14/01/2011 16:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΒLOOMBERG: αναγκαία η μειωση των επιτοκίων στα πακέτα διάσωσης

Η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει κατά 50% το επιτόκιο με το οποίο χορηγείται έκτακτη βοήθεια στην Ιρλανδία, και να επωφεληθεί και η Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν αναλυτές που επικαλείται το Bloomberg, για να πετύχει το πρόγραμμα αυτό και τα πακέτα διάσωσης που δόθηκαν σε Ιρλανδία και Ελλάδα, θα πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια με τα οποία χορηγήθηκαν τα κεφάλαια.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει το κόστος δανεισμού σχεδόν κατά το ήμισυ, ή κατά 250 μονάδες βάσης. Εάν θέλεις να βγεις από την κρίση, χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, τα επιτόκια που ισχύουν τώρα δεν θα σε βοηθήσουν να το κάνεις. Το κόστος δανεισμού είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ήπια για κάποια στιγμή, εξαιτίας της επίδρασης από την αναγκαία δημοσιονομική σύσφιξη», σχολιάζει ο David Mackie, της JP Morgan Chase & Co.
Καθώς η Ισπανία και η Πορτογαλία προσπαθούν να συγκρατήσουν το κόστος δανεισμού και να αποφύγουν τη διάσωση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχεδιάζουν να μειώσουν τα επιτόκια στα δάνεια διάσωσης, σε αντάλλαγμα για τις νέες εγγυήσεις στον περιορισμό του κρατικού χρέους, ως μέρος των γενικότερων σχεδίων ενίσχυσης του μηχανισμού των 1 τρισ. δολαρίων, δηλώνουν οι πηγές του Bloomberg.
«Θα ήταν λογικό να μειωθούν τα ισχύοντα επιτόκια χρηματοδότησης κατά 200 περίπου μονάδες βάσης, στις 300, καθώς έτσι θα προσφερθεί και επιπρόσθετη άμεση χρηματοοικονομική στήριξη», δηλώνει ο Julian Callow, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της Barclays Capital.

Ο Mackie και ο Callow δηλώνουν ότι και η Ελλάδα θα επωφεληθεί λογικά από τα χαμηλότερα επιτόκια σε αυτή την έκτακτη βοήθεια, η οποία συνιστάται από δάνεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση πληρώνουν περίπου 5% για τη βοήθεια που αναλογεί στα κεφάλαια που έλαβε από την ΕΕ.«Αυτό που χρειάζεται είναι ένας συνδυασμός δημοσιονομικής σύσφιξης στις χώρες της περιφέρειας, ώστε να μειωθούν τα πρωτογενή ελλείμματα, και μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού κόστους δανεισμού, ώστε να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική ενοποίηση προχωρά βελτιώνοντας τις συνθήκες χρέους και όχι αυξάνοντας το χρέος», σχολιάζει σε προηγούμενό του report ο Mackie.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ελλάδα έχει ήδη την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του τριετούς πακέτου στήριξης. Όταν σχεδιάστηκε το πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας στα τέλη Νοεμβρίου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ότι θα εξετάσουν την ευθυγράμμιση των ελληνικών δανείων με τα ιρλανδικά. «Η ευθυγράμμιση των ελληνικών δανείων με τα αντίστοιχα της Ιρλανδίας, θα ήταν ένα πολύ θετικό μήνυμα στις αγορές», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Marco Bu

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αντωνίου avatar
  Γιώργος Αντωνίου 14/01/2011 18:42:28

  Για να δούμε αν και πότε θα βρεθή ο σύγχρονος Καποδίστριας.
  Δεν το βλεπω αλλά ελπίζω να΄μαι ακόμα ζωντανός.

  Παντως στις μαύρες μέρες που΄ρχονται να θυμάστε πως όποιος "ηγέτης"
  δεν αγωνίζεται εμπράκτως για έκδοση δικού μας χρήματος, χωρίς τόκο,
  είναι πουλημένος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.