20/07/2010 18:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί θριαμβολογεί η κυβέρνηση για τον δανεισμό;

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας,  Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το δανεισμό του Δημοσίου:«Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για τις δύο (2) εκδόσεις εντόκων γραμματίων, που πραγματοποιήθηκαν μετά την προσφυγή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης, λόγω της υπερκάλυψής τους.

Λησμονεί, όμως, ή μάλλον αποσιωπά ότι:

1ον. Τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων 26 και 13 εβδομάδων διαμορφώθηκαν στο 4,65% και 4,05% αντίστοιχα, όταν στις τελευταίες δημοπρασίες τέτοιας διάρκειας, πριν την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, τα επιτόκια ήταν 4,55% (13 Απριλίου) και 3,65% (20 Απριλίου) αντίστοιχα.

2ον. Ο συντελεστής κάλυψης (ύψος προσφορών / δημοπρατούμενο ποσό) για τα έντοκα γραμμάτια 26 και 13 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο 3,64 και 3,85 αντίστοιχα, σε σχέση με υπερκάλυψη, πριν την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, 7,67 και 4,61 αντίστοιχα.

Από τα παραπάνω, καθώς και από την ακύρωση της έκδοσης εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας λόγω υψηλού κόστους, αλλά και από τη διατήρηση των spreads σε υψηλά επίπεδα (το 10ετές διαμορφώνεται στις 800 μονάδες βάσης) συνάγεται ότι, παρά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, το κόστος δανεισμού παραμένει εξαιρετικά υψηλό, υψηλότερο απ’ ό,τι πριν την προσφυγή σε αυτόν.

Υψηλό κόστος δανεισμού, που καταδεικνύει τη δυσπιστία των Αγορών στο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που υλοποιεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Καλό θα ήταν, συνεπώς, η Κυβέρνηση να σταματήσει τις θριαμβολογίες, που τόσο έχουν στοιχίσει στην Ελληνική Οικονομία και να υιοθετήσει το Σχέδιο που η Ν.Δ. και ο Πρόεδρός της κ. Αντώνης Σαμαράς έχουν, πρόσφατα, καταθέσει στον Ελληνικό λαό.

Ένα σχέδιο ολοκληρωμένο και άμεσα υλοποιήσιμο. Σχέδιο που μπορεί να εξασφαλίσει την έξοδο της χώρας στις Αγορές νωρίτερα και με χαμηλότερο κόστος».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tony avatar
  tony 20/07/2010 18:45:26

  Επειδή δεν γνωρίζω θα ήθελα να μάθω.
  Που δημοπρατούνται αυτά τα ομόλογα?
  Και τι είναι αυτοί που τα αγοράζουν στο εξωτερικό.
  Τράπεζες, ιδιώτες, πλατφόρμες forex,κυβερνήσεις?
  Έτσι θα έχω καλύτερη εικόνα για το θέμα.
  Ευχαριστώ.

 2. ataktos avatar
  ataktos 20/07/2010 20:25:12

  Nα πώ ΞΕΦΤΙΛΑ??? Είναι λίγο... Πού είναι η ΜΠΕ που απαιτεί ο Νόμος και το Σύνταγμα , πού είναι η ΕΠΟ, πώς παρατάθηκαν περιβαλλοντικοί όροι που δεν τηρήθηκαν ποτέ???
  Διετής παράταση για την άδεια του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών - Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης
  www.makthes.gr
  Την παράταση της άδειας λειτουργίας του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών στο Στρατώνι για άλλη μία διετία εξασφάλισε η Ελληνικός Χρυσός (AKΤΩΡ) από την ελληνική πολιτεία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.