#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/07/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν θα υπάρξει νέα μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέαΤη σύναψη μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας από τα συνδικάτα και τους εργοδοτικούς φορείς, για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προσδοκά η κυβέρνηση με στόχο: σε πρώτη φάση να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν απαιτήσεις από την Τρόικα για νέες μειώσεις στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και στη συνέχεια να διαμορφωθεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό πλαίσιο απέναντι στους πιστωτές για να πειστούν ότι πρέπει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να αποκατασταθούν οι ελάχιστες αμοιβές και να υπάρξουν διορθώσεις στους μνημονιακούς νόμους για τις συλλογικές συμβάσεις.

Απορρύθμιση

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τον πρώτο κύκλο επαφών του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους κοινωνικούς εταίρους που ολοκληρώθηκε, χθες, με τη συνάντηση του κ. Γιάννη Βρούτση με την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Ο κ. Βρούτσης μετά τη συζήτηση με τους επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων δήλωσε πως «πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι στην αγορά εργασίας, με τις ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί, έχει διαταραχθεί η αναγκαία ισορροπία». Απαιτούνται νέες κοινωνικές συμφωνίες, οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ισορροπία και τη λειτουργικότητα της αγοράς εργασίας, πρόσθεσε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι ζήτησε από τους εκπροσώπους των συνδικάτων και των εργοδοτικών φορέων να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα της απασχόλησης.

Η ουσιαστική φάση

Η δεύτερη φάση αυτών των επαφών με στόχο τη δημιουργία μιας κοινής συμφωνίας-πλαισίου των κοινωνικών εταίρων θα ξεκινήσει την επόμενη Τρίτη. Στα γραφεία του ΣΕΒ, μετά την προ δύο ημερών πρόσκληση του φορέα των βιομηχάνων προς τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, θα βρεθούν οι επικεφαλής της ΓΣΕΕ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, με την ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας να θέτει «βέτο» στην παρουσία των εκπροσώπων των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου και του λιανικού εμπορίου.

Ο υπουργός Εργασίας, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων λίγο προτού ανοίξει η δεύτερη και πιο ουσιαστική φάση αυτού του κοινωνικού διαλόγου, τόνισε ότι «η δέσμευσή του ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας ισχύει στο ακέραιο». Από την άλλη, συνέχισε ο κ. Γ. Βρούτσης, μια σειρά από εργασιακά ζητήματα τα οποία περιλαμβάνονται στο κείμενο προγραμματικής σύγκλισης των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση (όπως τα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας και της μετενέργειας των συμβάσεων) θα τεθούν «σε χρόνο και με τρόπο που θα ορίσει ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου».

 Μπήκαν όλα τα θέματα

Από την πλευρά της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρός της Γιάννης Παναγόπουλος, μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας, δήλωσε ότι «θέσαμε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στον κόσμο της εργασίας και στους ανέργους. Προφανώς απαντήσεις οριστικές ο υπουργός δεν μπόρεσε να δώσει, γιατί τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στο εργατικό δίκαιο το οποίο με τις μνημονιακές πολιτικές έχει καταργηθεί πλήρως και στην κοινωνική πολιτική που βρίσκεται διαρκώς στην κλίνη του Προκρούστη… Οσον αφορά το αν η κυβέρνηση θα κάνει αυτή τη διαπραγμάτευση και θα πετύχει αυτό που εμείς ζητούμε για αυτό που υπάρχει ως γενική εξαγγελία στο πλαίσιο της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που συγκρότησαν την κυβέρνηση, ο κ. υπουργός είπε ότι «αποτελεί θέμα κεντρικής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, των πολιτικών αρχηγών και όχι του υπουργείου».

 Η ΕΙΚΟΝΑ

586 ευρώ είναι ο κατώτατος μισθός για τους άνω των 25 ετών μετά το Μνημόνιο II

510,9 ευρώ είναι η ελάχιστη αμοιβή του ιδιωτικού τομέα για τους μισθωτούς κάτω των 25 ετών

751 ευρώ ήταν ο κατώτατος μισθός για όλους πριν από το Μνημόνιο II

5% μείωση του προ Μνημονίου ΙΙ μισθού προτείνουν εργοδοτικοί φορείς προτού αρχίσουν το διάλογο με τη ΓΣΕΕ

Από τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 12/07/2012 10:36:39

  Ο κύριος αυτός, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ πήρε το 2010 από τη συμμετοχή του στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας 113.000 ευρώ! Το 2011 έγινε μείωση (!) και πήρε 94.000 ευρώ !! Αυτοί είναι οι συνδικαλιστές του αριστερόζ συστήματος ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσαν ουσιαστικά πίσω από τις κουρτίνες.

  http://www.tsantiri.gr/katagelies/dite-posa-perni-o-proedros-tis-gsee.html/attachment/panagopoulosyiixhc-2

  • Νίκος Α avatar
   Νίκος Α @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 12/07/2012 14:47:53

   Ξαναβγήκε στην επιφάνεια ο εξαφανισμένος επί ΓΑΠ αβανταδόρος του μνημονίου.
   Πρώτη πίστα πάλι ο "μανταλάκιας". Και πρόθυμη φιλοξενία από τα ξεδιάντροπα νταβατζοΜΜΕ.

 2. nestrom avatar
  nestrom 12/07/2012 11:47:50

  H κυβέρνηση να κοιτάξει τις αμοιβές των ΔΥ που μπορεί να ελέγξει και να μην ασχολείται με ξένες τσέπες.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ nestrom 13/07/2012 11:03:37

   Τί εννοείς;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ nestrom 13/07/2012 11:08:19

   Τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, ξέρει αυτός.
   Και έχει απόλυτο δίκιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.