#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/06/2011 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν κινδυνεύει το ευρώ!Έχει γίνει συνήθεια για τους διάφορους οικονομικούς αναλυτές και σχολιαστές, να προβλέπουν τον αναπόφευκτο θάνατο του ευρώ. Τις περασμένες εβδομάδες, σχεδόν όλα τα παγκόσμια ΜΜΕ δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προαναγγέλλουν το θάνατό του.

Το πρόβλημα με αυτές τις προβλέψεις είναι ότι παραβλέπουν τη γενική συναλλαγματική εικόνα. Παραφράζοντας τον Adam Smith, ο μοναδικός σκοπός του χρήματος είναι η διευκόλυνση της ανταλλαγής προϊόντων και αγαθών. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για την εξαφάνιση μιας μονάδας αξίας, επειδή κάποιες χώρες της ευρωζώνης παλεύουν με τα χρέη τους.

Το χρήμα είναι μια έννοια, οπότε αν ο σκοπός μας είναι η επιβίωση του ευρώ, τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να το καταστήσει βιώσιμο στις αγορές. Ένας τρόπος θα ήταν να συνδεθεί το ευρώ με το δολάριο (παρά την αδυναμία του δεύτερου).

Ακόμη καλύτερα θα ήταν να συνδεθεί με τον χρυσό, και να ανταλλάσσονται τα ευρώ με χρυσάφι. Έτσι θα διασφαλίζονταν η ισχύς του νομίσματος. Αν το ευρώ είχε σταθερή στήριξη, θα ήταν περιζήτητο, και θα ενίσχυε παράλληλα και το δολάριο.

Οι απαισιόδοξοι όμως θα ισχυριστούν ότι σύνδεση του ευρώ με τον χρυσό θα οδηγούσε οπωσδήποτε στη χρεοκοπία της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, και πως και οι δυο θα αποχωρούσαν από την ευρωζώνη αν γίνονταν κάτι τέτοιο. Λάθος. Κατ αρχήν, αν η ΕΚΤ συνέδεε το ευρώ με τον χρυσό, το κόστος εξυπηρέτησης των χρεών (σε ευρώ) των δυο αυτών χωρών θα έπεφτε. Έχοντας επίγνωση της αξίας του νομίσματος, οι επενδυτές θα ζητούσαν πολύ χαμηλότερα επιτόκια, αφού θα ήταν σίγουροι για την εξόφλησή τους. Αυτή η κίνηση θα μείωνε τη πίεση που ασκείται στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Ένα ισχυρό ευρώ θα μείωνε την ανάγκη κουρέματος των χρεών τους.

Κάποιοι άλλο θα ισχυριστούν πως το ισχυρό ευρώ θα δυσκόλευε τις εξαγωγές των χωρών της ευρωζώνης, και δεν θα βοηθούσε στην ανάκαμψη. Αυτό είναι λάθος. Η περαιτέρω υποτίμηση του ευρώ οδηγεί τα χρέη σε υψηλότερα επιτόκια. Στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, ένα ισχυρό ευρώ θα μείωνε τις εισοδηματικές πιέσεις στους παραγωγούς, θα μείωνε το κόστος εισαγωγών των πρώτων υλών, και θα μείωνε τα μεταφορικά έξοδα. Αν η νέα ισχύς του ευρώ έκανε τα προϊόντα πιο ακριβά στις διεθνείς αγορές, αυτό θα ισοσκελίζονταν από μια ανάλογη μείωση του κόστους της παραγωγής, της εργασίας, και των μεταφορικών.

Οι δυο χώρες δυσκολεύονται επειδή έχει μειωθεί η ανάπτυξή τους, όπως μειώθηκαν και τα φορολογικά τους έσοδα. Ένα σταθερό ευρώ θα προσέλκυε επενδύσεις, και συνεπώς θα συντελούσε και στην ανάπτυξη. Καλώς ή κακώς, η οικονομική ανάπτυξη είναι το μόνο όπλο των κρατών απέναντι στους πιστωτές τους.

Πολλοί επιμένουν πως συμφέρει στην Ελλάδα η επιστροφή στη δραχμή. Αυτό όμως είναι επικίνδυνο. Μια τέτοια κίνηση τρομάζει τους δανειστές, οι οποίοι θα απαιτούσαν εξωφρενικά επιτόκια για οποιοδήποτε δάνειο σε δραχμές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετώπιζαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η μοναδική λύση ήταν και  είναι ένα αξιόπιστο νόμισμα.

Ο μεγαλύτερος μύθος απ  όλους, είναι αυτός που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal τη περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «οι διαφορές στους οικονομικούς κύκλους, στη γλώσσα, στους κανόνες, και στην ανταγωνιστικότητα, καθιστούν ασύμφορο το ενιαίο νόμισμα». Αυτό όμως ισχύει και στην Αμερική. ‘Άλλος ο οικονομικός κύκλος της West Virginia, και άλλος αυτός της Νέας Υόρκης. Όμως οι διαφορές μεταξύ των 50 πολιτειών (σε φορολογία, νομοθεσία, κλπ) εξομαλύνονται εξαιτίας του κοινού τους νομίσματος. Αν δεν υπήρχε το κοινό δολάριο, οι ΗΠΑ θα ήταν πλούσιες, αλλά λιγότερο ζωντανές οικονομικά, αφού 50 διαφορετικά νομίσματα θα δυσχέραιναν το εμπόριο μεταξύ των πολιτειών.

Αν πούμε πως η West Virginia και το Mississippi είναι η Ελλάδα και η Ιρλανδία των ΗΠΑ, όσο φτωχές και αν είναι σήμερα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν θα ήταν ακόμη πιο φτωχές με ένα δικό τους νόμισμα. Η φτώχια τους θα ήταν μεγαλύτερη αφού οι επενδυτές δεν θα εμπιστεύονταν το ασταθές και αδύναμο νόμισμά τους. Και χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχουν δουλειές. Για αυτό χρειάζεται ένα ισχυρό και σταθερό νόμισμα.

Και ενώ οι σχολιαστές θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ανάγκη της δυνατότητας της υποτίμησης του νομίσματος για όλα τα οικονομικά δεινά, θα πρέπει να θέσουμε το ερώτημα: Έφτασε κανένα κράτος ποτέ στην ευμάρεια, υποτιμώντας; Η απάντηση είναι όχι, και για αυτό, αν η Ελλάδα και η Ιρλανδία εγκαταλείψουν την ευρωζώνη, θα υποφέρουν.

Όσο για τον θάνατο του ευρώ,  αυτός δεν θα επέλθει αν η ΕΚΤ δυναμώσει και σταθεροποιήσει το ευρώ το οποίο και ελέγχει. Αυτή είναι η πρώτη απαραίτητη για την ανάπτυξη κίνηση, η οποία και θα απομακρύνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας για τα οικονομικά αδύναμα κράτη της ευρωζώνης.

S.A.-Forbes

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 15/06/2011 08:13:32

  Οταν τα Δανεια=paper money, Νομιμοποιουται απο την Ευρωζωνη, με αποφασεις "κορυφης" και η λυση ειναι Νεο paper money το ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΗ ΝΕΚΡΟ !

  Η ΕΕ εχει μεγα πολιτικο θεμα να λυσει. Ο καθε Ροπμπαις ο τιποτας, θελει εξουσια και θα την παρει με καθε τροπο. Ειναι φυτευτος !

  Η Νομιμοποιηση of paper money μερναιε στα Κοινοβουλια για το απαραιτητο βουλικερι! οσο και να φωναζω, δε το καταλαβαινει κανεις !

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΩ ! ολα ειναι μια ιδεα. Μια ιδεα εξαιρετικα ακριβοπληρωμενη τοσο σε ειδος όσο και με ανθρωπινες ζωες. Σε 100 - 200 χρονια οι μουτζες προς τα πισω θα ειναι απειρες.

  Καθε Δανειο Νομιμοποιει το paper money. Μην αγχωνεστε για το Ευρω ! χαχαα
  Κινδυνευει?? μα κινδυνευει κατι που "υπαρχει".

  Οποιος πιστευει οτι τα Χρεη των Κρατων ειναι προς διαπραγματευση ειναι εκτος τοπου και χρονου, και θα συνιστουσα βαθεια μελετη !!

  ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Το ιδιο και τα νομισματα. Ολα ειναι μια ιδεα, ενα μεσον επικρατησης και διατηρησης της "εξουσιας". Το power game δεν παιζεται με νομισματα και ισοτιμιες μεταξυ των, ουτε με επιτοκια, ΑΛΛΑ με το ποιος χρωσταει ποσα σε ποιον!!!! τα Κρατικα "I owe you notes".

  To Eυρω και το καθε μεσον νομιμοποιησης, εχουν τοσο μελλον οσο εξυπηρετουν.

  ΠΠ

 2. socrates avatar
  socrates 15/06/2011 09:56:16

  Quote¨"Έφτασε κανένα κράτος ποτέ στην ευμάρεια, υποτιμώντας; Η απάντηση είναι όχι, και για αυτό, αν η Ελλάδα και η Ιρλανδία εγκαταλείψουν την ευρωζώνη, θα υποφέρουν."
  Προπαγάνδα αστεία εκεί στο Forbes, μια χώρα που τη λένε Αργεντινή την έχουν ακούσει;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ socrates 15/06/2011 11:58:55

   Η Αργεντινή έχει ευμάρεια, χα χα!
   Κι εγώ είμαι ο Λήο Μέσι αυτοπροσώπως! Με δισκοκήλη!

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/06/2011 12:01:21

  Γουστάρω τη "λαική δεξιά" όταν τρώει την παραμύθα του Αλαβάνη και του Λαφαζάνη!

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/06/2011 12:02:29

  "Θα πουλήσουμε στους αστούς το σχοινί και το σαπούνι για να κρεμαστούν μόνοι τους", χα χα χα!

 5. Απορία avatar
  Απορία 15/06/2011 13:25:51

  Δεν κινδυνεύει το ευρώ, κινδυνεύουν οι ευρωπαίοι.

 6. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 15/06/2011 19:27:36

  ΟΙ νομισματικές πολιτικές έσωσαν ΚΑΙ την Αγγλία το 1930, ανεβάζουν την Τουρκία σήμερα και έχουν σώσει τους Έλληνες πλειστάκις. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται την σημασία των δασμών και των νομισμάτων, να ξαναγυρίσει στα θρανία και να επικεντρωθεί στην κατανόηση -όχι στην αποστήθιση. Μακάρι η θύελλα να μας εύρισκε με δραχμή. Θα την είχαμε ξεπεράσει, όπως πάντα.
  Μου κάνει εντύπωση, που πολλοί πιστεύουν ότι, το Ευρώ μας δίνει αξιοπιστία. Κάνοντας διεθνείς συναλλαγές, ουδέποτε προβληματίστηκα με το νόμισμα, ενώ το ζητούμενο ήταν, πάντα, η αξιοπιστία του συναλλασσομένου. Αν ανησυχείς για το νόμισμα (ΠΑΝΤΑ εξετάζεις το νόμισμα) βάζεις άλλη, βολική ρήτρα. Γιατί τα επιτόκια δανεισμού της Τουρκίας είναι μικρότερα από αυτά της Ελλάδας, παρά τον 20% πληθωρισμό της;
  Οι Ευρωπαίοι δεν έβαλαν τους Όρους Εισδοχής στην Ευρωζώνη χωρίς λόγο. Εμείς τους "μαγειρέψαμε" χωρίς μυαλό. Επιμένω ότι, ο Σημίτης θα έπρεπε να στηθεί στα 10 μέτρα (ΚΑΙ γι' αυτό). Έστω και σε όρους υστεροφημίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.