#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/03/2013 13:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν θέλουν οι κυπριακές τράπεζες «ανάδοχο» των υποκαταστημάτων τους στην Ελλάδα"Όχι" στη μεταβίβαση του δικτύου των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα στις ελληνικές τράπεζες είπαν οι διοικήσεις των Κυπρίων, στη σύσκεψη που είχαν με την κεντρική τράπεζα, σήμερα το πρωί.

Επιλέγουν να κρατήσουν τα δίκτυα αυτά, και να κάνουν χρήση της βοήθειας για να ανακεφαλαιοποιήσουν και το τμήμα των ομίλων τους που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Παραμένει ανοικτό, όμως, το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν να παραχωρήσουν τα δίκτυά τους, με απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς το τι θα γίνει με τις καταθέσεις στο δίκτυο των κυπριακών καταστημάτων στον ελληνικό χώρο, εξαρτάται πλέον από τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Με τα νέα δεδομένα, δεν υπάρχει η προϋπόθεση ένταξης του δικτύου των κυπριακών υποκαταστημάτων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυπριακή πλευρά δείχνει διατεθειμένη να παίξει ένα σκληρό πόκερ προς όλες τις κατευθύνσεις, για να βελτιώσει τους όρους της στο πακέτο βοήθειας, με δεδομένο ότι αύριο συνεδριάζει η ολομέλεια της Βουλής της.

Νωρίτερα, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank για τα υποκαταστήματα αυτά.

Όπως έγραφε το newmoney.gr, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζίτες που είναι κοντά στη διαδικασία,

- Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα υποκαταστήματα και της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.

- Η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bankεκδήλωσαν ενδιαφέρον μόνο για την Τράπεζα Κύπρου και όχι για τη Λαϊκή.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=264709

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tasos avatar
  Tasos 18/03/2013 14:44:58

  Αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο (λέμε κανα αστείο!) για το τί θα γίνει αν χρειαστεί να λειτουργήσουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα έστω για μια ημέρα, χωρίς να έχουν μεταβιβαστεί σε άλλο - Ελληνικό - όμιλο...

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Tasos 18/03/2013 15:31:39

   Μόλις θυμήθηκα κάτι: δεν είναι αλήθεια ότι τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς με τις «γηγενείς» τράπεζες μιας χώρας; Κάνω λάθος; Διότι, αν είναι έτσι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους εν Ελλάδι καταθέτες των Κυπριακών υποκαταστημάτων αφού δεν υφίσταται θέμα κουρέματος των εν Ελλάδι τραπεζικών λογαριασμών. Άρα, ούτε λόγος για να απορροφηθούν τα υποκαταστήματα αυτά από Ελληνικές τράπεζες με αυτό το επιχείρημα. Μπορεί κάποιος να μας πει;

   • euagelos avatar
    euagelos @ Νιόβη 18/03/2013 18:34:07

    Τα υποκαταστήματα όλων των ξένων τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο. Άρα η απόφαση του Γιούρογρουπ για κούρεμα στην Κύπρο δεν αφορά τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι το Γιουρογκρουπ, η ΟΝΕ, η ΕΕ εξακολουθεί να παίρνει διάφορες αποφάσεις παρακάμπτοντας εθνικές νομοθεσίες και εθνικά Συντάγματα... Μπορεί αύριο να πάρει μιαν άλλη, δεδομένου ότι δεν ελέγχεται από κανέναν. Από τη στιγμή που οι ίδιοι καταπατούν κανόνες του ευρωσυστήματος όπως η εγγύηση καταθέσεων στις 100.000, όλα είναι πιθανά στο μέλλον. Είναι υπερεθνικοί οργανισμοί με ασυλία έναντι των εθνικών κρατών.
    Με λίγα λόγια το αν μπορεί ή αν δεν μπορεί να γίνει κάτι, έχει να κάνει με το ποιός παίρνει την τελική απόφαση.
    Αλλά δεν καταλαβαίνω προς τι η ανησυχία και τα κλάμματα. Οι λαοί με τη συγκατάθεσή τους εναποθέτουν τη μοίρα των χωρών τους και των περιουσιών τους σε οργανισμούς όπως η ΕΚΤ (ΟΝΕ), εκχωρούν την κυριαρχία επί του τραπεζικού τους συστήματος και της οικονομίας σε άγνωστους μη εκλεγμένους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες. Είναι προφανές ότι μπορεί να βρεθούν κάποιοι που δε θα φερθούν έντιμα και θα δράσουν εναντίον των συμφερόντων κάποιων για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα κάποιων άλλων. Μια υποτίμηση της Κυπριακής λίρας θα υποκαθιστούσε ωραιότατα το κούρεμα των καταθέσεων. Δεν είναι δυνατόν να μην ελέγχει μια χώρα το νόμισμά της και την πολιτική που αποφασίζει ο λαός της. Είναι φανερό πλέον δε νομίζετε?
    Αύριο μπορεί να αποφασίσουν να κουρέψουν και τις ελληνικές καυαθέσεις στο 20% ή στο 30% ή και στο 100%! Ή να πουν θα κουρέψουμε μόνο τις κάτω των 100.000 ευρώ για να μη πληγούν οι μεγάλες επιχειρήσεις που είναι απαραίτητες για την... "ανάπτυξη". Αν δεν έχεις δικαίωμα να αποφασίζεις, τι θα κάνεις? Πως θα αντοδράσεις? Όπως καταλαβαίνουν όλοι πλέον μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, η δουλειά με την ευρωζώνη έχει στραβώσει πάρα πολύ. Όσο κι αν τα μπαλώσουν, η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί τόσο ώστε δεν μπορεί να συνεχιστεί ο συνεταιρισμός. Εν μέσω μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης, δε γίνεται να μην υπάρχει ούτε καν εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της ένωσης και να θέλουμε να τελειώσει και η κρίση. Απλά δε γίνεται.
    Θέλω να ελπίζω πως ακόμα και η ελληνική κυβέρνηση, αν τα μέλη της έχουν μια στοιχειώδη λογική και επαγγελματισμό και δεν είναι απλοί τυχοδιώκτες του στυλ "να κρατήσουμε την καρέκλα και όσο πάει", θα έχουν σίγουρα καταρτίσει σχέδιο επαναφοράς εθνικού νομίσματος.

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ euagelos 18/03/2013 18:39:03

     Μαζί σας από την πρώτη ως την τελευταία σας λέξη.

     • Β.Κ.Σ. avatar
      Β.Κ.Σ. @ Νιόβη 18/03/2013 19:31:42

      ομοίως.

 2. Νιόβη avatar
  Νιόβη 18/03/2013 15:22:46

  Ουπς...! Να ᾽ναι αυτή η κερκόπορτα του κουρέματος των Ελληνικών καταθέσεων εν Ελλάδι;

  • Tassos avatar
   Tassos @ Νιόβη 18/03/2013 16:03:26

   Τι σχέση έχει η Ελλάδα με αυτό το ανέκδοτο που λέγεται "Κυπριακή Δημοκρατία"? Οι άνθρωποι φαλίρισαν με την έκρηξη σε ένα εργοστάσιο ΔΕΗ.

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ Tassos 18/03/2013 21:00:51

    Μην είστε ασεβής και προσβλητικά αναιδής Μr. Tassos.
    Δεν ωφελεί και δεν σας τιμά.

 3. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 18/03/2013 17:30:09

  Με ποια δικαιολογία και με ποιο στόχο; Με το που θα ακουστεί έστω θα φύγουν 10-20 δις. Και η επανακεφαλαιοποίηση έγινε επειδή έχουν φύγει τόσα λόγω της απειλής χρεοκοπίας. Δώσαμε-δώσαμε και ξανα-δώσαμε λοιπόν...

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Γεώργιος Τ. 18/03/2013 18:35:26

   Απαντώ εδώ και στους δυο σας: Αν, αν λέμε, κουρευτούν οι καταθέσεις στα Κυπριακά υποκαταστήματα, θα γίνει εμφύλιος. Οι εκεί καταθέτες θα ωρύονται για άνιση και άδικη μεταχείριση. Για τον κατευνασμό τους, και επειδή όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στα βάρη, θα αποφασιστεί και το κούρεμα των υπόλοιπων εν Ελλάδι καταθέσεων. Και θεσμοθετείται πια μια και καλή η εισβολή στις καταθέσεις και στην Ελλάδα. Με βάση τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς απίθανο.

   • euagelos avatar
    euagelos @ Νιόβη 18/03/2013 19:00:21

    Αν κρίνουμε από την έως τώρα ιστορία της Ελλάδας, δεν θα τους έρχονταν άσχημα ένας εμφύλιος στην Ελλάδα αυτή την εποχή. Θα μπορούσαν να επιβάλλουν την τάξη με το στρατό, θα περνούσαν όλα τα μέτρα με το βούρδουλα, ο ανεκδιήγητος πολιτικός (υπο)κοσμος θα την έκανε στο εξωτερικό, αυτοεξόριστος, κυνηγημένος από τους "εχθρούς της δημοκρατίας" (εδώ γελάνε). Μετά από χρόνια θα έρχονταν "καθαροί" για την 2η αποκατάσταση της δημοκρατίας. Όλα τα μέτρα περασμένα, οι "μεταρρυθμίσεις" έτοιμες, οι ξένοι εγκατεστημένοι παντού όπως στις δικτατορίες της Αφρικής, και οι ίδιοι... θριαμβευτές δημοκράτες!

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ euagelos 18/03/2013 19:06:16

     Οι εφιάλτες σας είναι χειρότεροι από τους δικούς μου...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.