Γερμανία: κατώτερος μισθός δια νόμου, για πρώτη φορά, στον ιδιωτικό τομέα
05/07/2014 11:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανία: κατώτερος μισθός δια νόμου, για πρώτη φορά, στον ιδιωτικό τομέα

Παρά τη σαρωτική ψήφιση του σχετικού νόμου στο γερμανικό κοινοβούλιο, έντονες είναι οι αντιδράσεις των συνδικάτων για τις πολλές εργασιακές κατηγορίες που εξαιρούνται και των εργοδοτών που μιλούν για «κοστοβόρο μέτρο»

Το γερμανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τη θέσπιση κατώτερου μισθού, τον οποίο όρισε στα 8,50 ευρώ καθαρά την ώρα,. Πρόκειται για την πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, που λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση, καθώς η γερμανική πρακτική βασιζόταν στις γνωστές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ενώσεις των εργοδοτών και στα συνδικάτα.

Η υιοθέτηση επίσημου κατώτερου μισθού δια μέσου του κοινοβουλίου ήταν ένας από τους βασικούς όρους που είχαν θέσει οι Σοσιαλδημοκράτες στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ προκειμένου να συμμετάσχουν στην ευρεία κυβέρνηση συνασπισμού που έχει σχηματιστεί. Άλλωστε ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα της προεκλογικής τους εκστρατείας. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες διαβουλεύσεων προκειμένου οι Χριστιανοδημοκράτες να εγκαταλείψουν την πάγια θέση τους ότι το ζήτημα του μισθού δεν αφορά την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.

Για να το πράξουν, όμως, χρειάστηκε και οι Σοσιαλδημοκράτες να «βάλουν νερό στο κρασί» τους αποδεχόμενοι μια μακρά λίστα «εξαιρέσεων» από την εφαρμογή του μέτρου του κατώτερου μισθού, στις οποίες περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι που είναι μικρότεροι των 18 ετών, όσοι κάνουν την πρακτική τους, όσοι δουλεύουν υπό καθεστώς stage, οι εποχιακοί εργαζόμενοι σε αγροτικές δουλειές (μετά από ασφυκτικές πιέσεις των ισχυρών γαιοκτημόνων αλλά και των μεγάλων εταιρειών τροφίμων που διαθέτουν τεράστιες αγροτικές εκτάσεις), οι πωλητές βιβλίων που εργάζονται σε εκδοτικούς οίκους, αλλά και οι άνεργοι άνω των έξι μηνών που προσλαμβάνονται. Σε ένα πρώτο επίπεδο σημειώθηκε ότι εξαίρεση δεν αφορά στην ίδια την εφαρμογή του μέτρου αλλά στην καθυστέρηση της, κατά ένα με δύο χρόνια τουλάχιστον.

Οι «εξαιρέσεις» πυροδότησαν σωρεία αντιδράσεων από τα συνδικάτα που δεν συμφώνησαν στην ύπαρξή τους και θεωρούν ότι το μέτρο, τελικά, είναι περισσότερο «βιτρίνα» παρά ουσία όπως εξελίσσεται η εφαρμογή του. «Η δουλειά είναι δουλειά και δεν μπορεί κάποιοι εργασιακοί κλάδοι να εξαιρούνται» διεμήνυε η συνδικαλιστική ομοσπονδία DGB. Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται, από την άλλη, και οι εργοδότες οι οποίοι αξιοποιούσαν με τον καλύτερο τρόπο τη γερμανική παράδοση της «συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων» για τους μισθούς, με αποτέλεσμα δια μέσου πιέσεων και απειλών να πετυχαίνουν, συνήθως, αυτό που ήθελαν ακριβώς ως προς τον ορισμό του κατώτερου μισθού, μια διαδικασία που γινόταν δια μέσου διαπραγματεύσεων ανά κλάδο.

Αντίθετα, στο κοινοβούλιο δεν φάνηκαν να υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις. Το μέτρο υιοθετήθηκε με 535 ψήφους υπέρ στους 601 που ψήφισαν, με μόνο 5 ψήφους κατά και 61 αποχές. Το αριστερό κόμμα Die Linke αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία διαμαρτυρόμενο για τις εξαιρέσεις που περιείχε η νομοθεσία ενώ τελικά οι Πράσινοι στήριξαν το νομοσχέδιο παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησής του επίσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τις εξαιρέσεις.

Τυπικώς το νομοσχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και αφορά, κατά τις εκτιμήσεις των συγγραφέων του στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, περίπου 4.000.000 από τα 42.000.000 εργαζομένων της χώρας. Εκτιμάται ότι άλλο 1.000.000 θα επωφεληθεί την 1η Ιανουαρίου του 2017, οπότε τοποθετήθηκε, καταρχήν, η ένταξη στην πρόβλεψη του κατώτερου μισθού και των εργασιακών κλάδων που τώρα εξαιρέθηκαν.

Μετά και από την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κατώτερος μισθός στη Γερμανία βρίσκεται περίπου στο μέσο της κλίμακας των κατώτερων μισθών που ισχύουν στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Τα 8,50 ευρώ καθαρά την ώρα είναι μικρότερα από τον κατώτερο μισθό (καθαρό και ανά ώρα) που ισχύει στη Γαλλία και είναι στα 9,53 ευρώ, και μεγαλύτερος από την αντίστοιχη πρόβλεψη στη Βρετανία που είναι περίπου στα 7,91 ευρώ. Με την ψήφιση του νόμου η Γερμανία εντάσσεται και αυτή στην ομάδα των 21 χωρών της ΕΕ που έχουν υιοθετήσει νομοθετικά πλαφόν για τον κατώτερο μισθό.

Πηγές: France-info, libération, deutsche welle

Μάρκο Πόλο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιδιώτης avatar
  Ιδιώτης 06/07/2014 22:02:10

  Πολλά δεν είναι 8,50 την ώρα? Μήπως εννοούν 8,50 τη μέρα, όπως εδώ?

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ Ιδιώτης 07/07/2014 20:56:51

   Εντάξει δεν είναι και 11 ευρω την ωρα όπως είναι στο Λουξεμβούργο.Και μετά θα αναρωτιουνται στα τηλεοπτικά πάνελ οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλδημοκράτες γιατί ο πληθυσμός της Ελλάδας έπεσε κάτω από 10 εκατόμ., γιατί υπάρχει υπογεννητικότητα, γιατί οι νέοι μεταναστεύουν στη Γερμανία κ αλλού.Και θα λένε αμπελοφιλοσοφιες , όλοι τα φάγαμε, το δημόσιο φταίει, η αριστερά φταίει, το τελευταίο Σοβιετικό κράτος στην Ευρωπη.Φαφλατάδες επαγγελματίες ψεύτες ,πολιτικοι και καθηγητάδες της δεξιάς.

  • mikel avatar
   mikel @ Ιδιώτης 08/07/2014 09:26:09

   περιπου 9 ευρω χ8 ωρες την ημερα ειναι 70 ευρω μεροκαματο .πολλα ειναι για την γερμανια; 70 και 80 και 100 ευρο ηταν εδω το μεροκαματο του ελευθερου επαγγελματια.θες να σου πω εδω στην ΕΛΛΑΔΑ ποσα ζηταει ενας υδραυλικος για επισκευη μπανιου τωρα!;

   • Ιδιώτης avatar
    Ιδιώτης @ mikel 08/07/2014 15:20:06

    Ο ελεύθερος επαγγελματίας σε μια ελεύθερη οικονομία είναι "ελεύθερος", το λέει και η λέξη. Μπορείς να διαπραγματευτείς την αμοιβή του ή να ψάξεις για φθηνότερο ή να το επισκευάσεις μόνος σου. Ο κατώτερος μισθός αφορά την εξαρτημένη εργασία (υπαλληλία) η οποία και προστατεύεται στις αστικές δημοκρατίες για να μην εμφανίζονται φαινόμενα δουλείας όπως εδώ.

 2. Καβαλιώτης avatar
  Καβαλιώτης 08/07/2014 10:26:07

  "To ζήτημα του μισθού δεν αφορά την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο", ήταν μέχρι τώρα η πάγια θέση των Χριστιανοδημοκρατών, την οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μόνο χάριν του μεγάλου συνασπισμού. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, η ΝΔ δέχθηκε (και συνεχίζει να δέχεται) ότι το ζήτημα του μισθού [στον ιδιωτικό τομέα] αφορά ΜΟΝΟ "την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο". Επίσης, πολλοί "φιλελεύθεροι", στη χώρα μας, χειροκρότησαν ενθουσιωδώς την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη νομοθέτηση από τη Βουλή του κατώτατου μισθού. Ήτοι: κατά των πολλών - πολλών "ρυθμίσεων" στην Οικονομία, που γενικά είναι "κακές", αλλά αν μας προκύψει και καμιά (ρύθμιση) που (νομίζουμε ότι) μας ωφελεί, αυτή είναι "καλή" ρύθμιση, δεν λέμε όχι, δεν είμαστε και αχάριστοι ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.