28/04/2010 12:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν κινδυνεύουν οι υπόλοιποι των PIGS;

Οι φόβοι ότι τα προβλήματα του χρέους της Ελλάδας μπορεί να μεταδοθούν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν στηρίζονται πουθενά, παρά την υποβάθμιση της πορτογαλικής δανειοληπτικής ικανότητας. Αυτό δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ewald Nowotny.

Οι παγκόσμιες αγορές σημείωσαν απότομη πτώση λίγο μετά την πρόσφατη αρνητική βαθμολόγηση της Πορτογαλίας από τον οίκο Standard & Poor's. Αυτό ερμηνεύτηκε σαν προειδοποίηση προς τις χώρες της Μεσογείου να συμμαζευτούν δημοσιονομικά προκειμένου να αποφευχθούν και περαιτέρω υποβαθμίσεις. Λίγο μετά τη Πορτογαλία, η Standard & Poor's χαρακτήρισε «άχρηστη» και την πιστοληπτική δυνατότητα της Ελλάδας, επιδεινώνοντας την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Ewald Nowotny: «Αν δούμε τα βασικά οικονομικά στοιχεία, ιδιαίτερα τη κατάσταση δανεισμού, βλέπουμε πως υπάρχουν ξεκάθαρες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων μελών της ευρωζώνης… συνεπώς, μιλώντας οικονομικά, η μετάδοση της κρίσης δεν έχει βάση».

Οι επενδυτές πάντως ανησυχούν πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει έγκαιρη βοήθεια ώστε να αποπληρώσει τα χρέη της στις 19 Μαϊου, καθώς η χορήγηση των ποσών που συμφωνήθηκαν από τους ευρωπαίους ηγέτες εξαρτάται από τη συμμόρφωση της χώρας με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα επιβάλλει μια σειρά από όρους στην Ελλάδα, οπότε το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφτεί. Πάντως ο Nowotny δηλώνει αισιόδοξος μια και όπως λέει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν αντιληφτεί το επείγον του θέματος. «Όλοι συμφώνησαν να προχωρήσουν, συνεπώς το χρονοδιάγραμμα θα επιτευχθεί», είπε.

 Reuters

ΣΧΟΛΙΑ

  1. man8os avatar
    man8os 28/04/2010 13:42:28

    Αν χτυπηθουν οι οικονομιες του νοτου, θα ειναι πληγμα στην ιδια την Γερμανια. Πηρε υπερβολικα ρισκα η Μερκελ. Τωρα τα πληρωνει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.