#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/01/2014 20:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν αποδέχεται η τρόϊκα σειρά προτάσεων του οικονομικού επιτελείουΕμμένει η τρόικα στη σκληρή της στάση, εν όψει της νέας διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, και φέρεται να μην αποδέχεται ακόμη, σειρά προτάσεων, που έχουν υποβληθεί το οικονομικό επιτελείο για την επίτευξη συμφωνίας και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν αποδεχθεί τα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική πλευρά για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς θεωρούν ότι η υστέρηση των εσόδων είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014, το υπουργείο έχει προτείνει πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται είτε «one off» μέτρα, είτε άλλα μακροπρόθεσμης απόδοσης.

Ο ίδιος παράγοντας επισημαίνει, πάντως, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει επιτέλους να αποδεχθούν ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις τους και τα θετικά αποτελέσματα ήρθαν ταχύτερα του αναμενόμενου. Ειδικά δε, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Δεκέμβριο- τα οποία η κυβέρνηση απέστειλε στην τρόικα- αφ' ενός μεν η αύξηση των εσόδων καλύπτει μέρος της «τρύπας» για το 2014, και αφ' ετέρου ουδείς μπορεί πλέον να αμφισβητήσει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η τρόικα εμμένει ότι η υστέρηση εσόδων, λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή που δέχεται η κυβέρνηση, ενώ εκτιμά ότι η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων είναι 78% (η ελληνική πλευρά προβλέπει εισπραξιμότητα 82%). Επίσης, διαφωνία υπάρχει και ως προς το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (το υπουργείο Οικονομικών επιζητεί να είναι εφάπαξ και της τάξης του 3,9%), καθώς η τρόικα το αποτιμά σε 800- 850 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά δέχεται 300- 400 εκατ. ευρώ.

Άλλα «καυτά» θέματα της νέας διαπραγμάτευσης θα είναι, μεταξύ άλλων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και κατ' επέκταση η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για τα ασφαλιστικά ταμεία, η αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις, η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς και η απελευθέρωση των αγορών με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Σημειώνεται ότι «προβληματισμός» επικρατεί και ως προς τον χρόνο άφιξης της τρόικας στην Αθήνα. Εάν επανέλθουν αμέσως, μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, θα συμπέσουν χρονικά με την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα βρεθεί στην Ελλάδα στις 29- 30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της εξέτασης του ρόλου της τρόικας. Έτσι, υπάρχει ως σκέψη, οι εκπρόσωποι των δανειστών να έρθουν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στην περίπτωση συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας, το θέμα της έγκρισης της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή πλευρά, αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου. Αντίστοιχα, οι δύο δόσεις- 1,8 δισ. ευρώ η κάθε μια, σύνολο 3,6 δισ. ευρώ- από το ΔΝΤ, αναμένεται να εγκριθούν από το Ταμείο στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

(Πηγή: ΑΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δήμητρα avatar
  Δήμητρα 17/01/2014 21:52:21

  Οι πιέσεις είναι ασφυκτικές από την Τρόικα,....ας πούμε.... και πιέζει και πιέζει....Και οι ταπεινοί-κορόιδα συνεχίζουμε να το νοιώθουμε δια των αποφάσεων του οικονομικού επιτελείου μέχρι να μας σκάσουν και τους υπόλοιπους.....
  Γιατί, ας πούμε στο οικονομικό επιτελείο δεν νοιώθουν τις πιέσεις από την Τρόικα και για τους/τις των λ ι-η στών και για όλους τους μεγαλο: φοροφυγάδες/οφειλέτες για να το "νοιώσουν" κι αυτοί με τη σειρά τους (όχι όμως με εγγυήσεις) ... αλλά με συνοπτικές διαδικασίες ....;
  Γιατί άραγε οι κ.κ. του οικονομικού επιτελείου ...... δεν αντλούν τα ισοδύναμα από εκεί και από τους "σύγχρονους εθνικούς καταστροφείς" και ευεργέτες της τσέπης τους.....; Αυτά κι αν θα είναι ισοδύναμα!
  Η Τρόικα, τί κάνει ενώ "ξεσκονίζει" τα πάντα για να αντικρούει τα ισοδύναμα ; Έχει ξεχάσει τις/τους λ ί στες/ληστές;
  Και οι " ξένοι επιτηρητές " τί..... ξεσκονίζουν σε όλα τα υπουργεία (μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Οικονομικών ) ; ......
  Είναι όλοι τους μία ωραία ατμόσφαιρα... με την μπόχα να παραμένει και να γίνεται εντονότερη.

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 18/01/2014 07:32:26

  Antinews Άρθρο: «Ολάντ: Να στηρίξουμε την Ελλάδα, αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις» (30/08/2012)

  Ντοκουμέντο! “Όλα ήταν προσχεδιασμένα. Η εξόντωση του Ελληνικού λαού είναι απλά άλλη μία αναγκαία “Παράπλευρη Απώλεια”. Η κυνική δήλωση του Επικεφαλής Οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας Μάϊκλ Μπρούνο και η σοκαριστική ομολογία του παραιτηθέντος από το ΔΝΤ, Ντέϊβ Μπαντού.

  Ο Ισραηλινός Οικονομολόγος Peter Michael Bruno (Εβραϊκά: מיכאל ברונו) γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1932 και πέθανε τα Χριστούγεννα (25η Δεκεμβρίου) του 1996. Ήταν Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ και πρώην επικεφαλής Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας .Το “Έργο του” ήταν τόσο …σημαντικό, που το πασίγνωστο για τις παρακρατικές και παραοικονομικές δραστηριότητές του “Ίδρυμα Rothschild” καθιέρωσε το Ειδικό Βραβείο “Michael Bruno” το οποίο απονέμεται φυσικά στους “Ικανότερους” και “Ευφυέστερους” Οικονομικούς Δολοφόνους της Παγκόσμιας Τραπεζο-Πιστωτικής Εξουσίας.

  …Σε μία διάλεξή του στο Συνέδριο της Διεθνούς Οικονομικής Ένωσης που έγινε στην Τύνιδα το 1995, ο Μπρούνο, πληροφόρησε τους 500 συγκεντρωμένους Οικονομολόγους από 68 χώρες, ότι αποκτούσε ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή- “η ιδέα πως μία αρκετά μεγάλη κρίση μπορεί να συγκλονίσει απρόθυμους διαμορφωτές της πολιτικής, έτσι ώστε να θεσμοθετήσουν μεταρρυθμίσεις που θα αυξάνουν την Παραγωγικότητα.”

  Ο Μπρούνο ανέφερε τη Λατινική Αμερική ως το “κατ΄εξοχήν παράδειγμα των…
  ευεργετικών βαθιών κρίσεων”, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Αργεντινή, όπου ο πρόεδρος Μένεμ και ο υπουργός οικονομικών Καβάγιο (Κλασσική περίπτωση: αυτόν δηλαδή, που πρόσφατα μάς παρουσίασε ο Παπαχελάς του Σκάϊ και του Σόρος ως πολύτιμο συμβουλάτορα), προωθούσαν τις Ιδιωτικοποιήσεις- “Eπωφελούμενοι από την Περιρρέουσα Ατμόσφαιρα της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης”.. Υπό αυτό το πρίσμα οι Διεθνείς Παράγοντες, έπρεπε να κάνουν ακόμα περισσότερα για να επωφεληθούν απο τις υπάρχουσες "Οικονομικές Κρίσεις."

  Να κόψουν προληπτικά την πρόσβαση στην οικονομική βοήθεια, ώστε οι κρίσεις να επιδεινωθούν, και παρότρυνε το ακροατήριο να αντιμετωπίσει μία τέτοια καταστροφή ως το πρώτο στάδιο της Δημιουργίας.
  "Τα Κράτη Έπρεπε Να Χρεωκοπούν", προς χάριν των ευκαιριών που θα δημιουργούνταν όταν θα ξαναχτίζονταν από τα ερείπια..

  Η φρικιαστική ομολογία του Ντέϊβ Μπαντού
  (ήταν κάτι σαν τον σημερινό Τόμσεν)

  «Σήμερα παραιτούμαι από το προσωπικό του ΔΝΤ, ύστερα από 12 χρόνια και έπειτα από 1000 ημέρες εργασίας στο εξωτερικό ως Αξιωματούχος του Ταμείου κατά τη διάρκεια των οποίων, με όπλα τα φάρμακά σας και τα κόλπα σας, εφορμούσα σαν γεράκι εναντίον των Κυβερνήσεων και των Λαών της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής και της Αφρικής.

  Για μένα, η παραίτησή μου είναι μία ανεκτίμητη απελευθέρωση, επειδή με αυτόν τον τρόπο κάνω το πρώτο μεγάλο βήμα που θα μου επιτρέψει να ελπίζω ότι θα μπορέσω να ξεπλύνω τα χέρια μου από αυτό που στα μάτια μου είναι το αίμα εκατομμυρίων φτωχών και πεινασμένων ανθρώπων (…) Ξέρετε, το αίμα είναι τόσο πολύ, που κυλάει σε ποτάμι. Κι όταν στεγνώνει, σχηματίζει επάνω μου κρούστα. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει αρκετό σαπούνι σε ολόκληρο τον κόσμο για να καθαριστώ από όλα όσα έκανα εν ονόματί σας.»

  O Μπαντού συνέχιζε τεκμηριώνοντας τις καταγγελίες του εναντίον του ΔΝΤ ότι χρησιμοποίησε τις Στατιστικές ως “Φονικά Όπλα”. Παρέθετε λεπτομερή Στοιχεία για το Πώς, ως υπάλληλος του ΔΝΤ, είχε αναμιχθεί σε εσκεμμένα “Στατιστικά Σφάλματα” προκειμένου να ΔΙΟΓΚΩΘΟΥΝ τα Αριθμητικά Στοιχεία στις Εκθέσεις του Ταμείου ώστε η Χώρα (*) να δείχνει πολύ λιγότερο σταθερή απ΄ ότι ήταν στην πραγματικότητα.. Το ΔΝΤ είχε διογκώσει τα Στατιστικά Στοιχεία για το Εργατικό Κόστος, με συνέπεια, η Παραγωγικότητα της Χώρας (*) να φαίνεται πολύ χαμηλή, παρόλο που το ΔΝΤ γνώριζε τα πραγματικά δεδομένα. Σε μία άλλη περίπτωση, το ΔΝΤ, “Επινόησε κυριολεκτικά από το πουθενά, ένα Τεράστιο Απλήρωτο Κρατικό Χρέος.”
  (*) στη λέξη “Χώρα” μπορείτε να βάλετε εκτός από την Ελλάδα και όποια άλλη Χώρα θέλετε αρκεί να έχει περάσει από εκεί το ΔΝΤ)!..

  Στην επιστολή του ο Μπαντού, που πέθανε το 2001, καθιστούσε σαφές ότι οι αντιρρήσεις του δεν αφορούσαν μόνο τον τρόπο αντιμετώπισης μιας χώρας από μια χούφτα Αξιωματούχων. Αντιμετώπιζε ολόκληρο το Πρόγραμμα των Διορθωτικών Προσαρμογών του ΔΝΤ, ως μία Μορφή Μαζικών Βασανιστηρίων, καθώς, “Κυβερνήσεις και Λαοί που ουρλιάζουν από τον πόνο υποχρεώνονται να γονατίζουν μπροστά μας τσακισμένοι, τρομοκρατημένοι και κομματιασμένοι, ικετεύοντας για ένα ίχνος λογικής και αξιοπρέπειας εκ μέρους μας. Όμως Εμείς, γελάμε απάνθρωπα στα μούτρα τους και τα Βασανιστήρια συνεχίζονται αμείωτα.”

  Μετά τη δημοσίευση της επιστολής, η Κυβέρνηση του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, ανέθεσε σε δύο Ανεξάρτητες Επιτροπές να διερευνήσουν τις κατηγορίες και διαπιστώθηκε ότι ήταν σωστές. Το ΔΝΤ είχε διογκώσει και χαλκεύσει Στατιστικά Στοιχεία, με ολέθριες επιπτώσεις για τη χώρα..
  (πηγή: ellas-afipnιsi.blogspot.gr | Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012)


  Ζωή Γεωργαντά πρώην Στέλεχος ΕΛΣΤΑΤ, καταθέτει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής (08/03/2012): «Το έλλειμμα φουσκώθηκε είτε από ανικανότητα, ή από απειρία, ή σκοπιμότητα. Αν ο Παπακωνσταντίνου φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα θα πρέπει να κρεμαστεί στο Σύνταγμα.»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.