#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/09/2012 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δίνουν συγχωροχάρτι σε μεγαλοφοροφυγάδεςΡυθμίσεις με τις οποίες θα παρέχεται, ουσιαστικά, «φορολογική αμνηστία» σε όσους φορολογούμενους απέκρυψαν μεγάλου ύψους εισοδήματα, σε όσους φυγάδευσαν στο εξωτερικό κεφάλαια τα οποία δεν δήλωσαν στην εφορία και σε όσους απέκτησαν με «μαύρο» χρήμα ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, χρυσό και άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Με τις ρυθμίσεις αυτές οι φορολογούμενοι που παρανόμησαν θα καλούνται να αποκαλύψουν στην εφορία οικειοθελώς όλα τα αδήλωτα εισοδήματά τους, με τα οποία συσσώρευσαν πλούτο (είτε μέσω καταθέσεων και άλλων αποταμιεύσεων σε τράπεζες της Ελλάδος ή του εξωτερικού είτε μέσω της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων) και να πληρώσουν για τα εισοδήματα αυτά ένα σχετικά μικρό ποσό φόρου, προκειμένου να τα νομιμοποιήσουν!

Το σχέδιο

Σύμφωνα, ειδικότερα, με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

1 Οσοι έχουν ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, χρυσό, κοσμήματα μεγάλης αξίας, έργα τέχνης, κεφάλαια κατατεθειμένα σε τράπεζες της Ελλάδας ή του εξωτερικού ή κεφάλαια τοποθετημένα σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και άλλες κινητές αξίες, εφόσον τα περιουσιακά αυτά στοιχεία ή κεφάλαια προήλθαν από εισοδήματα ή έσοδα μη δηλωθέντα στις ελληνικές φορολογικές αρχές κατά τα προηγούμενα έτη, θα κληθούν να τα δηλώσουν εκ των υστέρων χωρίς να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα και με απαλλαγή από κάθε άλλη διοικητική ή ποινική κύρωση για φοροδιαφυγή.

2 Επί της αξίας των περιουσιακών αυτών στοιχείων ή κεφαλαίων που θα δηλωθούν θα επιβληθεί ένας αυτοτελής φόρος με συντελεστή πολύ χαμηλό, όχι πάνω από 5%.

3 Από τη νομοθετική αυτή ρύθμιση θα εξαιρεθούν οι περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθώς και οι περιπτώσεις πολιτικών και άλλων προσώπων που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.

4 Οι φορολογούμενοι που θα αρνηθούν να υπαχθούν στην παραπάνω ευνοϊκή ρύθμιση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους νέου τύπου ελέγχους που θεσμοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών κατά τα αμερικανικά πρότυπα. Δηλαδή, τα εισοδήματα που απέκτησαν τα προηγούμενα έτη, αλλά δεν δήλωσαν θα προσδιοριστούν από τις ελληνικές φορολογικές αρχές με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως το ύψος των καταθέσεών τους στις τράπεζες, η ρευστότητά τους, οι δαπάνες που πραγματοποίησαν για τη διαβίωσή τους και για καταναλωτικούς σκοπούς και η αξία των ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων τους. Τα εισοδήματα που θα προσδιοριστούν με τις «έμμεσες» αυτές τεχνικές ελέγχου θα φορολογηθούν με βάση τη φορολογική κλίμακα, δηλαδή με συντελεστές φόρου έως 45%. Επιπλέον, στους φόρους που θα προκύψουν θα επιβληθούν και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίες θα εκτοξεύσουν σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα τις τελικές επιβαρύνσεις τους.

Φακέλωμα όλων  των αποταμιεύσεων

Μετά την εφαρμογή της προαναφερθείσας ρύθμισης, όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν μαζί με τη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουν το 2013, για τα εισοδήματα του 2012, να συμπληρώσουν ένα πρόσθετο ειδικό έντυπο στο οποίο θα καταγράψουν όλες τις αποταμιεύσεις τους, δηλαδή όλα τα κεφάλαια που έχουν τοποθετημένα σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και άλλες κινητές αξίες. Οσον αφορά την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, αυτή καταγράφεται ήδη κάθε χρόνο με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των δηλώσεων Ε9 και θα καταγραφεί εκ νέου και το 2013 με τον ίδιο τρόπο. Από τη στιγμή που θα καταγραφούν και οι αποταμιεύσεις, οι φορολογικές αρχές θα γνωρίζουν πλέον με κάθε λεπτομέρεια τα πάντα για το… περιουσιακό προφίλ κάθε Ελληνα πολίτη. Ετσι, θα είναι σε θέση να παρακολουθούν μόνιμα και να ελέγχουν όλες τις μελλοντικές μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση κάθε φορολογούμενου. Ουσιαστικά, θα καταστούν δυνατές η θεσμοθέτηση και η λειτουργία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου».

Γιώργος Παλαιτσάκης στον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης avatar
  Γιάννης 11/09/2012 10:58:37

  Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, ο πολίτης πρέπει να σέβεται τους νόμους και τους θεσμούς τού κράτους.

  Στην Ελλάδα, όμως, μια χώρα όπου οι ίδιοι οι θεσμοί δεν σέβονται τον εαυτό τους, τι να κάνει ο έρμος ο πολίτης;

  • rr avatar
   rr @ Γιάννης 11/09/2012 12:29:48

   Ξέρεις μεγαλύτερο απατεώνα από το Ελληνικό κράτος? Ποιος εμπιστευεται το Ελληνικό κράτος. Άλλη μια ρυθμιση που θα καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία.

 2. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 11/09/2012 17:41:19

  Όχι έπρεπε να τους αφήσουν μια ζωή στην παρανομία χωρίς να παίρνουν τίποτα από αυτούς για να μπορούμε εμείς να λέμε "Ορίστε οι κλέφτες". Η περίπτωση είναι ίδια με τα αυθαίρετα, πριν τους τιμωρήσεις τους δίνεις την ευκαιρία και τα κίνητρα να έρθουν στη νομιμότητα

 3. φαρμακογλωσσα avatar
  φαρμακογλωσσα 11/09/2012 19:44:33

  Αλλο ενα επικοινωνιακο πυροτεχνημα. Οπως ειπε ενας πλουσιος πριν μερικους μηνες "Φορολογηστε με αν με βρειτε!"

 4. Εφοριακός avatar
  Εφοριακός 11/09/2012 20:34:34

  Κι εγώ ο ανόητος που τόλμησα να σκεφτώ ότι εκείνο το cd με τις πενήντα τόσες χιλιάδες ονόματα θα έφτανε στις υπηρεσίες μας...
  Έτσι σαν φόρο τιμής στους μικροεπιχειρηματίες που χρωστάνε ΦΠΑ και δεν έχουν να το πληρώσουν.
  Σαν φόρο τιμής στον εξηντάχρονο που κάλεσα για έλεγχο ΦΠΑ στο γραφείο μου και μου έδειχνε τις ακάλυπτες επιταγές και έκλαιγε με πραγματικά δάκρυα απόγνωσης. "Μιά ζωή ήμουν σωστός τριάντα χρόνια έχω επιχείρηση"....
  Αλλά είπαμε η μεγάλη και σωστή φοροδιαφυγή, φοροαπόφυγή, λαθρεμπόριο, εισφοροδιαφυγή, ξέπλυμα, γίνεται πάντα με νόμο, πάντα με νόμο , πάντα με νόμο.
  Καλύψτε λοιπόν τους δικούς σας, οι μαφιόζοι έτσι κάνουν.
  Κι εσείς που πιστέψατε και ψηφίσατε για αλλαγή, αλλάξτε πλευρό πάνω στις μαργαρίτες που κοιμάστε ...

 5. δημης avatar
  δημης 12/09/2012 01:24:49

  http://www.youtube.com/watch?v=l4_9kxUzCHw

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.