08/10/2013 19:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 0,6% στην Ελλάδα το 2014

Η Ελλάδα θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 μετά από ύφεση 4,2% φέτος, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Το ΔΝΤ προβλέπει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 2,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2014, έναντι ύφεσης 2,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε αρνητικό επίπεδο και το επόμενο έτος (-0,8% έναντι -0,4% το 2013). Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 0,5% του ΑΕΠ το 2014 από 1% του ΑΕΠ φέτος.

Στο κεφάλαιο για την ισορροπία του εξωτερικού ισοζυγίου πληρωμών της Ευρωζώνης, η έκθεση του ΔΝΤ σημειώνει ότι «χρειάζεται να συνεχισθεί η προσαρμογή από τις ελλειμματικές χώρες (σ.σ. η "εσωτερική υποτίμηση") για να τονωθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητά τους και να αποφευχθεί η επανεμφάνιση μεγάλων ελλειμμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους , καθώς οι οικονομίες τους θα ανακάμπτουν».

Η έκθεση αναφέρει ότι έχει γίνει ήδη προσαρμογή μέσω της μείωσης του κόστους, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. «Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει μειωθεί σημαντικά στις ελλειμματικές χώρες από τότε που άρχισαν την προσαρμογή τους με πιο μεγάλες προσαρμογές στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, στη βάση κερδών στην παραγωγικότητα και μειώσεων των μισθών». Κατά την πορεία αυτών των προσαρμογών κόστους, σημειώνει το ΔΝΤ, «η ανταγωνιστικότητα ως προς τις τιμές των εξαγόμενων προϊόντων άρχισε να βελτιώνεται, αλλά συγκρατημένα. Αυτό οφείλεται στο ότι στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και σε κάποιο βαθμό και την Ισπανία αυξήθηκαν τα περιθώρια των εξαγωγέων από την έναρξη της κρίσης». Αυτό σημαίνει, προσέθεσε το Ταμείο, ότι «οι επιχειρήσεις στον τομέα των εμπορεύσιμων προϊόντων άρχισαν να αυξάνουν και πάλι την κερδοφορία τους, κάτι που αναμένεται να αυξήσει την ελκυστικότητα του τομέα αυτού και να στρέψει την παραγωγή προς αυτόν».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Mike avatar
  Mike 08/10/2013 19:58:30

  Καλό

 2. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 08/10/2013 23:05:40

  Πέρσι προέβλεπε ύφεση 4,5% (ο Τσίπρας προέβλεπε 7%!!!!) και τελικά θα έχουμε 4%. Το 2014 σίγουρα θα έχουμε ανάπτυξη αλλά με σωστές μεταρρυθμίσεις (ώστε να έρθει κανάς άνθρωπος να επενδύσει σε αυτή τη χώρα χωρίς να περιμένει 200 υπογραφές που θα πρέπει να λαδώσει κιόλας ή να μάθει ότι η δικαιοσύνη κάνει κατά μέσο όρο 6-7 να βγάλει αποφάσεις ή...ή...ή...) τότε μπορεί να έχουμε και πάνω από 0,6% ανάπτυξη!

  • Mike avatar
   Mike @ μεταρρυθμιστής 08/10/2013 23:19:11

   Καλο και εσυ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.