ΔΝΤ: Τέλος τα δανεικά χωρίς αξιολόγηση
15/05/2015 11:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΝΤ: Τέλος τα δανεικά χωρίς αξιολόγηση

Πάρτε μέτρα και θα σας δώσουμε χρήματα

Παράπονα ότι οι εμπειρογνώμονες των Θεσμών δεν έχουν καμία πρόσβαση στους Έλληνες υπουργούς, ούτε καν στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, στη διάρκεια ενημέρωσης των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που κάλεσε η Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον,Μιχάλης Ιγνατίου, η ενημέρωση κράτησε μία ώρα και είναι χαρακτηριστικό ότι οι αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών απέφυγαν να τοποθετηθούν, ενώ όλες οι ερωτήσεις που έγιναν στον κ. Τόμσεν προήλθαν από τους εκπροσώπους των αναδυομένων χωρών.

Η εικόνα που παρουσίασε ο αξιωματούχος του Ταμείου δεν είναι αισιόδοξη καθώς ενημέρωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος μόνο στα διαδικαστικά, και όχι στα σημαντικά θέματα από την επίλυση των οποίων εξαρτάται η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

"Η κατάσταση είναι πολύ μακριά από το να είναι ιδεώδης", φέρεται να είπε ο κ. Τόμσεν και χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την ανάληψη του ελέγχου της διαπραγμάτευσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πηγή εκτός Ταμείο, "η γενική εικόνα της ενημέρωσης του κ. Τόμσεν είναι το 'ναι μεν αλλά'. Σημειώθηκε πρόοδος, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα και τη διαδικασία αν και τις τελευταίες ημέρες βελτιώθηκε".

Στην ενημέρωση ο κ. Τόμσεν εξήγησε την προβληματική πλευρά της διαπραγμάτευσης υπογραμμίζοντας τα εξής:

Το χειρότερο απ' όλα, είπε, είναι ότι οι εμπειρογνώμονες του Brussels Group δεν έχουν πρόσβαση στους υπουργούς. Δεν μπορούν να δουν τους αρμόδιους υπουργούς. Οι εκπρόσωποι των τριών Θεσμών δεν μπορούν να γνωρίζουν αν αυτά που τους λένε οι αξιωματούχοι από την Αθήνα αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις που παίρνουν οι υπουργοί ή είναι θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που ίσως να μην έχουν πολιτικό αντίκρυσμα.

Ο κ. Τόμσεν είπε στα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου ότι αδυνατεί να φέρει ενώπιον τους Πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει συζητηθεί με τους υπουργούς. Φέρεται να είπε ότι δεν έχει ιδέα για την πραγματική κατάσταση της ρευστότητας και αυτό δεν τού επιτρέπει να τοποθετηθεί στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Ανέφερε ότι η ημερήσια διάταξη αποτελείται από δύο κατηγορίες με τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί και αυτά πάνω στα οποία διαφωνούν. Έχουν συμφωνήσει στην αναθεώρηση του ΦΠΑ, στη φορολογική διοίκηση και στα κόκκινα δάνεια (πτωχευτικό δίκαιο), ενώ έχουν διαφωνήσει στα εξής θέματα: εργασιακά και συντάξεις, δημοσιονομική πολιτική για το 2015 και διοικητική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να μειώσει τον στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%, χωρίς να αναφέρει τον μαγικό αριθμό. Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, είπε στα μέλη του Δ.Σ., διότι δεν έχω τα στοιχεία που χρειάζομαι από την Αθήνα. Δεν μας δίνουν στοιχεία, τόνισε.

Ο κ. Τόμσεν απέρριψε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ζήτησε κούρεμα του χρέους από τους Ευρωπαίους. Δεν τους πίεσα, είπε, για αναδιάρθρωση του χρέους και τόνισε ότι δεν έχει γίνει μελέτη για για την βιωσιμότητα του χρέους. Δεν έχουμε, τόνισε, ολοκληρωμένη εικόνα. Χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την πληρωμή από την Ελλάδα της δόσης, την περασμένη Τρίτη, και πρόσθεσε ότι τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θύμισε ότι η Αθήνα χρωστά στο Ταμείο για το μήνα Ιούνιο 1,23 δις και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα πληρώσει.

Ο κ. Τόμσεν ενημέρωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν χρήματα στην Ελλάδα με ανταλλαγή από αυτή τη λήψη ορισμένων μέτρων. Δεν μίλησε για συνολικά μέτρα. Ανέφερε ότι το Ταμείο δεν μπορεί να το πράξει, να δώσει δηλαδή δανεικά στην Ελλάδα, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς την ύπαρξη συνολικού πακέτου.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι τη Δευτέρα θα συνέλθει το Brussels Group και θα υπάρξει πρόοδος. Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη αλλά έδωσε μία εικόνα αισιοδοξίας χωρίς να την στηρίξει σε στοιχεία και χωρίς να πει ότι έχει αλλάξει δραματικά η κατάσταση.

Πηγή: Mega, imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. 16/05/2015 09:42:56

    'διότι δεν έχω τα στοιχεία που χρειάζομαι από την Αθήνα. Δεν μας δίνουν στοιχεία, τόνισε." Αυτή είναι ο περήφανη διαπραγμάτευση; Να κρύβουν τα στοιχεία; Να μην ξέρει κανείς πόσα λείπουν από τα ταμεία μέχρι τέλους του έτους; Αυτό είναι υπεκφυγή και κοροϊδία. Και θέλουμε και χρήματα; Μας πάνε βουρ στη χρεοκοπία οι αλήτες που κυβερνούν τη χώρα. Ξυπνάτε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.