13/04/2010 13:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανία: Αντιδράσεις για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας

Αμφιβολίες για τη δυνατότητα ταχείας ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών δημιουργούν οι αντιδράσεις που έχουν ήδη εκδηλωθεί στο εσωτερικό της Γερμανίας.

«Δεν μπορώ να δω πώς (η Άνγκελα Μέρκελ) θα μπορούσε να κάνει στροφή 180 μοιρών σχετικά με όσα έλεγε μέχρι τώρα και να δρομολογήσει την παροχή βοήθειας πριν τις 9 Μαΐου», αναφέρει στο Reuters ο αναλυτής Ούλρικε Γκερό από τη «δεξαμενή σκέψης» European Council on Foreign Relations, αναφερόμενος στις κρίσιμες τοπικές εκλογές που αντιμετωπίζει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Άρθρο των Financial Times Deutschland αναφέρει ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης επιχειρούν να εξαπατήσουν το γερμανικό κοινό όταν υποστηρίζουν ότι η χορήγηση δανείων με επιτόκιο κάτω από αυτό της αγοράς δεν συνιστά επιχορήγηση, προσθέτει πάντως ότι η λύση που επετεύχθη είναι λογική.

«Ένα επιτόκιο της τάξης του 5% είναι λογικό: δεν είναι δώρο, αλλά ούτε θα στραγγαλίσει τους Έλληνες», αναφέρει το άρθρο.

Αρνητική ήταν η αντίδραση των Σοσιαλδημοκρατών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για θέματα δημοσιονομικών Κάρστεν Σνάιντερ, σε δηλώσεις του προς τους Financial Times Deutschland εκτιμά ότι η Γερμανία θα πληρώσει ακριβά αυτή την υπόθεση, προβλέποντας ότι και το Βερολίνο θα κληθεί μελλοντικά να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια για τον δανεισμό του.

Πλήρη ενημέρωση της βουλής για το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα ζητεί μέσω της ίδιας εφημερίδας ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων Όττο Φρίκε. Ο λόγος είναι πληροφορίες της εφημερίδας ότι η γερμανική κυβέρνηση ενδέχεται να βοηθήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες την Ελλάδα μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο για δημοσιονομικά θέματα, Νόρμπερτ Μπάρτλε στηρίζουν την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών. «Εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τελικά βοήθεια», λέει σε σημερινή του συνέντευξη προς την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο εάν η Ελλάδα οδηγούνταν σε χρεοκοπία». Το επιτόκιο της τάξης του 5 %, όπως λέει, θα αποφέρει μάλιστα κέρδη στη Γερμανία.

Χθες, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει το ποσό των 8,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, σε περίπτωση ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. Παράλληλα τόνισε ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί στο Κοινοβούλιο, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις. Πρόσθεσε ότι η βοήθεια θα προσφερθεί μέσω της τράπεζας KfW και με εγγύηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Εντωμεταξύ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια, τονίζοντας πως δεν υπάρχει προς το παρόν ζήτημα έκτακτης ανάγκης. Για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα απαιτηθεί να υπάρξει συμφωνία σε σύνοδο κορυφής, πρόσθεσε.«Το γεγονός ότι υπάρχει πλέον στη διάθεσή μας ένας “πυροσβεστήρας” δεν λέει τίποτα για το αν θα χρειασθεί ή όχι η βοήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 13/04/2010 14:21:08

  Είμαστε πάντως, με μοναδική εξαίρεση μισθούς των κοινών θνητών, πανάκριβη χώρα. Μόνο τις τιμές των ακινήτων να συγκρίνεις, παθαίνεις ίλιγγο. Ειδικά τώρα, μετά τη διόρθωση προς τα κάτω σε πολλές χώρες, που εδώ δεν έγινε (ακόμα)...
  Το θέμα είναι να "σφίξουν οι κώλοι" στα κοινωνικά στρώματα που δημιουργούν την υπερβάλλουσα ζήτηση. Ένας βασικός λόγος που συμπιέζονται τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα είναι η καταναλωτική συμπεριφορά της οροφής της λεγόμενης μεσαίας τάξης (ελευθεροεπεγγελματικής ή "μανδαρινικής" - υψηλόμισθης). Αυτό δεν είναι μόνον Ελληνικό πρόβλημα. Αλλά εδώ, αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά, τηρουμένων των αναλογιών και των προυποθέσεων διατηρησιμότητας, έχει παραγίνει "ξέκωλη".

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Sic transit gloria mundi 13/04/2010 14:27:01

   Οφειλεται στη δομη της ελληνικης οικονομιας.Δεν ειναι μια κανονικη οικονομια με επιχειρησεις που εξαγουν αλλα πολλα εισοδηματα ερχονται απο Ελληνες του εξωτερικου,εφοπλιστες,τελευταια και Βαλκανιους μαφιοζοεπιχειρηματιες.Αυτα τα στρωματα δε πιανονται απο κανενα ΣΔΟΕ -ιδιως αυτοι που κανουν τα εσοδα τους εξω- και ανεβαζουν τις τιμες.

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ Sic transit gloria mundi 13/04/2010 15:04:25

   Μια από τις μεγάλες αστοχίες των ελλήνων διανοουμένων - με τη γκραμσιανή έννοια των οργανικών διανοουμένων - ήταν και η πεισματική τους προσήλωση στη θεωρία της ιδιαιτερότητας και της διαφοράς από το «ορθόν» δυτικό παραγωγικό Παράδειγμα. Αυτό τους εμπόδισε να κάνουν μια πιο εμπειρική – επαγωγική ανάλυση του οικονοικού – κοινωνικού ελληνικού γίγνεσθαι (bottom-up) και ταλανίζονται ακόμη σε μια προσπάθεια προσαρμογής του (εξωτερικού) αφηρημένου στο (εσωτερικό) συγκεκριμένο.

   Το αποτέλεσμα ήταν διπλά καταστροφικό: και δεν υπέδειξαν τρόπους εξορθολογισμού του υπάρχοντος (εμμένοντας στην εισαγωγή «ξένων» μοντέλων στα οποία θα έπρεπε να εναρμονιστεί η ελληνική «παρεκτροπή») και τα οικονομικοκοινωνικά υποκείμενα δεν «καθοδηγήθηκαν» προς μια παραγωγικά καθοριζόμενη δράση, προτιμώντας την καθήλωσή τους στην ευκολία της εισαγωγής προϊόντων, τεχνογνωσίας, επιδομάτων και (τυχόν) περισσεύματος από τους ανά τον κόσμο θαυματουργούντες συμπατριώτες ή «φιλέλληνες».

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 13/04/2010 15:28:29

   Πάντως, ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα εξακολουθούν να έχουν αγοραία τιμή πάνω από τριπλάσια του θεμελιώδους τους(πραγματικό κόστος κατασκευής + αντιπαροχή) είναι καθαρά πρόβλημα (αδιαφανούς) τρόπου παραγωγής και ανισσορροπίας της προσφοράς και της ζήτησης. Να προσθέσω και την πολιτική των τραπεζών. Φυσικά θα διορθώσουν κάποτε προς τον κινητό μέσο όρο της καμπύλης. Αλλά κάποτε, και αργούν πολύ.
   Ανάλογο είναι ακόμη και ο ...καφές που πίνουμε στο καφέ: Είναι ακριβός λόγω ακριβών ενοικίων και (πάλι ο ..δαίμονας του ανορθολογικού καταναλωτή) προσφοράς και ζήτησης.
   Αυτά ΕΙΝΑΙ στρεβλώσεις, με όποια οικονομική οπτική να τα δεί κανείς, κλασική, μονεταριστική, μαρξιστική ή κευνσιανή.
   Ειδικά η υπεραξία που αντλείται από την βίαιη υπερτίμηση της γής και των ακινήτων (ξεπούλημα γεωργικής γής ως οικοδομήσιμης-μαιμού, η "εκτός σχεδίου δόμηση" πέρα από κάθε ρυθμιστική λειτουργία του κράτους με χρήσεις γής, μαζί με την αντιπαροχή, είναι άλλη Ελληνική "μοναδικότητα") παράγει τεράστια υπερβάλλουσα ζήτηση γαι όσους "έχουν την τύχη", σύν απίστευτα εκτεταμένη εγκατάλειψη παραγωγικών δραστηριοτήτων, γεωργικών ή μικροεπιχειρηματικών. Ο τομέας της παραγωγής κατοικίας στην Ελλάδα, είναι από δεκαετίες απόλυτα απορρυθμισμένος, στα πρότυπα των ακραιφνών "νεοφιλελεύθερων" τρόπων λειτουργίας και "μή παρέμβασης" του κράτους.

 2. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 13/04/2010 16:13:52

  Πολύ σωστά φίλε μου sic! Ειδικά στην κατοικία δεν υπήρξε κανένας εξορθολογισμός (εισαγόμενος ή εντόπιος, αγοραίος ή κοινωνικός).

  Όλα αυτά που γράφεις σε συνδυασμό με το εξωφρενικό ποσοστό ιδιοκατοίκησης με κάνουν να θεωρώ ότι η σκληρή συνειδητοποίηση του τι σημαίνει πραγματικά για τη ζωή μας το ιλιγγιώδες χρέος της χώρας θα επέλθει πραγματικά μόλις (πριν την ομαλοποίηση) καταρρεύσουν οι τιμές ακινήτων και ενοικίων. Τότε, έχοντας φτάσει όντως στον πάτο του βαρελιού, η μεγάλη και αγία ελληνική οικογένεια θα «αναγκαστεί» να δει πού «έκτιζε» όλα αυτά τα χρόνια ... Τότε θα μπορεί κι ο οποιοσδήποτε «κακός» να της τα πάρει όλα. Μπορεί όπως λες ν΄αργήσει εκείνη η ώρα, αλλά, σήμερα τουλάχιστον, δε διακρίνω καμμία δύναμη – συμπεριλαμβανομένης και της παραοικονομίας - που να μπορεί να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.