Γνωμοδότηση σοκ: Έφοδοι της εφορίας σε σπίτια και γραφεία
11/08/2014 09:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γνωμοδότηση σοκ: Έφοδοι της εφορίας σε σπίτια και γραφεία

Το «πράσινο φως» για την «έφοδο» των ελεγκτών όχι μόνο για να ελέγξουν φορολογικά όταν έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και για να ψάξουν να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη οφειλομένων άναψε γνωμοδότηση-σοκ που εξέδωσε με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων) η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών.

Με μια απόφαση – βόμβα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δίνει το «πράσινο φως» στις αρχές να κάνουν «εφόδους» ακόμη και σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους προκειμένου να ελέγχουν για φορολογικές και άλλες παραβάσεις.

Οι ελεγκτές της εφορίας θα μπορούν ακόμη και να προχωρούν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση που διαπιστώσουν φοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του υπουργείου Οικονομικών, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) με οριακή πλειοψηφία 14-10 γνωμοδότησε υπέρ των κατ' οίκων ελέγχων στα πρότυπα της αμερικανικής υπηρεσίας IRS. Οι ελεγκτές – εφοριακοί θα μπορούν να ελέγξουν φορολογικά τους πολίτες, να «ξεσκονίσουν» τα βιβλία τους, να διαπιστώσουν φορολογικές παραβάσεις αλλά και να ψάξουν για «μαύρο» χρήμα που πιθανότατα κρύβεται σε ντουλάπες και… μαξιλάρια.

Οι έλεγχοι θα μπορούν να γίνονται ακόμη και χωρίς την παρουσία εισαγγελέα σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους φορολογούμενων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρει το Εθνος, το ΝΣΚ θα μπορεί να προχωρά σε κατασχέσεις χρημάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων εφόσον αποδείξει εκτεταμένη φοροδιαφυγή προκειμένου να εισπράξει φόρους ή λοιπά έσοδα.

Σύμφωνα με το ΝΣΚ η παρουσία εισαγγελέα απαιτείται μόνο σε κατ' οίκον έρευνα μόνο όταν πρόκειται να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. νεφέλη avatar
  νεφέλη 11/08/2014 10:34:14

  Δεν διευκρινίζεται, αν η κατ οίκον έρευνα των εφοριακών θα γίνεται υπό την απειλή όπλων!!!! Επίσης, η έρευνα σε τι βαθος θα προχωρά;;; ...θα μας βάζουν να ξεπαγώνουμε παγάκια, μήπως κρύβουμε εκεί διαμάντια και να αδειάζουμε στο πάτωμα ζάχαρη κι αλεύρι, μπας κι έχουμε παραχώσει στα πακέτα τις χρυσές λίρες της γιαγιάς;;; ...μην μπουν στο κόπο!!! Τους πρόλαβαν οι τοκογλύφοι στα ανταλακτήρια χρυσού!!!!!!

 2. Seagull avatar
  Seagull 11/08/2014 10:56:38

  Όπως έγραψε και η Νεφέλη, η έρευνα θα γίνεται υπό την απειλή όπλων ή μάλλον θα οπλοφορούν αυτοί οι ράμπο? Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους την περίπτωση να πέσουν κεφάλια εφοριακών την έλαβε υπόψη του? Καλά να είμαστε να δούμε αυτή την απόφαση να υλοποιείται και να δούμε πόσους θα φάει το χώμα και πόσους η φυλακή.

 3. GregA avatar
  GregA 11/08/2014 11:04:45

  Έλεος. Δηλαδή καρφώνω τον γείτονα που μεταξύ μας δεν πολυγουστάρω γιατί ουρλιάζει όλη μέρα και του κάνουν το σπίτι ρημαδιό; Φοβερές ιδέες έχετε ρε μάγκες του οικονομικού επιτελείου. Άλματα προόδου στη τεχνολογία. Στην εποχή της ηλεκτρονική διακυβέρνησης εμείς προχωρούμε στην καθιέρωση ταγμάτων εφόδου με τζανταρμάδες!!! Γιατί δεν αντιγράφετε την φοροσυλλεκτική πολιτική του σουλτάνου αυτούσια και την εαρμόζετε κομμάτι, κομμάτι, δεν είναι λίγο κουραστικό;

 4. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 11/08/2014 11:16:28

  Ελπίζω να μην δούμε εικόνες με ράμπο του κράτους να εισβάλουν σε σπίτια και να παίρνουν την τηλεόραση και τους καναπέδες ενώ τα παιδιά της οικογένειας θα κλάινε.... Ο Ελληνικός λαός έχει δείξει μεγάλη ανοχή μέχρι τώρα. Καλό είναι να μην την εκλαμβάνουμε ως δεδομένη και για το μέλλον. Ας θυμηθούμε ότι πρόσφατα η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε άτομα που ζούσαν με μηχανική υποστήριξη για γελοίο υπόλοιπο χρέους. Και η διακιολογία ήταν "δεν το ξέραμε".

 5. Jimakos avatar
  Jimakos 11/08/2014 11:30:25

  Αναπαραγωγή ανοησιών. Αφορά Ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν στην εφορία το σπίτι τους σαν έδρα και μάλιςτα τους συγκεκριμένους χώρους που δηλώνουν. Βρήκαμε θέμα σχολιασμού για καμια βδομάδα.

  • OSIRIS avatar
   OSIRIS @ Jimakos 11/08/2014 11:38:45

   Αγαπητέ Τζιμάκο "μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι". Που την είδανε την καταστροφή τα λαμόγια?

 6. Σερεμέτης Νικόλαος avatar
  Σερεμέτης Νικόλαος 11/08/2014 11:36:44

  Τρέμε εγχώρια ολιγαρχία. Θα αναστενάξει η Εκάλη.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Σερεμέτης Νικόλαος 12/08/2014 21:58:56

   Ακριβώς για να προστατεύσουν "την Εκάλη", γίνεται το νομικό σαμποτάζ προκαταβολικά. Πάνε να εφαρμόσουν τη συνταγματική επιταγή της φορολογικής ισοπολιτείας με αντισυνταγματικό τρόπο, ώαστε να τη βγάλουν μετά εκ του ασφαλούς ολόκληρη αντισυνταγματική: Και τον τρόπο εφαρμογής (αυτός είναι προφανέστατα όχι σύννομος και ίσως αντισυνταγματικός), αλλά στην πράξη και την ίδια τη ...συνταγματική επιταγή. Κάνουν το ίδιο το Σύνταγμα (αυτό το παρωχημένο, που χερειάζεται αναθεώρηση, αλλά μέχρι τότε πρέπει να τηρείται, αλλοιώς δεν υπάρχει δημοκρατία) ένα "μαδημένο χαλί", για να προστατεύσουν τα αφεντικά τους.

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 12/08/2014 21:02:31

  Για ποιό λόγο χωρίς εισαγγελέα; Με εισαγγελέα. Κανονικά και με το νόμο, όπως προβλέπεται. Όταν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις, να μπουκάρουν. Χωρις χρονοτριβή, αλλά τηρώντας σχολαστικά το πνεύμα και το γράμμα του Νόμου. Συνήθης πρακτική των φορολογικών και δικαστικών αρχών είναι άλλωστε, στις κανονικές (και όχι αποτυχημένες) χώρες. Φοβάμαι οτι με αυτό το ακατανόητο βήμα, προκαταβολικά οι ελίτ της Ελληνικής νομενκλατούρας υπονομεύουν (απο γκάφα ή και σκόπιμα, πολύ φοβάμαι το δεύτερο) κάθε προσπάθεια εφαρμογής του νόμου και της φορολογικής ισοπολιτείας. Επιχειρούν να "σκοτωσουν" (κάνοντάς την παράνομη), κάθε δειλή προπάθεια διόρθωσης των κακώς κείμενων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.