Δείτε το νέο 10ευρω που θα κυκλοφορήσει στις 23 Σεπτεμβρίου
17/09/2014 17:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δείτε το νέο 10ευρω που θα κυκλοφορήσει στις 23 Σεπτεμβρίου

Νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ θα κυκλοφορεί από την ερχόμενη Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου. Το νέο τραπεζογραμμάτιο θα αναγνωρίζεται εύκολα καθώς το σχέδιο του είναι παρόμοιο με το σχέδιο του αντίστοιχου τραπεζογραμματίου της πρώτης σειράς.

Για τον σχεδιασμό του έχει αξιοποιηθεί η τεχνολογική πρόοδος στον τομέα της παραγωγής τραπεζογραμματίων. Έτσι, το τραπεζογραμμάτιο είναι ακόμη ασφαλέστερο έναντι της παραχάραξης αλλά και πολύ πιο ανθεκτικό. Η εισαγωγή των τραπεζογραμματίων της σειράς «Ευρώπη» θα γίνει σταδιακά στη διάρκεια αρκετών ετών.

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ αποτελούν απτό σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί του παρόντος, 334 εκατομμύρια άνθρωποι σε 18 χώρες χρησιμοποιούν το ευρώ.

Ολους τους προηγούμενους μήνες έγινε προετοιμασία για την υποδοχή του νέου χαρτονομίσματος καθώς στο παρελθόν σε αντίστοιχες νέες κυκλοφορίες υπήρξαν προβλήματα προσαρμογής των αυτόματων μηχανών ανάληψης αλλά και των άλλων μηχανημάτων επεξεργασίας μετρητών και των συσκευών διακρίβωσης αν είναι γνήσια.

Εκτιμάται ότι από την επόμενη εβδομάδα που θα κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα θα υπάρξουν μικρά προβλήματα τα οποία θα επιλυθούν σύντομα.

Δείτε το νέο 10ευρω που θα κυκλοφορήσει στις 23 Σεπτεμβρίου 23985 photo

Πριν μερικούς μήνες, ο Yves Mersch, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, παρουσίασε επισήμως το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ και ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε κυκλοφορία στις 23 Σεπτεμβρίου 2014. Μεταξύ άλλων, ο κ. Mersch είχε δηλώσει: «Δώδεκα χρόνια αφότου τέθηκαν σε κυκλοφορία τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ, είναι εύκολο να θεωρούμε το ευρώ δεδομένο και να ξεχνάμε πόσο φιλόδοξο, στην ουσία τολμηρό, εγχείρημα ήταν η εισαγωγή του. Το ενιαίο νόμισμα βοήθησε να έρθουν κοντά εκατομμύρια Ευρωπαίοι, με σεβασμό στη διαφορετικότητά μας, και τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα αποτελούν απτό σύμβολο της αποφασιστικότητάς μας να στηρίξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν λέμε “Ευρώ. Το δικό μας νόμισμα”, το εννοούμε πραγματικά!».

Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ έχει κοινά στοιχεία με εκείνο που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2002. Έχει όμως αποκτήσει νέα εμφάνιση και ορισμένα νέα και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Για παράδειγμα, όπως και το νέο τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ, περιλαμβάνει μια προσωπογραφία της Ευρώπης – μιας μορφής της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προέρχεται και το όνομα της ηπείρου μας – στο ολόγραμμα και στο υδατογράφημα.

Στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης, ο κ. Mersch σχολίασε επίσης: «Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι να διατηρείται η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο ευρώ. Ένας από τους βασικούς λόγους για την εισαγωγή της νέας σειράς τραπεζογραμματίων είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι τα χρησιμοποιούν μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν υπό συνθήκες απόλυτης εμπιστοσύνης».

Όπως και τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς, η γνησιότητα του νέου τραπεζογραμματίου των 10 ευρώ θα επαληθεύεται πολύ εύκολα με την αφή αλλά και οπτικά, με τη μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος, εξέταση υπό γωνία». Εκτός από την προσωπογραφία της Ευρώπης στο ολόγραμμα και στο υδατογράφημα, τα τραπεζογραμμάτια περιλαμβάνουν έναν αριθμό με βαθυπράσινο χρώμα, ο οποίος αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται υπό γωνία. Χάρη στη νέα προστατευτική επίστρωση που διαθέτουν, τα τραπεζογραμμάτια των 5 και των 10 ευρώ της σειράς «Ευρώπη» είναι ανθεκτικότερα στη φθορά. Με άλλα λόγια, δεν θα χρειάζεται να αντικαθίστανται τόσο συχνά, πράγμα που θα συμβάλει στη μείωση του κόστους αλλά και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Με την πάροδο του χρόνου, το Ευρωσύστημα θα αναβαθμίσει σταδιακά, κατά αύξουσα ονομαστική αξία, όλα τα τραπεζογραμμάτια ευρώ.

[photo_2]

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΒΣ avatar
  ΚΒΣ 17/09/2014 18:00:54

  Χαρτονομίσματα του 1 ή τουλάχιστον των 2 ευρώ ούτε να το συζητάμε όμως, έτσι; Δεν το βρίσκουν σημαντικό οι κύριοι της Ε.Ε.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΚΒΣ 17/09/2014 21:10:06

   Ίσως γιατί δεν είναι σημαντικά ποσά τα 1 και 2 ευρώ.

   • ΚΒΣ avatar
    ΚΒΣ @ Κυθήριος 17/09/2014 21:52:45

    Κατέληξαν να μην είναι σημαντικά ακριβώς γιατί η μορφή κερμάτων τα απαξίωσε. Σου υπενθυμίζω πως 1 ευρώ ισούται με 345,76 δραχμές, με τα 2 ευρώ να είναι αρκετά πάνω από παλιό πεντακοσάρικο. Οι αμερικάνοι που έχουν χαρτονόμισμα του 1 δολλαρίου είναι οι χαζοί κι εμείς οι έξυπνοι.. Αν τα αγγλικά σου είναι τουλάχιστον στοιχειώδη, κοίταξε αυτό από wikipedia και βγάλε συμπέρασμα: "The ECB has stated that printing a €1 note is more expensive (and less durable) than minting a €1 coin. On 18 November 2004 the ECB decided definitively that there was insufficient demand across the Eurozone for very-low-denomination banknotes. On 25 October 2005, however, more than half of the MEPs supported a motion calling on the European Commission and the European Central Bank to recognise the definite need for the introduction of €1 and €2 banknotes. However, the European Central Bank is not directly answerable to the Parliament or the Commission, and has ignored the motion."

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 20/09/2014 00:34:13

  Η πιο σέξι εγκληματίας στον κόσμο (21 ετών, 108 οι κατηγορίες) Καμιά φορά, συλλαμβάνονται και οι υπερβολικά όμορφες γυναίκες, εκείνες που θα ευχόσουν να κάνουν μια τρομοκρατική ενέργεια και να εισβάλλουν στην ζωή σου. Μπορεί να είναι μόλις 21 ετών και να διαθέτει μια εντυπωσιακή εμφάνιση ωστόσο έχει και μια εντυπωσιακή λίστα αδικημάτων. Ο λόγος για την Stéphanie Beaudoin από το Québec του Καναδά η οποία συνελήφθη για 42 διαρρήξεις και κλοπές, τις οποίες έχει διαπράξει με 3 ανήλικους συνεργούς της, ηλικίας 13, 15 και 17 ετών. Σύμφωνα με τα Καναδικά μέσα η νεαρή που σπουδάζει νοσηλεύτρια, αντιμετωπίζει 108 κατηγορίες. Η νεαρή έκλεβε κυρίως χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικά είδη και πυροβόλα όπλα. "Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αποτελούν ρεκόρ για την ηλικία της", δήλωσε ο δικηγόρος του Denis Lavigne στην Journal de Montréal. MSN EΙΔΗΣΕΙΣ / Παρασκευή 19/9/2014 | Παρέχεται από News247.gr / Στέφανος Νικήτας, 8 ώρες πριν

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ η Dimi 20/09/2014 00:40:31

   “worlds’ hottest crook” http://bit.ly/XxgIt2 (credit: pbs.twimg.com/media)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.