28/11/2011 17:19
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιούνκερ: «Όχι» σε τεχνητή διαίρεση της Ε.Ε.

Κατηγορηματικά αντίθετος στις επιλογές που αποσκοπούν «στο να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ» εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντιδρώντας στα σενάρια περί ύπαρξης σχεδίων προς αυτή την κατεύθυνση από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Δεν είναι καλό να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ σε δύο ομάδες. Είναι σημαντικό να μην μεγαλώσουν οι διαφορές ανάμεσα στα 27 (μέλη της ΕΕ) και τα 17» μέλη της ευρωζώνης, ανέφερε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.

«Σε καιρό κρίσης, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ενότητα των 27 και να μην δεχθούμε διαιρέσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες», δήλωσε από την πλευρά της η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η χώρα της οποίας θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν συνολικά σε όποια αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης. «Οι αλλαγές της συνθήκης θα πρέπει να γίνουν για το σύνολο της ΕΕ, όχι μόνον για την ευρωζώνη. Οι τροποποιήσεις της συνθήκης δεν θα πρέπει να επηρεάζουν μόνον τα μέλη της ευρωζώνης, αλλά και όλες τις άλλες χώρες εξίσου», εξήγησε.

Αντιτάχθηκε επίσης στην ιδέα μιας έκδοσης κοινών ομολόγων για τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ. «Δεν πιστεύω ότι θα κάναμε καλά αν αναζητούσαμε εργαλεία σε επίπεδο ευρωζώνης. Ή θα έχουμε ρυθμίσεις σε συνολικό επίπεδο 27 (χωρών μελών), το οποίο είναι πάντα η καλύτερη λύση, ή θα βρούμε ειδικές ρυθμίσεις ανάμεσα στα κράτη, αλλά πάντα σε επίπεδο 27 χωρών», είπε.

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αυτό το Σαββατοκύριακο έκαναν λόγο για την ύπαρξη σχεδίου για ένα ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας για μερικές μόνο χώρες της ΕΕ, όπως και για το ενδεχόμενο έκδοσης κοινών ομολόγων από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που η πιστοληπτική τους ικανότητα βαθμολογείται με ΑΑΑ.

Γερμανία: Δεν υπάρχει σχέδιο για «ομόλογα ελίτ»

Τις πληροφορίες για σχέδιο έκδοσης ομολόγων από χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση «AAA» διέψευσε πάντως το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

«Δεν υπάρχει σχέδιο έκδοσης "ομολόγων ελίτ ή AAA"», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, που επαναλαμβάνει την επίσημη θέση της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία, οποιαδήποτε λύση στην κρίση χρέους προϋποθέτει την τροποποίηση των συνθηκών με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.