Διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα: όλα θα κριθούν τον Σεπτέμβριο
16/07/2014 06:49
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα: όλα θα κριθούν τον Σεπτέμβριο

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν γίνει ακόμη πιο σκληροί φαίνεται ότι περνάνε σε νέα φάση οι συζητήσεις και εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί σε βασικές προτάσεις της κυβέρνησης.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, στην τρόικα δεν είναι να έχεις μπέσα. Άλλα λένε τη μια και άλλα την επόμενη, δύο χρόνια άλλωστε τους έχουμε γνωρίσει και τους έχουμε απολαύσει. Αφήστε που είναι μετρ της στρατηγικής. Ένα δίνουν τρία ζητάνε και ο τελικός λογαριασμός είναι πάντα σε βάρος των Ελλήνων.

Κάπως έτσι έχει ξεκινήσει και η τωρινή διαπραγμάτευση η οποία θα έχει συνέχεια και τον Σεπτέμβριο οπότε και θα κλείσουν όλα τα μέτωπα. Παρά το αρχικό μούδιασμα και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν γίνει ακόμη πιο σκληροί φαίνεται ότι περνάνε σε νέα φάση οι συζητήσεις και εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί σε βασικές προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Μια πρώτη συμφωνία επιτεύχθηκε ως προς τον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα κόκκινα δάνεια και τις οφειλές των επιχειρήσεων. Μέσα στον Αύγουστο θα είναι έτοιμος αυτός ο μηχανισμός με τον οποίο θα δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που χρωστούν σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο και τους προμηθευτές τους να προσφεύγουν σε αυτή τη διαδικασία, η οποία θα ακολουθεί σφιχτές και σύντομες χρονικά μεθόδους για τη διευθέτηση των οφειλών. Με πιο απλά λόγια θα κάθονται σε ένα τραπέζι επιχειρήσεις, τράπεζες και όσοι έχουν να λαμβάνουν από τις εταιρίες και θα βρίσκουν τρόπο ρύθμισης των οφειλών. Αυτοί μπορεί να είναι είτε οι πολλές δόσεις, είτε η μείωση του επιτοκίου, η διαγραφή προστίμων κλπ.

Η τρόικα συμφώνησε και έγινε το πρώτο βήμα για περαιτέρω αναδιάρθρωση των δανείων.

Το δεύτερο «ναι», έστω και με μισή καρδιά δόθηκε από την τρόικα σε ότι αφορά τις φοροελαφρύνσεις. Τα καλά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα και το ότι τα έσοδα δεν έχουν κλατάρει παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση έχει κάνει τους τροικανούς να είναι πιο διαλλακτικοί σε ότι αφορά την απόσυρση βαρών από τον ελληνικό λαό. Αυτά που φαίνεται ότι δέχονται είναι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να πέσει η τιμή του και το χειμώνα να ζεσταθεί το κοκαλάκι των πολιτών.

Το δεύτερο είναι η σταδιακή μείωση, μέχρι και κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Βεβαίως υπάρχει και το αίτημα για διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα.

Όμως, οι τροικανοί θέτουν και όρους για να γίνουν οι αλλαγές. Πρώτος όρος να υπάρξει δημοσιονομική κάλυψης της μαύρης τρύπας που ανοίγουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Και δεύτερος όρος είναι η συνέχιση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με πρώτο και καλύτερο τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν «κολλήσει».

Το πιο κρίσιμο ίσως απ’ όλα τα αιτήματα είναι η αύξηση των δόσεων για πληρωμή των οφειλών σε 72 ή και σε 100 δόσεις. Ένα μέτρο που θα ανακουφίσει χιλιάδες οφειλέτες και θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους.

Όλα θα κριθούν τον Σεπτέμβριο, όμως, το κλίμα θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες. Και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τις ομαδικές απολύσεις και την πίεση που ασκούν οι ξένοι, όπως και τις 6.500 απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί όπως προείπαμε οι τροικανοί δεν έχουν μπέσα. Άσε δε που και η κυβέρνηση είναι… επιρρεπής στο λάθος. Και χρειάζεται προσοχή όταν μαλακώνουν οι δανειστές και ρίχνουν… δολώματα. Μοιάζουν με τους κυνηγούς του Σήφη του κροκόδειλου που του έχουν κρεμάσει το κοτόπουλο όμως αυτός δεν τσιμπάει προς το παρόν. Μέχρι πότε, όμως, θα αντέξει την πείνα και θα πέσει στη φάκα;

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.