14/09/2010 17:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί οι Νορβηγοί αγόρασαν ελληνικά ομόλογα;

Ένα ενδιαφέρον σχόλιο έχει σήμερα η στήλη «Χαμαιλέων» στο ηλεκτρονικό site euro2day και που αφορά στην αγορά ελληνικών ομολόγων από τη Νορβηγία. Όπως επισημαίνει ο  ίδιος ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε από τη ΔΕΘ την απόφαση των Νορβηγών ως δείγμα βελτίωσης του κλίματος μεταξύ των ξένων για την ελληνική οικονομία. Όμως σύμφωνα με το σχόλιο η απόφασή τους δεν αποτελεί πρόκριμα επανόδου της χώρας στις αγορές, ούτε βέβαια υποχώρησης των ανησυχιών αναδιάρθρωσης χρέους.
Και αυτό γιατί όπως τονίζει , οι Νορβηγοί αποφάσισαν να αγοράσουν, την ώρα όπου οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων κυμαίνονται μεταξύ 11% και 13%!  Επομένως, απέναντι στον κίνδυνο haircut είναι μάλλον καλυμμένοι, καθώς αγοράζουν στο 55% με 60% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Επιπλέον, με δεδομένο ότι κατείχαν ελληνικά ομόλογα πριν από την κρίση, με τις νέες αγορές τους επιχειρούν να κατεβάσουν το μέσο κόστος κτήσης τους καθώς βρέθηκαν να καταγράφουν απώλειες της τάξης του 25%!
Τέλος στο ίδιο σχόλιο υπάρχει η επισήμανση πως το νορβηγικό fund αποτελεί εδώ και χρόνια μέτοχο της Εθνικής Τράπεζας, η οποία πρόσφατα αποφάσισε να βγει στις αγορές αντλώντας 2,8 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 14/09/2010 17:50:46

  Γιατί το GAP τους έπεισε πως αγοράζουν ομόλογα Δανίας.
  Του Νότου βεβαίως. χαχαχαχαχα

  • The Saint avatar
   The Saint @ Orestios 14/09/2010 18:08:30

   Σωστός! :D

 2. ataktos avatar
  ataktos 14/09/2010 19:43:32

  αντί να ξοδεύουν οι Δανοί τουρίστες που μας επισκέπτονται σε ευρώ ..θα έρχονται τζάμπα σε δυο-τρία νησιά ..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.