Γιατί δεν πρέπει να αφήσουν την Ελλάδα στην τύχη της
16/06/2015 14:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γιατί δεν πρέπει να αφήσουν την Ελλάδα στην τύχη της

Το να δημιουργήσουν οι πιστωτές μία «μαύρη τρύπα» στα Βαλκάνια δεν είναι και πολύ σοφό, σχολιάζει ο Tony Barber.

Οι θεατές του δράματος του χρέους με πρωταγωνιστές την Ελλάδα και τους πιστωτές της για την ευρωζώνη αισθάνονται άβολα στις θέσεις τους. Δεν ξέρουν την κατάληξη, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή στην πλοκή φαίνεται ότι δεν θα είναι ευχάριστη. Το ελληνικό κράτος πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στην επίσημη χρεοκοπία και ακόμη και στην έξοδο από την ευρωζώνη. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι το δράμα, το οποίο ξεκίνησε το 2001 με την μοιραία απόφαση να γίνει δεκτή η Ελλάδα στη νομισματική ένωση της Ευρώπης, πλησιάζει σε μία κορύφωση. Αλλά η πραγματική ζωή δεν είναι ένα παιχνίδι, που πέφτει η αυλαία μετά από μια καθορισμένη περίοδο δράσης.

Ορισμένοι υψηλόβαθμοι πολιτικοί της ευρωζώνης - πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών - έχουν καταστήσει σαφές εδώ και τουλάχιστον πέντε εβδομάδες ότι είναι έτοιμοι να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και, αν είναι απαραίτητο, να φύγει από την 19μελή νομισματική ένωση. Ωστόσο, δεν έχουν σκεφτεί αρκετά καλά το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει. Το να πούνε «καλή απαλλαγή από τους Έλληνες, που είναι αναξιόπιστοι και ανεύθυνοι -σίγουρα θα είμαστε καλύτερα χωρίς αυτούς» δεν συνιστά μια σοβαρή πολιτική. Επειδή οι πιθανές συνέπειες πάνε πέρα από τους ελέγχους κεφαλαίων στην Ελλάδα, ή την έκδοση δικού της νομίσματος που θα είναι πολύ πιο κάτω από το ευρώ. Αυτή η επείγουσα κατάσταση αφορά κάτι περισσότερο από τα χρήματα. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, μια περιοχή που εδώ και τουλάχιστον 140 χρόνια έχουν επανειλημμένα απομυζήσει οι εξωτερικές δυνάμεις, αφήνοντας στη συνέχεια τους ανθρώπους να γλύφουν τις πληγές τους.

Η οικονομική, δημοσιονομική και πολιτική αναταραχή που θα ξεσπάσει στην Ελλάδα μετά από μια χρεοκοπία, πόσο μάλλον μια έξοδο από την ευρωζώνη, θα ήταν τρομερή για τους περισσότερους Έλληνες - αλλά θα έχει επιπτώσεις και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Θα εντείνει την πολιτική αναταραχή, την οικονομική δυσπραγία, τη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, την παράνομη μετανάστευση, τη μεγάλη ισχύ για ελιγμούς και τον οριστικό πόλεμο που χαρακτηρίζει ένα τόξο χωρών που εκτείνεται από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα Βαλκάνια ως τη Συρία στην ανατολική ακτή της Μεσογείου.

Ιδού, τώρα, το σημαντικό. Ως θέμα προσωπικού κέρδους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - και οι ΗΠΑ - δεν θα ήθελαν να αφήσουν την Ελλάδα να διολισθήσει στο πλήρες χάος, περισσότερο από όταν στάθηκαν στο περιθώριο τη στιγμή που οι ένοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν στο κοντινό Κοσσυφοπέδιο το 1998-1999 και στη ΠΓΔΜ το 2001. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα στην πολιτική και εθνοτική βία στη ΠΓΔΜ, οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ κινήθηκαν γρήγορα με διπλωματικές ενέργειες για να μεσολαβήσει για πρόωρες γενικές εκλογές στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

Ομοίως, η Δύση θα αισθάνεται υποχρεωμένη να σταθεροποιήσει μια Ελλάδα μετά τη χρεοκοπία ή μετά το Grexit. Εξάλλου, η Ελλάδα θα εξακολουθούσε να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η σύμφωνη γνώμη της είναι απαραίτητη για την επίλυση του «προβλήματος του ονόματος» της ΠΓΔΜ. Θα έχει γνώμη σε οποιαδήποτε συμφωνία για την Κύπρο. Έχει μια ιστορία συγκρούσεων και αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Έχει συνοριακές διαφορές και άλλα διαφωνίες με την Αλβανία, που είναι μια λανθάνουσα πηγή περιφερειακής αστάθειας. Τέλος, η ελληνική διπλωματία μπορεί, σε περιορισμένο βαθμό, να παίξει το χαρτί της Ρωσίας και της Κίνας.

Όλα αυτά προϋποθέτουν μια ευρωπαϊκή δέσμευση για την Ελλάδα, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, σε μακροπρόθεσμη βάση. Το να αφήσουν την Ελλάδα να μετατραπεί σε μια «μαύρη τρύπα» της νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν αποτελεί επιλογή, διότι δεν αποτελεί επιλογή να αφήσουν την νοτιο-ανατολική Ευρώπη στην τύχη της.

Έχω εντοπίσει μια αυταρέσκεια στον τρόπο που ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης χειρίζονται τα θέματα αυτά. Όπως φαίνεται, θεωρούν ότι το πραγματικά σημαντικό σημείο είναι η ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην αναφέρουμε οποιονδήποτε άλλο στην Αθήνα, ο οποίος ελπίζει να κάμψει τους κανόνες και να κοροϊδέψει τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό είναι κοντόφθαλμο, στη χειρότερη περίπτωση μια συνταγή για πολλά χρόνια Βαλκανικών αναταραχών.

ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. kromanos avatar
    kromanos 16/06/2015 19:28:31

    talles Cubanos.. http://wp.me/p5N5EW-ae

  2. UncleStgm avatar
    UncleStgm 17/06/2015 15:06:54

    1. Τίμοθυ Γκάρτον Ας: Η Ευρώπη πρέπει να σώσει την Ελλάδα για να σώσει τον εαυτό της (το άρθρο ολόκληρο) Ο Timothy Garton Ash, «ψυχή» του βρετανικού φιλοευρωπαϊσμού στις ιστορικές και πολιτικές επιστήμες, με μακροχρόνια επίδραση στην δρώσα πολιτική της ΕΕ, προειδοποιεί: Ακόμη και άν κάποιος δεν νοιάζεται για τον ελληνικό λαό, το ρήγμα που θα προκαλέσει μια Grexit θα κλονίσει όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.2. Γιόσκα Φίσερ: Αν φύγει ο πρώτος, θα φύγουν πολλοί Όποιος βοηθά την Ελλάδα, βοηθά όλη την Ευρώπη. Όποιος εγκαταλείπει την Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το βλέμμα στο ερχόμενο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του ΗΒ στην ΕΕ και στην Ρωσο-Ουκρανική καταστροφή, το Αριστοτελικό «πολιτικόν ζώον» Γιόσκα Φίσερ γράφει για την ελληνική κρίση σε σχέση με το όλο εγχείρημα της ΕΕ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.