26/10/2010 13:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν υπάρχει περιθώριο για νέα αύξηση φόρων, τονίζει η ΤτΕλλάδος

Η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών και θα πρέπει να εστιάσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, τονίζει, μεταξύ άλλων, η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι στο πρώτο φετινό εξάμηνο, το ΑΕΠ μειώθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 3% και στο σύνολο του 2010 η μείωση αναμένεται ότι θα κυμανθεί περί το 4%.

Για την ανεργία η ΤτΕ προβλέπει ότι θα υπερβεί το 12% φέτος και οι μέσες πραγματικές αποδοχές, επηρεαζόμενες και από τον υψηλό πληθωρισμό, θα μειωθούν κατά 8% στο σύνολο της οικονομίας και 17% στο Δημόσιο.

Η ΤτΕ προσθέτει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2011, με μικρότερη όμως ένταση, ενώ επισημαίνει ότι για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα, η οικονομία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας, έως ότου αρχίσει να ανακάμπτει μέσω της ενεργότερης συμβολής του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Προβόπουλος απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, επισημαίνοντας ότι η επιφυλακτικότητα  των αγορών τροφοδοτείται και από αναλύσεις που θεωρούν αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους, προεξοφλώντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι καθηλωμένοι σε χαμηλό επίπεδο.

«Όχι» σε αύξηση φόρων

Σε σχέση με τη φορολογία, η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι για να περιοριστεί το εύρος της ύφεσης και να επισπευσθεί η ανάκαμψη, πρέπει να ενθαρρυνθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία σήμερα υφίσταται έντονα τις επιπτώσεις της μειωμένης ζήτησης, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, της επιβραδυνόμενης πιστωτικής επέκτασης και του αυξημένου φορολογικού βάρους.

Όσον αφορά το τελευταίο, η ΤτΕ τονίζει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και ιδιωτών και σημειώνει ότι η αιχμή της πολιτικής για την αύξηση των εσόδων πρέπει να προσανατολιστεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Περαιτέρω αύξηση της επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων θα κατέληγε όχι μόνο να επιτείνει την ύφεση, αλλά και να επιτύχει το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή μείωση αντί αύξησης των εσόδων, επισημαίνει η ΤτΕ.

Η περαίωση των φορολογικών εκκρεμοτήτων δεν αποτελεί θεωρητικά την ιδανικότερη επιλογή για την αύξηση των εσόδων, αναφέρεται και προστίθεται πως η πολιτική αυτή θα αποδειχθεί χρήσιμη, αν συνοδευθεί από ουσιαστικό εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος για την εφαρμογή νέων πρακτικών και αποτελεσματικών μεθόδων σύλληψης της φοροδιαφυγής.

Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη

Σε σχέση με την πολιτική μείωσης του ελλείμματος, αναφέρεται ότι η δημοσιονομική προσαρμογή, για να είναι πιο αποτελεσματική τα επόμενα χρόνια, πρέπει να στηριχθεί κυρίως στη μείωση των δαπανών.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Προγράμματος παρουσιάζει αξιόλογη πρόοδο. Οι κίνδυνοι όμως αποκλίσεων από τους στόχους εξακολουθούν να είναι υψηλοί. Οι κίνδυνοι αυτοί ενισχύονται από την επικείμενη αναθεώρηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης του 2009, που είναι πιθανό να επηρεάσει και το λόγο ελλείμματος/ΑΕΠ το 2010», επισημαίνεται.

Η ΤτΕ λέει ότι αυτό που απαιτείται είναι να σχεδιαστεί, παράλληλα με την προσαρμογή, ένας αναλυτικός «οδικός χάρτης» για τη δυναμική επανέναρξη μιας αναπτυξιακής διαδικασίας που θα στηρίζεται αυτή τη φορά σε στέρεες βάσεις.

«Ένα τέτοιο Σχέδιο Δράσης, σε συνδυασμό με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί και την απρόσκοπτη πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα εκπέμψει το ηχηρό μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία αναπροσανατολίζεται δυναμικά, αποκτά εξωστρέφεια, ανοίγεται σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και εκμεταλλεύεται αποδοτικά την ευκαιρία που παρέχει ο μηχανισμός στήριξης για να ανακάμψει σύντομα», τονίζεται.

Συγχωνεύσεις στις τράπεζες

Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ο διοικητής της ΤτΕ τάσσεται υπέρ των στρατηγικών συνεργασιών και των συγχωνεύσεων. Εκτιμά ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες οφείλονται κυρίως στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Υποστηρίζει ότι ότι τα μεγέθη του τραπεζικού τομέα δεν θα μεταβληθούν επί τα βελτίω, εάν πρωτίστως δεν διορθωθούν οι παράγοντες εκείνοι που ασκούν πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών και κατ' επέκταση στη δυνατότητά τους να αντλούν κεφάλαια από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ κάλεσε τις τράπεζες να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι, ακόμη και όταν η οικονομική δραστηριότητα επανέλθει σε ανοδική πορεία, ο ρυθμός επέκτασης των τραπεζικών εργασιών θα διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο εκείνου που είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, πριν από την κρίση.

Επίσης, κάποια στιγμή, σταδιακά, θα αρθούν τα εναπομένοντα μη-συμβατικά μέτρα στήριξης της ΕΚΤ, ενώ η άντληση χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές ενδέχεται να παραμείνει δυσχερής, καθώς θα είναι αυξημένος ο ανταγωνισμός μεταξύ κυβερνήσεων, τραπεζών και επιχειρήσεων
του μη χρηματοπιστωτικού τομέα για την άντληση κεφαλαίων.
Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pikras57 avatar
  pikras57 26/10/2010 14:47:47

  Σε αυτή την ενδιάμεση έκθεση που την κατευθύνουν Προβόπουλος-Λουρή ουσιαστικά υιοθετείται ο μονόδρομος του Μνημονίου ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ όλες οι αστοχίες του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, δεν γίνεται λόγος για τις συνεχείς αναθεωρήσεις των στόχων καθώς υιοθετούνται απροκάλυπτα όλες οι ανεδαφικές εκτιμήσεις της Κυβέρνησης.
  Αποτελεί και αυτή η Έκθεση με τις αισιόδοξες (!) αναφορές μία σανίδα σωτηρίας για το σημερινο οικονομικό επιτελείο και τις επιλογές του.
  Στο τέλος μόνο της έκθεσης γίνεται λόγος για ένα δεσμευτικό Πρόγραμμα -Μνημόνιο Ανάπτυξης που πρέπει άμεσα να προχωρήσει χωρίς να κάνει αναφορά στις εγκληματικές ολιγωρίες που στέγνωσαν την αγορά.
  Για ξεκάρφωμα στην μελέτη αυτή διερευνούν την δυνατότητα υλοποίησης των αναπτυξιακών προτάσεων του Σαμαρά για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις αποκρατικοποίησεις, την οικοδομική δραστηριότητα κπλ

  Περίεργος ο ρόλος της ΤτΕ του Προβοπουλου/Λουρή (αλήθεια σε ποιόν χώρο κινούνται????-Πώς βρέθηκαν εκεί????) με τις παχυλές αμοιβές!

  Να βγούν λοιπόν στο διαδίκτυο οι αμοιβές τους και να αποκαλυφθεί πόσα παίρνουν αυτοί που προκρίνουν περαιτέρω προτάσεις και μέτρα για την συρρίκνωση των αποδοχών των εργαζομένων.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/10/2010 15:18:34

  Δεν θα το λέει "φόρο", θα το λέει "τέλος αναπνοής" ή "τέλος παϊδακίου" ή "τέλος υπέρβαρου", ή "τέλος ή αδύνατου". Τέλος εάν έχει μουστάκι τσιγκελωτό, διπλό αν το παστώνεις με μαντέκα, τα μαύρα βρακάκια ατελώς.

  ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ του ανακοινωθέντος!...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.