26/06/2011 21:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιούνκερ: Η Ευρώπη δεν πρέπει να αποκλείει παρέμβαση στα ελληνικά επιτόκια

Η Ευρώπη δεν πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο παρέμβασης στα ελληνικά επιτόκια, δήλωσε σήμερα πρόεδρος του Eurogroup, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η παρέμβαση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ύψος των επιτοκίων στην Ελλάδα είναι μία ιδέα η οποία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του γαλλόφωνου τηλεοπτικού δικτύου TV5.Γαλλία: Σχέδιο επανεπένδυσης ελληνικών ομολόγων

Σε συμφωνία για ένα νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας που θα καθιστούσε ελκυστικότερη την ανακύκλωση χρέους (debt rollover) προς τους δανειστές της χώρας, κατέληξαν η κυβέρνηση της Γαλλίας και οι γαλλικές τράπεζες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμά της Le Figaro.

Όπως αναφέρει η γαλλικη εφημερίδα, βάσει της γαλλικής πρότασης, οι ιδιώτες επενδυτές θα επανεπενδύουν το 70% των δανειακών θέσεων (ομολόγων) που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φτάσουν στην ωρίμανσή τους. Το 50% του επανεπενδυόμενου ποσού θα πηγαίνει σε δάνεια (ομόλογα) 30ετούς διάρκειας, αντί για τα πενταετούς διάρκειας που συζητούσαν μέχρι σήμερα.

Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο «μηδενικού τοκομεριδίου» (μηδενικής απόδοσης) μετοχών υψηλής ποιότητας το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία των μετοχών.

Το ταμείο αυτό θα λειτουργεί ως ασφάλεια για τα ελληνικά δάνεια, αντί να προσφέρουν κρατικές εγγυήσεις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως ζητούσαν ορισμένες τράπεζες.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, οι αρχικές αντιδράσεις στην πρόταση που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν «ευνοϊκές», σημειώνει η εφημερίδα.Σόιμπλε: Αν το πρόγραμμα απορριφθεί η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει προβλήματα

Για τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε στη σταθερότητα της Ευρωζώνης η απόρριψη του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική Βουλή προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να ετοιμάζεται για το χειρότερο και θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες εάν το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν καρποφορήσει.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του αναμένουν από το ελληνικό κοινοβούλιο να υιοθετήσει τα κρίσιμα μέτρα λιτότητας, παρά τις διαδηλώσεις και τις αντιρρήσεις που εκφράζει η αντιπολίτευση, προειδοποιώντας ότι αν το πρόγραμμα απορριφθεί η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

«Εάν τα πράγματα πάρουν άλλη τροπή από την προβλεπόμενη, θα πρόκειται προφανώς για μια μεγάλη κατάρρευση» επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε μια επικίνδυνη κλιμάκωση για την Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα όλα θα πρέπει να έχουν οργανωθεί για να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο».

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι είναι προς το συμφέρον των γερμανικών τραπεζών να συμμετάσχουν στο νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. Τονίζει επιπλέον ότι δεν χρειάζεται να δοθούν επιπλέον κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα, αφού, όπως εξηγεί, η σταθεροποίηση της κατάστασης της Ελλάδας συμφέρει όλες οι τράπεζες.

«Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα των τραπεζών να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», σημειώνει, ενώ δηλώνει ότι αναμένει να ανακοινωθούν συγκεκριμένα στοιχεία για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup, στις 3 Ιουλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/06/2011 21:43:02

  «Διότι Κύριος ο Θεός σου θέλει σε ευλογήσει καθώς υπεσχέθη εις σε και θέλεις δανείζει εις πολλά έθνη, συ όμως δεν θέλεις δανείζεσθαι, και θέλεις βασιλεύσει επί πολλά έθνη» (Δευτερονόμιον ΙΕ΄ 6)

  ΠΠ

 2. δημης avatar
  δημης 26/06/2011 22:07:38

  ΤΙ ΟΜΟΡΦΑ ΠΟΥ ΤΑ...ΛΕΤΕ....
  -ΚΡΙΜΑ ΚΥΡΙΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΤΑΝ Η...ΧΩΡΑ ΣΑΣ 2 ΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΗΤΑΝ ΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ.....
  -ΕΙΜΑΙ ΣΙΣΟΥΡΟΣ ΟΤΙ (ΛΟΓΩ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ..) ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΤΕ ΤΑ..ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕΤΡΑ....

 3. lornion avatar
  lornion 26/06/2011 22:26:09

  παπαπαρδαλίζουν ιδέες φαεινές, λες και διδακτορεύουν,κρίμα και είχα διαφορετική αντίληψη για τον άνθρωπο.

 4. Y. avatar
  Y. 26/06/2011 22:40:12

  Όλοι με διάφορα σχέδια τιρμπουσιόν. Να το επαναλάβω
  “..Σε πρώτη φάση εθελοντική απόσυρση του 50% του χρέους
  Αν δεν θελήσουν? Υποχρεωτική απόσυρση του 80% του χρέους. Με 70 δις χρέος (25% του ΑΕΠ), και με περιθώριο τα ελλείμματα στο 3%, άφθονα κονδύλια για ανάπτυξη...”

 5. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 27/06/2011 03:57:58

  A Friend in Need Can Be Screwed Indeed - Poem of Protest at the IMF / EU Irish Bailout Package
  h__p://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=va1Zb12nuM4

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.