ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους
14/07/2015 18:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους

Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ετοιμάζουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη, εξαιτίας της κατάρρευσης της οικονομίας της και των τραπεζών της τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ. Στην έκθεση, που όπως υποστηρίζει το Reuters στάλθηκε στους ευρωπαίους την Δευτέρα λίγες ώρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα, αναφέρεται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δώσουν περίοδο χάριτος 30 ετών σε όλα τα δάνεια που χορήγησαν προς την χώρα μας (περιλαμβανομένων και αυτών που πρόκειται να λάβει με το νέο πρόγραμμα) αλλά και δραματική αύξηση των λήξεων.

Οι εναλλακτικές είναι να προχωρήσουν άμεσα σε «βαθύ εμπροσθοβαρές κούρεμα» ή συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταφορές στον προϋπολογισμό. Ο δανεισμός της Ελλάδας με επιτόκια υψηλότερα από αυτά που αντιστοιχούν σε αξιολόγηση ΑΑΑ θα δημιουργούσε «μη βιώσιμη δυναμική χρέους» για δεκαετίες, επισημαίνει το ΔΝΤ. Οι προβλέψεις στην αναθεωρημένη Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους για την Ελλάδα υπόκεινται σε «σημαντικά πτωτικά ρίσκα», υπογραμμίζει. Επίσης, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας αναμένεται να αυξηθούν πάνω από το 15% του ΑΕΠ που θεωρείται ένα ασφαλές «ταβάνι», ενώ συνεχίζουν να ενισχύονται.

Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 142% του ΑΕΠ πριν από δυο εβδομάδες. Το χρέος αναμένεται να ανέλθει στο ανώτατο σημείο του κοντά στο 200% του ΑΕΠ την επόμενη διετία.

reuters.com, theguardian.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.