#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/07/2013 09:43
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η Fitch υποβάθμισε τη ΓαλλίαΗ Fitch αφαίρεσε από τη Γαλλία το τριπλό Α στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας την Παρασκευή, στερώντας από τη χώρα κάθε κορυφαία αξιολόγηση από τις μεγάλες επιχειρήσεις και υπογραμμίζοντας τη δυσκολία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να αντιμετωπίσει τη μείωση του δημόσιου χρέους, μέσα σε μια οικονομία που μαραζώνει.

Η εταιρεία πιστοληπτικής ικανότητας παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα των οικονομικών της Γαλλίας, λέγοντας ότι το χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω και ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και προβλέποντας οικονομική συρρίκνωση φέτος, μετά τη στασιμότητα το 2012. Η Fitch επισήμανε επίσης το 15ετές υψηλό της ανεργίας της χώρας που έφτασε το 10,9% ως αιτία ανησυχίας.
Η υποβάθμιση είναι ένα πλήγμα για τον Ολάντ, ο οποίος χάραξε μια στρατηγική στην προεκλογική εκστρατεία του ακριβώς πριν από ένα χρόνο για να αποφύγει την αύξηση του χρέους πάνω από το 90% της οικονομικής παραγωγής και να αναζωπυρώσει την οικονομική ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα έναν περιορισμό στις δημόσιες δαπάνες. Αλλά με την παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ευρώπη, η γαλλική οικονομία παρουσίασε ύφεση στα τέλη του έτους και ο Ολάντ αποφάσισε να δώσει στον εαυτό του περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, καλύπτοτας τις τρύπες με πρόσθετο δανεισμό.
Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης του χρέους ως προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανέβηκε στο 91,7% από το τέλος του πρώτου τριμήνου και η Fitch αναμένεται ότι θα φτάσει στο 96% το επόμενο έτος και θα μειωθεί σταδιακά. Η ανάκαμψη αναμένεται να είναι αργή. Σε μακροπρόθεσμη βάση, η Fitch είπε ότι η γαλλική οικονομία έχει ένα δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1,5%.
Στην έκθεσή της την Παρασκευή, η εταιρεία αξιολόγησης υπογράμμισε τα προβλήματα στο επίκεντρο της οικονομικής δυσπραγίας της Γαλλίας: μείωση της ανταγωνιστικότητας, αδύναμη κερδοφορία για τις επιχειρήσεις και αυστηροί νόμοι για την εργασία και το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί αποσιώπησε την υποβάθμιση, εφιστώντας την προσοχή στα θετικά σχόλια που έκανε η εταιρεία αξιολόγησης σχετικά με μια σειρά πολιτικών υπέρ των επιχειρήσεων που υλοποίησε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ολάντ.
Η Fitch ανέφερε μια πίστωση φόρου με στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας και αλλαγές στο εργατικό δίκαιο ως πιθανές πηγές για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά σημείωσε ότι οι «ποσοτικές επιπτώσεις των νέων μέτρων είναι αβέβαιες». «Το γαλλικό χρέος είναι από τα ασφαλέστερα και τα πιο ρευστά στην ευρωζώνη και ωφελείται από τα επιτόκια που είναι σε ιστορικά χαμηλά» είπε ο Μοσκοβισί. «Η εμπιστοσύνη αυτή ενισχύει την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι έχει τη σωστή στρατηγική», πρόσθεσε.

Τον εφησυχασμό του Μοσκοβισί συμμερίζονται οι επενδυτές, οι οποίοι συνέχισαν να αγοράζουν γαλλικό χρέος, παρά τις υποβαθμίσεις από άλλους μείζονες φορείς αξιολόγησης τους τελευταίους 18 μήνες. Η επιθυμία για το χρέος της χώρας έχει αυξήσει τις τιμές, μειώνοντας τα επιτόκια για το 10ετές χρέος στη δευτερογενή αγορά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, κάτω από 1,7% το τρέχον έτος.

Η Fitch είπε επίσης ότι αναμένει πως η Γαλλία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε χαμηλές τιμές. Οι αναλυτές αναφέρουν συχνά το βάθος και τη ρευστότητα του χρέους της Γαλλίας ως λόγο για τη δημοτικότητά του στους επενδυτές. Τα 1,44 τρις ευρώ διαπραγματεύσιμου χρέους προσφέρουν επίσης ελαφρώς υψηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές από ό,τι το δημόσιο χρέος της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς της ευρωζώνης, που θεωρείται ευρέως ως ένα ασφαλές καταφύγιο.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324879504578601841721774164.html

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.