#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/01/2012 15:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανικό σχέδιο για «PSI 3» με κούρεμα 75%Η καγκελαρία ουδέποτε έκρυψε τις διαθέσεις της για "γενναίο" κούρεμα του ελληνικού χρέους, που θα ξεπερνά το 70%, αλλά βεβαίως θα συνοδεύεται από σκληρότατους όρους παραμονής μας στο ευρώ, οι οποίοι θα δείχνουν το ουσιαστικό πάγωμα της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Οι μελέτες που παρουσίασε η Κομισιόν στο Εurogroup του Νοεμβρίου για τη βιωσιμότητα του χρέους μεσομακροπρόθεσμα δεν είχαν πείσει ούτε τη Γερμανία ούτε το ΔΝΤ. Όμως, η κρισιμότητα της κατάστασης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου και γενικά το ρευστό κλίμα στις αγορές επέβαλαν το κλείσιμο του κεφαλαίου αυτού γρήγορα.

Παρ' όλα αυτά, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών από τον Σεπτέμβριο του 2011επεξεργαζόταν σχέδιο για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Και με δεδομένη την αποτυχία (για ακόμα μία φορά) της τρόικας να προβλέψει την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας μας, το σχέδιο αυτό ξαναβγαίνει στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του euro2day, η Γερμανία θεωρεί ότι ο κύκλος της αναταραχής με πρώτη εστία την Ελλάδα θα ξανανοίξει οσονούπω όταν θα απορριφθούν και επισήμως οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2011 (γίνονται προσπάθειες να μην κλείσει στο 10%), η ύφεση για το 2011 και το 2012 και βέβαια ο στόχος για το χρέος.

Επίσης, θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο, το οποίο έχει μεν αποφασιστεί, πρέπει όμως να αναπροσαρμοστεί, χρειάζεται να γίνουν με βάση ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στη γραμμή του PSI 3 κινείται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κοινή γραμμή έγινε αισθητή από τη Σύνοδο Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου και προκάλεσε αμηχανία στην Κομισιόν και στην ομάδα των μετριοπαθών φωνών εντός της ευρωζώνης.

Η δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων στελεχών του ΔΝΤ μέσω της WSJ ότι πλέον το κούρεμα της τάξεως του 50% δεν είναι αρκετό, με βάση τα παρόντα δημοσιονομικά στοιχεία, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Έρχεται τη στιγμή όπου η ελληνική κυβέρνηση παλεύει να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς γίνεται στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές. Έρχεται επίσης λίγες μέρες μετά τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, που μέσα σε λίγες μόνο ώρες διέδωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες είναι σε καλό σημείο, αυτοδιαψεύστηκε όμως από το βήμα της Βουλής λίγο αργότερα, λέγοντας ότι υπάρχουν κωλύματα που δεν μπορεί να αποκαλύψει.

Δεν είναι επίσης τυχαία η αναφορά Ευρωπαίων αξιωματούχων στο euro2day ότι "υπάρχουν μέλη της κυβέρνησης που βλέπουν θετικά ένα PSI 3".

Αυτό προκαλεί απορίες όχι μόνο γιατί επισήμως η κυβέρνηση Παπαδήμου δείχνει ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το PSI μέσα στον Φεβρουάριο αλλά και γιατί ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος ουδέποτε είδε θετικά το κούρεμα του 50%, πόσο μάλλον κούρεμα άνω του 70%, που εμπεριέχει και την πιθανότητα να μην είναι εθελοντικό.

Χρήζει δηλαδή διερεύνησης εάν υπάρχει διάσταση απόψεων εντός της κυβέρνησης και εάν συγκεκριμένα ξένα κέντρα εξουσίας λαμβάνουν διαφορετικές διαβεβαιώσεις από στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου.

http://www.euro2day.gr/

Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος

Στις πιέσεις που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση σε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες για να παραιτηθούν από μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών τους αναφέρεται η Financial Times Deutschland σε ρεπορτάζ με τίτλο «Οι πιστωτές της Αθήνας απειλούνται με ακόμα μεγαλύτερες ζημίες».

"Οι αγορές της Ευρώπης, οι οποίες έχουν πληγεί ούτως ή άλλως από την κρίση απειλούνται με νέο χτύπημα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν 200 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, να παραιτηθούν επιπλέον από τις απαιτήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ. Συζητείται το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να φθάσει στο 75% και μια συμφωνία είναι πιθανή μέσα στο Ιανουάριο. Μέχρι τώρα συμφωνήθηκαν 50% ή 100 δις με στόχο το δημόσιο χρέος από 160% που είναι σήμερα να φθάσει στο 120% μέχρι το 2020".

Και η Financial Times Deutschland συνεχίζει: «Εάν συμβεί αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος η οικονομική κρίση να οξυνθεί στην αρχή του χρόνου. Μπορεί η Ελλάδα στις αγορές να θεωρείται ότι στην πραγματικότητα έχει πτωχεύσει και πολλές τράπεζες να έχουν απαλλαγεί από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ωστόσο η αβεβαιότητα για το ύψος του κουρέματος, θα αύξανε ακόμα μια φορά τη νευρικότητα στις αγορές. Αυτές είναι πολύ δυσοίωνες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η καινούργια χρονιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο τρίμηνο είναι εξαιρετικά αποφασιστικό για το εάν η ευρωζώνη θα παραμείνει στη σημερινή της μορφή ή εάν θα διαλυθεί με απρόβλεπτες συνέπειες».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. spiros avatar
  spiros 02/01/2012 15:16:55

  Το κούρεμα πέθανε ΖΗΤΩ το κούρεμα .
  Το δούλεμα πάει σύνεφο. Και επίσημα από τον κ.κ. Πρόεδρο . Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Για ποιά συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου μιλάμε;

 2. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 02/01/2012 15:31:44

  Kαλά κρασα στο τελος θα εχουμε βγει απο ευρω και θα συζητανε ακομα για το psi
  Ειναι να γελας με τις προβλεψεις σχεδον ολοκληρου του πολιτικου συστηματος (δικοματισμος - αριστερα ) που διαλαλει οπου σταθει , οτι θα σωθουμε και επιμενει στην λογικη να μεινουμε στο ευρω
  Εντωμεταξυ οι συμφωνιες και οτι αποφασιζεται στην συνοδο κορυφης καθε μηνα αλλαζει αφου ολες πεφτουν εξω , πως ειναι δυνατον να υπαρχουν ακομα ανθρωποι να πιστευουν οτι το 2021 θα μπουμε στο δρομο της αναπτυξης , μαλλον τιποτα τετοιοι θα ειναι

  http://www.youtube.com/watch?v=mYkYD_JirjA

 3. drider avatar
  drider 02/01/2012 15:47:40

  Ξεχάστε τα PSI και τα σενάρια περί "κουρέματος" μέσα στην ευρωζώνη. Όλα πλέον δείχνουν ότι πάμε για κανονική χρεοκοπία και στάση πληρωμών στους δανειστές μας. Οι φοροεπιδρομές, έκτακτες εισφορές κτλ δείχνουν την αγωνία της κυβέρνησης να περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα το συντομότερο δυνατόν. Το τι θα γίνει ακριβώς στο εσωτερικό της χώρας μετέπειτα (μισθοί, συντάξεις κτλ) εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις προθέσεις του πολιτικού συστήματος και τις συμμαχίες που θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τον Μάρτη...

 4. k avatar
  k 02/01/2012 16:00:49

  ΚΟΥΡΕΜΑ 80% ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ. ΑΠΟ 360 ΔΙΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΕΙ ΣΤΑ 200 ΔΙΣ ΗΤΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 100% ΤΟΥ ΑΕΠ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ.

  • drider avatar
   drider @ k 02/01/2012 16:53:09

   Δηλαδή μας λες ότι θα κουρευτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι τράπεζες δεν θα χάσουν το μάνατζμεντ τους... Ωραία τα υπολογίζουν κάποιοι.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ k 02/01/2012 20:57:37

   Ξύπνα! Μόνο στα όνειρά σου...

 5. Orestios avatar
  Orestios 02/01/2012 18:09:05

  Να ζήσουμε να το θυμόμαστε το PSI πλας του Βενιζέλου.
  Ήρθε η ώρα για εκλογές

 6. Διογένης avatar
  Διογένης 02/01/2012 19:22:59

  Όλη αυτή η ιστορία με το PSI, PSI+ και PSI 3 δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

  Στην αρχή μας έλεγαν ότι κανένα κούρεμα δεν θα γίνει και να μην ανησυχούμε διοτι δεν θα χρειαστεί, εξάλλου το Μνημόνιο θα πετύχαινε τους στόχους του και θα ήμασταν όλοι τρισευτύχισμένοι. Εντωμεταξύ ο κόσμος το 'χε τούμπανο ότι θα γίνει κούρεμα και ήταν κοινό μυστικό ότι για εκεί πηγαίναμε. Το είχε καταγγείλει και ο Σαμαράς στη Βουλή, ότι η πρόσληψη της Lazard ακριβώς σε αυτό αποσκοπούσε, στο να ετοιμάσει το κούρεμα.

  Μετά μας είπαν ότι χρειάζεται τελικά ένα κούρεμα 21%, το οποίο όμως όλοι καταλάβαιναν ότι δεν θα βοηθήσει και πολύ την Ελλάδα.

  Μετά μας είπαν ότι οι υπολογισμοί που έλεγαν ότι αρκεί το 21% είναι λάθος και ότι χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο. Ξενυχτήσανε στις 26 Οκτωβρίου, μπήκε 27 Οκτωβρίου και φτάσαμε στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για κούρεμα 50%.

  Τώρα μας λένε ότι και πάλι δεν γίνεται τίποτα με 50% και χρειάζεται 75%.

  Αυτό, τη στιγμή που από την αρχή μας έλεγαν ότι δεν θα γίνει κανένα κούρεμα και όλοι το ήξεραν ότι τελικά θα γίνει.

  Και επίσης, τη στιγμή που εγώ τουλάχιστον δεν βλέπω στο πόσο μπορεί να βοηθήσει, πέρα από το να κόψει κάποιες δαπάνες τόκων από τον προϋπολογισμό, που όμως είναι πολύ λίγες σχετικά με την ώθηση εσόδων και μείωση δαπανών που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Αυτά τα δύο μπορεί να τα φέρει μόνον η ανάπτυξη, που θα φέρει φορολογικά έσοδα στα ταμεία και θα μειώσει επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων και επιδόματα ανεργίας.

  Τη στιγμή, που όλοι πια ανανγωρίζουν ότι η συνταγή είναι λάθος, γιατί δεν προσπαθούν να περάσουν από τα κοινοβούλιά τους (ειδικά για τη Γερμανία είναι το θέμα) χρηματοδότηση για την Ελλάδα χωρίς τους εξοντωτικούς όρους του Μνημονίου; Γιατί αυτή η επιμονή σε ένα εξαρχής προσχεδιασμένο κούρεμα, μαζί με την επιμονή σε μια πολιτική αδιέξοδη, που δεν έμεινε πια κανένας οικονομολόγος να υποστηρίζει;

  Και τέλος: Γιατί, ενώ όλοι αμφισβητούν το PSI+, λένε στην Ελλάδα ότι αν δεν το περάσει και δεν το δεχτεί δεν θα πάρει άλλο δάνειο; Ποιος ο λόγος για τέτοια επιμονή; Είναι άραγε όρος προστασίας των δανειστών; Τι συμφέρον έχουν οι δανειστές να μειώσει κι άλλο το χρέος της η Ελλάδα, αφού δεν είναι αυτό που θα τη βοηθήσει, παρά μόνον η αλλαγή της περιοριστικής πολιτικής;

  Αν θέλουν τόοοοσο πολύ να βοηθήσουν την Ελλάδα, γιατί λοιπόν δεν την βοηθούν να ξεπεράσει την κρίση της αλλάζοντας το Μνημόνιο και επιμένουν στα διαφόρων βαθμών PSI;

  Μήπως κάτι άλλο παίζεται;

 7. ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
  ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 02/01/2012 21:11:52

  ''Οι μελέτες που παρουσίασε η Κομισιόν στο Εurogroup του Νοεμβρίου για τη βιωσιμότητα του χρέους μεσομακροπρόθεσμα δεν είχαν πείσει ούτε τη Γερμανία ούτε το ΔΝΤ.''

  Δηλ. δέν έπεισαν ούτε την γερμανία ούτε την αμερική.

  ''Η δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων στελεχών του ΔΝΤ μέσω της WSJ ότι πλέον το κούρεμα της τάξεως του 50% δεν είναι αρκετό, με βάση τα παρόντα δημοσιονομικά στοιχεία, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.''

  Δηλ. οι αμερικανοί λένε δημόσια οτι το κούρεμα 50% δεν αρκεί.

  Υ.Γ. Προς του απανταχού αμερικανοτσολιάδες:
  Ακούσατε κανένα αμερικανό αξιωματούχο να δηλώνει οτι τα μέτρα που επιβάλονται στην ελλάδα είναι άδικα και απάνθρωπα;;;
  Μέχρι και ο γκάϊτνερ όταν βρέθηκε στην ευρώπη είπε οτι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες...

 8. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ 02/01/2012 22:34:46

  Δηλαδή αν δεχτούμε το PSI3 θα πάρουμε την επόμενη δόση? Και στη συνέχεια με το PSI4 τη μεθεπόμενη κ.ο.κ? Αρα να η λύση! Κάθε φορά θα δεχόμαστε ενα νέο PSI και θα παίρνουμε τη δόση μας χωρίς να δουλεύει κανείς πια αφού μετά απο τόσα PSI θα είμαστε όλοι άνεργοι ή πεθαμένοι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.