγάλων οικονομιών. Διατηρούν επίσης τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική σχέση στον κόσμο. Οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ευρώπη είναι τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι στην Ασία. Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στις ΗΠΑ είναι οκτώ φορές μεγαλύτερες από το συνδυασμό των επενδύσεών της στην Κίνα και την Ινδία. Έτσι, το διατλαντικό εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο οικονομίες, ιδιαίτερα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πράγματι, εκτιμάται ότι το ένα τρίτο από όλες τις διμερείς εμπορικές δραστηριότητες ΗΠΑ-ΕΕ αποτελείται από εσωτερικές μεταφορές εταιρειών που δραστηριοποιούνται και στις δύο αγορές.
Αν και τα τιμολόγια των ΗΠΑ και της ΕΕ στα προϊόντα που κατασκευάζονται στις αγορές τους είναι ήδη χαμηλά (κάτω από το 3%, κατά μέσο όρο), μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα είναι εξαιρετικά επωφελής για την προώθηση περαιτέρω επενδύσεων, με αποτέλεσμα την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει το εμπόριο αγαθών, υπηρεσιών, χρηματοπιστωτικών μέσων, καθώς και τη γεωργία, ενώ θα απαιτήσει μεγαλύτερη συμβατότητα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κανονισμών και νόμων, γεγονός που συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση πόρων.
Επιπλέον, οι επιπτώσεις μιας τέτοιας συμφωνίας θα γίνουν αισθητές πολύ πέρα ​​από την ΗΠΑ και την Ευρώπη. Για παράδειγμα, και οι δύο έχουν ήδη υπογράψει συνθήκες ελεύθερου εμπορίου με διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής, που συνεπάγονται τη δημιουργία μιας γεωγραφικά τεράστιας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών, η οποία θα πρέπει να ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης.

Πράγματι, οι περιφερειακές συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών επιταχύνονται σε όλο τον κόσμο. Η Συνεργασία Ειρηνικού, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με αιχμή του δόρατος τις ΗΠΑ, έχει οριστεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με την αποφασιστική φετινή πρόοδο να τη βάζει σε καλό δρόμο για να ολοκληρωθεί το 2015. Πιθανοί συνυπογράφοντες είναι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Μαλαισία, το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή, το Περού, το Μπρουνέι, ο Καναδάς, το Μεξικό και ίσως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Το αποτέλεσμα θα είναι η απελευθέρωση του εμπορίου σε μια περιοχή που παράγει το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Δεν είναι καιρός να εξετάσουμε κάτι παρόμοιο για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ; Η ΕΕ, που τώρα αντιμετωπίζει ένα κύμα λαϊκισμού και ευρωσκεπτικισμού, θα μπορούσε να αναβιώσει την αίσθηση του σκοπού της αν δεσμευόταν για στενότερη διατλαντική συνεργασία και συντονισμό στις συναλλαγές, που θα διεξαχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένα τέτοιο έργο έχει συντελέσει και στο παρελθόν στην στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία και μπορεί να το κάνει ξανά. Το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο σήμερα είναι η εμπιστοσύνη και μόνο το γεγονός της έναρξης διαπραγματεύσεων θα τη δημιουργήσει σε αφθονία.

Ο προστατευτισμός δεν είναι λύση για την κρίση, ενώ μια διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα ευνοούσε την πολυμέρεια και τη διαφάνεια. Με αυτή την έννοια, είναι σημαντικό να τονίσουμε το έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του καλύτερου πολυμερούς φόρουμ του κόσμου για την επίλυση των εμπορικών διαφορών. Η υπογραφή μιας συνθήκης για το διατλαντικό εμπόριο θα είναι η αδιάψευστη απόδειξη ότι μπορεί να γίνει μια πολιτική κίνηση για το ελεύθερο εμπόριο – και να κερδηθεί.

Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω της σαφούς δέσμευσης των πολιτικών ηγετών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μαζί με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η οποία είναι θεμελιώδης για την επείγουσα οικονομική ανάπτυξη. Αλλά ας μην περιμένουμε: αντιμέτωποι με τις προβλέψεις της σχετικής παρακμής της Δύσης, οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να δεσμευτούν για περισσότερη ένωση, περισσότερη συνεργασία και περισσότερη ευημερία. Σήμερα, αυτό σημαίνει μια διατλαντική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών.

http://www.project-syndicate.org/commentary/why-the-us-and-the-eu-need-a-free-trade-agreement-by-javier-solana

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 01/01/2013 10:09:54

  Και τι θα εμπορεύονται μεταξύ τους ΗΠΑ και ΕΕ; Προϊόντα που κατασκευάζονται στην Ασία; Ή μόνο Mercedes και όπλα αμερικάνικα;

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 01/01/2013 11:39:33

   +++++++

  • Κώστας Σταματάκης avatar
   Κώστας Σταματάκης @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 01/01/2013 17:12:19

   Η ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας σίτου, καλαμποκιού, κρέατος, κλπ αγροτικών προϊόντων. Αν κάποιος κοιτάξει τις εξαγωγές των ΗΠΑ θα καταλάβει ότι είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών – κτηνοτροφικών προϊόντων.
   Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μηχανολογικού γενικά εξοπλισμού.

   • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
    ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ Κώστας Σταματάκης 01/01/2013 19:09:41

    Και εμείς σε τι από αυτά που αναφέρεις θα συμμετέχουμε και πώς; Μήπως πάλι μόνο ως αγοραστές;

    • Κώστας Σταματάκης avatar
     Κώστας Σταματάκης @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 01/01/2013 20:06:26

     Δυστυχώς σα χώρα παράγουμε και εξάγουμε πολύ λίγα προϊόντα. Η οικονομία της Ελλάδας με αποφάσεις των πολιτικών της, στράφηκε στις υπηρεσίες (τουρισμός, τράπεζες, συμβουλευτικές υπηρεσίες κλπ) και καθόλου στην παραγωγή προϊόντων. Οι υπηρεσίες με την οικονομική κρίση κατέρρευσαν, όπως κατέρρευσε και η Ελληνική οικονομία. Η στροφή της Ελλάδας στις υπηρεσίες και στον τριτογενή τομέα της οικονομίας, όπως λέγεται, ήταν στρατηγική επιλογή των εκσυγχρονιστών του Σημίτη, που τελικά οδήγησε στην καταστροφή της Ελλάδας. Σε αντίθεση με την Ελλάδα η Τουρκία επέλεξε την παραγωγή προϊόντων, και σαν αποτέλεσμα η οικονομία της καλπάζει.

     Σε τι θα συμμετάσχουμε εμείς ως χώρα; Μεγάλο ερώτημα και έχει σχέση με αυτό που όλοι τώρα αντιλήφθησαν και ονομάζουμε ανάπτυξη. Που σημαίνει, συμμετοχή στον διεθνή καταμερισμό παραγωγής προϊόντων, με ανταγωνιστικά προϊόντα που μπορούν να ανταγωνισθούν προϊόντα που παράγουν άλλες χώρες ή με χαμηλότερες τιμές (π.χ. φθηνότερα από Κίνα κλπ) ή ποιοτικότερα (έρευνα και ανάπτυξη, ανταγωνιστικά πάρα πολύ καλά Πανεπιστήμια που μπορούν να παράγουν γνώση, τεχνολογία και νέα προϊόντα).

     Βλέπεις να έχουμε τίποτα από αυτά; Δυστυχώς και για αυτό οδηγούμαστε στη επιλογή Κίνας, προϊόντα με χαμηλές τιμές, που σημαίνει μεροκάματα Κίνας.

     • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
      ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ Κώστας Σταματάκης 02/01/2013 22:45:38

      Εύγε διότι απαντάς με ψυχραιμία και με επιχειρήματα.
      Πάντως δε νομίζω ότι σαν Έλληνες (ιδιοσυγκρασία) θα μπορούσαμε να έχουμε μισθούς και συνθήκες Κίνας. Επίσης σκέψου και το εξής: Μισθοί Κίνας σημαίνει και ελάχιστα έσοδα για το κράτος διότι είμαστε και 10 εκατομ. άνθρωποι όλοι κι όλοι. Πώς θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του κράτους λόγω γεωγραφικής ποικιλομορφίας, ανάγκες για άμυνα κλπ; Αντίθετα, στην ίδια την Κίνα και τα λίγα χρήματα (σε πραγματικά ποσά) που παίρνει το κράτος από τον κάθε Κινέζο συνολικά είναι πάρα πολλά αυτά που συγκεντρώνονται. Λίγο απλοϊκό αλλά δεν είναι και εντελώς αδύναμο επιχείρημα.

  • thΘymios avatar
   thΘymios @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 04/01/2013 19:48:09

   Πωλείται Πανεπιστήμιο; δώστε μας ΦΩΣ!
   Ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων πουλάει το κτήριο και το οικόπεδο που στεγάζει το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος.
   Η εκδότρια κα Ένη Παπαευθυμίου, λέει, ότι το βρήκε στο “Διαύγεια”.
   Το μεταξύ των οδών Παπασιοπούλου, Φλεμιγκ, Ύδρας και Άνδρου στην Λαμία, εκτάσεως 9174,50 τετραγωνικών μέτρων Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος, πωλείται απ’ τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων.
   Γίνετε λόγος όμως, για “οικόπεδο” μόνον -όχι για κτήριο-, πρόκειται για το “δίκαιο της επιφανείας”; (που λέει ο Καζάκης), και που προβλέπετε απ’ το “Αγγλικό δίκαιο”;
   “ΤΟ ΦΩΣ” (σελ.: 5) Τρίτη 1η Ιανουαρίου 2013
   Μήπως τότε αφορά, ή μπορεί να αφορά, κι όλο το τέως “κτήμα Πηγαδουλίου”;
   είμαστε ομάδα περιοίκων, πως μπορούμε πάρουμε μέρος στην δημοπρασία; υπάρχει διαδικασία; ή τιμή εκκίνησης;
   Πηγαδούλια Όμιλος Περιορισμένης Ευθύνης (False Flag)

 2. Zame avatar
  Zame 01/01/2013 17:51:52

  +++++++
  η Ασια θα παραγει & οι αλλοι θα καταναλωνουν.. με τι..?
  +( μεταφορες & διανομη = αυξηση του κοστους )

  και - το διατλαντικό εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο οικονομίες, ιδιαίτερα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας-

  ... δηλαδη που & ποιες & με ποσο θα ειναι οι θεσεις εργασιας ?

  γιατι ΑΥΤΕΣ που ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ..
  - εμπόριο αγαθών, υπηρεσιών, χρηματοπιστωτικών μέσων, καθώς και τη γεωργία, (βλπ.εταιριοκρατια)

  οσο για μεγαλύτερη ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ των ευρωπαϊκών και αμερικανικών ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ και ΝΟΜΩΝ, γεγονός που συνεπάγεται σημαντική!!! εξοικονόμηση πόρων..!!!
  θα εξυπηρετουσε τα μεγιστα και θα ακουγονταν..ΚΑΛΟ.. ΑΝ το 99% του πληθυσμου κατειχε και το αντιστοιχο 99% του πλουτου.
  και αν στην χωρα μας δεν υπονομευότανε η οποια παραγωγή.. & μάλιστα η πρωτογενής..
  Επίσης ΚΑΛΟ θα ακουγότανε αν κάθε χώρα κατοχύρωνε και μια αντίστοιχη παραγωγή ..πού θα της διασφάλιζε.. κατα εναν τροπο & μία αξιοπρεπή διαβίωση του πληθυσμου της στον τοπο της.

  Ετσι στο παγκοσμιο ελευθερο εμποριο που συνεπάγεται και ελεύθερη διακίνηση μεγάλων & πολύ μεγάλων κεφαλαίων .."χαλαει" το επιθυμητό ισορροπημένο προσδοκώμενο..

 3. Playstasion avatar
  Playstasion 01/01/2013 20:30:59

  Δεν εχουν κανενα οφελος οι ΗΠΑ να ανοιξουν τις αγορες προς την Ευρωπη και να καταργησουν τους δασμους απο τα προιοντα τους
  Σαν οικονομια η αμερικη παραγει τα παντα και δεν εχει καμμια αναγκη την Ευρωπη , σε σχεσει με την καταρρεουσα ευρωζωνη που ψαχνει σωσιβια σωτηριας να πιαστει , βουλιαζωντας στα ελλειματα της και βλεπωντας συνολικα την παραγωγη της να συρρικνωνεται

  Ο αρθρογραφος μαλλον δεν κατεχει καλα τους κανονες οικονομιας , ο προστατευτισμος - δασμολογικη πολιτικη ειναι βασικη προυποθεση για να προστατευτει η εγχωρια παραγωγη , απο τοτε που ανοιξαν οι αγορες κεφαλαιων και χωρις περιορισμους , το συνολο των οικονομιων της Ευρωπης , εχει παθει σημαντικη καθιζιση στην παραγωγη , σημειωνωντας ιστορικα ρεκορ ελλειματων , με κινδυνο πολλαπλων χρεωκοπιων

 4. Nik avatar
  Nik 02/01/2013 07:36:36

  Παλαιότερα είχαμε δρακόντειους νόμους και φόρους στα αυτοκίνητα, όμως δεν αναπτύξαμε εγχώρια βιομηχανία αυτοκινήτων. Αρα ο προστατευτισμός δεν αποδίδει αυτόματα και από μόνος του.

  Ελέγχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο της γης αλλά δεν έχουμε ένα επισκευαστικό ναυπηγείο διεθνών προδιαγραφών.

  Για να στήσεις εργαστήριο όπου χρησιμοποιούνται μόνο εργαλεία χειρός απαιτείται μελέτη μηχανολόγου που κατατίθεται για να βγει άδεια από το υπουργείο βιομηχανίας ή πως αλλιώς λέγεται σήμερα.

  Αυτά λένε πολλά για το αν μπορούμε να συμμετέχουμε στην διεθνή παραγωγή.

 5. Zame avatar
  Zame 02/01/2013 11:44:29

  αχ.. αυτη η ( στρατηγική επιλογή των εκσυγχρονιστών του Σημίτη)
  την " καταπιε το βαθυ...λαρυγγι".... #μπιπ..$*#
  ..& μαλιστα-χρηματοδοτούμενος - αυτό-εγκλωβισμός-!!!
  με τις καλυτερες ευχες & προσταγες .. των συντεχνιων..
  και τωρα..."τα κοριτσια πρωτα.. συρτε το χωρο.."

 6. liapis avatar
  liapis 02/01/2013 22:05:24

  Opos panta apefigan to kako ke de gremotsakistikan!!! Les ke tha sinevene kati allo, ola sike ke stimena pantou ohi mono stin ellada vevea. I ipokrisia ke koroïdia sto megaleio tis! Mia ap ta idia se ola ta krati tis evropis ke ameriki me kathimerini efarmogi pagosmiou methdologias ke politikou marketing. Alla os pote tha ksupnisoun kapote i laoi!

 7. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 03/01/2013 08:31:11

  Όλα καλά και σωστά τα λες, αλλά ας έγραφες με κανονικά ελληνικά. Αλήθεια, είναι κουραστικό να διαβάζει κανείς τα greeklish. Φιλικά!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.