Δεν έχει τέλος η ξεφτίλα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
23/07/2014 12:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν έχει τέλος η ξεφτίλα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Κάθε λίγο και λιγάκι με εκθέσεις του το ΔΝΤ βγαίνει και λέει ότι έκανε λάθος!

Δεν έχει τέλος η ξεφτίλα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο σιγά – σιγά αλλά χωρίς αιδώ, «ξηλώνει» την πολιτική που επέβαλε στην Ελλάδα και κατέστρεψε τη χώρα. Κάθε λίγο και λιγάκι με εκθέσεις του το ΔΝΤ βγαίνει και λέει ότι έκανε λάθος. Πότε με τους συντελεστές που ήταν λάθος και αύξησαν τη λιτότητα, πότε με τα δημοσιονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν και τώρα με την παραγωγικότητα που πίστευε ότι θα αυξηθεί αν πετσόκοβε τους μισθούς.

Στην τελευταία έκθεση, λοιπόν, με θέμα «Η προσαρμογή στις ελλειμματικές χώρες της ευρωζώνης: Πρόοδος, Προκλήσεις και Πολιτικές» αναφέρει πως η δημοσιονομική προσαρμογή έπληξε την παραγωγικότητα της Ελλάδας και οι περικοπές μισθών δεν συνοδεύτηκαν με την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ υπογραμμίζουν πως αν και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ζώνης του ευρώ έχει γίνει πλεονασματικό η εσωτερική εξισορρόπηση σε ελλειμματικές οικονομίες όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συνοδεύεται από υποτονική δραστηριότητα και πολύ υψηλή ανεργία, κάτι που καθιστά οδυνηρή την προσαρμογή.

Το ΔΝΤ αναφέρει για την Ελλάδα πως η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος προήλθε από τις περικοπές μισθών , αλλά και ότι η πτώση της παραγωγής ήταν πολύ μεγάλη μετά το 2010 γεγονός που σε δεύτερο χρόνο επέδρασε αρνητικά.

Υπογραμμίζει δε πως στο διάστημα 2010 -2013 η εξαγωγική επίδοση της Ελλάδος ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την προβλεπόμενη εξωτερική ζήτηση και τις προσαρμογές των τιμών, κάτι που το ΔΝΤ υποστηρίζει πως συνδέεται με δομικά προβλήματα, αλλά και με τη φυγή κεφαλαίων στο διάστημα 2011-2012.

Το Ταμείο ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να μειώσει τις καθαρές υποχρεώσεις της και να βελτιώσει την καθαρή εξωτερική της θέση και πως απαιτούνται πρόσθετες προσαρμογές για την επίτευξη του διττού στόχου της αποκατάστασης της εξωτερικής ισορροπίας, μέσω βιώσιμου χρέους και διατηρήσιμης ανάπτυξης που θα περιορίσει την ανεργία σε αποδεκτά επίπεδα.

Πριν μερικές ημέρες η Wall Street Journal σύστηνε στην κ. Λαγκάρντ να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα. Θα το κάνουν ποτέ αυτοί οι άθλιοι γραφειοκράτες που έρχονται ακόμη και σήμερα και μας κουνάνε το δάχτυλο; Και θα τους πει κανείς από την Αθήνα να πάνε στο διάβολο γιατί με τις πολιτικές τους επιτάχυναν την κατάρρευση της οικονομίας;

Αλλά που χάθηκε το φιλότιμο για να το βρουν αυτοί.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανδρεας avatar
  Ανδρεας 23/07/2014 13:46:51

  Μπορεί να διωχθεί,νομικά για τα λάθη που έκανε το ΔΝΤ;

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ Ανδρεας 23/07/2014 14:28:45

   Οι Έλληνες "πολιτικοί" που το έφεραν και το λιβάνιζαν(Άδωνις, Βορίδης) θα διωχτούν;

   • Επισκέπτης avatar
    Επισκέπτης @ Γιώργος 24/07/2014 08:40:12

    Οι ... Άδωνις και Βορίδης το έφεραν; Δεν τον ήξερα.

    • Γιώργος avatar
     Γιώργος @ Επισκέπτης 24/07/2014 17:24:14

     Ναι, το έφεραν μαζί με το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ, όταν η ΝΔ έκανε αντάρτικο στα αντιμνημονιακά χαρακώματα. Ήταν, δε, τέτοια η αγάπη τους για το ΔΝΤ, ώστε το ΜΕGA τους λιβάνιζε καθημερινώς, ενώ ο Πάγκαλος αποκαλούσε τον αρχηγό τους, Καρατζαφέρη(τότε), "υπεύθυνο συνομιλητή". Χαρακτηριστική ήταν η φράση του αντιμνημονιακού(τότε) Σαμαρά: "Κε Παπανδρέου, δώστε τους κανά υπουργείο!". Τελικώς, και τα υπουργεία πήραν και σε φιλομνημονιακό μπλοκ συνέχισαν να πολιτεύονται. Μόνο που δεν ήταν, πλέον, το ΠΑΣΟΚ.. Είδες, "Επισκέπτη", πόσα μαθαίνεις με μιαν απλή επίσκεψη; Να 'ρχεσαι συχνότερα..

     • Nikos avatar
      Nikos @ Γιώργος 24/07/2014 23:21:26

      Και η συνέχεια ποια είναι; Η ΝΔ από τα αντιμνημονιακά χαρακώματα που βρέθηκε; Μήπως να είναι μαζί με τους μνημονιακούς αυτούς κυρίους και μάλιστα να τους επιβραβεύει με υπουργικούς θώκους και να τους αναδεικνύει σαν τα πρώτα βιολιά της κυβερνητικής μνημονιακής καθοδήγησης; Κάπου χάθηκε ο δρόμος νομίζω και δεν έχει γίνει αντιληπτό μάλλον....

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 23/07/2014 17:29:20

  Εδω μέσα πάντως υπάρχουν άτομα που θεωρούν την συνταγή του ΔΝΤ σωστή, άτομα που δεν βλέπουν ότι τα προβλήματα που είχε η ελληνική οικονομία το 2009 (χρέος 110% / έλλειμμα 10%;) είναι γελοία σε σύγκριση με τα τερατώδη προβλήματα που δημιούργησε η "προσαρμογή", η "βοήθεια", η "μεταρρύθμιση" όπως θέλετε πέστε το, δίχως να λύσει καν το αρχικό πρόβλημα. Γιατί αν έχεις ανεργία 7% και χρέος 110% και κάνεις μία θεραπεία για μείωση του χρέους που φέρνει την ανεργία στο εξοργιστικό 30%, κλείνει το 40% των επιχειρήσεων, μειώνει το ΑΕΠ 25% και τελικά αυξάνει και το χρέος στο 175%, είσαι για σφαλιάρες, για κλοτσιές!

  • Aegean Light avatar
   Aegean Light @ Άπαντα Επιστάμενος 23/07/2014 21:03:23

   «Εδω μέσα πάντως υπάρχουν άτομα που θεωρούν την συνταγή του ΔΝΤ σωστή...» Δε καταλαβαίνω γιατί δεν τους ονοματίζεις Geros,Jimacos,kostis,Ραβίνος, Ψυχραιμία και άλλοι «ογκόλιθοι» της οικονομικής επιστήμης, ντρέπεσαι ; Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυσή σου απλώς καταλήγοντας ήμουν πιο ήπιος και είπα ότι το πρόγραμμα είναι λάθος και δε μίλησα για κλοτσιές και σφαλιάρες.

   • Άπαντα Επιστάμενος avatar
    Άπαντα Επιστάμενος @ Aegean Light 23/07/2014 21:45:17

    Όταν έγραφα για κλοτσιές και σφαλιάρες πάντως δεν αναφερόμουν σε σχολιαστές του αντινιούζ αλλα σε αυτούς που έβαλαν την χώρα στην καταστροφική τροχιά στην οποία βρισκόμαστε το 2010. Οι σχολιαστές δεν φέρουν κάποια ευθύνη για να αξίζουν σφαλιάρες. Πολλοί σχολιαστές εδώ μέσα είναι υπέρ της "μεταρρύθμισης". Σε πολλά συμφωνώ κι εγώ. Κι εγώ θέλω πχ μικρότερο και κυρίως πιο αποτελεσματικό κράτος. Εκεί που τρελαίνομαι όμως είναι όταν θεωρούν την αναίτια καταστροφή που υπέστημεν ως λογική και αναμενόμενη βάσει του ... αμαρτωλού μας βίου ως έθνος. Τρελαίνομαι επίσης όταν δεν αναγνωρίζουν ότι η συνταγή δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απο αυτά που πάει να λύσει. Εδώ πέρα, για όνομα του Θεού, το ίδιο το ΔΝΤ είναι που τα λέει αυτά! Γιατί είναι τόσο δύσκολο για κάποιους ημεδαπούς να αναγνωρίσουν αυτά που το ίδιο το ΔΝΤ όλο και συχνότερα αναγνωρίζει;

 3. Χριστίνα avatar
  Χριστίνα 23/07/2014 18:30:27

  Κατά τα άλλα ήταν ''μονοδρομος η συνταγή ''... και έχεις ανθρώπους στην κυβέρνηση που το λένε ακόμη και σήμερα. Και έχεις κυβέρνηση που ακόμη και με αυτά που λένε ,δεν κάνουν το παραμικρό !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.