#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/12/2011 07:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεκάδες δισεκατομμύρια Ελλήνων σε φορολογικούς παραδείσουςΤην ώρα που περισσότερα από 63 δισ. ευρώ έχουν κάνει «φτερά» από τις ελληνικές τράπεζες την τελευταία διετία, με τις καταθέσεις των ιδιωτών να περιορίζονται τον περασμένο Νοέμβριο στα 179,6 δισ. ευρώ, δεκάδες δισ. ευρώ φεύγουν από τη χώρα μας για να καταλήξουν σε γειτονικά κράτη, στις ΗΠΑ, στη δυτική Ευρώπη αλλά και σε φορολογικούς παραδείσους, όπως τα Νησιά Κεϊμάν -στα οποία οι Ελληνες «επένδυσαν» περίπου 1,10 δισ. ευρώ (1,49 δισ. δολάρια)-, οι αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι (όπου «μετανάστευσαν» περί τα 520 εκατ. ευρώ) και το ανεξάρτητο νησιωτικό σύμπλεγμα της Υερσέης, μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας. Με άλλα λόγια, «λεφτά υπάρχουν», αλλά βρίσκονται στο εξωτερικό…

Οπως προκύπτει από τα αποκαλυπτικά στοιχεία της Συντονισμένης Ερευνας για τις Αμεσες Επενδύσεις (Coordinated Direct Investment Survey –CDIS) που διεξήγαγε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), συγκεντρώνοντας στοιχεία από 80 χώρες, στα τέλη του 2010 οι εκροές κεφαλαίων από την Ελλάδα προς άλλες οικονομίες ανήλθαν συνολικά σε 42,73 δισ. δολάρια (περίπου 33 δισ. ευρώ). Μάλιστα, φαίνεται πως όσο η κρίση οξυνόταν τόσο τα χρήματα που «ταξίδευαν» εκτός συνόρων πολλαπλασιάζονταν, δεδομένου ότι η ίδια έρευνα στα τέλη του 2009 έδειχνε ότι οι συνολικές εκροές από την Ελλάδα στο εξωτερικό έφθαναν τα 39,43 δισ. δολάρια (περίπου 30 δισ. ευρώ). Από τα ποσά αυτά, εντυπωσιακό είναι ότι μόλις 1 εκατομμύριο δολάρια έχει καταλήξει στην Ελβετία, παρά τον τεράστιο ντόρο για τις καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον ορισμό του ΔΝΤ, οι άμεσες επενδύσεις είναι μια διαρκώς αναπτυσσόμενη κατηγορία διασυνοριακών επενδύσεων όπου ο μόνιμος κάτοικος μιας χώρας ελέγχει ή έχει σημαντικό βαθμό επιρροής στη διοίκηση μιας εταιρίας που έχει την έδρα της σε άλλο κράτος. Συνεπώς, τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Ταμείο από τις κεντρικές τράπεζες και όλους τους αρμόδιους φορείς των 80 χωρών απεικονίζουν, μεταξύ άλλων, τις ροές κεφαλαίου προς εξωχώριες (offshore) εταιρίες οι οποίες έχουν ως έδρα φορολογικούς παραδείσους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό μέγεθος των άμεσων επενδύσεων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά περίπου 7% το 2010, ανεβαίνοντας στα 20,7 τρισ. δολάρια, έναντι 19,4 τρισ. δολαρίων το 2009.

Ο δημοφιλέστερος προορισμός για τα χρήματα που διοχετεύονται εκτός Ελλάδος είναι η Κύπρος, η οποία συνδυάζει φορολογικά πλεονεκτήματα και φιλικό για τα ελληνικά κεφάλαια περιβάλλον. Στο νησί της Αφροδίτης καταλήγουν πάνω από το 1/3 των εκροών κεφαλαίων από τη χώρα μας (11,83 δισ. δολάρια το 2010 από το σύνολο των 42,73 δισ. δολαρίων). Δεύτερη κατατάσσεται η Τουρκία, η οποία μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να ξεπεράσει την Ολλανδία και τη Ρουμανία: οι επενδύσεις εκεί εκτοξεύτηκαν από τα 4,86 δισ. δολάρια το 2009 στα 6,03 δισ. δολάρια το 2010. Από τις γειτονικές χώρες, ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων βρίσκονται σταθερά η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ουκρανία, ενώ πτωτική ήταν το 2010 η πορεία των εκροών προς την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Η παρατεταμένη ρευστότητα στην ευρωζώνη είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι τοποθετήσεις στην Ολλανδία -που παρέμεινε ωστόσο το τέταρτο δημοφιλέστερο καταφύγιο, καθώς παρέχει σημαντικές φορολογικές διευκολύνσεις για ορισμένες κατηγορίες επενδύσεων-, στη Γερμανία και την Αυστρία. Ελαφρώς ενισχυμένο αναδείχθηκε αντιθέτως το Λουξεμβούργο. Μεγαλύτερα κατά 1 δισ. δολάρια ήταν τα κεφάλαια που «μετανάστευσαν» στις ΗΠΑ το 2010 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ωφελημένες βγήκαν και οι αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι (τα γνωστά Virgin Islands), που έκαναν τη δυναμική πρώτη είσοδό τους στη λίστα του ΔΝΤ για τις εκροές κεφαλαίων από την Ελλάδα το 2010, φιγουράροντας στην 11η θέση. Ακόμα ψηλότερα, στην 8η θέση, κατατάσσεται άλλος ένας γνωστός φορολογικός παράδεισος, τα νησιά Κεϊμάν, όπου οι Ελληνες εμφανίζονται να μετέφεραν 1,49 δισ. δολάρια. Λίγο πιο κάτω, στη 14η θέση, βρίσκουμε επίσης την Υερσέη των 92.000 κατοίκων, όπου κατέληξαν 532 εκατ. δολάρια. Πόλο έλξης ελληνικών κεφαλαίων αποτελεί και το Χονγκ Κονγκ (657 εκατ. δολάρια κατέληξαν εκεί το 2010, έναντι 573 ένα χρόνο νωρίτερα).

Ελλειμματικό το ισοζύγιο εκροών- εισροών

Αντίστροφη πορεία σε σχέση με τις εκροές κεφαλαίων κατεγράφη στις εισροές, καθώς οι επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 2 δισ. δολάρια μέσα σε ένα χρόνο και διαμορφώθηκαν στα 40,32 δισ. δολάρια το 2010. Ετσι, η φυγή κεφαλαίων ξεπέρασε κατά 2 δισ. ευρώ την εισροή. Στο σχετικό κατάλογο την 1η θέση καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο, με επενδύσεις 7,39 δισ. δολαρίων σε ελληνικά επιχειρηματικά σχήματα, ακολουθούν η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία και πέμπτες έρχονται οι ΗΠΑ. Οπως είναι αναμενόμενο, ούτε από αυτή τη λίστα λείπουν οι φορολογικοί παράδεισοι. Στην πρώτη εικοσάδα συναντάμε την Υερσέη, τις Βερμούδες, τη Λιβερία και το Λιχτενστάιν. Επίσης, στο top 20 περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, η Κύπρος, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (στην 7η, την 9η θέση και τη 15η θέση αντιστοίχως).

 Μάριος Ροζάκος στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. krios avatar
  krios 31/12/2011 08:48:56

  Δεκάδες δισεκατομμύρια Ελλήνων σε φορολογικούς παραδείσους
  ==
  Το περιεργο δεν βλεπω που ειναι!
  Δεν πιστευω να υπαρχει ΕΝΑΣ ΛΟΓΙΚΟΣ Ελληνας που να εχει 5 φραγκα και να τα αφησει εδω σε αυτο το (υποτιθεται) κρατος που λεγεται Ελλαδα.
  Γιατι να το κανει?? Εδω δεν ξερεις τι σου ξημερωνει αυριο και θα ειχα εγω λεφτα και θα τα κραταγα εδω μεσα??
  Μην τρελλαθουμε κιολας..

  Υ.Γ
  Απ οτι διαβασα και το "διαβοητο" γαπας εχει 285.000 ευρω σε ξενη τραπεζα!
  Λοιπον τι συζηταμε τωρα??

  • Ιωάννης33 avatar
   Ιωάννης33 @ krios 31/12/2011 11:38:41

   Ολοι έχουν λεφτά στο εξωτερικό,να είσαι σίγουρος.Ανεξαρτήτως κόμματος,χρώματος και ιδεολογίας!Σίγουρα δεν είναι αδίκημα,ούτε καν κατακριτέο θα έλεγα.Το ίδιο θα κάναμε όλοι.Και οι Γερμανοί και οι Ιταλοί και άπαντες(μπορει και οι ίδιοι οι Ελβετοι)κρατούν μέρος των χρημάτων τους στο εξωτερικό.

 2. Jimakos avatar
  Jimakos 31/12/2011 12:06:41

  Οι υπουργοί Παπακωνσταντινου, Κατσέλη, Βενιζέλος έκαναν ότι είναι δυνατόν να διώξουν οι Ελληνες τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Το άρθρο θα έπρεπε να είχε κύριο θέμα την εγκληματική τους πολιτική και όχι το επακόλουθο αυτης. Τα περι Ελβετίας έχουν αποδειχθεί παραμύθια, αλλά η γνωστή λαικίστικη προπαγάνδα για 600 δις καταθέσεις, για τρις πολεμικών αποζημιώσεων, για τετρακις χρυσοφόρων ομολόγων, ηχεί ανακουφιστικά στα αυτιά των υπνωτισμένων συμπολιτών μας. Σου λέει, θα κάνουμε ένα συμψηφισμό με τα χρέη και συνεχίζουμε ακάθεκτοι! Και για όσους έχουν ελπίδες με κοιτάσματα πετρελαίου, αερίου κτλ, ένα διεφθαρμένο και διαλυμένο κράτος, τι ελπίδες υπάρχουν να τα διαχηριστεί σωστά;

 3. Mak avatar
  Mak 31/12/2011 12:23:34

  Γιατί να αφήσεις τα λεφτά στις ελληνικές τράπεζες όταν φανερά οι καταθέσεις των Ελλήνων έχουν γίνει στόχος των δανειστών και των τοπικών εκπροσώπων τους;

  Αυτοί που διαρρέουν ότι δε θα μπορείς να πάρεις ούτε τα λεφτά από τις θυρίδες χωρίς να υπάρχει εφοριακός που θα σφραγίζει τα χαρτονομίσματα (για να μην μπορείς να τα ανταλλάξεις με δραχμές στη νέα ισοτιμία), έτσι και πάμε σε δραχμή, τι περιμένουν να κάνουν όσοι έχουν λεφτά στις τράπεζες;

  Ποιοι στην Ευρώπη λένε ότι αφού οι Έλληνες πήραν δάνεια σαν κράτος νομιμοποιούμαστε να τους πάρουμε τις καταθέσεις;

  Γιατί οι δανειστές επιμένουν στην πολιτική της άκρατης φορολόγησης; Γιατί ξέρουν ότι έχουμε ακόμα λεφτά στις τράπεζες. Βάλε τους και άλλους φόρους, έχουν να πληρώσουν.

  Στα φρύδια τους η οικονομία και το μέλλον της χώρας. Να πάρουν όσο πιο πολλά μπορούν θέλουν. Αυτοί που δεν έχουν λεφτά, πρόβλημα τους.

  Μετά τα λεφτά του Χρηματιστηρίου, την ακίνητη περιουσία του κράτους και τους φυσικούς πόρους τι έμεινε άλλο να πάρουν;

  Οι καταθέσεις των Ελλήνων και η εκκλησιαστική περιουσία (αν κρατικοποιηθεί). Αυτά είναι και μετά τέλος....δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορούν να πάρουν.

  Αν και κανένα νεφρό ή μάτι δε θα τους χαλούσε....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.