30/09/2010 15:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΝΤ:Οι οίκοι αξιολόγησης συμβάλουν στην αστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών από τους αντίστοιχους οίκους (credit rating agencies) - όπως ο Moody's, ο S&P και ο Fitch - συνέβαλαν στην αστάθεια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος διαπιστώνει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα.

Η εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Global Financial Stability Report) αναφέρει ότι οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων είναι ενσωματωμένες σε κανονισμούς και νομοθεσία που καθορίζει τη λήψη αποφάσεων από επενδυτικές εταιρίες ή τις Κεντρικές Τράπεζες, με συνέπεια οι αλλαγές των αξιολογήσεων τους για το αξιόχρεο των χωρών να προκαλούν μαζικές πωλήσεις ή αγορές χρεογράφων που αποσταθεροποιούν τις αγορές.

Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, το αξιόχρεο της οποίας υποβαθμίστηκε το τελευταίο χρόνο, οι συντάκτες της έκθεσης διαπίστωσαν μία πολύ στενή συσχέτιση των αλλαγών στις αξιολογήσεις των οίκων και της αύξησης των ασφάλιστρων πιστωτικού κινδύνου της χώρας (Credit Default Swaps), σε ποσοστό τουλάχιστον 70%. Αν και σε γενικές γραμμές η έκθεση θεωρεί ότι είναι ακριβείς οι εκτιμήσεις των οίκων σχετικά με το αξιόχρεο των χωρών, σημειώνει ότι υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και την ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων τους.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτείνονται:

Πρώτον, οι Κυβερνήσεις να καταργήσουν τους κανονισμούς που συνδέουν πωλήσεις ή αγορές χρεογράφων με τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης. Το ίδιο συνιστάται και για τις Κεντρικές Τράπεζες όσον αφορά την πολιτική που ακολουθούν για την ενεχυρίαση χρεογράφων, αλλά και για τους διαχειριστές επενδυτικών ταμείων, με εξαίρεση τους μικρότερους επενδυτές και επενδυτικά ταμεία.

Δεύτερον, οι αρχές πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να πιέσουν τους οίκους για να βελτιώσουν τις διαδικασίες που ακολουθούν, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων της διαφάνειας, της διακυβέρνησης και του περιορισμού της σύγκρουσης συμφερόντων.

Τρίτον, οι οίκοι πρέπει να αποθαρρυνθούν στην προσπάθειά τους να εξομαλύνουν χρονικά τη διαδικασία υποβάθμισης του αξιόχρεου, εφόσον ούτως ή άλλως η ανάλυσή τους οδηγεί σε μία τέτοια απόφαση.

Τέταρτον, οι χώρες πρέπει να παρέχουν έγκαιρα τα στοιχεία που είναι σημαντικά για την ανάλυση του πιστωτικού κινδύνου από τους οίκους, συμπεριλαμβανομένων και των δυνητικών υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει. Για το λόγο αυτό, αναφέρει η έκθεση, το ΔΝΤ ενθαρρύνει τις χώρες να ετοιμάσουν και να δημοσιεύσουν μία κατάσταση πιστωτικού κινδύνου (fiscal risk statement).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Greg avatar
  Greg 30/09/2010 15:51:09

  Χοντρό δούλεμα..

  • Orestios avatar
   Orestios @ Greg 30/09/2010 16:41:22

   Εντελώς. Από αυτή την συμβολή πληρώνουμε τους ΔΝΤάδες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.