Δίμηνη παράταση του Μνημονίου - Επιστρέφει η τρόικα
08/12/2014 18:19
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δίμηνη παράταση του Μνημονίου - Επιστρέφει η τρόικα

Λύνονται τα χέρια της κυβέρνησης - Η παράταση δίνει μεγάλη ανάσα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο

(Ανανεωμένο) Λύνονται τα χέρια της κυβέρνησης καθώς στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε η δίμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος στήριξης. Όπως φαίνεται, επελέγη μια μεσοβέζικη λύση η οποία, πάντως είναι πιο κοντά στα «θέλω» της ελληνικής κυβέρνησης που δεν ήθελε με κανέναν τρόπο εξάμηνη παράταση ή και μεγαλύτερης διάρκειας.

Τη δίμηνη παράταση επιβεβαίωναν πηγές και στην Αθήνα ενώ εκτιμάται ότι στο EuroWorkingGroup της επόμενης Πέμπτης θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Η παράταση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να δοθεί χρόνος σε Αθήνα και τρόικα να βρουν κοινό τόπο σε ότι αφορά την αξιολόγηση της οικονομίας. Έχοντας λιγότερο βάρος πλέον η ελληνική πλευρά μπορεί να διαπραγματευτεί τόσο τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές όσο και την επόμενη ημέρα της οικονομίας, πώς δηλαδή θα στηριχθεί από την 1η Μαρτίου οπότε και θα τελειώνει και η παράταση του υπάρχοντος μνημονίου.

Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή της τρόικας και μάλιστα αύριο αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της, όπως ανέφεραν σήμερα καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εξέλιξη αυτή θεωρείται ένα σημαντικό βήμα προς την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων.

Η δίμηνη παράταση, πάντως, έχει και ισχυρό πολιτικό περιεχόμενο καθώς ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για να έρθει πιο κοντά η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο να ξεκινήσει η διαδικασία καθώς πλέον δεν υπάρχει το άγχος της συμφωνίας που θα πρέπει να κλείσει εδώ και τώρα.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης μπορεί να αλλάξουν, όπως και το να αλλάξει το κλίμα υπέρ της με έναν «καλό» Πρόεδρο, μια ισχυρή πλειοψηφία και μια μεγαλύτερη άνεση για κινήσεις και διαπραγματεύσεις. Άλλωστε, την 1η Ιανουαρίου οι αγορές θα μας «σταύρωναν» και τότε θα κατέρρεε η οικονομία. Επομένως, η παράταση αυτή δίνει μεγάλη ανάσα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.