Γιατί η Γερμανία ευθύνεται για την Μεγάλη Ύφεση της Ευρώπης
11/11/2014 14:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί η Γερμανία ευθύνεται για την Μεγάλη Ύφεση της Ευρώπης

Η Γερμανία είναι το βασικότερο πρόβλημα της Ευρώπης, καθώς δεν δαπανάει αρκετά χρήματα, σχολιάζει ο Matt O' Brien.

Η Ευρώπη έχει πρόβλημα με τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, έχει το πρόβλημα ότι η Γερμανία δεν δαπανά αρκετά χρήματα. Αλλά οι Γερμανοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τον εαυτό τους, γιατί, μετά τον πληθωρισμό, δεν έχουν πάρει καμία σημαντική αύξηση την τελευταία δεκαετία. Η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει να μην το κάνει, έστω και αν χρειάζεται νέες υποδομές - και οι επενδυτές, όσο τρελό κι αν ακούγεται, πληρώνουν για να δανειστούν πάνω από δύο χρόνια. Η Γερμανία είναι «πεινασμένη» για δημόσιες επενδύσεις, όπως δρόμοι, γέφυρες και σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό πως οι επενδύσεις της γερμανικής κυβέρνησης τα τελευταία 12 χρόνια ακολουθούν αρνητικό πρόσημο.

Η Γερμανία, με άλλα λόγια, έχει επίσης το πρόβλημα ότι δεν δαπανά αρκετά χρήματα. Ξεμένει από υποδομές χωρίς να τις υποκαθιστά – και μάλιστα σε μια στιγμή που η οικονομία της έχει κολλήσει στο τέλμα. Αυτό, όπως το ΔΝΤ έχει επισημάνει, είναι εξαιρετικά κοντόφθαλμο, διότι οι δαπάνες για έργα υποδομής θα ενίσχυαν την οικονομία σήμερα και θα ενίσχυαν την οικονομική ανάπτυξη αύριο. Αυτός είναι και ο λόγος που τα «σφιχτά» συνήθως ΔΝΤ και ΕΚΤ εκλιπαρούν τη Γερμανία να σπάσει τον όρκο λιτότητας και να αρχίσει να ξοδεύει περισσότερο για το δικό της καλό, αλλά και για το καλό της Ευρώπης.

Λοιπόν, η Γερμανία άλλαξε τελικά γνώμη. Αντί να μην κάνει τίποτα, πρόκειται να κάνει λίγο περισσότερα από το τίποτα. Πρόκειται να αυξήσει τις δαπάνες υποδομής της κατά 10 δις ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια - και αυτό είναι όλο. Για να το θέσουμε αυτό σε μια προοπτική, είναι μόνο 0,1 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Αυτό δεν είναι ένα κίνητρο. Αυτό είναι ένα σφάλμα στρογγυλοποίησης. Αλλά είναι το περισσότερο που η Γερμανία είναι διατεθειμένη να κάνει, δεδομένου ότι είναι αποφασισμένη να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της το 2015.

Έτσι, η Γερμανία θα συνεχίσει τη στασιμότητα και η υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία χρειάζεται απεγνωσμένα την τευτονική ζήτηση, θα κάνει το ίδιο.

www.washingtonpost.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 11/11/2014 16:22:26

  Το άρθρο αυτό θα ήθελα να το αφιερώσω στους λάτρες της ...πολιτικής Μέρκελ - Σόιμπλε, καθώς και στους αθεράπευτα φιλομνημονιακούς!

  • Frankie avatar
   Frankie @ ΝΤΙΝΟΣ 11/11/2014 19:42:17

   Τι σχέση ρε μεγάλε έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο; Εδώ οι Γερμαναράδες δεν ξοδεύουν για δικές τους υποδομές, θα ξοδέψουν για να μην έχεις εσύ ο επαίτης Έλληνας λιτότητα. Εκτός κι να τη δική σου τη μη-λιτότητα θα τη χρηματοδοτήσουν οι Ελ και τα Νεφελίμ...

 2. Seagull avatar
  Seagull 11/11/2014 16:50:06

  Και τελικά όπως φαίνεται θα περιμένουμε μέχρι η Γερμανία να καταστρέψει τις οικονομίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και να κρατά ομήρους και ένα σωρό άλλες χώρες και ίσως τότε να αντιδράσουμε. Αρκετοί οπαδοί των συνωμοσιών θα έλεγαν ότι οι Αμερικανοί θέλουν να πλήξουν το γόητρο της Γερμανίας την στιγμή που έχει πάρει κεφάλι έναντι των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαρκώς τους επιπλήτουν και επικρίνουν για την οικονομική πολιτική του στραγγαλισμού που επιβάλλουν, είναι όμως έτσι, υπάρχει φόβος απέναντι στην Γερμανία ή μήπως τα κίνητρά τους είναι καθαρά οικονομικά? Μιά Ευρώπη εκτός κρίσης και με ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης αντί ύφεσης και στασιμότητας βοηθά και την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και πολλών άλλων αναπτυσσόμενων χωρών και αυτό είναι ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Τι ακριβώς θέλει λοιπόν η Γερμανική ελίτ, ας το ξεκαθαρίσει επιτέλους, αν δεν καλύπτεται πλέον από την ΕΕ και το ευρώ ας αποχωρήσει ή ας διαλυθεί η ΕΕ, δεν έχουν όμως κανένα δικαίωμα να κρατούν όμηρους των επιλογών τους εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο.

 3. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 11/11/2014 19:08:38

  Αντί να ασχολούμαστε διαρκώς με τους Γερμανούς, οι Γερμανοί δεν έκαναν αυτό, οι Γερμανοί δεν έκαναν εκείνο, δεν ασχολούμαστε καλύτερα με το τί κάνουμε εμείς; Πιό δημιουργικό μου φαίνεται... Ποτέ δεν θεώρησα τους κάθε λογής διακονιαρέους δημιουργικούς ανθρώπους... Όποιοι προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους επαιτώντας και παραπονούμενοι διότι δεν τυγχάνουν επαρκούς "βοηθείας", είναι άξιοι της μοίρας τους.

 4. Νικολάου Κ. avatar
  Νικολάου Κ. 11/11/2014 19:44:52

  Το πρόβλημα της ΕΕ δεν είναι τι κάνει η Γερμανία και φυσικά δεν είναι το τι κάνει η ουρά της, η Ελλάδα που είναι το 3% της ΕΕ μην ξεχνάμε. Το πρόβλημα είναι τι κάνει η Γαλλία, που δημιούργησε την ΕΕ. (Ντε Γκώλλ, Μιττεράν,Ντελόρ) Η Γερμανία μπήκε όπως και η Ελλάδα απο το παράθυρο, διότι ήταν μισή και δεν πληρουσε τους βασικούς όρους του Μάαστριχτ. Και εντάξει να δεχτούμε οτι ο Ολλάντ, ένας άντρας που δεν έχει το θάρρος να πει στην εκάστοτε γυναίκα του οτι τη βαρέθηκε και έχει άλλη, δεν θα τολμούσε ποτέ να τα βάλει με τους Παγκόσμιους Τραπεζίτες. Οι υπόλοιποι Γάλλοι τί κάνουν? Νόμισαν οτι κρυπτόμενοι πίσω απο τη Γερμανία θα τρώνε κι αυτοί τσάμπα σε βάρος ημών των υπολοίπων κορόιδων για πάντα? Κάτι κατάλαβαν λέει κι άρχισαν να ψελλίζουν, αλλά η Μέρκελ τους άρχισε στα χαστούκια και ξανακάθισαν στ' αυγά τους. Ως πότε όμως? Ευτυχώς υπάρχουν οι Podemos στην Ισπανία και ο Τσίπρας στην Ελλάδα, γιατί αν περιμένουμε απ' τη Λεπέν προκοπή, σίγουρα δεν πάμε καθόλου καλά...Ο Ιταλός άραγε πού το πάει? Ουρά των τραπεζιτών κι αυτός, που "η χώρα του δημιούργησε την Ευρώπη?" Είναι προφανές οτι η Γερμανία δεν έχει πλέον καμμία θέση στην ΕΕ. Πότε ακριβώς και πως θα φύγει είναι άγνωστο προς το παρόν. Το μόνο σίγουρο είναι οτι δεν θα αργήσει πολύ ακόμα, καθώς τα μπατζάκια των υπολοίπων έχουν πάρει φωτιά απ' την αρρώστια των Γερμανών...

 5. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 12/11/2014 09:08:14

  Frankie, Πριν απαντήσεις και προβείς στις ειρωνικές νύξεις θα έπρεπε να διαβάσεις πρώτα το άρθρο, εκτός αν το έχεις διαβάσει, αλλά τότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον να σου το εξηγήσει! Το μόνο που μπορώ να σου εξηγήσω εγώ είναι ότι το άρθρο επισημαίνει την καταστροφική πολιτική των Μέρκελ-Σόιμπλε, όχι μόνο για όλη την ΕΕ, αλλά και για την ίδια τη Γερμανία ! Να λοιπόν γιατί το αφιερώνω στους "θαυμαστές" της ακολουθούμενης Οικονομικής Γερμανικής Πολιτικής!

 6. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 12/11/2014 10:08:43

  Νέστωρ, Όταν κάποιος ζητάει να τον αφήσουν να αναπτυχθεί ώστε να αποκτήσει την δυνατότητα να εξοφλήσει το χρέος του, δεν είναι διακονιάρης! Και όταν κάποιος επισημαίνει ότι, το φάρμακο που χορηγείται στον ασθενή είναι κατά γενική ομολογία, αναποτελεσματικό και ίσως θανατηφόρο, τότε δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί παράλογος και ζήτουλας!!!

  • Νέστωρ avatar
   Νέστωρ @ ΝΤΙΝΟΣ 12/11/2014 20:25:21

   Δεν το πιάνεις όμως Ντίνο από την αρχή το πρόβλημα! 1) Όποιος ξεκινά να ζει δανειζόμενος πέρα από τις δυνάμεις του, ναι, είναι διακονιάρης. Συνειδητός μάλιστα. 2) Το φάρμακο, κατά την ομολογία της πραγματικότητας, με την οποία ουδέποτε συμφώνησαν οι αιθεροβάμονες, είναι ένα: αλλαγή νοοτροπίας, ή με άλλη λέξη μεταρρυθμίσεις. Αυτό ζητούν οι δανειστές μας, και αυτό δεν θέλει να κάνει η αριστερά μας, η οποία μας ρύθμισε να διακονεύουμε και να υπερχερωνόμαστε. 3) Η ανάπτυξη με δανεικά και με χρέη κρατικά, είναι μέρος του προβλήματος. Η υγιής ανάπτυξη, με ιδιωτικές επενδύσεις, δεν εμποδίζεται από κανέναν άλλον να έρθει παρά μόνο από την απροθυμία των Ελλήνων αριστερών να μεταρρυθμιστούν οι ρυθμίσεις τους που μας κατέστρεψαν. Όσο η Ελλάδα έχει δομές και νοοτροπία Σοβιετίας, τις επενδύσεις τις διώχνει μόνη της. ΕΜΕΙΣ πρέπει να το λύσουμε το πρόβλημά μας, αν φταίει κάποιος είμαστε ΕΜΕΙΣ, και τα δικά μας στραβά πρέπει ΕΜΕΙΣ να τα ισιώσουμε. Η "λογική" ότι φταίνε οι άλλοι, οι ξένοι, η οιαδήποτε Μέρκελ, είναι γελοία, κυριολεκτικά. Ουδέποτε ψήφισε η Μέρκελ σε Ελληνικές εκλογές, ουδέποτε κυβέρνησε η Μέρκελ την Ελλάδα. Η Μέρκελ είναι υπεύθυνη για το πώς περπατά η Γερμανία. Άστε τους Γερμανούς να κρίνουν τη Μέρκελ. Εμείς καλά θα κάνουμε να κοιτάμε τί μυαλό κουβαλάγαμε και καταντήσαμε εδώ που καταντήσαμε. Και να αλλάξουμε μυαλό και περπατησιά, όσο είναι ακόμα καιρός.

 7. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 12/11/2014 22:17:23

  Αγαπητέ Νέστωρ, θα μπορούσα να πάω και εγώ ακόμα πιο πίσω για να δούμε ποιος είναι ο πραγματικός ...ηθικός υπεύθυνος της σημερινής κατάντιας μας, αλλά θα περιοριστώ μόνο στα σημερινά λεγόμενα του τέως Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ώστε να εκτιμήσουμε επακριβώς την εν γένη συμπεριφορά των ...αγαπημένων μας εταίρων!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.