#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/05/2013 12:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δημόσιο: Οριστικοποιείται ο κατάλογος με τις υπηρεσίες που καταργούνταιΣτο στάδιο της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται ο κατάλογος με τους φορείς και τα νομικά πρόσωπα του δημοσίου, που πρόκειται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν και, ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοί τους να απολυθούν.

Οι συσκέψεις και οι συνεργασίες μεταξύ των αρμόδιων υπουργών στους οποίους υπάγονται οι εν λόγω φορείς, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, είναι συνεχείς και πυρετώδεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κατάλογος με τους πρώτους φορείς που «δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία τους» και θα καταργηθούν.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση και για το σχέδιο νόμου «Οργάνωσης Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη Μεγάλη Πέμπτη και το οποίο είναι απαραίτητο προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα για 4.000 απολύσεις μέχρι το 2013. Ένα νομοσχέδιο το οποίο, αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση στις 14 Μαΐου, αμέσως μετά και με ενσωματωμένες ενδεχόμενες τροποποιήσεις που θα έχουν προέλθει από τη διαβούλευση, θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Μάλιστα χθες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης είχε συνάντηση με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο νόμου και τους ενημέρωσε και για τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις φορέων του δημοσίου, το σχέδιο για το πρόγραμμα κινητικότητας, τις αποχωρήσεις και τις προσλήψεις με αναλογία 1 προς 1. Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Μανιτάκης είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

ΟΔΗΓΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Την αποστολή προς 206.000 δημόσιους υπαλλήλους των πρώτων ερωτηματολογίων, που αποτελούν τον οδηγό για το σχέδιο περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, ξεκινά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόκειται για υπαλλήλους, που εργάζονται σε υπουργεία και φορείς, οι δομές των οποίων έχουν αξιολογηθεί.

Από τα ερωτηματολόγια θα εξαρτηθεί η τοποθέτηση των υπαλλήλων στα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των φορέων, αφού προηγουμένως ελεγχθούν και τα τυπικά προσόντα τους και η αντιστοίχισή τους με τη θέση που κατέχουν. Έτσι, στη συνέχεια, όσων τα προσόντα δεν συμβαδίζουν με το περίγραμμα θέσης τότε θα τίθενται στο καθεστώς κινητικότητας, προκειμένου να καταλάβουν τη νέα τους θέση.

Στα ερωτηματολόγια περιλαμβάνονται ερωτήματα σχετικά με τα γενικά στοιχεία της θέσης, τα στοιχεία του υπηρετούντος υπαλλήλου, τον άμεσα προϊστάμενο και τους υφισταμένους εφόσον υπάρχουν, τις απαιτήσεις της θέσης. Η συμπλήρωση ερωτηματολογίου προβλέπεται και για τους προϊσταμένους των διοικητικών μονάδων (τμηματάρχες διευθυντές και γενικούς διευθυντές).

Όπως επισημαίνει σε σημείωμά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, «ο Οδηγός στοχεύει στον προσδιορισμό των θέσεων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν σε αυτές, ώστε να καθίσταται δυνατή η ορθολογική τους στελέχωση».

Ο κ. Μανιτάκης χαρακτηρίζει τον Οδηγό «ένα εργαλείο διοικητικού σχεδιασμού των θέσεων εργασίας μέσα από την ανάλυση κάθε θέσης και των προσόντων που πρέπει να διαθέτει ο κάτοχός της, σε συνδυασμό με την ευρύτερη στοχοθεσία της δημόσιας οργάνωσης στην οποία ανήκει».

Προσθέτει δε ότι «επομένως, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας επιδρούν θετικά στη λειτουργία της στελέχωσης, διευκολύνουν την ουσιαστική εφαρμογή του συστήματος διοίκησης μέσω στόχων και συμβάλλουν στην ορθολογική οργάνωση και διαχείριση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ο προσανατολισμός των δημοσίων οργανώσεων σε μετρήσιμα αποτελέσματα συνδέεται άρρηκτα με τον σχεδιασμό των θέσεων εργασίας».

Τέλος, αναφέρει ότι «θα πρέπει να επισημανθεί πως ο Οδηγός έχει διαχρονικό χαρακτήρα, δηλαδή η χρήση του είναι δυνατή κάθε φορά που οι οργανώσεις της δημόσιας διοίκησης χρειάζεται να σχεδιάσουν από την αρχή ή να ανασχεδιάσουν περιγράμματα θέσεων εργασίας και τις διοικητικές τους δομές».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Jimakos avatar
  Jimakos 08/05/2013 13:13:24

  "Σχέδιο περιγραμμάτων θέσεων εργασίας", «ο Οδηγός στοχεύει στον προσδιορισμό των θέσεων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν σε αυτές, ώστε να καθίσταται δυνατή η ορθολογική τους στελέχωση». «ένα εργαλείο διοικητικού σχεδιασμού των θέσεων εργασίας μέσα από την ανάλυση κάθε θέσης και των προσόντων που πρέπει να διαθέτει ο κάτοχός της, σε συνδυασμό με την ευρύτερη στοχοθεσία της δημόσιας οργάνωσης στην οποία ανήκει», «επομένως, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας επιδρούν θετικά στη λειτουργία της στελέχωσης, διευκολύνουν την ουσιαστική εφαρμογή του συστήματος διοίκησης μέσω στόχων και συμβάλλουν στην ορθολογική οργάνωση και διαχείριση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων».
  Θα μπορούσε άνετα να είναι απόσπασμα από λόγο του Τζοχατζόπουλου, τη δεκαετία του '80. Αυτά που όταν τα ακούγαμε στην τηλεόραση, λέγαμε τι ΜΠΟΥΡΔΕΣ λέει πάλι!

 2. Μάκης avatar
  Μάκης 08/05/2013 13:27:38

  Πάλι ένα εργαλείο διοίκησης ενός οργανισμού (Σχέδιο περιγραμμάτων θέσεων εργασίας) διαστρεβλώνεται από την Ελληνική πραγματικότητα. Προϋπάρχει το καθηκοντολόγιο και τοποθετείς τους υπαλλήλους. Τώρα ρωτάς τους ίδιους και περιμένεις αντικειμενικές τοποθετήσεις. Ρωτάς και τους προϊσταμένους τους λες και δεν ξέρουμε ότι αν είναι σε καλή σχέση θα συμφωνήσουν σε όλα, και αν είναι σε αντιπαράθεση θα βγάλουν όλη την κακία τους. Αξιολόγηση από επιτροπή (με ανθρώπους ικανούς στη διαχείριση προσωπικού και ψυχολόγους ) που θα πάει σε κάθε οργανισμό και υπουργείο επιτόπου και με συνέντευξη.
  ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ.

 3. Διγενής Ακρίτας avatar
  Διγενής Ακρίτας 08/05/2013 14:47:31

  οχι δεν είναι μπούρδες... ξέρουνε τι λένε και τι κάνουνε.... με απλά λόγια: πάρτε αντικείμενα απο το δημόσιο που στοιχίζουν α ποσό και δώστε τα στον ιδιώτη που θα τα κάνει με α επί (ποιος ξερει) ποσό...! δοκιμασμένη συνταγή που γίνεται εδώ και χρόνια.... και τα πολιτικά ωφέλει πολλά...!!!

  Διγενής Ακρίτας...

 4. stamoschios avatar
  stamoschios 08/05/2013 15:54:38

  Δεν υπάρχει τίποτα αλλά τίποτα που να γίνεται με ευθύνη των δύο ηρώων θεάτρου σκιών (Μανιτάκη, Ρουπακιώτη) και να έχει ίχνη έστω ίχνη σοβαρότητας.Σαμαρά ξύπνα σε οδηγούν σε βέβαιο πολιτικό θάνατο.

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 08/05/2013 16:21:07

  Μάλιστα...
  Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα γέλαγαν τα τσιμέντα.
  Εδώ θα συμπληρώνω ερωτηματολόγιο για να με αξιολογήσουν.
  Απλά οι ....αξιολογητές θέλουν να τους γράψω τι είναι η θέση και ποια είναι τα καθήκοντά μου και αν πρέπει να έχω βγάλει το νηπιαγωγείο ή το ΜΙΤ...
  Ελεος με τους μαθητευόμενους μάγους.

  ΥΓ

  Αρα αφού θα μάθουν τι κάνω με το ερωτηματολόγιο ο πολιτικός και οι υπηρεσιακοί προϊστάμενοί μου θα πρέπει να πάνε ...σπίτι ως άχρηστοι.

 6. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 08/05/2013 16:41:20

  Μια απορία μόνο για να σοβαρευτούμε λίγο:

  πως έφτιαξαν οργανογράμματα χωρίς θέσεις και αντικείμενο ....θα μας πουν;

 7. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 08/05/2013 18:09:04

  το ερωτηματολόγιο θα αποσταλλεί και στις ιερές αγελάδες, τα ΝΠΙΔ;
  τί ρωτάω τώρα;!

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Β.Κ.Σ. 08/05/2013 19:52:57

   ;-)

   και όχι μόνο ...αλλά και στον Πρόεδρο του ΟΑΚΑ στον Πρόεδρο του ΟΑΕΔ και σε ...άλλους Προέδρους.

   ΥΓ
   απορίες ηλίθιου, τεμπέλη και αντιπαραγωγικού ΔΥ:

   -πως έφτιαξαν οργανογράμματα χωρίς περίγραμμα των θέσεων και καθήκοντα άρα απαιτήσεις και γνώσεις όσων καλούνται να τις στελεχώσουν; ...αλλά τι ξέρω εγώ μπροστά στους πάνσοφους...
   -οι αποσπασμένοι για υπηρεσιακούς λόγους (σε άλλη υπηρεσία, σε ΝΠΙΔ, στο εξωτερικό κλπ) τι θα συμπληρώσουν;

   αλλά τι ξέρω εγώ; τίποτα πέρα από το αέναο δούλεμα που μας κάνουν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.