Δήλωση στήριξης από την Γερμανία
17/10/2014 15:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δήλωση στήριξης από την Γερμανία

Έχει μπει το νερό στο αυλάκι σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος και όπως ελπίζει η κυβέρνηση το θέμα θα κλείσει μέχρι τις γιορτές. Θα πρόκειται για μια συμφωνία η οποία θα προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σε 50 και πλέον χρόνια και μειώσεις επιτοκίων.

H δήλωση στήριξης που περίμενε η Ελλάδα και η κυβέρνηση από την Ευρώπη, και κυρίως από τα μεγάλα αφεντικά, τους Γερμανούς, ήρθε, έστω και μέσω.... εκπροσώπου του Σόιμπλε. Σε ερώτημα που έγινε στην κ. Κοτέ για το αν η Γερμανία στηρίξει την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο αυτή απάντηση ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μέσω όμως της πλήρους εκτέλεσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα και ότι αυτό θα συμβάλλει στην επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών.

Υπογράμμισε επιπρόσθετα ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας σχεδιάστηκε για να βγει η χώρα γρήγορα στις αγορές σημειώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχει ένα πρόγραμμα που τρέχει και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί».

Το καλό -και ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί και τις επόμενες ώρες- είναι αυτό που άφησε για το τέλος και αφορούσε το ελληνικό χρέος και την τελική διευθέτηση. Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε είπε ότι αυτό θα γίνει πριν τη λήξη του προγράμματος και μέσα στο Δεκέμβριο ενώ σε σχετική ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου η εκπρόσωπος της καγκελαρίας σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς είχε ενημερώσει την Άγκελα Μέρκελ για τις προθέσεις του περί πρόωρης εξόδου στις αγορές στην τελευταία συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχει μπει το νερό στο αυλάκι σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος και όπως ήλπιζε η κυβέρνηση το θέμα θα κλείσει μέχρι τις γιορτές. Προφανώς θα πρόκειται για μια συμφωνία η οποία θα προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σε 50 και πλέον χρόνια και μειώσεις επιτοκίων αλλά όλα αυτά θα είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Ουσιαστικά η Ελλάδα καλείται να ξεπεράσει δύο σκοπέλους πριν την οριστική λύση και την έξοδο της χώρας από τη μέγκενη του υπέρογκου χρέους.

Ο πρώτος σταθμός είναι η αξιολόγηση με την τρόικα που πρέπει να γίνει εντός του Νοεμβρίου. Ο δεύτερος είναι η διαπραγμάτευση για την μετά μνημόνιο εποχή. Τι θα περιλαμβάνει δηλαδή η πιστωτική γραμμή και τι πρέπει η Ελλάδα να κάνει για να μην εμπλακεί σε νέους δυσβάσταχτους όρους. Είναι προφανές ότι συζήτηση για το χρέος και συμφωνία θα κλείσει μόνο εφόσον υπάρξουν οι τελικές διαβεβαιώσεις ότι θα τηρηθούν τα προγράμματα και η χώρα δεν θα μπει σε αναταράξεις.

Η είδηση από το Βερολίνο έχει και πολιτική σημασία αφού αλλιώς είναι να αναζητάς 180 βουλευτές για να μη γίνουν εκλογές, με άδεια χέρια κι αλλιώς να βγει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό και να πει: «Σώθηκε η χώρα από τη χρεοκοπία, βγήκε από το μνημόνιο και διευθετείται και το χρέος με έμμεσο κούρεμα μέσω της επιμήκυνσης για πολλά χρόνια».

Αν επιβεβαιωθούν οι γερμανικές αυτές «αβάντες» (γιατί έχουμε ξαναδεί τέτοιες στηρίξεις και ελπίδες που αποδείχθηκαν φρούδες) τότε πάμε στην τελική ευθεία για τερματισμό της οικονομικής κρίσης. Προσέξτε: Τερματίζεται η αβεβαιότητα και μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους. Δεν γινόμαστε παράδεισος.

Και μετά, τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς μνημόνιο, χωρίς ρυθμισμένο χρέος και χωρίς τρόικα;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franck avatar
  franck 17/10/2014 15:53:59

  Mην το κουράζετε πολύ το θέμα. Είπαμε, αν ο Σαμαράς καταφέρει με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσον να έχει τους 180, παίρνει παράταση ως τον Ιούνιο του 2016, ασχέτως αν ως τότε η διαφορά με τον Σύριζα απο 6,5 γίνει 13%. Διότι η αβάντα της Γεμανίας με αυστηρή προυπόθεση οτι ως τότε θα τηρείται ανηλεώς το πρόγραμμα, δεν θα ανακουφίσει τους ήδη αποσκιρτήσαντες προς τον Τσίπρα ώστε να δουν στην τσέπη τους το αποτέλεσμα και να περάσουν στο στρατόπεδο των μη σοβαρά τραυματισθέντων έστω... Αν πάλι τους ανακουφίσει σε τέτοιο βαθμό, η εκλογή του Τσίπρα θεν θα ενέχει πλέον κανέναν κίνδυνο. Δεν μπορεί να έχουμε και την τετραετία ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Κάποτε θα έρθει και η σειρά των άλλων. Η Δημοκρατία είναι για όλους . Οχι μόνο για τους "ημετέρους"...

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ franck 17/10/2014 16:10:59

   Το μήνυμα ελήφθη από όλους...Και στην φωλιά της επανάστασης ,την ίσκρα, άρχισαν να ακούγονται φωνές ότι δεν είναι δα και πρώτος στόχος οι εκλογές με αφορμή την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας , αν είναι να μην εξασφαλιστεί η...κομμουνιστική αλλαγή. Πως το λέει και το κκε, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες στην κοινωνία και δεν πιστέψει ο λαός κατά 97% ότι ο ρούντυ και η ρόζα θα σώσουν τον κόσμο, δεν αξίζει να αναλάβεις την κυβέρνηση. Η επανάσταση δηλαδή μετατίθεται από την άνοιξη για το 2016...Καλά κρασιά δηλαδή. Σοφή κίνηση. Τα κρασιά παραγωγής του 2014 ,αυτά που θα πρέπει να καταναλωθούν του 2015 είναι τα χειρότερα, οπότε άντε να κάνεις επανάσταση με χάλια κρασιά. Το 2016 λεβέντες μου.. Τότε θα είναι καλή χρονιά για κρασιά.

 2. Seagull avatar
  Seagull 17/10/2014 16:19:07

  Σε ποιά σωτηρία ακριβώς βρισκόμαστε τώρα? Να γράφουμε και αριθμό δίπλα γιατί έχουμε χάσει τον λογαριασμό. Υποθέτουμε ότι είμαστε στην 4η του 2014 και κλείνει το έτος με αυτήν.

 3. Naruto avatar
  Naruto 17/10/2014 18:13:21

  Το μεγάλο κέρδος απο μια τακτοποίηση του χρέους , έστω και με επιμήκυνση , ειναι οτι η εκλογή του Τσίπρα όχι μόνο θα καταστεί ανώδυνη αλλά και αποκαλυπτική της γύμνιας του ,δεδομένου οτι δεν θα μπορεί ούτε ο Τσίπρας ούτε και κανένας άλλος να επαναλάβει τις παπανδριακές σπατάλες . Μην ξεχνάμε οτι σοσιαλισμός χωρις διορισμούς , ρεμούλες και καλοθρεμμένους συνδικαλισταράδες δεν έχει νόημα . Κάποιο είδος μνημονίου θα εξακολουθήσει να υπάρχει για πολλά ακόμη χρόνια και αυτό μπορεί να μας κάνει να βάλουμε τάξη στη χώρα .

  • franc avatar
   franc @ Naruto 18/10/2014 18:45:43

   "Μην ξεχνάμε οτι σοσιαλισμός χωρις διορισμούς , ρεμούλες και καλοθρεμμένους συνδικαλισταράδες δεν έχει νόημα." Πάλι το Μητσοτακέικο, τους "κουμπάρους" και τους βαρώνους της σοσιαλμανίας μας θυμίζεις φίλε Naruto. Που τον είδες τον "Σοσιαλισμό" στην Ελλάδα? Ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ του Κόκκαλη μήπως? Πάντως έχεις δίκιο οτι η εκλογή του Τσίπρα θα καταστεί ανώδυνη.

   • Naruto avatar
    Naruto @ franc 19/10/2014 15:09:58

    Η αλήθεια ειναι οτι σοσιαλισμό δεν είδα αλλά τι να κάνουμε έτσι το αποκαλούσαν το σύστημα .

 4. foros1 avatar
  foros1 17/10/2014 18:26:14

  γιατί για άλλη μια φορά να πιστέψουμε την κα Μέρκελ; μήπως με τέτοια συμφωνία νομιμοποιούμε τα λάθη του μνημονίου και τις ευθύνες της ευρωζώνης; μήπως να προσπαθήσουμε να τους κάνουμε μία νομική και θεσμική επίθεση που θα ανακατέψει τα ήρεμα νερά της τρόικας; τόσο καιρό "παίζαμε" άμυνα, ας καθυστερήσουμε λίγο ακόμη...

 5. Nikos avatar
  Nikos 18/10/2014 13:40:45

  για να υπάρξει συμφωνία για το χρέος πρέπει να υπογράψει ο τσιπρας. Η κυβέρνηση το ξέρει αυτό . Αυτοί δε προκειτε να υπογράψουν τίποτα και έτσι θα οδηγηθούμε σε εκλογές .

 6. blue nile avatar
  blue nile 19/10/2014 01:29:44

  Μια απλή επιμήκυνση δεν φτάνει.
  Θυμάστε πριν τρία και κάτι χρόνια τον ΓΑΠ να πανηγυρίζει επειδή κατάφερε κάτι αντίστοιχο και αυτός; Τελικά δεν είδαμε κανένα σημαντικό όφελος με την τότε επιμήκυνση που κάτι τέτοιο θα συμβεί και τώρα. Όποια επιμήκυνση και να δώσουν το χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο άρα η σκιά του δεν θα αφήσει ποτέ την ελληνική οικονομία να ανακάμψει ουσιαστικά. Οι αποφάσεις που θα παρθούν τώρα για την βιωσιμότητα του χρέους είναι κρισιμότατες. Ουσιαστικά τώρα θα αποφασιστεί αν το τεράστιο χρέος υποθηκεύσει όχι μόνο τις ζωές των παιδιών μας αλλά και αυτές των δισέγγονων μας. Η απλή επιμήκυνση χωρίς μέθοδο αποπληρωμής των χρεών με γνώμονα την ανάπτυξη σε συνδυασμό με τον πολιτικό έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους, εγγυάται τραγικά αποτελέσματα. Πρέπει να προσέξει πολύ ο Σαμαράς. Η υπογραφή του μνημονίου έχει σπιλώσει για πάντα το όνομα του ΓΑΠ. Ας μη σπιλώσει ο Σαμαράς το όνομα του, υπογράφοντας την κοσσοβοποίηση της χώρας.

  • MCA avatar
   MCA @ blue nile 19/10/2014 07:16:19

   Τον πολιτικό έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας πήγε να πάρει από τους εταίρους ο Σαμαράς και είδαμε τα αποτελέσματα.... Επειδή όμως κατά την γνώμη μου οι αγορές ρυθμίζονται από τις πολιτικές αποφάσεις των ισχυρών κρατών ας ελπίσουμε ότι την επόμενη φορά θα επιτύχει. Φαίνεται να υπάρχει διάθεση συνεννόησης από τους μεγάλους, έστω ως ένα βαθμό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.