Διαβάστε την μελέτη για την ελληνική οικονομία που παρέδωσε η κυβέρνηση στην Μέρκελ
12/04/2014 07:16
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαβάστε την μελέτη για την ελληνική οικονομία που παρέδωσε η κυβέρνηση στην Μέρκελ

Συννημένα αρχεία

Έκθεση για ελληνική οικονομία στην Μέρκελ (1.29 MBytes)

Τα 10 κυριότερα επιτεύγματα, που θέτουν τις βάσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας χάρη στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, παρουσίασε η κυβέρνηση στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Σε μια αναλυτική παρουσίαση αποτυπώνονται με αναλυτικά στοιχεία τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία σημειώθηκαν ιδίως τον τελευταίο 1,5 χρόνο, όπως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,3% του ΑΕΠ το 2013 και η συγκράτηση του ελλείμματος στο 2,6%, δηλαδή 0,4% χαμηλότερα από το όριο του Μάαστριχτ.

Ειδικότερα, στην παρουσίαση που δόθηκε στην κ. Μέρκελ τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 1. Θετικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις
  • Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε μεν το 2013, αλλά ήταν μικρότερη του αναμενομένου (3,9% έναντι πρόβλεψης για ύφεση 4,2%), ενώ φέτος προβλέπεται ανάπτυξη 0,6% για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια.
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (που είχε φθάσει τα 20,63 δισ. ευρώ το 2011 και τα 4,62 δισ. ευρώ το 2012) εξαφανίστηκε και κατεγράφη πλεόνασμα 1,25 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ) πέρυσι.
  • Οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύφθηκαν το 2013, καθώς επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για 0% του ΑΕΠ) και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκε στο 2,6% του ΑΕΠ.
 2. Εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής
  • Βελτιώνονται διαρκώς οι συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Δύο από τις 4 συστημικές τράπεζες έχουν ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές για τις αυξήσεις κεφαλαίου τους.
  • Η φορολογική διοίκηση έχει αναμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
  • Προχωρά ο εξορθολογισμός της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Διαμορφώνεται μια αναλυτική ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Υγεία, στην Ενέργεια, στη Δικαιοσύνη, στην αγορά εργασίας και τις αγορές προϊόντων.
 3. «Φρένο» στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας
  • Το 2014 προβλέπεται υποχώρηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 24,5%, ενώ τον Ιανουάριο σχεδόν μηδενίστηκε ο αριθμός των νέων ανέργων.
 4. Μείωση του πληθωρισμού
  • Το φετινό Μάρτιο έφθασε στο -1,5%, χαμηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο +0,5%.
 5. Υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
  • Η Ελλάδα αναδείχθηκε πρώτη στο δείκτη προόδου της προσαρμογής του Συμβουλίου της Λισαβόνας (2013 Euro Plus Monitor), με συνολική βαθμολογία 8,6, έναντι 7,7 της δεύτερης χώρας (Ιρλανδία). Στη δημοσιονομική προσαρμογή η βαθμολογία έφθασε το 9,6, στην προσαρμογή του κόστους εργασίας το 8,3, στη δυναμική των μεταρρυθμίσεων το 10 και στην εξωτερική προσαρμογή το 6,8.
 6. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
  • Ενδεικτικά, στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα βρέθηκε πέρυσι στην 36η θέση στο δείκτη «Εναρξη επιχειρήσεων», ενώ το 2012 ήταν 146η!
 7. Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου
  • Μέσα σε ένα χρόνο, από τον Δεκέμβριο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2013, αποπληρώθηκαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες συνολικού ύψους 6,171 δισ. ευρώ, δίνοντας «ανάσα» ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
 8. Σταδιακή αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ
  • Αφού εκτιμάται ότι έκλεισε στο 176,2% πέρυσι, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να περιοριστεί ελαφρά στο 176% του ΑΕΠ φέτος (παραμένοντας σταθερό στα 322 δισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη), για να συμπιεστεί στο 171% του ΑΕΠ το 2015 και στο 162,4% το 2016.
 9. Βελτίωση των χαρακτηριστικών του χρέους
  • Η μέση ωρίμαση διευρύνθηκε στα 16,17 έτη στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ στο τέλος του 2010 έφθανε μόλις τα 7,14 έτη.
  • Οι δαπάνες για τους τόκους του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης μειώθηκαν στο μισό το 2013 (6,1 δισ. ευρώ ή 3,3% του ΑΕΠ, έναντι 12,224 δισ. ευρώ ή 6,3% του ΑΕΠ το 2012) και προβλέπεται να παραμείνουν φέτος στα ίδια επίπεδα.
 10. Περιορίζεται το κόστος δανεισμού του Δημοσίου
  • Η ραγδαία αποκλιμάκωση του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου το τελευταίο διάστημα και η «βουτιά» της απόδοσης των 3μηνων και 6μηνων έντοκων γραμματίων του Δημοσίου μειώνουν το κόστος δανεισμού της χώρας, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Διαβάστε εδώ όλη την μελέτη:

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.