#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/11/2012 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαθεσιμότητα και μετά απόλυση για 27.000 δημοσίους υπαλλήλουςΣτο δρόμο της απόλυσης θα οδηγούνται οι 27.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν φέτος και το 2013 σε καθεστώς διαθεσιμότητας και μέσα σε ένα χρόνο δεν θα μετακινούνται σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου.

Παράλληλα, ο στόχος για 150.000 αποχωρήσεις εργαζομένων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2015 παραμένει δεσμευτικός για την ελληνική πλευρά και, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξή του, ο κανόνας προσλήψεων-αποχωρήσεων θα παραμείνει αυστηρά στο «ένα προς πέντε», ενώ θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αξιολόγηση των δομών του κράτους, καθώς και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές. Η συρρίκνωση οργανικών μονάδων σε υπουργεία, δήμους και νομικά πρόσωπα αυτών αναμένεται ότι θα οδηγήσει στον εντοπισμό πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο θα ενταχθεί στο σχήμα της κινητικότητας και θα κινδυνεύει με απόλυση, προκειμένου να γίνει πράξη η δραστική μείωση που ζητούν οι εκπρόσωποι του Μηχανισμού Στήριξης.

Το προσχέδιο της έκθεσης της Τρόικας βγάζει… κόκκινη κάρτα στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Αναφέρει πως η δέσμευση για 15.000 εφέδρους μέχρι το τέλος του 2012 δεν τηρήθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρξει τώρα η λήψη δυσμενέστερων μέτρων για το προσωπικό.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, το καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας» μετονομάζεται πλέον σε «σχήμα κινητικότητας», στο οποίο θα μεταφερθούν σταδιακά φέτος και του χρόνου 27.000 υπάλληλοι από ολόκληρο το φάσμα του Δημοσίου.

«Μετά από μια πρώτη μεταφορά 2.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2012, αναμένεται μέσα στο 2013 η περαιτέρω μεταφορά προς το πρόγραμμα κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων.

Αυτή θα γίνει σταδιακά σε τέσσερις δόσεις», λέει η έκθεση. Δηλαδή, στο τέλος κάθε τριμήνου της νέας χρονιάς θα βγαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 6.250 άτομα. Σύμφωνα και με το Μεσοπρόθεσμο, η υπαγωγή στο νέο καθεστώς θα διαρκεί ένα έτος και ο υπάλληλος θα λαμβάνει για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μόνο το 75% των αποδοχών του.

Παράλληλα, στη διάρκεια της διαθεσιμότητας οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορούν να μετατάσσονται εκουσίως ή να τοποθετούνται για την κάλυψη προσωρινών αναγκών σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου. Οι μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι, εφόσον δεν μεταταχθούν, θα οδηγούνται σε απόλυση, ενώ ανάλογες κυρώσεις θα περιμένουν και εκείνους που θα αρνηθούν να αναλάβουν νέα καθήκοντα.

«Σε μια προσπάθεια να δοθεί νέα ώθηση στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και της συρρίκνωσης του Δημοσίου προτείνεται νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα κινητικότητας προς το συμφέρον των υπηρεσιών. Ο σκοπός του νέου προγράμματος είναι να μετακινεί υπαλλήλους σε πιο χρήσιμες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την παραγωγικότητα», υποστηρίζει η έκθεση, που εκφράζει την άποψη ότι ελάχιστοι θα είναι εκείνοι οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες εντός ενός έτους, ανοίγοντας διάπλατα την κερκόπορτα των απολύσεων.

Το προφίλ όσων κινδυνεύουν άμεσα

 

-Κατέχουν διοικητικές θέσεις στο Δημόσιο.

-Είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

-Έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.

-Έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

-Θα λαμβάνουν για ένα χρόνο το 75% των αποδοχών τους.

-Αν δεν μετακινηθούν θα απολύονται, με μειωμένη αποζημίωση.

Δημήτρης Γκάτσιος, στον Ελεύθερο Τύπο 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κρίτων Καππαδόκης avatar
  Κρίτων Καππαδόκης 13/11/2012 15:55:10

  Αντιγράφω και προσυπογράφω από το newsbeast σημερινό σχετικό σχόλιο τού σχολιαστή “Κάβος Ντόκος” :
  «Τρία χρόνια τώρα καταργούνται και όμως διατηρούνται οι οργανισμοί αργομίσθων , απολύονται και όμως παραμένουν οι άνευ αντικειμένου απασχόλησης υπάλληλοι τού ευρύτερου δημόσιου τομέα ("παραθυράκηδες") . Κακώς ή όχι οι εταίροι μας , μαζί με το δολλαριακό Δ.Ν.Τ. απέκτησαν πλέον λόγο στα εσωτερικά μας , όμως εύλογα απαιτούν να κλείσουμε τις ρωγμές απ' όπου διαρρέει πολύτιμο , πληρωμένο με αίμα , δανεικό χρήμα . ΕΜΑΣ συμφέρει να γίνει αυτό και όχι τούς ξένους . Οι ξένοι απλά καγχάζουν που κάποιοι "εξυπνάκηδες" πολιτικά κνώδαλα και απολιθώματα τού 19ου αιώνα θάρρεψαν πως τούς ξεγέλασαν , όταν αντί για απολύσεις δημιουργούσαν νέους οργανισμούς και "Ειδικές Γραμματείες" , προσλαμβάνοντας εκεί και αλλού περίπου 75.000 άτομα (σχετικό και το δημοσίευμα τού Ζ.Τσώλη στο ΒΗΜΑ τής 25 Σεπτ. 2011) . Δεν χρειάζεται φιλοσσοφία για να καταλάβουμε ότι , όταν λένε οι πιό αυστηροί από τούς εταίρους μας πως περιμένουν να διαπιστώσουν άν σοβαρευτήκαμε , κυρίως αυτό εννοούν . Άλλωστε το ξέρουν πολύ καλά και οι "ξένοι", όπως και εμείς ότι το πρόβλημα τής κακολειτουργίας τού Κράτους οφείλεται κυρίως στους αργόμισθους και στους φυγόπονους που κατά λεγεώνες διόρισαν τα κόμματα τής ψηφοσυναλλαγής και κανείς δεν τολμάει να θίξει . Η αναδιάρθρωση όμως τού δημόσιου τομέα είτε με μετατάξεις , είτε με απολύσεις , είναι μονόδρομος για την ανασυγκρότηση τής οικονομίας και την ανάπτυξη τού τόπου . Κι ας παριστάνουν τα θύματα κλαψουρίζοντας σήμερα , όσοι χθές και προχθές καμάρωναν που τρύπωσαν σε δημόσιες υπηρεσίες από τις "καμινάδες" και τα "παραθυράκια".» .
  Τελικά δεν πρέπει να ξεφρακάρουν πια οι φραγμένοι από σκουπίδια αγωγοί ; Μπάς και τρέξει επί τέλους «καθαρό νερό» ...

  • Sthlh Allatos avatar
   Sthlh Allatos @ Κρίτων Καππαδόκης 13/11/2012 16:29:25

   Καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί, τη στιγμή που 27.000 συμπολίτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι, με την επαπειλούμενη απόλυσή τους.
   Είναι άδικο να κατηγορούμε τους πάντες ως αργόμισθους, γιατί δεν έχουμε αποδείξεις ότι άπαντες ήσαν τέτοιοι.

   Καταδικάζεται στο παραπάνω σχόλιο, η «εκ του παραθύρου» ,κατάληψη θέσεων στο Δημόσιο, μέσω ψηφοσυναλλαγής. Η ψηφοσυναλλαγή όμως, όπως και κάθε είδους συναλλαγή γίνεται, μεταξύ ΔΥΟ μερών τουλάχιστον. Ήτοι, του ψηφοδέκτη και του ψηφοδότη. Όποιος πραγματικά επιθυμεί να εξαλείψει και να καταδικάσει την ψηφοσυναλλαγή πρέπει να καταδικάσει «έμπρακτα» και τα δυο μέρη που συμμετείχαν. Υποθέτεις Κρίττων Καππαδόκη, ότι βρήκαμε τους ψηφοδότες «παραθυράκηδες» και τους τιμωρούμε, θέτοντάς τους σε διαθεσιμότητα ή αργία με ορίζοντα, ίσως, την απόλυση και την προσωπική-οικογενειακή καταστροφή. Μακάρι κανείς συμπολίτης μας να μην χρειαζόταν να βρεθεί σε μια τέτοια δεινή θέση. Το δικαίωμα της εργασίας είναι ιερό (όχι της αργομισθίας..).

   ΟΜΩΣ, θα ήταν δίκαιο ΑΠΕΙΡΩΣ περισσότερο, να ανεβρεθούν ΚΑΙ οι ψηφοδέκτες, που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση του πελατειακού-ρουσφετολογικού συστήματος. Και να γίνει η αντίστοιχη εξυγίανση.. Διαφορετικά, θα είναι αυτονόητος μονόδρομος στο μέλλον, να βρεθούν νέοι ψηφοδέκτες, για νέες ψηφοσυναλλαγές. Ελπίζω να μη διαφωνείς.

   • Sthlh Allatos avatar
    Sthlh Allatos @ Sthlh Allatos 13/11/2012 16:33:15

    Διόρθωση στην τελευταία φράση:
    Διαφορετικά, θα είναι αυτονόητος μονόδρομος στο μέλλον, να βρεθούν νέοι ψηφοδότες, για νέες ψηφοσυναλλαγές.

   • Σοφία avatar
    Σοφία @ Sthlh Allatos 13/11/2012 21:50:34

    Για τους ανεργους του ιδιωτικου τομεα ουτε κουβεντα βεβαια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.