ΔΝΤ: Δεν ξέρουμε τίποτε για «διαζύγιο» με την Ελλάδα, πριν τη λήξη του προγράμματος
25/09/2014 19:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΝΤ: Δεν ξέρουμε τίποτε για «διαζύγιο» με την Ελλάδα, πριν τη λήξη του προγράμματος

Η δανειακή σύμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ελλάδα λήγει τον Μάρτιο του 2016 επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ράις ανέφερε -κατόπιν ερώτησης για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Βερολίνο-, ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενημερωθεί σε επίσημο επίπεδο από την ελληνική κυβέρνηση για «πιθανή πρόωρη λήξη» του οικονομικού προγράμματος «στήριξης της Ελλάδας» στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς. «Όσο εγώ μπορώ να γνωρίζω δεν τέθηκε τέτοιο θέμα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, προσθέτοντας ότι τώρα «δίνεται έμφαση» στην έκτη αξιολόγηση και ότι το ζήτημα για «ενδεχόμενη πρόωρη έξοδο» της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί στις επικείμενες συναντήσεις της τρόικας με τις ελληνικές Αρχές. Επίσης, σημείωσε ότι η συμμετοχή χωρών σε προγράμματα του ΔΝΤ είναι σε «εθελοντική βάση».

Επίσης, όταν ρωτήθηκε και για την προοπτική η Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ότι επιδίωξη του ΔΝΤ είναι να «γίνει το καλύτερο δυνατό» σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό ο λαός της Ελλάδας να εξέλθει από την κρίση το «συντομότερο δυνατό». Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι σε «κάποιους τομείς είδαμε πρόοδο» και ότι «η έμφαση δίνεται στη νέα αξιολόγηση».

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, το κλιμάκιο του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Ρίσι Γκογιάλ, θα ξεκινήσει συνομιλίες στην Αθήνα για τα «θέματα-κλειδιά», προϋπολογισμός του 2015 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στις 30 Σεπτεμβρίου και ότι «αργότερα το φθινόπωρο», το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα (σημ.: θα μεσολαβήσει η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον) σε «πλήρη σύνθεση», μέσα στα πλαίσια της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σε ερώτηση αν θα συμμετάσχει στην αποστολή και ο Πολ Τόμσεν, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι έχει αναλάβει καθήκοντα διευθυντού του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ και στα σχέδιά του δεν συμπεριλαμβάνεται ταξίδι στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει «όποτε χρειαστεί».

Σε ερώτηση για τη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ περί «απειλών» κατά τη ζωή της όταν μίλησε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ο κ. Ράις ανέφερε ότι οι «απειλές προέρχονταν μέσω κοινωνικών δικτύων, πριν μερικά χρόνια» και πως τότε «ενίσχυσε» τα μέτρα της ασφάλειάς της, ενώ επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ παρέλαβε την σχετική επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης.

Επίσης, σε επισήμανση ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος ανέφερε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι ο τόκος του ΔΝΤ «είναι υψηλότερος» από τον τόκο των αγορών, ο κ. Ράις δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, αν πράγματι ο τόκος είναι υψηλότερος και υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει προσεχώς.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τον «αναβαλλόμενο φόρο» των ελληνικών τραπεζών που ψήφισε σήμερα η Βουλή των Ελλήνων και αν το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν «πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες», ο κ. Ράις επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα θέμα που θα συζητηθεί στην επικείμενη αξιολόγηση.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΝΤΙΝΟΣ avatar
    ΝΤΙΝΟΣ 25/09/2014 20:09:53

    Το ΔΝΤ δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, αυτό άφησε να εννοηθεί ο κ. Ράις . Προκλητικός δε έκανε τον ανήξερο όταν ρωτήθηκε αν αληθεύει ότι το ΔΝΤ επιβάλει τα υψηλότερα επιτόκια στην Ελλάδα! Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για την απεμπλοκή της Ελλάδας από το ΔΝΤ. " Η σύμβαση μας λήγει το 2016", τόνισε με νόημα, κορόιδο είναι να αφήσουν τη χρυσοφόρο αγελάδα; Αλλά το πιο σημαντικό που είπε, ήταν αυτό, "...σε κάποιους τομείς είδαμε πρόοδο" Δηλαδή τι θέλει να πει, ότι επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια μνημονίου, στερήσεων, αιματηρών θυσιών, 1,5 εκατομμυρίων ανέργων, 30% πτώσεως του ΑΕΠ, καταποντισμό της παραγωγής, της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας, εξαθλίωση των εισοδημάτων, απώλεια των περιουσιών, εξαφάνιση της μεσαίας τάξεως,εξαθλίωση της υγείας, κλπ,κλπ, μόνο σε κάποιους μερικούς τομείς είδανε πρόοδο; Τι περισσότερο δηλαδή θα μπορούσε να γίνει σε μια χώρα της ΕΕ σε καιρό ειρήνης. Ακόμα και από πόλεμο να βγαίναμε, μέσα σε πέντε χρόνια θα είχαμε αρχίσει να ανανήπταμε! Αυτά ούτε από τα συνήθη παπαγαλάκια του ...ψύχραιμου γέροντα, δεν τα έχουμε ξανακούσει!! Ας είναι καλά ο ΓΑΠ, που φαγώθηκε να μας ...σώσει και μάλιστα να θριαμβολογεί κιόλας! Πόσο έχω επιθυμήσει τον Σαμαρά των Ζαππείων, αλήθεια θα τον ξανάβρω κάποτε;

  2. Χάρης avatar
    Χάρης 25/09/2014 20:32:13

    Μα ο κ. Σαμαράς δεν είπε τίποτε για διαζύγιο, ούτε καν για ''βελούδινο διαζύγιο''. '' Ερωτηθείς αν επίκεται«βελούδινο διαζύγιο με το ΔΝΤ»ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ατυχή την λέξη «διαζύγιο» και εξέφρασε την βούληση της ελληνικής πλευράς η συνεργασία όπως είπε, να ολοκληρωθεί πριν απο την προγραμματισμένη στιγμή και «αυτό αν γίνει θα είναι μια επιτυχία».'' Τώρα βέβαια, οτι ευκταίο και γι αυτούς και για τους άλλους που πολύ μας ...αγαπάνε, θα ήτανε να μας αρμέγουν αενάως, δε χωρά αμφιβολία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.