Γ. Προβόπουλος: Μεγάλες πιθανότητες το 2013 να ήταν ο τελευταίος χρόνος της ύφεσης
27/02/2014 16:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γ. Προβόπουλος: Μεγάλες πιθανότητες το 2013 να ήταν ο τελευταίος χρόνος της ύφεσης

Οι 7 μεγάλες οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης το 2013

Επιβεβαιώνει η Τράπεζα της Ελλάδος ότι το 2013 είναι κομβικό έτος για την ανάκαμψη της οικονομίας κι ότι είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης. Η ετήσια έκθεση που παρουσίασε ο κ. Προβόπουλος κατά την 81η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει ωστόσο και ορισμένες πολύ σημαντικές προτροπές. Οπως για παράδειγμα να μη χαλάσει το θετικό κλίμα που πάει να δημιουργηθεί, από πολιτικές αντιπαραθέσεις και πισωγυρίσματα. Να μην επιδεινωθεί το κοινωνικοπολιτικό κλίμα από αντιπαραθέσεις και πόλωση καθώς προκαλούν κινδύνους και αβεβαιότητες ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όσο για τις τράπεζες είπε ότι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress test την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η ΤτΕ έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία με μία συντηρητική προσέγγιση, ενώ μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στελέχη της τράπεζας θα ενημερώνουν τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας για τις λεπτομέρειες της άσκησης.

Το 2013 ήταν έτος καμπής, καθώς εξαλείφθηκαν τα δίδυμα ελλείμματα και αποκαταστάθηκε η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ως προς το κόστος, κατά τον κ.Προβόπουλο.

«Η ελληνική οικονομία, μετά από μια δεκαετία στη διάρκεια της οποίας γιγαντώθηκαν τα δίδυμα ελλείμματα και χρέη, οδηγώντας έτσι σε μια πρωτοφανή σε έκταση και βάθος κρίση, βρίσκεται σήμερα σε φάση σταθεροποίησης. Η χώρα έχει διανύσει μια μεγάλη απόσταση από άποψη προσαρμογής», είπε ο κ.Προβόπουλος, για να προσθέσει ότι «η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί. Τώρα που καταφέραμε να μετατρέψουμε τα θηριώδη δίδυμα ελλείμματα σε πρωτογενές δημοσιονομικό και εξωτερικό πλεόνασμα, οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή και να επιταχύνουμε το βηματισμό στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών».

Οι κυριότερες επιτυχίες του 2013 ήταν:

1. Συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος που τόνωσε την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές. Έτσι, η διαφορά αποδόσεων μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου περιορίστηκε σε 655 μονάδες βάσης στο τέλος του 2013, σε σύγκριση με 1.000 μονάδες βάσης στο τέλος του 2012.

2. Βελτίωση της εμπιστοσύνης που μεταφέρεται σταδιακά στην πραγματική οικονομία. Η ύφεση ήταν τελικά ηπιότερη τόσο σε σχέση με το 2012 όσο και με την πρόβλεψη στις αρχές του έτους, κυρίως λόγω της καλύτερης πορείας των εξαγωγών και ειδικά του τουρισμού, αλλά και λόγω της βραδύτερης υποχώρησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

3. Αποσοβήθηκαν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την πορεία της σταθεροποίησης. Κορυφαίο γεγονός ήταν η κυπριακή κρίση, η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς να πλήξει την εμπιστοσύνη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

4. Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και έγιναν μεγάλα βήματα στην αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα. Η ριζική αυτή αλλαγή πραγματοποιήθηκε απολύτως ομαλά, χωρίς να θιγούν η ασφάλεια των καταθέσεων και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Βελτιώθηκαν επίσης μία σειρά από δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα:

5. Η εκτιμώμενη επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος για πρώτη φορά μετά το 2002

6. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μικρό πλεόνασμα το 2013. Η σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών την τελευταία τετραετία οφείλεται τόσο στον περιορισμό των εισαγωγών, λόγω της ύφεσης, όσο και στην αύξηση των εξαγωγών. Την περίοδο 2010-2013 οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκαν σε ονομαστικούς όρους κατά 15%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21%.

7. Η χώρα το 2013 ανέκτησε πλήρως την απώλεια της ανταγωνιστικότητας κόστους έναντι των εμπορικών της εταίρων. Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας κόστους επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, λόγω της βαθιάς ύφεσης και της αλματώδους αύξησης της ανεργίας, αλλά και λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας.

Ο διοικητής της ΤτΕ ωστόσο προειδοποίησε ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σε όρους τιμών δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, καθώς το μέσο επίπεδο του πληθωρισμού άρχισε να ανταποκρίνεται στον περιορισμό της ζήτησης και στη μείωση του κόστους εργασίας μόλις το 2013. Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε αρνητικά επίπεδα (-0,9%) το 2013 συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τιμών της οικονομίας και σε σχετική υποβοήθηση του πραγματικού εισοδήματος.

Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να επιτευχθεί φέτος η επιστροφή στην ανάπτυξη, όπως τόνισε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης:

• Αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης. Τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Αντίθετα, επιτάσσουν συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για να διατηρηθεί σε μόνιμη βάση και να διευρυνθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης.

• Αποσόβηση ή έστω ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που θα ήταν δυνατόν να προκύψουν από επιδείνωση του κοινωνικοπολιτικού κλίματος, λόγω των συνήθων αντιπαραθέσεων και της πόλωσης εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Βασικές προτεραιότητες θα πρέπει εν προκειμένω να αποτελέσουν:

• Η συνεπής υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2014, η οποία θα αποτελέσει ισχυρή ένδειξη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι διατηρήσιμη,

• Η αισθητή βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού,

• Η ταχύτερη διευθέτηση των φορολογικών υποθέσεων από τη δικαιοσύνη,

• Η μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους για τον ιδιωτικό τομέα,

• Η βελτίωση των βασικών υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες,

• Η αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και των δημοσίων υπαλλήλων μέσω διαφανών και αντικειμενικών κριτηρίων,

• Η περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νίκος. avatar
    Νίκος. 27/02/2014 20:55:34

    E, κι αν δεν ήταν το 2013 θα είναι το 2014. Παρακάτω δεν πάει. Σπάσαμε ΟΛΑ τα Παγκόσμια ρεκόρ σε Υφεση, Ανεργία,Μείωση ΑΕΠ, Μείωση κοινωνικών παροχών, Καταστροφή τιμών κινητών και Ακινήτων, Αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους,Τροφή απο σκουπίδια και συσσίτια. Τι άλλο απομένει για να πάμε ακόμα παρακάτω? Α, ναι, οι πλειστηριασμοί. Αυτοί ίσους πάνε την ύφεση και στο 2015. Μετά όμως τέρμα η ύφεση...

  2. synt avatar
    synt 27/02/2014 21:32:57

    αντε βρε γελοιοι

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.