#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/10/2011 18:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευχτη

 Πρώτον: Η ελληνική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Δεν είναι θέμα του αν, αλλά του πως.  Η χρεοκοπία της προβλέπεται στους όρους του προτεινόμενου δεύτερου πακέτου διάσωσης, βάσει των οποίων οι ιδιώτες δανειστές αναμένεται να ανταλλάξουν ή να μετακυλήσουν τα ελληνικά τους ομόλογα, δεχόμενοι απώλειες. Αυτό θα ήταν μια συντεταγμένη χρεοκοπία, μια ελεγχόμενη δηλαδή διαδικασία, με σκοπό την ελαχιστοποίηση της ζημιάς στις αγορές. Το αντίθετο θα ήταν μια άτακτη χρεοκοπία, όπου η Ελλάδα λέει «δεν πληρώνω». Και οι δυο όμως, είναι χρεοκοπίες.

Δεύτερον: Ο  επενδυτές ήδη αναμένουν την ελληνική χρεοκοπία, και μάλιστα προετοιμάζονται κατάλληλα. Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα προκαλέσει το ίδιο σοκ στις παγκόσμιες αγορές, που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καθοδική περιδίνηση εδώ και δυο χρόνια. Τα σπρεντς των ομολόγων της αποδεικνύουν ότι οι επενδυτές περιμένουν να χρεοκοπήσει. Και αφού οι αγορές την περιμένουν, τότε μια χρεοκοπία της χώρας αποκλείεται να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες.

Τρίτον: Ο λόγος για τον οποίο όλοι αναμένουν μια ελληνική χρεοκοπία, είναι ότι το πρόγραμμα διάσωσης δεν πέτυχε τίποτα. Από τον Μάιο του 2010, η οικονομική κατάσταση της χώρας απλά χειροτέρεψε. Τα χρέη της είναι εκτός ελέγχου, και δεν υπάρχει καμιά ελπίδα πως η χώρα θα μπορεί να δανειστεί στις ιδιωτικές αγορές για πολλά χρόνια ακόμη. Η ΕΕ απλά ξοδεύει «καλό χρήμα» σε μια απέλπιδα προσπάθεια.

Τέταρτον: Ο  βασικός λόγος της αποτυχίας του σχεδίου διάσωσης είναι ότι κανένας δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι η Ελλάδα μπορεί να διορθώσει τα δημοσιονομικά της μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων λιτότητας, που της επέβαλλαν οι όροι της διάσωσης.

Η χώρα ήδη έχασε όλους τους στόχους της σε σχέση με τα ελλείμματα, παρά τις περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων. Κι αυτό, επειδή η απαιτούμενη προσαρμογή είναι πολιτικά, κοινωνικά, ακόμη και μαθηματικά αδύνατη.

Αφού η λιτότητα προκαλεί τη συρρίκνωση της οικονομίας της, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η μείωση του χρέους και του ελλείμματος. Είναι σαν ένας σκύλος να κυνηγά την ουρά του.

Όπως λέει ο οικονομολόγος Ken Courtis: «Επειδή συνθλίβεται το ΑΕΠ της, προκειμένου να μειώσει τη σχέση χρέους /ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το χρέος κατά 8% ετησίως. Αυτό όμως, είναι αδύνατον να γίνει. Ο μόνος τρόπος εξόδου από αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που γίνεται μέσω της χρεοκοπίας».

Πέμπτον: Η ευρωζώνη θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα χρήματα της ελληνικής διάσωσης για έναν καλύτερο σκοπό.  Θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί π.χ η Ισπανία ή η Ιταλία, οι κρίσεις των οποίων πραγματικά απειλούν το μέλλον της ευρωζώνης.

Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την κεφαλαιοποίηση και στήριξη του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, ώστε να μειωθούν οι τυχόν αντίκτυποι της ελληνικής χρεοκοπίας.

Πολύ απλά, τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που πετάγονται στην Ελλάδα, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμα στη καταπολέμηση της κρίσης χρέους, αν χρησιμοποιούνταν σε τρόπους ανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την ευρωζώνη και το οικονομικό της σύστημα. Το ίδιο ακριβώς λέει και ο Nouriel Roubini.

Έκτον: Το πρόγραμμα διάσωσης που εφαρμόζεται σήμερα σπρώχνει την Ελλάδα σε οικονομικό και κοινωνικό χάος. Η οικονομία της βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Το ΑΕΠ της συνεχώς πέφτει. Οι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει στους δρόμους. Η ανεργία σκαρφάλωσε στο 16%. Και δεν υπάρχει κανένα φως στην άκρη του τούνελ.

Σίγουρα οι Έλληνες τα έκαναν μπάχαλο με την οικονομία τους, και τώρα πληρώνουν το τίμημα. Την ίδια ώρα όμως, οι Έλληνες υφίστανται μεγάλα βάρη.

Η ηγεσία της ευρωζώνης έκανε τα αδύνατα δυνατά για να προστατεύσει τους δανειστές της Ελλάδας, κυρίως για να γλιτώσει τη διάσωση των τραπεζών. Αν και οι ιδιώτες επενδυτές θα υποστούν ζημιές, βάσει του δεύτερου σχεδίου διάσωσης, αν αυτό εφαρμοστεί, η Ελλάδα δεν κερδίζει καμία σημαντική μείωση του χρέους της. Όπως λέει ο Nouriel Roubini, πρόκειται για μια  καθαρή κομπίνα, αφού η τελική μείωση του χρέους είναι μηδαμινή. Συνεπώς, η σημερινή στρατηγική, εκτός από ανάλγητη, δεν είναι και βιώσιμη.

Για όλα αυτά, η Ελλάδα θα πρέπει να πάψει να πληρώνει τα χρέη της, και να εξαναγκαστεί μια αναδιάρθρωση, που θα της επιστρέψει να επανέλθει  σε μια υγιή οικονομική κατάσταση.

Αν χρειαστεί, καλά θα κάνει να φύγει από την ευρωζώνη, και να αποκτήσει και πάλι ένα δικό της νόμισμα, που θα της δίνει το δικαίωμα να τυπώνει χρήμα, να πληρώνει τους λογαριασμούς της, και να τονώνει την οικονομία της.

Μια τέτοια λύση θα ήταν οδυνηρή για όλους. Οι Έλληνες θα πρέπει να προχωρήσουν σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. Η δε ΕΕ θα πρέπει να δράσει άμεσα, για να στηρίξει τις τράπεζες, και να προστατεύσει την Ισπανία και την Ιταλία από τη μεταδοτικότητα της κρίσης.

Όπως όταν τραβάμε απότομα το χανζαπλάστ, έτσι και σε  αυτή τη περίπτωση ο πόνος θα είναι οξύς, αλλά στιγμιαίος, και στη συνέχεια θα μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη κρίση.

 

Του Michael Schuman

TIME

http://curiouscapitalist.blogs.time.com/2011/09/23/six-reasons-why-greece-should-default/

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/10/2011 19:03:44

  Συμφωνώ με το πρώτο, θεωρώ ότι κακώς έχουμε εκχωρήσει την διαπραγμάτευση στους ...αντισυμβαλλόμενους

  Συμφωνώ με το δεύτερο, οι αγορές μοιάζει να προεξοφλούν τις ζημιές, άρα, ότι είναι να γίνει δεν θα είναι ...εκπληξη (όσον αφορά τις αγορές)

  Διαφωνώ με το τρίτο. Δεν θα χρεωκοπήσουμε επειδή δεν κάναμε κάτι καλά τώρα τελευταία. Θα χρεωκοπήσουμε επειδή σε ύφεση δεν μπορείς και να κόψεις, και να μειώσεις και να επιβιώσεις. Δεν γίνεται. Τα χρήματα τα ξοδεύει η ΕΕ για να αγοράσει χρόνο και εμείς παίρνουμνε ότι μέτρα παίρνουμε για να μην φωνάζουν πολύ. Το έχω πει: Οι Πασόκοι θα προτιμήσουν να χρεωκοπήσουμε, να αρπάξουν ότι βρούνε και πάλι από την αρχή, παρά να κάνουν το τεχνοκρατικά σωστό. Οι Πασόκοι είχαν σκοπο από την αρχή να χρεωκοποπήσουμε, και για αυτό λένε από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται να χρεωκοπήσουμε. Πασόκοι είναι. Το άσπρο, μαύρο.

  Τέταρτο, απορρεέι από τα σχόλιά μου για Πασόκους στο παραπάνω. Το δεύτερο μέρος του τέταρτου είναι στην ουσία, το πρώτο: Δεν βγαίνει

  Πέμπτο, τρίχες. Ανθελληνικό παραλήρημα για ηλίθιους. Η "διάσωσή¨μας ή η εξαγορά μας είναι "φυστίκια¨(peanuts) σε σχέση με την ήδη διαφαινόμεη τρύπα στις Ευρωπαϊκές τράπεζες. Εμείς είμαστε η εύκολη αφορμή. Το πρόβλημα το έχουν ΟΛΟΙ και είναι τάξκεις μεγέθους μεγαλύτεροι από εμάς. Να θυμίσω τα άρθρα του Stratfor: 400+800+800+800 = περίπου 3 (τα 400 είμαστε εμέις)

  Θα πάμε ίσως σε κοινωνικό χάος. Ειτε έτσι το πάμε είτε αλλιώς. Και η Laura Montero τα είπε σε περίληψη. Ο επόμενος ηγέτης, εάν υπάρξει, πρέπει να είναι ειλικρινής, να έχει όραμα και να μπορεί να αρχίσει ίσως από basics. Θα πονέσει περισσότερω από τράβηγμα χανσαπλαστ. Εκτός εάν μας αγοράσουν οι Γερμανοί, που είναι άλλο σενάριο, σενάριο γύψου. Διαλέγουμε;;;

 2. nasos avatar
  nasos 05/10/2011 20:07:39

  εφέτος και μετά από όλο αυτό το ξεζούμισμα που υπέστη η ελληνική οικονομία,το έλλειμμα θα κλείσει στο 8% και βάλε
  από το 8% μέχρι το 0% μεσολαβούν άλλα 23 με 25 δισ ευρώ
  που θα τα βρουν;
  θα ρίξουν τους μισθούς του δημοσίου στα 500 ευρώ και τις συντάξεις στα 300;
  θα αυξήσουν κι άλλο του φόρους;
  ή με κάποιο μαγικό τρόπο θα αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 90-100 δισ και θα αυξηθούν αναλόγως τα έσοδα;
  τίποτε από όλα αυτά δεν θα γίνει,η μόνη λύση είναι το γενναίο κούρεμα του χρέους και η μείωση της δαπάνης για τόκους

 3. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 05/10/2011 22:52:05

  Για την ακρίβεια 'η ανακοίνωση της χρεοκοπίας' είναι αναπόφευκτη. Η χρεοκοπία έγινε από το 2010 όταν πήγαμε και δανειστήκαμε με επαίσχυντους όρους 110 δις και αποφασίσαμε ότι αντί για ανάπτυξη μιας οικονομίας που είχε πολύ αναπασχόλητο ή υποαπασχολούμενο προσωπικό θέλουμε συρρίκνωσή της.

 4. Δήμος avatar
  Δήμος 06/10/2011 02:24:54

  Six reasons why Greece should default = Έξι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να χρεοκοπήσει

  Πρόκειται για άποψη του αρθρογράφου, γνωστού για τα πιστεύω του.

 5. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 06/10/2011 14:35:19

  Αντιγράφω:
  "Η ΕΕ απλά ξοδεύει «καλό χρήμα» σε μια απέλπιδα προσπάθεια."

  Προφανώς διαφωνώ. Η ΕΕ ξοδεύει καλό χρήμα για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στις τράπεζές της από την Ελληνική χρεωκοπία.

  Παράλληλα, προσπαθεί (κυρίως η Γερμανία) να αγοράσει αντί πινακίου φακής τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας, που δεν είναι και λίγες, μεταξύ μας...

  Και εμείς, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, προσμένουμε όλοι κάποιο θάμα ή κάποιο ηγέτη. Που ΔΕΝ λέγεται Αντώνης. Αν και θα μας βόλευε πολύ, πάρα πολύ...

 6. Νησιώτης avatar
  Νησιώτης 06/10/2011 17:18:24

  Δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι λένε "Η Ελλάδα και η Ελλάδα"δεν θα τα καταφέρει να βγεί από το τούνελ και γιατί δεν λένε το αληθές "Η κυβέρνηση της Ελλάδος"δεν θα τα καταφέρει ?Η είναι ψέμμα αυτό?

 7. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΛΟΝΙΚΑ avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΛΟΝΙΚΑ 06/10/2011 19:03:37

  ΜΗ ΤΡΩΤΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙ, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ,ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ. ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΕΟΚ.
  ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΠΟ ΕΠΙΒΟΥΛΕΣ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.
  ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΕ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.