#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/03/2013 17:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γ. Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα της Κύπρου, οδηγός και για άλλες χώρες!!!Το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε σήμερα για την Κύπρο συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τομείς τους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup.

"Αυτό που κάναμε την περασμένη νύκτα είναι αυτό που αποκαλώ απώθηση κινδύνων", δήλωσε προς το Ρόιτερς και τους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λίγες ώρες αφότου επιτεύχθηκε η συμφωνία για την Κύπρο.

"Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, η πρώτη μας ερώτηση θα πρέπει να είναι, 'τι θα κάνετε εσείς στην τράπεζα γι' αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλαιοποιθείτε μόνοι σας;'. Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το καταφέρει, τότε θα μιλήσουμε στους κατόχους μετοχών και τους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και αν είναι απαραίτητο θα το ζητήσουμε και από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων" άνω των 100.000 ευρώ.

"Αν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα, ο μόνος τρόπος είναι να πούμε, 'Κοίτα, εκεί όπου αναλαμβάνεις κιδνύνους, πρέπει και να τους αντιμετωπίζεις και, αν δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις, τότε δεν θα έπρεπε να τους είχες αναλάβει'", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. "Αυτή είναι μια προσέγγιση που πιστεύω ότι τώρα που βγήκαμε από την αιχμή της κρίσης, θα πρέπει να υιοθετήσουμε".

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτή η νέα προσέγγιση για χώρες της ευρωζώνης που έχουν τραπεζικούς τομείς με υψηλή μόχλευση, όπως το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, καθώς και για άλλες χώρες με τραπεζικά προβλήματα, όπως η Σλοβενία, ο Ντάισελμπλουμ είπε πως θα πρέπει να συρρικνώσουν τις τράπεζες.

"Σημαίνει, αντιμετώπισε το θέμα πριν σου δημιουργήσει πρόβλημα. Ενίσχυσε τις τράπεζές σου, ρύθμισε τα ισοζύγιά σου και συνειδητοποίησε πως, αν μια τράπεζα έχει πρόβλημα, η απάντηση δεν θα είναι πλέον αυτομάτως ότι θα έρθουμε να εξαφανίσουμε το πρόβλημά σου. Εσύ είσαι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις".

Αυτή η αξιοσημείωτη αλλαγή στάσης, για την οποία ο Ντάισελμπλουμ συμφώνησε πως πρόκειται για μια στρατηγική στροφή εκ μέρους αυτών που αποφασίζουν την πολιτική στην ΕΕ, έχει συνέπειες στο πώς θα ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες και στο πώς θα αντιδρούν οι αγορές.

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα που έχει κάνει τα τρία τελευταία χρόνια η ζώνη του ευρώ ήταν η ίδρυση ενός μηχανισμού διάσωσης με εγγυήσεις και κεφάλαιο 700 δισεκ. ευρώ -- του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η προσδοκία ήταν ότι ο ΕΜΣ θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα από τα μέσα του 2014 τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Τώρα ο Ντάισελμπλουμ λέει πως ο στόχος είναι να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ ο ΕΜΣ.

"Θα πρέπει να επιτύχουμε μια κατάσταση όπου δεν θα χρειαστεί ποτέ ούτε να σκεφτούμε καν την άμεση ανακεφαλαιοποίηση", δήλωσε. "Πιστεύω πως η προσέγγιση πρέπει να είναι, ας αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των τραπεζών πρώτα μέσα στις τράπεζες, πριν αναζητήσουμε δημόσια χρήματα ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο από την πλευρά του δημοσίου. Οι τράπεζες θα πρέπει βασικά να είναι ικανές να σώζουν τον εαυτό τους ή τουλάχιστον να αναδιαρθρώνονται ή να ανακεφαλαιοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο"

Αναδίπλωση

Σε νεώτερη δήλωσή του,πάντως,ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση και ότι το πρόγραμμα διάσωσης που εκπονήθηκε στη διάρκεια της νύχτας δεν θα χρησιμεύσει ως μοντέλο διευθέτησης άλλων προβλημάτων στο μέλλον.

"Η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση, που παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις, που χρειαζόταν τα μέτρα διάσωσης για τα οποία συμφωνήσαμε χθες", αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ σε σύντομη ανακοίνωσή του.

"Τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής εκπονούνται για να προσαρμοστούν ακριβώς στην κατάσταση της ενδιαφερόμενης χώρας και κανένα μοντέλο ή σχέδιο δεν χρησιμοποιείται", προσθέτει.

Νωρίτερα σήμερα, οι αγορές αντέδρασαν έντονα στις αρχικές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ.

Μεταξύ άλλων προσκλήθηκε αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια που έκλεισαν "στο κόκκινο" και σαφής πτώση της ισοτιμίας του ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 25/03/2013 18:00:08

  ΄΄Τά νταούλια πού ακούγονται στό διπλανό χωριό θάλθουν καί στό δικό μας'' (παλαιά μακεδονικιή παροιμία)

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 25/03/2013 18:18:37

   ...τα νταούλια αφορούν όμως τις αρκούδες που φορούν χαλκά....και όχι όσους μπορούν και επιλέγουν...

   • Ο Πειρατής avatar
    Ο Πειρατής @ Ο Ιθαγενής 25/03/2013 19:38:03

    Καλά εσύ τον χαλκά στη μύτη σου τον έχεις τόσο συνηθίσει που ούτε καν τον διακρίνεις πια;

    • Ο Ιθαγενής avatar
     Ο Ιθαγενής @ Ο Πειρατής 26/03/2013 10:22:54

     και όχι όσους μπορούν και επιλέγουν…

     Μπορείς να είσαι Ισλανδός μπορείς να είσαι γραικύλος γιατί η ζωή είναι απλή επιλογές και συνέπειες το να κλαις για τις επιλογές σου απλά επιβεβαιώνει τη ρήση του Αϊνστάιν. ...το μόνο θεμιτό είναι να τις αξιολογήσεις και να τις αλλάξεις.

 2. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 25/03/2013 18:19:23

  ΔΕΝ έχουμε παράπονο από τους μορφωμένους νομικά , και άσχετους με τα οικονομικά , ώστε να δημιουργούν ένα καλό κλίμα επενδυτικό .
  Εύκολα αντιληπτό είναι τι θα συμβεί σύντομα ....

 3. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 25/03/2013 18:36:59

  Πολύ σωστά!
  Γιατί να πληρώνουν άλλοι, οι φορολογούμενοι, την απληστία καταθετών και τραπεζιτών!
  Εξ άλλου, οι καταθέσεις είναι περιουσιακό στοιχείο όπως και η επένδυση σε ακίνητο. Πρέπει να φορολογούνται εξ ίσου.
  Πού ήταν οι κύριοι της Κυπρους όταν ο Βγενόπουλος χρυσοτραπέζωνες;

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Μανιάτης 25/03/2013 19:01:45

   Σωστός!

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ σιδεράκιας 25/03/2013 22:22:08

    μην τσιμπάς σιδεράκια -

    η λογική στο συγκεκριμενο ειναι για τα πανυγήρια..

    αν τα πει καποιος αυτά στον πολιτισμενο κόσμο θα τον παρουν με τις πέτρες..

    φυσικά το θεμα της φορολογησης ακινητης περιουσιας στην Ελλάδα ειναι πολυ ευαισθητο γιατι εχουν γινει εγκλήματα...

    σκεψου το λιγο όμως ... η αξία που εχει ενα ακίνητο καθοριζεται εν μέρει και απο την επένδυση που εχει κανει το κράτος σε υποδομές στην περιοχή γύρω απο το ακίνητο... δίνοντας μία λογική βάση για φορολόγηση ακινητης περιουσίας...

    και στις καταθέσεις επιβάλεται φορολογία αλλά στον τόκο...όχι στο κεφάλαιο

  • Βούρδουλας avatar
   Βούρδουλας @ Μανιάτης 25/03/2013 19:06:13

   Μανιάτη, καταλαβαίνω τι εννοείς αλλά νομίζω πως παρασύρεσαι. Δεν είναι όλοι οι καταθέτες άπληστοι και μπορεί να φάνε χοντρό κούρεμα χωρίς να ευθύνονται καθόλου.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Βούρδουλας 25/03/2013 22:50:32

    Συμφωνώ. Και δεν πρόκειται γι αυτό που σωστά επισημαίνεις.

  • Tasos avatar
   Tasos @ Μανιάτης 25/03/2013 19:26:32

   Δηλαδή μια εταιρεία πού ακριβώς θα φυλάει τα κεφάλαια με τα οποία πληρώνει τους υπαλλήλους της? Σε σεντούκια στην αποθήκη τροφίμων της?
   Σε λίγο ο νέος "δημόσιος υπάλληλος" θα είναι ο "καταθέτης", να χουμε να κυνηγάμε κάποιον.
   Η απόφαση σημαίνει ότι ο καταθέτης δεν είναι πια καταθέτης αλλά επενδυτής κι ας είναι από μεγαλοκαρχαρίας μέχρι επιχείρηση που λογικότατα και νομιμότατα φυλάει τα κεφάλαια κίνησης σε κάποια τράπεζα.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Tasos 25/03/2013 22:54:05

    Σωστή η παρατήρησή σου.
    Δεν πρόκειται, όμως, να θίξει τέτοιου είδους καταθέσεις.

    Πάντως οι έχοντες καταθέσεις προθεσμίας είναι επενδυτές όπως και οι έχοντες ακίνητα κτλ.

 4. Tassos avatar
  Tassos 25/03/2013 18:37:48

  Αυτό που λέει και πολύ καλά κάνει είναι: Θα σας αναγκάσω ρε μαφιόζοι και φοροφυγάδες να έχετε μέχρι 100 χιλιάρικα σε τράπεζες πλυντήρια γιατί αλλιώς θα είστε με το ...κοκό στην κάλτσα.

 5. H pena tis orghs2 avatar
  H pena tis orghs2 25/03/2013 18:42:40

  Πότε έρχεται η Τρόικα στην Ελλάδα είπαμε; Ξέρει κανείς πώς μπορεί να ανοίξει κάτοικος Ε.Ε λογαριασμό στην Αγγλία και με τι κόστος; Φοβάμαι θα μας χρειαστεί σύντομα...

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ H pena tis orghs2 25/03/2013 22:54:56

   Δεν υπάρχει λόγος.

   • Ο Πειρατής avatar
    Ο Πειρατής @ Μανιάτης 26/03/2013 05:51:25

    Μην το λες....

 6. ΑΠΟΛΛΩΝ avatar
  ΑΠΟΛΛΩΝ 25/03/2013 18:56:58

  Μια άλλη παροιμία λέει : "δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ' ανέβει στο κρεβάτι" ! Ταιριάζει καλύτερα γιατί μετά την πρώτη φορά υποχωρούν και (οι όποιες) αναστολές.

 7. thanos avatar
  thanos 25/03/2013 19:23:37

  Αυτο που λεει ο Νταισελμπλουμ ειναι καταρχην σωστο: αν μια τραπεζα εχει προβληματα, πρεπει πρωτα να εξαντλησει τα δικα της μεσα πριν φορτωσουμε τα προβληματα της στους φορολογουμενους.
  Μην ξεχναμε οτι για ανακεφαλοποιηση των τραπεζων εχουμε φορτωσει το δημοσιο χρεος μας με αμετρητα δισεκατομμυρια - για να καλυψουμε λαθη και κακοδιαχειριση που εκαναν καλοπληρωμενα στελεχη με παχυλα bonus.
  Απο την αλλη πλευρα, αυτο που συνεβει στην Κυπρο, αφηνοντας σχετικα αλωβητους τους μικροκαταθετες και ισοπεδωνοντας με εξωφρενικο κουρεμα 30-50% καταθεσεις κατα κυριο λογο επιχειρησεων και επιχειρηματιων, εμφανιζεται φιλικο στα χαμηλα και μεσαια εισοδηματα, αλλά περναει ενα σαφες μηνυμα στα υψηλα: προσεχετε που τοποθετειτε τα χρηματα σας και κοιταξτε να τα επενδυσετε αλλου, που ειναι πιο σιγουρα...
  Αυτο ουσιαστικα ευνοει τη φυγη κεφαλαιων απο τον πολυπαθο ευρωπαικο νοτο, προς οφελος του βορρα.
  Επισης, αφανιζει καποιες τοπικες επιχειρησεις που βασιζονται στις τραπεζες που αναδιαρθρωνονται, προς οφελος μεγαλυτερων που εχουν καλυτερη διασπορα κινδυνου και που δε βασιζονται σε μια αγορά μόνο.
  Οι αγορες του νοτου, αποψιλωμενες απο τα τοπικα κεφαλαια των τοπικων "αρχοντων" που τις ελεγχαν και ενδεχομενως εβαζαν τεχνητους πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φραγμους σε ξενοφερτα κεφαλαια, γινονται πλεον ευκολοτερος στοχος και ευαισθητες σε πιεσεις ξενων δυναμεων και συμφεροντων.
  Το ανησυχητικο ειναι οτι ο κοσμος οπως τον ξεραμε, μας τελειωσε. Οποιος βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία σήμερα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, δεν ειναι σίγουρος, ούτε αν θα έχει δουλειά, ούτε αν θα έχει περίθαλψη, ούτε αν θα πάρει σύνταξη, ούτε αν θα έχει δικό του σπίτι, ούτε αν οι αποταμιεύσεις του θα υπαρχουν αυριο.
  Ξημερώνει μια νέα πραγματικότητα, σε έναν νέο, πολύ σκληρότερο κόσμο.

  • Tasos avatar
   Tasos @ thanos 25/03/2013 19:31:06

   Η λύση - σε θεωρητική βάση - έχει δωθεί από την ΕΕ, άλλο που δεν εφαρμόζεται. Πέρυσι όλοι πανηγυρίζανε που Ισπανία-Γαλλία νίκησαν τη Μέρκελ και πέτυχαν το τραπεζικό χρέος να είναι ανεξάρτητο από το εθνικό χρέος.
   Σε κανονική ομοσπονδιακή ευρώπη δε θα υπήρχε καν τέτοιο δίλημμα γιατί απλά θα εφαρμόζαμε ένα QE αλα FED με φρέσκο χρήμα και τα τραπεζικά χρέη δε θα φορτώνονταν ποτέ σε καταθέτες. Σε τελική ανάλυση το να αποταμιεύεις κάποτε ήταν "αρετή" αλλά τώρα αντιμετωπίζεται σαν επένδυση με ρίσκο απλά και μόνο γιατι η Γερμανία αρνείται ένα ευρωομόλογο, γιατί θεωρεί τη κρίση ευκαιρία να εδραιώσει την κυριαρχία της. Μπλέξαμε...

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Tasos 25/03/2013 20:10:21

    +10000000000000

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Tasos 25/03/2013 21:06:08

    Περι αποταμίευσης: Μετά το 2008, αποταμίευση netto (χωρίς ρίσκο) τείνουν να θεωρούν τις καταθέσεις κάτω των 100.000 Ευρώ. Απο κεί και πάνω τις θεωρούν επένδυση, επιχειρηματικότητα, είτε πρόκειται για εταιρική ρευστότητα (που φάινεται ευνόητο), είτε όμως και για ρευστοτητα φυσικού προσώπου. Και ως γνωστον, η επένδυση ενέχει ρίσκο...
    Δεν παίρνω θεση, ούτε με αφορά, απλώς το βλέπω και πάω παρακάτω.
    Κατά τα άλλα:
    Φεύγοντας απο την απορρύθμιση 1980 - 2008 και ξαναμπαίνοντας σε "άγνωστες θάλασσες" ρύθμισης, προσπαθούν να "μοιράσουν" τα προς καταστροφή κεφάλαια. Να κάνουν τον τροχονόμο δίπλα στη "μαύρη τρύπα" του συστήματος.
    Κεφάλαια των ιδιοκτητών καταστρέφονται με μορφή ακινήτων, όταν πέφτουν οι τιμές. Μαζί και οι τραπεζικές υποθήκες.
    Κεφάλαια δανειστών καταστρέφονται όταν κουρευονται ομόλογα κρατων (ή τραπεζών ή άλλων επιχειρήσεων).
    Κεφάλαια μετόχων και επενδυτών καταστρέφονται στα χρηματιστήρια (εκεί είναι το προφανές που έχουμε συνηθίσει).
    Καταστροφή κεφαλαίου με μορφή κατάθεσης ξενίζει: Την είχαμε ξεσυνηθίσει, στον Ευρωπαικό χώρο. Επέστρεψε.
    Θα είναι δύσκολο να κάνουν τον "τροχονόμο" δίπλα στη μαύρη τρύπα των κεφαλαίων. Θα γίνουν πολλά ατυχήματα.

 8. Nikitas avatar
  Nikitas 25/03/2013 20:08:08

  Αν είναι να γίνει ΜΙΑ φορά και να τελειώνει με τα χρέη ΟΛΗ η Ευρώπη…. ας γίνει.!!! Μια ώρα νωρίτερα….
  Αλλά απο εκεί και πέρα, τέρμα τα χαράτσια, κοινός μισθός σε όλη την Ευρώπη και θωράκιση του ευρώ έναντι του δολαρίου μια για πάντα.
  Μπορεί να γίνει αυτό;;; Ας γίνει.
  Ας είναι Νομαρχία Ελλάδας, Νομαρχία Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας κλπ κλπ……
  Όλα τα έργα απο ανεξάρτητες Ευρωπαϊκές Αρχές, όλοι οι προυπολογισμοί το ίδιο κλπ κλπ
  Τότε να δώ τι δικαιολογίες θα βρούνε……

 9. Ξερολας Ελλην avatar
  Ξερολας Ελλην 25/03/2013 20:41:45

  εγώ πιστεύω ότι ασκούν έμμεση πίεση ώστε ενας μέρος του μαύρου χρήματος που κυκλοφορεί να φύγει από τράπεζες και να ρευστοποιηθει σε διαφορες επενδυνσεις το θέμα είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει συντονισμένα απο την ε.ε χωρίς εξαιρέσεις(μαλτα,λουξεμβουργο..)

 10. Factorx avatar
  Factorx 25/03/2013 20:55:37

  Σε νεώτερη δήλωσή του,πάντως,ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση και ότι το πρόγραμμα διάσωσης που εκπονήθηκε στη διάρκεια της νύχτας δεν θα χρησιμεύσει ως μοντέλο διευθέτησης άλλων προβλημάτων στο μέλλον.

  "Η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση, που παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις, που χρειαζόταν τα μέτρα διάσωσης για τα οποία συμφωνήσαμε χθες", αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ σε σύντομη ανακοίνωσή του.

  "Τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής εκπονούνται για να προσαρμοστούν ακριβώς στην κατάσταση της ενδιαφερόμενης χώρας και κανένα μοντέλο ή σχέδιο δεν χρησιμοποιείται", προσθέτει.

  Νωρίτερα σήμερα, οι αγορές αντέδρασαν έντονα στις αρχικές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ.
  Μεταξύ άλλων προσκλήθηκε αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια που έκλεισαν "στο κόκκινο" και σαφής πτώση της ισοτιμίας του ευρώ.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Factorx 25/03/2013 22:38:06

   .παει να το μαζέψει υποτιθεται..
   δεν ηταν δηλωση της στιγμής ήταν μέρος εμπεριστατωμένης και στοχευμένης συνέντευξης.
   Ολα αυτά στο πλαισιο 'επικοινωνιακης διαχειρησης΄..
   Η αξιοπιστία των θεσμικών οργανων της Ευροζώνης εχει χαθει ..ειδικα οσον αφορά την προστασία της περιφέρειας ..
   Ιουλιος - δηλώσεις Ντραγκι '..whatever it takes, '..για να σώσει την ευροζώνη
   Μαρτιος -ΕΚΤ προς Κυπρο, αποδεχεστε ολική καταστροφη του τραπεζικου σας ή διακοπτω ρευστοτητα και βρισκεστε εκτος ευρώ...

   το σύστημα δεν εχει καταρρευσει γιατί οι υπολοιποι σκεφτονται.. 'εμεις δεν είμαστε Κύπρος'
   και εχουν δίκιο ..σ'αυτους θα δοκιμάσουν κατι διαφορετικό ...αν θα τους αρέσει δεν ειμαι σίγουρος..

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ rally monkey 26/03/2013 11:11:01

    Ούτε γκάφα, ούτε μεμονωμένη πρωτοβουλία του.
    "Τεστάρει" τις αγορές.
    Η νέα διαδικασία που αρχίζουν να δοκιμάζουν είναι απομόχλευση με καταστροφή κυρίως ιδιωτικών κεφαλαίων.
    Ο κίνδυνος "ατυχήματος" γίνεται όλο και μεγαλύτερος

    h**p://www.marketzone.gr/sites/blogs/nastybishop/pages/postview.aspx?pid=22
    "...Ένα bras de fer στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. ...Οι νέοι ομολογιούχοι θα εξετάσουν τις νέες δυνατότητες αποπληρωμής του δανειζόμενου και όχι πως αυτές επετεύχθησαν. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση μιας τέτοιας λύσης, κατά τη γνώμη μου, είναι πολιτικό, αφού οι ομολογιούχοι δεν είναι τίποτε παππούδες και γιαγιάδες όπως στο παρελθόν που μπορείς εύκολα να τους ξεγελάσεις. Είναι πανίσχυροι θεσμικοί που έχουν τη δύναμη και τις διασυνδέσεις να επιβάλλουν τη θέληση τους μέσω του πολιτικού συστήματος".

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Factorx 26/03/2013 04:50:23

   Η διάψευση είναι για ξεκάρφωμα. Το εν λόγω ευρωσίχαμα ήξερε πολυ καλά τί έλεγε.

 11. yianna avatar
  yianna 25/03/2013 21:20:35

  Μα όλοι στην Ευρώπη είμαστε ειδικές περιπτώσεις. Η Γαλλία μάλλον δεν αντέδρασε γιατί θέλει τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των Τραπεζών.
  Με το bail in προφανώς θέλησαν να δώσουν και μήνυμα στους τραπεζίτες ότι πλέον εάν δεν ρυθμίζουν την κεφαλαική επάρκεια των τραπεζών τους και την ρευστότητά τους θα την πληρώνουν οι καταθέτες τους.
  Το μήνυμα για τους καταθέτες σαφές, βάλτε τα χρήματα σε ασφαλείς Τράπεζες, προφανώς τις δικές τους θα εννοούν.
  Με την Ελβετία θα τα βάλουν ποτέ?

 12. Mak avatar
  Mak 25/03/2013 22:22:20

  Ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος. Αν δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνουν οι δηλώσεις του για τους καταθέτες σε όλες τις τράπεζες της Ευρώπης που λόγω ύφεσης τα προβληματικά τους δάνεια έχουν αυξηθεί και η ρευστότητα τους μειωθεί, τότε μάλλον πρέπει να είναι πασοκ.

  Μόνο το πασοκ θα μπορούσε να διορίσει έναν τόσο άσχετο σε μία τόσο υπεύθυνη θέση!

 13. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 25/03/2013 22:32:56

  Ολα ειδικες περιπτωσεις ειναι κατα το πως μας συμφερει. Και το Λουξεμβουργο ειδικη περιπτωση ειναι που λιγοτερο απο μισο εκατομμυριο πληθυσμος εχει 2 τρις χρεος.

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ ΝΕΚΚ 26/03/2013 10:02:44

   ό,τι να'ναι...

 14. perastikos avatar
  perastikos 25/03/2013 22:40:15

  απο περμαναντ ο τυπος ειναι πρωτος. οσο για την ανασκευή της αρχικης δηλωσης, μας επεισε.

 15. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 25/03/2013 23:14:47

  Καθαρά φιλελεύθερη οπτική από τον Γ.Ντάισελμπλουμ για τον τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων τραπεζών, το γεγονός βέβαια ότι οι δηλώσεις του έγιναν μετά από τη θετική αντίδραση των αγορών στο κυπριακό πακέτο διάσωσης γεννά εύλογους προβληματισμούς. Κάθε αναστάτωση/αβεβαιότητα/πολιτική αστάθεια/εξέγερση βοηθά τις δυνατές χώρα του Βορρά διότι τα επιτόκια δανεισμού τους πέφτουν,η πτώση του ευρώ ωφελεί την άνοδο των εξαγωγών τους και η φυγή καταθέσεων από τις πιο αναφαλείς χώρες κατεύθενεται σε πιο ασφαλείς κατευθύνσεις (τράπεζες χωρών Β.Ευρώπης). Αντίθετα κάθε αναστάτωση/αβεβαιότητα/πολ.αστάθεια δεν ευνοεί τις χώρες του Νότου διότι δέχονται πιέσεις από τις αγορές, κάτι που φάνηκε από την εχθρική στάση της Ισπανίας και της Γαλλίας στο πρώτο eurogroup για την Κύπρο, άρα η ουρανοκατέβατη θεωρία για ενότητα των Νοτίων (εκτός από αναπτυξιακά μέτρα)είναι πραγματικά άνευ πολιτικής σημασίας. Περισσότερο ευνοεί τη Γερμανία μια κόντρα της με το Νότο, παρά το Νότο. Όποτε οι σημερινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ είναι αρκετά περιέργες... Σχετικά με την Ελλάδα το 90% των καταθέσεων είναι κάτω από 10.000 ευρώ, το 7% κάτω από 100.000, οπότε δεν τίθεται ζήτημα ανησυχίας για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

 16. MCA avatar
  MCA 25/03/2013 23:17:05

  Ασφαλώς το πρόγραμμα της Κύπρου μπορεί να είναι οδηγός και για άλλες χώρες και ειδικά εκείνο το μέτρο που αφορά τον έλεγχο, περιορισμό, και απαγόρευση της εξαγωγής των κεφαλαίων στο εξωτερικό......

 17. anamaria avatar
  anamaria 26/03/2013 07:50:31

  η ΕΕ τελειωνει οσονουπω...το φραγμα των 100 χιλιαδων ανα καταθεση θα καταρρευσει. Οι Γερμανοι θα αρπαξουν τις περιουσιες των Νοτιων , οπως κανανε πριν απο 60 χρονια.

 18. DebbyTant avatar
  DebbyTant 26/03/2013 15:35:03

  Μια φιλη μου το καλοκαιρι γνωρισε στην θαλασσα εναν γερμανο τουριστα που την φλερταρε. Το ιδιο βραδυ σε καφε εναν ρωσο που εδειξε ενδιαφερον γιαυτη. Σκεφτομαι οτι αν με ρωτουσε με ποιον να εκανε σχεση σημερα θα της ελεγα τον γερμανο λογω κρισης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.