Γερμανική τορπίλη: Ετοιμαστείτε για το... Geuro
10/05/2015 23:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανική τορπίλη: Ετοιμαστείτε για το... Geuro

Δημοσίευμα Handelsblatt

Μια ακόμη γερμανική τορπίλη, στην πιο κρίσιμη, ίσως, μέρα της διαπραγμάτευσης, έρχεται να χαλάσει το κλίμα. Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που κυκλοφορεί τη Δευτέρα έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Σενάριο Geuro», αναλύοντας την πιθανότητα ενός παράλληλου νομίσματος.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι, «εάν η Ελλάδα και οι διασώστες της δεν συμφωνήσουν, η Αθήνα θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β», στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ που προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος. Ο κ. Μάιερ δηλώνει στην Handelsblatt ότι σε συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις 28 Απριλίου συζητήθηκε «η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη και επίσης η παλιότερη πρότασή μου για ένα παράλληλο νόμισμα». Ακόμη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν εκεί, προσθέτει και σημειώνει ότι και οι δύο «άκουσαν την πρότασή» του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τέτοια σενάρια επεξεργάζονται και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. «Όλοι έχουμε ασχοληθεί με αυτό», λέει ένας Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ το ίδιο ισχύει τόσο για την ΕΚΤ όσο και για το ΔΝΤ. «Ένα παράλληλο νόμισμα δεν θα αποτελούσε ωραίο σενάριο, λένε, αλλά πιθανώς απαραίτητο», συνεχίζει ο συντάκτης.

«Αντί με ευρώ, η Αθήνα θα πλήρωνε συντάξεις και μισθούς με τη μορφή χρεογράφων. Με αυτό το «geuro», οι πολίτες θα μπορούσαν να ψωνίσουν. Επειδή η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι χαμηλή, το νέο νόμισμα θα έχανε δραματικά την αξία του - οι ειδικοί υπολογίζουν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ευρώ. Οι συντάξεις και οι μισθοί θα είχαν, συνεπώς, πολύ μικρότερη αξία.

Την ίδια ώρα όμως οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερες εξαγωγές, διότι το κόστος τους θα πέσει, γεγονός που θα τις κάνει πιο ανταγωνιστικές. Εάν η οικονομία αναπτυχθεί πάλι και αυξηθεί η εμπιστοσύνη, το ‘geuro΄ και το ευρώ θα πλησιάσουν και πάλι σε αξία. Το πείραμα θα έχει πετύχει», εξηγεί η εφημερίδα, αλλά επισημαίνει ότι το σχέδιο παραμένει ριψοκίνδυνο, καθώς το ‘geuro΄ θα μπορούσε να πέσει στην άβυσσο και μαζί του η ελπίδα για το τέλος της κρίσης. «Τότε θα απέμενε μόνο το τελικό Grexit», τονίζεται.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι παρά την αισιοδοξία που σκορπίζουν η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι σημαντικά πιο επιφυλακτικοί, με πρώτο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», ενώ εκτιμάται ότι κατά την αυριανή συνάντηση του Eurogroup κανείς δεν περιμένει συμφωνία. «Μια αισιόδοξη δήλωση θεωρείται ως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έτσι είναι σίγουρο: την πληρωμή των 750 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ που πρέπει να γίνει την Τρίτη, η Ελλάδα θα πρέπει να την κάνει χωρίς βοήθεια απ΄έξω. Οι ειδικοί των διεθνών δανειστών υπολογίζουν ότι η Αθήνα θα το καταφέρει, αλλά το αργότερο μέσα στον Ιούνιο η ελληνική κυβέρνηση μάλλον θα μείνει οριστικά χωρίς χρήματα - αυτή είναι η ανησυχία», τονίζει ο συντάκτης.

Ο κ. Σόιμπλε και πολλοί συνάδελφοί του γίνονται όλο και πιο σκεπτικοί σε ό,τι αφορά το εάν η Αθήνα θα καταφέρει να εισπράξει εγκαίρως τα εναπομείναντα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της δανειακής βοήθειας, συνεχίζει ο συντάκτης και περιγράφει τρία πιθανά σενάρια: την χρηματοδότηση-γέφυρα, την «μαλακή» - διαχειρίσιμη - χρεοκοπία, η οποία θα έφερνε προσωρινά το παράλληλο νόμισμα και την «σκληρή» χρεοκοπία, η οποία θα οδηγούσε σε Grexit.

Ο κ. Μάιερ είχε υποβάλει την πρόταση για παράλληλο νόμισμα ήδη το 2012, ενόψει των εκλογών και του ενδεχομένου επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει η Handelsblatt και προσθέτει ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το σχέδιο έγινε πάλι επίκαιρο. «Ένα παράλληλο νόμισμα θα έπρεπε να συνδυαστεί με μια αναδιανομή από πάνω προς τα κάτω, αλλά αυτό ούτως ή άλλως περιλαμβάνεται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει ο κ. Μάιερ και τονίζει ότι το παράλληλο νόμισμα θα έδινε στην Ελλάδα την δυνατότητα «να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή στο ευρώ», επαναγοράζοντας τα χρεόγραφά της. Παραπέμπει δε στο παράδειγμα της Καλιφόρνιας το 2009.

Από την πλευρά της η εφημερίδα σημειώνει ότι οι οικονομολόγοι αμφισβητούν το εάν, με ένα παράλληλο νόμισμα, θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες. Η Bundesbank είναι, σε αυτό πολύ επιφυλακτική, αναφέρεται.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 11/05/2015 06:51:02

  Αν και θα ήταν quick fix μια και θα αντιμετώπιζε το 75% μεγαλύτερο μισθοδοτικό κόστος του Δημοσίου (ως ποσοστό του ΑΕΠ) από την τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε αντίστοιχο ΑΕΠ αλλά και θα πήγαινε το συνταξιοδοτικό κόστος από το μη βιώσιμο 18% στο 9% είναι πάλι μια οριζόντια λύση. Το ίδιο θα μειωνόταν η σύνταξη του 70αρη με του 40αρη, το ίδιο του υπαλλήλου που λειώνει στα γκισέ της εφορίας με τις κοπελιές στις βιβλιοθήκες που καλύπτουν η μία την άλλη για τα "ψώνια" , όταν δεν πάνε και οι δύο μαζί. Δεν θα αντιμετώπιζε τις παθογένειες αλλά ούτε και θα πρόσθετε τίποτα στην αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης, αρνησιδικίας, γραφειοκτατίας και διαφθοράς, ούτε θα έκανε τίποτα για την ρευστότητα ώστε να βρεθεί κάποιος να επενδύσει για να αυξηθούν οι εξαγωγές.

  • οδυσσεύς Κ. avatar
   οδυσσεύς Κ. @ George N 11/05/2015 10:49:09

   .Είναι ένα άλλο όνομα για τα ΙΟUs =Δραχμή που προφανών οι Γερμανοί δεν μπορούν ούτε να το διανοηθούν, διότι μάλλον θα πρόκειται για μια Leehman εις το τετράγωνο.

  • Naruto avatar
   Naruto @ George N 11/05/2015 16:57:05

   Το Geuro φυσικά και δεν λύνει τα προβλήματα που επισημαίνεις . Μπορεί όμως να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση ( οχι βέβαια αυτήν εδώ ) να βάλει μια τάξη στα δημοσιονομικά και σιγά- σιγά να βγούμε απο τον βάλτο . Αναφορικά με την τάξη στα δημοσιονομικά εννοώ θεσμικές αλλαγές στο Σύνταγμα και στο πολίτευμα ώστε να μην ξαναβρεθούμε στα ίδια μετά απο μερικά χρόνια .

   • οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. @ Naruto 11/05/2015 17:59:25

    Υποθέτω θα εννοείς οτι μια τέτοια κυβέρνηση θα εξουδετερώσει πρώτα τους νταβατζήδες που επι 40 χρόνια εξουσιάζουν το κράτος και ούτε κατά διάνοια θα επέτρεπαν τέτοιες θεσμικές αλλαγές στο Σύνταγμα, ώστε να μπορέσει να τις κάνει. Σ΄αυτό συμφωνούμε απόλυτα. Αλλά έχεις καμμιά ιδέα που κρύβεται και πότε θα εμφανιστεί μια τέτοια κυβέρνηση?

    • Naruto avatar
     Naruto @ οδυσσεύς Κ. 11/05/2015 22:12:16

     Ναι η κάθαρση απο τους νταβατζήδες είναι εκ των ούκ άνευ . Είχα μάλιστα στηρίξει τις ελπίδες μου στον Κώστα Καραμανλή αλλά δυστυχώς απογοητεύτηκα . Εκτιμώ όμως τον Κ.Κ γιατί είναι έντιμος και πατριώτης και δεν φταίει αυτός που δεν έχει τα ηγετικά προσόντα του θείου του . Ίσως η συνεργασία κάποιων πολιτικών με τα δικά του προσόντα ο καθένας να είναι η λύση .

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ George N 11/05/2015 22:37:57

   Αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όσοι ψηφοφόροι των συριζανελ τα βλέπουν ρόδινα με τις υποσχετικές ή geuros ή όπως αλλιώς τα λένε. Ότι ουσιαστικά θα δουν οριζόντιες δραματικές μειώσεις στην αγοραστική δύναμη τους, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε μισθωτοί ή συνταξιούχοι. Χωρίς δυνατότητα προστασίας των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

 2. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 11/05/2015 08:38:06

  Αν το geuro πετύχει, σίγουρα θα το υιοθετήσουν όλες οι χώρες του Νότου της Ευρωζώνης με πρώτη και καλύτερη τη Γαλλία, αν σε 18 μήνες η Λεπέν εκλεγεί Πρόεδρος, όπως λένε τα προγνωστικά. Θα πρόκειται γι ΄αυτό που οι Ιταλοί οικονομολόγοι ονόμασαν eurosud. Tο ερώτημα είναι τότε αν στο "κανονικό" Ευρώ θα παραμείνει και κάποιο άλλο κράτος εκτός απο τη Γερμανία, δεδομένου οτι σήμερα ακόμα και ο πιστός της δορυφόρος , η Φινλανδία έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ετοιμάζεται να μπεί σε μνημόνιο και έχει προ πολλού χάσει τα τρία Α της... Αν πάλι το έχει μόνο η Ελλάδα, θα είναι ένα επικοινωνιακό τρύκ για να μην φανεί οτι σε μερικούς μήνες μετά, η Ελλάδα θα είναι εκτός Ευρώ, αφού το Ευρώ για τους Έλληνες θα έχει καταντήσει συνάλλαγμα, όπως ήταν παλιά το δολλάριο και το Ελβετικό φράγκο. Θα ήταν πιο ειλικρινές και έντιμο να κοπούν κατά 50% οι μισθοί και οι συντάξεις και πολύ πιό παραγωγικό για την οικονομία της χώρας. Το Geuro είναι μια αφελής Γερμανική ψευδοάπατη προς τις αγορές, μήπως και δεν αντιληφθούν οτι το Grexit είναι γεγονός και δεν αρχίσουν την επίθεση στα υπόλοιπα PIIGS, ενώ το πρόσφατο γεγονός με την ανακοίνωση και μόνο δημοψηφίσματος απο τον Τσίπρα που εκτίναξε στα ύψη τα Πορτογαλικά spreads διαβεβαίωσε τους πάντες οτι οι αγορές ποτέ δεν κοιμούνται, ούτε και οι Σόροι...

  • Vassilis avatar
   Vassilis @ οδυσσεύς Κ. 11/05/2015 11:41:26

   To αλλο με τον Τοτο και τον δρακο το ξερεις?

   • οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. @ Vassilis 11/05/2015 18:02:23

    Αυτό ήθελα να πώ και ΄γώ για το geuro στον Γερμανό φίλο που μας το συνιστά. Καλό το ανέκδοτό του, αλλά προφανώς δεν ξέρει τo αλλο με τον Τοτο και τον δρακο. Με συμπλήρωσες αγαπητέ Βασίλη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.